Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Користь і шкода хліба з тостера, калорійністьПриємно почати ранок з сніданку, на який подаються хрусткі й ароматні хлібні тости. До шматочка підсмаженого хліба можна додати сир, ковбасу, овочі, намазати варенням або джемом. Це нехитре блюдо робить прийом їжі калорійним і не дасть швидко зголодніти.

Підсмажувати хліб люди навчилися ще в давнину. З винаходом тостера це стало швидко і зручно. З’явився цей чудо-прилад у Великобританії. Він був винайдений в 1893 році і не втратив своєї популярності досі. Але іноді ми замислюємося: «А чи корисні такі тости, або краще, як раніше, сушити сухарі в духовці або смажити на сковороді?».

Що відбувається з хлібом в тості

Користь і шкода хліба з тостера, калорійністьТехнологія роботи тостера проста: поклав у нього шматочки будь-якого хліба й включив прилад. Хліб підсушується в електричному тостері завдяки нагріваючим спіралям, які виробляють інфрачервоне випромінювання. У процесі нагрівання зі свіжого хліба випаровується вода, а на ньому утворюється хрустка коричнева скоринка.

Тостер хороший тим, що підсмажує хліб відразу з двох сторін. Він підсушується рівномірно й за дуже короткий проміжок часу. При цьому безсумнівним плюсом є те, що робить він це без додавання масла. Здасться дивним, що такий на перший погляд дієтичний продукт хтось вважає шкідливим. Але такі думки дійсно існують.

Шкода хліба з тостера

Противники приготування в тостері стверджують, що прилад дає радіоактивне випромінювання. Однак сучасні дослідження не підтверджують настільки поширений міф. Хліб смажиться в тостері за принципом електричної духовки. Тому підсушений саме таким чином, він не шкідливіший для здоров’я, ніж хліб, смажений будь-яким іншим способом.

Вміст шкідливих речовин в тостах

В результаті хімічних процесів, що протікають при висушуванні хліба, на його поверхні утворюється акриламід. Саме ці речовини противники тостера вважають основним злом. Акриламід змушує клітини тканини інтенсивно працювати, що підвищує ризик появи ракових пухлин в організмі.

Важливо! Особливо шкідливий акриламід у великих кількостях. Але на щастя, небезпечна речовина активно утворюється лише при пересушуванні хліба і в мінімальних кількостях. Тому необхідно контролювати температуру піджарки тосту і не допускати пережарювання. До того ж не варто вживати зайву кількість підсмаженого хліба, все добре в міру.

Користь хліба з тостера

Користь і шкода хліба з тостера, калорійністьХліб – це незамінний і щоденний для багатьох продукт. Запечений хліб, так само як і свіжий, дуже корисний і необхідний нашому організму. Він містить вітаміни, мікроелементи, клітковину і дає людині потрібну для життя енергію.

У підсушеного хліба є свої переваги. Наприклад, для травлення набагато корисніше і легше тостерний, ніж свіжий хліб. Тости менше дратують шлунок, що важливо при гастриті.

Свіжоспечений, особливо житній хліб, часто викликає бродіння в кишечнику, здуття, метеоризм.

Заморожений, а потім підсмажений у тостері хліб зменшує швидкість всмоктування жиру в організмі, що сприяє схудненню.

Калорійність такого хліба

Сухарики, приготовлені в тостері, містять практично стільки ж калорій, скільки свіжий хліб, з якого вони готуються. Але при цьому калорійність хліба, приготованого без масла, значно менша, ніж смажених грінок або різноманітної випічки. Це корисно знати тим, хто хоче схуднути, але не може відмовитися від борошняних виробів.

Чи можна в тостері смажити звичайний хліб

У тостері можна смажити будь-який вид хліба: білий, чорний, цільнозерновий, пшеничний, батон. Але, щоб тости були найбільш корисні для здоров’я, готувати їх краще з цільнозернового хліба. Якщо хліб при приготуванні трохи підгорів – не біда. З готових тостів рекомендується прибрати підгорілі крихти. Оптимально для здоров’я, якщо приготовані вами тости тільки злегка пропеклися.

Скільки можна їсти тостерного хліба без шкоди для здоров’я

Користь і шкода хліба з тостера, калорійністьЯк і при вживанні свіжого хліба, тут діє правило: «Їсти тостерний хліб потрібно в міру». Дітям ласувати таким продуктом краще не раніше півтора років, адже засвоюється він досить важко, як і звичайні хлібобулочні вироби. До 3-х років щоденна норма свіжого або тостерного хліба повинна становити не більше 60 грам.

Для дорослої людини в середньому достатньо 200 грам хліба або тостів на добу. Але при цьому все індивідуально: залежить від віку, основного раціону, пори року, енерговитрат і стану здоров’я. Комусь достатньо одного шматочка хліба за обідом, а комусь мало і трьох, а деякі взагалі звикли обходитися без хліба або замінювати його сухариками.

Шкідливий або корисний тостерний хліб, кожен вирішує для себе сам. Але одне безсумнівно: приємно прокидатися вранці від аромату щойно посмаженого хліба і хрустіти ним за сніданком.

А якщо проявити фантазію і знайти рецепти в інтернеті, то варіанти зробити сніданок неповторним з використанням тостерного хліба просто нескінченні.

Що краще і смачніше: свіжий хліб або тости? Вибирати вам, але розумніше буде чергувати ці безсумнівно корисні види традиційного і улюбленого всіма народами світу продукту.

Хліб з тостера: користь і шкода. Скільки можна їсти тостерного хліба

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Початок дня почнеться з приємних вражень, якщо подати на стіл за сніданком ароматні, підсмажені й хрусткі тости. До підрум’янених хлібців за бажанням можна додати сир, ковбасу, свіжі овочі. Ласуни з задоволенням змажуть хлібці джемом або варенням. Після цього нехитрого страви почуття голоду прийде не скоро.

Ще з давніх часів люди навчилися підсмажувати хліб до хрусткої скоринки. Коли був винайдений тостер, процес приготування підсмажених хлібців став легким і зручним. Вперше дивовижний прилад винайшли і стали застосовувати у Великобританії з 1893 року. До цього дня він не втратив своєї популярності. Але все ж виникає питання про користь і шкоду хліба з тостера.

Що відбувається з хлібом в тостері

Користуватися тостером просто: в нього закладаються шматочки будь-якого хліба, і прилад включається. Всередині електричного тостера знаходяться нагріваючі спіралі, які виробляють інфрачервоне випромінювання. Коли вони нагріваються, волога випаровується з хлібної м’якушки, і хлібець підсушується. В результаті виходить тост з апетитною скоринкою.

Тостер зручний тим, що продукт присмажується відразу з обох сторін. Відбувається це рівномірно і за невеликий проміжок часу. А те, що в процесі підсмажування масло не додається, є безсумнівним плюсом. З першого погляду здається незрозумілим і дивним, що хтось вважає шкідливим дієтичний продукт, однак дійсно знаходяться люди, які дотримуються такої думки.

Шкода хліба з тостера

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Противники тостера запевняють, що прилад шкідливий через радіоактивне випромінювання, яке він випускає. Але були проведені дослідження, які довели, що подібне твердження не є правдою. Робота тостера заснована на принципі електричної духовки. Тому хліб з тостера не більш шкідливий, ніж випечений у духовці або підсмажений на сковороді.

Шкідливі речовини у складі тостів

У процесі висушування хліба відбуваються хімічні реакції, в результаті яких на поверхні тосту утворюється акриламід. В основному через ці речовини йдеться про шкоду піджарки в тостері. Клітини тканин починають активно працювати, виникаючи небезпека розвитку ракових пухлин в організмі.

Особливої шкоди тканин і внутрішніх органів акриламід заподіює в великих дозах. Однак слід розуміти, що небезпечне для здоров’я речовина активно утворюється лише при пересушуванні тостів, і його кількість мінімальна.

Если дотримуватися температурного режиму, не пересмажувати тости і не є їх занадто багато, шкоди здоров’ю не буде.

Користь хліба з тостера

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Для багатьох людей хліб є незамінним щоденним продуктом. Як у свіжому, так і у запеченому вигляді, він корисний і необхідний організму. У хлібі містяться важливі для життєдіяльності людини клітковина, вітаміни, мікроелементи.

Підсушені хлібці мають певні переваги. Тости набагато корисніші для процесу травлення. Шлунок менше дратується після їх вживання, що особливо важливо при гастриті. Через свіжоспеченого хліба в кишечнику часто виникає бродіння, можуть турбувати неприємні явища на кшталт здуття, метеоризму.

Тости корисно включати в раціон бажаючим схуднути.

Калорійність хліба, підсмаженого в тостері

У тостах міститься стільки ж калорій, скільки в свіжому хлібі. Але хлібці присмажуються в тостері без масла, вони набагато менш калорійні, ніж смажений хліб або випічка. Для тих, хто хоче схуднути, але не може відмовитися від борошняних виробів, це корисна інформація.

Який хліб можна смажити в тостері

Практично будь-який вид хлібного виробу можна підсмажити в тостері. Для цієї мети в рівній мірі підійдуть білий і чорний хліб, батон, вироби з зернових сумішей, пшеничний хліб.

Але варто відзначити, що найбільш корисними для здоров’я будуть тости саме з виробів, які готуються з зернових сумішей. Не страшно, якщо хлібці трохи підгорять. З них буде достатньо зчистити підгорілі крихти.

Найкорисніше для здоров’я – злегка пропечені тости.

  Як користуватися хлібопечкою

Скільки можна їсти тостерного хліба

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Як і в питанні вживання будь-якої їжі, діє правило, що все добре в міру. Дітям тости рекомендується давати не раніше півтора років. Хліб, підсмажений у тостері, як і звичайні хлібобулочні вироби, засвоюється з працею. До трирічного віку норма свіжого хліба або тостів повинна складати не більше 60 грамів на день. У дорослої людини все залежить від віку, пори року, витрат енергії, основного раціону та стану здоров’я в цілому. Хтось з’їсть за обідом шматок хліба, комусь потрібно кілька хлібців. Деякі люди їдять хліб час від часу або взагалі не люблять його, або замість свіжого хліба вживають у їжу сухарики.

Кожен сам вирішує питання про шкоду і користь хліба з тостера. Але немає сумніву, що приємно прокинутися вранці від запаху підсмаженого тосту та при сніданку хрумтіти золотистою скоринкою.

При наявності багатої фантазії або, якщо скористатися рецептами з інтернету, тостерний хліб зробить кожен сніданок неповторно смачним і поживним.

Одні вибирають свіжий хліб, інші – тости, але найрозумніше буде чергувати різні види продукту.

Тости – користь і шкода гарячого хліба на сніданок, при схудненні і гастриті

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Іноді хочеться не просто поснідати, а з’їсти гарячий хліб з плавленим сиром, щоб хрусткий смак і аромат танули на кінчику язика, зігріваючи настрій на весь день. Тости – користь і шкода гарячого хліба: чи існують вони, і де вона, золота середина?

Чи корисні тости з тостера?

Чи корисні тости з тостера, і якщо так, то наскільки? Давайте розділимо прості вироби та спеціальні, що вимагають спеціальної термічної обробки. У тостері можна підігрівати, розморожувати хліб, зробити його рум’яним і хрустким.

Це безперечно, і воно смачніше, тепліше і хрумтять скоринки. А окремо звернемо вашу увагу на продукт хлібної категорії – квадратні тости з білого і житнього хліба.

Вони мають квадратну форму, не пліснявіють більше місяця, зберігаються в холодильнику або при кімнатній температурі.

На упаковці ви знайдете інструкцію, як обсмажувати його правильно. Але для початку заглибимося в технологію виробництва. Економісти і логісти зрозуміють, про що мова. Для тих, хто вважає тости якимось незвичайним продуктом, наведемо приклад з життя.

Припустимо, ви бачите в магазині імпортний хліб за 5 гривень, який красиво упакований. Поруч лежить такий же тостовий хліб у звичайній непримітній упаковці. Ціна його в 10 разів менше.

Чому? Імпортний хліб роблять на конвеєрі, в тій країні, у якій вистачає коштів на придбання такого обладнання.

На жаль, щоб домогтися ідеально м’якого хліба (який не псується цілий місяць, зберігає свіжість), додають консерванти і багато чого ще.

За рогом вашого будинку якийсь дядько Петя пече в хлібопічці, яку купив за 5 гривень, такий же хліб. Він його продає, свіжим, гарячим. Списати техніку можна вже через рік, але вона робоча. Конвеєр імпортного держави потрібно окупати.

І ціна того продукту, який потрібно доставити через три океани в ваш магазин, буде вищою. Транспортування, логічні схеми, правильне зберігання, доставка. До таких розробок приваблюють відділи маркетингу, доставки, фахівців.

Вони коштують недешево.

І ось на прилавку ви вибираєте:

  • Імпортний хліб дуже красиво виглядає;
  • Смак такий же, як у місцевого товару;
  • По виду і якості – однакове все.

Покупець спробує один раз імпортний продукт, але через високу ціну вибере вітчизняне виробництво. Воно не гірше, не краще, просто дешевше довезти буханку хліба з сусідньої вулиці заводу, ніж з іншої країни.

Тому, читаємо інструкцію і склад. Ось в ньому і є відмінності. Вибираємо звичайний дешевий тостовий хліб. Насолоджуємося його смаковими якостями. Він теж може стояти в холодильнику кілька тижнів, і зберігатися повинен тільки там. Корисність його така ж, як у звичайного батона.

Чи корисні тости на сніданок?

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

З ранку шлунок порожній, йому потрібен підживлення. У тостах з білого хліба є акриламід. У великій кількості така речовина накопичується в організмі, викликає рак шлунково-кишкового тракту. Від гарячої обробки (при постійному споживанні) будуть виразки, гастрит і т.д. Щоб правильно їсти такий тост, виберіть зерновий хліб, можна пекти в тостері. Виставіть таймер на мінімум, щоб хліб був теплим, а не прожареним.

Чи можна їсти тости при схудненні?

Помірна кількість будь-якого хліба корисна для судин, а чи можна їсти тости при схудненні? Давайте так:

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

  1. Ви їсте хліб під час дієти?
  2. Найсмачніше звичайний або житній хліб?
  3. Вам подобається хрускіт тосту?
  4. Ви можете на тост нанести шар масла?

Якщо на більшість питань ви відповіли “так”, то краще виключити тости з дієти. Замініть їх простим цільно-зерновим батоном. Їжте чорний хліб до 12 години дня. Не потрібно морити себе голодом – найкраща дієта – це трохи гімнастики, по чуть-чуть; більше фруктів після їжі, білка і вуглеводів. Булочки і солодке – шкода навіть для того, хто не сидить на дієтах.

Шкода тостового хліба

Шкода тостового хліба полягає лише в утриманні наступних продуктів:

  • Штучний яєчний білок;
  • Молочний білок;
  • Клейковина;
  • Ферменти.

Клітковини і пектину там дуже мало, а необроблені білки можуть стати причиною розвитку ракових клітин. Висока пористість хліба забезпечується органічними кислотами і заквасками, які рідко можна зберігати більше доби. А такий тост може іноді витримати тижні при кімнатній температурі. Однак інших інгредієнтів не вказано в складі, і що ж там усередині – поки невідомо.

Тости при гастриті

Тости при гастриті можуть викликати рецидив – спазми і зайве виділення жовчі. Краще виключити подібні продукти, а якщо вживаєте, то тільки в чистому вигляді після тостового обробки. Віддайте перевагу сірому тосту із зернового сорту.

Скільки калорій в тостовому хлібі?

Скільки калорій у тостовому хлібі – залежить від сорту. Суміш деяких продуктів має показник 298-580 ккал. Деякі білі сорти, на відміну від темних, більш дієтичні, але не будемо забувати про вміст сторонніх некорисних продуктів. Якщо ви хочете отримати більш дієтичний варіант тосту, то не потрібно його запікати. Там дуже багато різних продуктів горіння, сахарози.

Калорійність тостового білого хліба

Калорійність тостового білого хліба на 100 г продукту становить 276 ккал. Запікається хліб тільки на поверхні, від чого його зовнішній вигляд змінюється. У тому місці, де він найближче до хвиль, міститься більше вуглеводів. Білий шматочок хліба перед обробкою має 63 ккал, темний непропечений – 69 ккал. Вуглеводів в різних сортах хліба після запікання – однакова кількість.

Тому, виходячи з усього перерахованого вище, приділяйте увагу складу. Виробники завжди вказують альтернативні назви інгредієнтів, які трактуються за міжнародним форматом. Місцеве виробництво – завжди безпечніше. У крайньому випадку, за місцем проживання можна звернутися зі скаргою в цех або підприємство, яке випускає продукцію.

Чи корисний хліб з тостера

Користь і шкода хліба з тостера залежать від кількості з’їденого продукту на добу. Перші пристосування для підсмажування хліба з’явилися в 19 столітті. Вони відразу набули широкої популярності і користуються попитом досі. Більшість любителів хрусткої скоринки не замислюються про корисні властивості і шкоду сухариків для здоров’я, вживаючи тости щодня.

Як готується хліб в тостері

Електричний пристрій працює за допомогою розпечених спіралей. Вони випромінюють інфрачервоні промені, які підсмажують хлібобулочний виріб. Щоб підсушити хліб в тостері, не застосовують добавок (масло). Тост виходить всього з одного інгредієнта за короткий час.

Спосіб приготування:

  1. У кожен отвір вставляють по шматочку хліба.
  2. Якщо присутній регулятор температури, встановлюють потрібний режим обсмажування. Шкала складається з 5 ступенів: 1 – легка скоринка, а 5 – сильно засмажений шматок.
  3. Опускають важіль для приготування.
  4. Тости виймають з приладу після сигналу про готовність.

Важливо! У процесі смаження потрібно стежити, щоб сухарики в тостері не пригоріли.

Калорійність хліба з тостера

Кількість калорій у тості практично дорівнює свіжоспеченому хлібу. Він містить приблизно 279 ккал на 100 г. Якщо вживати тост з варенням або іншими начинками, то енергетична цінність значно збільшується.

Для людей, які дотримуються дієтичного харчування, користь тостів з хліба полягає в приготуванні без використання масла, на відміну від шкідливих смажених грінок на сковороді.

Чим корисний хліб з тостера

Основна користь підсмаженого хліба в тостері:

  1. Під час приготування сушених скибочок не використовують шкідливі і калорійні інгредієнти. Дієтологи рекомендують з’їдати пару тостів на день при бажанні скинути вагу, особливо, якщо людина не здатна відмовитися від борошняних виробів на час дієти.
  2. Завдяки тостеру, хлібобулочні вироби стають менш важкою їжею для шлунку і приносять користь. Органи шлунково-кишкового тракту витрачають більше енергії для перетравлення сухих шматочків. Відповідно, в процесі переробки задіяні калорії, які були присутні в організмі до потрапляння тостів. Разом з обсмаженим хлібом з шлунка виходять і непотрібні речовини. Завдяки очищувальній властивості, корисний сухий шматочок стане в нагоді при проблемах з кишечником.
  3. Високий вміст клітковини, молібдену і вітаміну В9 сприяє відновленню сил і насиченню організму.

Увага! Найбільш корисний варіант хліба з тостера – незначне обсмажування скибочки.

Чи корисні тости на сніданок

Корисні і шкідливі властивості тосту залежать від виду хліба. Слід з обережністю вибирати хлібобулочні вироби для обсмажування в пристрої, особливо, якщо планується вживати сухі скибочки на сніданок.

Вранці шлунок повністю порожній, отже, сприйнятливий до шкідливої ​​їжі. Білий хліб при обсмажуванні виділяє акриламід. При зловживанні такою їжею компонент здатний накопичуватися, що призводить до ризику утворення ракових клітин.

Занадто сильне обсмажування утворює на скоринці скибочки з тостера скупчення канцерогенів. На голодний шлунок вживати такий продукт шкідливо. Щоб отримати максимальну користь від сніданку, краще сушити зерновий виріб при мінімальній температурі.

Чи можна їсти тости при схудненні

Хліб з тостера містить стільки ж калорій, як і свіжий. Головне правило всіх дієт – вживане кількість вуглеводів має бути менше витраченої енергії. Організму необхідно використовувати власні ресурси для підтримки нормального стану. Тоді буде помітний результат у зниженні ваги.

При схудненні повністю виключати хліб не можна. Він містить харчові волокна і клітковину, необхідні для здоров’я. Дієтологи рекомендують вживати 2-3 шматочки чорного хліба на день. Любителям хрустких хлібобулочних виробів краще скористатися тостером, а не звичайною піджаркою на соняшниковій олії. Тоді шкода для фігури виключається.

Хліб з тостера при гастриті і панкреатиті

При запаленні підшлункової залози хрусткі скибочки стануть знахідкою. Важлива умова – приготування продукту за допомогою тостера або висушування в духовці. Масло і спеції хворим панкреатитом використовувати не рекомендується. Перевагу краще віддавати чорному хлібу. Він не створює навантаження на орган і перетравиться швидше, ніж білий.

Важливо! Перед введенням в раціон пацієнта тостів необхідно проконсультуватися з фахівцем, щоб не викликати загострення захворювання.

Головна користь підсмаженого хліба в тостері при гастриті – відсутність додаткових компонентів. Хворому необхідно дотримуватися норм вживання і використовувати для приготування тільки чорний хліб. Злегка підсмажені тости наповнять організм мінералами і вітамінами.

Який хліб використовувати для тостера

Щоб приготувати тости, підходить будь-який вид хліба. Можна використовувати навіть булки. Вибір повністю залежить від смакових уподобань. Варто враховувати наявність хронічних захворювань і протипоказань, щоб отримати тільки корисні властивості від продукту.

Важливо! Свіжий пшеничний хліб обсмажується швидко, на відміну від житнього. Важливо правильно вибрати температурний режим в тостері, щоб скибочки не підгоріли.

Скибочки слід нарізати спеціальним ножем. Вони не повинні перевищувати по товщині 2 см. Якщо ідеальні шматочки не виходять, то можна придбати вже нарізані вироби в магазині.

Скільки тостерного хліба можна з’їсти в день

Без шкоди здоров’ю рекомендують з’їдати не більше 200 г сухариків на добу. Але важливо враховувати індивідуальні потреби, наявність хвороб, вікові показники і склад основного раціону людини.

Дітям до 2 років вживання скибочок заборонено. Продукт відрізняється важкою засвоюваністю і може принести шкоду. У дитячому організмі недостатньо ферментних властивостей для перетравлення. Дитині в 3 роки дозволено з’їдати в день 60 г сухариків.

Що корисніше: свіжий хліб або тост

Властивості і користь тостів безпосередньо залежать від виду хлібобулочного виробу, використовуваного для приготування. Фанати сухариків з тостера побоюються вживати свіжий хліб. Він має властивість запускати бродіння в шлунку, частинки також осідають у травному тракті.

Шкода свіжого хлібобулочного виробу полягає у наборі надмірної ваги при його вживанні. Важливо усвідомити, що тости виготовлені з первинного продукту, значить, не мають більше корисних властивостей, ніж вихідна сировина.

Хлібний виріб насичене вітамінами групи В. З їх допомогою організму простіше боротися з елементами, які приносять шкоду. Користь приготованого в тостері продукту висока, він здатний вбирати в себе негативні речовини.

З чим можна їсти хліб з тостера

Для приготування французьких тостів необхідно просочити хліб попередньо зробленою сумішшю. Потрібно змішати яйця, молоко, цедру апельсина і додати трохи кориці. Заготовки потім обсмажують до золотистої скоринки і присмачують цукровою пудрою.

Чудовим доповненням до тостів стане звичайне куряче яйце. Гурмани часто вважають за краще тости з яйцем пашот. Необхідно застелити чашку харчовою плівкою і розбити в ємність яйце, не пошкодивши жовток. Трохи приправивши сіллю, потрібно затягнути плівку в мішок і варити в каструлі близько 5 хвилин.

Солодкий варіант сухарика часто готують з додаванням меду або варення. Відмінна альтернатива варення – готовий ягідний сироп. Можна скористатися карамеллю або невеликою кількістю шоколадної пасти.

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

Для дітей корисними будуть тости з різними ягодами. Підійде свіжа полуниця, чорниця, вишня і багато іншого. Поверхня готового тосту присмачують вершковим маслом або медом. Для більшої користі дітям підійде сир.

Чи шкідливий хліб з тостера

При перетворенні хліба в тости з нього випаровується волога, а кількість калорій залишається колишнім. Під час готування продукту в тостері відбувається реакція між амінокислотами і вуглеводами, що призводить до утворення акриламіду.

Така речовина приносить шкоду. Воно здатне запускати процес розмноження ракових клітин. Важливо відзначити, що відсоток вмісту акриламіду в тостах дуже малий. Шкода буде мінімальним, якщо не зловживати кількістю сухариків.

Щоб правильно і корисно приготувати ласощі, не потрібно використовувати сорти білого хліба. Пригорілі шматочки слід видалити. Особливо шкодять засмажені частини тосту.

висновок

Користь і шкода хліба з тостера практично не відрізняються від свіжого продукту. Зміни під час приготування тостів настільки неістотні, що вони ніяк не впливають на властивості виробу. Вибирати хлібобулочний виріб для приготування потрібно, виходячи з особистих переваг і потреб.

Поділіться з друзями в соц. мережах

Чи корисний хліб з тостера?

Тости вранці – це просто прекрасно. Їх можна їсти з медом або джемом, можна навіть з беконом. Але логічно задати собі питання: а чи корисні вони для здоров’я? Ми спробували розібратися в цьому питанні і з радістю ділимося з Вами інформацією.

Тости – це підсмажений і добре пропечений хліб, який практично нічим не відрізняється від звичайного свіжого хліба. Їх харчова цінність однакова. При цьому сорт хліба (білий, чорний або житній) не має ніякого значення.

Тости настільки ж корисні або шкідливі, як і звичайний хліб. Однак у процесі підсмажування волога, що міститься в складі, випаровується, тому тости стали легшими, але не змінюються в розмірі. Також в процесі приготування на поверхні хліба відбувається реакція, завдяки якій скоринка стає коричневою.

Нічого поганого в цьому немає. Якщо узагальнити процес реакції, то виглядає він так: при пропікання між собою реагують амінокислоти, цукор і вуглеводи – складові білка. Саме завдяки цій реакції смак і колір хліба піддаються змінам. Що стосується складу, то змінюється він незначно.

Калорії в тостах

Число калорій при підсмаженні тостів не змінюється. Тобто, якщо Ви поклали в тостер 100 ккал, то після обсмажування дістанете майже 100 ккал.

Тому спроби змінити зміст ккал в тостах безглузді.

Деяка кількість на поверхні хліба і правда втрачається, але вона занадто мало, щоб навіть приводити його значення, але все ж: в шматку звичайного хліба – 70 калорій; в шматку пропеченого – 69,5.

Користь і шкода хліба з тостера, калорійність

правильне вживання

Щоб виключити можливу шкоду й додати користь приготованим тостам, потрібно, як мінімум, використовувати не білий хліб. Використовуйте цільнозерновий (і взагалі білий хліб не корисний навіть у звичайному стані).

Якщо хліб трохи пригорів, то ці шматочки обов’язково зрізайте. Вже точно горілі тости не будуть корисними.

Найбільш корисні шматочки хліба ті, які найменше підсмажилися, тому при готуванні на термостаті встановлюйте або менше часу на приготування, або мінімальний рівень підсмажування.

Будь ласка, оцініть цю статтю:

( 2

Хліб з тостера: користь чи шкода і особливості, переваги і недоліки використання тостерів

Тости з чаєм або кавою вранці звичні для багатьох сімей. Може виникнути питання, чи шкідливий хліб з тостера і в чому його користь?

За своєю суттю тост – це підсмажений шматок звичайного хліба. Під час підсмажування волога з нього випаровується, він стає сухішим і легшим, але розмір його не змінюється. У процесі приготування верхній шар скибочок просушується найсильніше, і на його поверхні утворюється апетитна скоринка.

Принцип роботи тостера: що відбувається з хлібом?

Технологія роботи електричного тостера дуже проста: підсушування відбувається через вплив інфрачервоного випромінювання від нагрітих спіралей, розташованих усередині корпусу. Після приготування тост легко витягається, і його можна відразу вживати в їжу.

Підсмажування відбувається одночасно з двох сторін за короткий час. При цьому не використовується ні масло, ні інші додаткові продукти. Принцип дії пристрою аналогічний електродуховці. Деякі моделі тостерів дозволяють не тільки готувати піджарені хлібці, але також підігрівати булочки і розморожувати хліб.

До відома: винайдений був тостер в кінці XIX століття.

Шкідливі речовини в тостах

Наскільки безпечно користуватися тостером, несе він шкоду або користь? До особливостей подібної теплової обробки хлібної продукції можна віднести утворення на поверхні акриламіду. Ці сполуки відрізняються стимулюючою дією на організм. При їх впливі клітини починають інтенсивніше функціонувати, а це підвищує ризик розвитку онкологічних процесів.

Чи шкідливий через ці сполуки хліб з тостера? Акриламіду утворюються при температурі в 180 градусів і вище. При цьому відбувається реакція між вуглеводами, амінокислотами і глюкозою, що входять до складу хлібних шматочків.

Вживати тости можна з медом або джемом.

Але акриламіду становлять загрозу тільки тоді, коли потрапляють в організм в значних кількостях, чого не може відбутися при тостерній обробці. Щоб тости не уявляли загрози, не можна допускати їх пережарювання.

Існує поширена помилка, що тостери викликають опромінення продуктів. Останні дослідження в цій області визнали даний міф позбавленим будь-якого на те підстави.

Реальний шкоду для організму людини несуть тільки почорнілі ділянки тостів, і то, якщо їх вживати в значній кількості. Такі фрагменти дійсно містять канцерогенні речовини.

Користь тостів і їх калорійність

Тостерний хліб, як і звичайний, включає багато корисних речовин і має такий зміст:

  • клітковина;
  • мікроелементи;
  • вітаміни (особливо багато їх групи В) і т. д.

Крім цього, підсушені скибочки мають додаткові плюси: вони легше сприймаються травною системою і менше дратують шлунок. Ця обставина дозволяє вживати хлібці з тостера при гастриті.

Тостери мають простий пристрій.

Свіжий хліб може викликати бродіння в шлунку, приводити до здуття і створювати дискомфорт. Це відбувається через присутність дріжджів в складі.

Тостерний хліб легше для перетравлення, при цьому організм витрачає більшу кількість калорій. При цьому особливо важливе значення має несильний прожарка. Найбільш корисні ті хлібці, які не сильно прожарені і не мають обгорілих ділянок.

Порада! Злегка пропечений хліб – найкращий варіант для тостера.

Найбільш корисним вважається цільнозерновий хліб, підсушений в тостері. Але так само можна обробляти будь-який сорт хлібних виробів:

Білий хліб поступається по корисності хлібу і сортам грубого помелу. У такому продукті міститься менше мікроелементів і вітамінів. Тости з нього більш калорійні, а входження клітковини – низька. До того ж вони мають досить високий глікемічний індекс, що необхідно враховувати людям з цукровим діабетом, так як в крові підвищується рівень глюкози.

Хлібці, приготовлені в електричному тостері, мають практично ту ж калорійність, що і свіжий хліб до обробки. Так як тости готуються без використання масла, їх калорійність нижча, ніж у смажених грінок. Так, в порціонному шматочку хліба міститься 70 кКал, а в тостерному – тільки на п’ять десятих менше.

Норми вживання тостерного хліба

Навіть вживання злегка просушених тостів має бути в міру.

Дорослі діти вік Норми вживання в добу
діти До 18 місяців Чи не рекомендовано через повільну засвоюваність
Від 18 місяців до 3-х років До 60 г
Від 3-х років Залежно від віку норма збільшується до 200 грамів до дорослого віку
дорослі До 200 г

Тости, які готуються на сковороді, називають грінками. Цей спосіб приготування включає використання рослинного масла, яке в значних кількостях вбирається в сам хліб.

Тости не повинні бути сильно засмажені.

Температура приготування на сковороді може доходити до 130-140 градусів, що призводить до зміни самого масла, негативно впливаючи на структуру поліненасичених кислот у його складі. Вміст поліненасичених кислот у соняшниковій олії – близько 65%, в кукурудзяній – трохи менше, а в оливковій – лише 10%.

Порада! Якщо при приготуванні тостів без тостера виникає питання про те, яке масло слід застосовувати, перевагу краще віддавати оливковій.

Солодкі тости з ягодами і цукровою пудрою.

Чи користуватися тостером і в якому обсязі, кожен вирішує сам, виходячи з особистих переваг, ритму життя і стану здоров’я. Рецептів приготування страв з використанням тостерного хліба – велика кількість.

У їх числі найрізноманітніші бутерброди, поєднання з томатами, зеленню, сиром або медом. Правильно приготовлений в тостері хліб, який вживається в помірних кількостях, не несе шкоди.

Він насичує організм корисними речовинами і піднімає настрій своїм ароматом і багатим смаком.

Чим шкідливий і чим корисний хліб з тостера

Для багатьох з нас ранок починається з чашки чаю або кави з тостом з тостера. Це смачно, але чи корисно?

Тостер з’явився в 1893 році. Цей простий кухонний помічник може підсмажити будь-який хліб відразу з обох сторін – за це відповідають спіралі, розташовані всередині приладу, які виробляють інфрачервоне випромінювання.

Так тостер за лічені хвилини видає нам висушені шматочки хліба з підсмаженою скоринкою. Блюдо готується без олії, для тостів можна брати будь-який хліб. Здавалося б, ідеальний сніданок! Але насправді не все так просто.

Чим небезпечні тости?

Виявляється, є думка, що тости – шкідлива їжа. Його прихильники аргументують це тим, що побутовий прилад шкодить нам радіоактивним випромінюванням, хоча доведено, що це всього лише міф. Тостер – аналог електродуховки, яка підсушує скибочки, а це абсолютно нешкідливо.

Але ось що дійсно небезпечно – це вживання тостів у необмежених кількостях, та ще й сильне їх зажарювання. Справа в тому, що хімічні процеси, що протікають під час висушування хліба, супроводжуються утворенням речовини під назвою акриламід.

Вони активують інтенсивну роботу клітин тканин і провокують розвиток онкологічних захворювань.

Користь смачного сніданку

Але якщо ви будете готувати тости правильно і не дуже часто, то не нашкодите собі, а навпаки – такий сніданок якраз і буде корисним, як корисний запечений хліб. Вживаючи його в їжу, людина отримує вітаміни і мікроелементи, клітковину і заряджається енергією.

А щоб не страждало травлення, краще брати спеціальний тостерний хліб замість білого. Ця рекомендація особливо важлива для тих, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Уникайте підсушування в тостері свіжого, особливо житнього хліба, щоб не страждати від здуття живота і неприємних явищ метеоризму.

Якщо хочете схуднути, поїдаючи тости, то використовуйте попередньо побував у морозилці хліб – такий спосіб дозволить жиру всмоктуватися повільніше.

Що стосується калорійності тостів, то цей показник практично ідентичний калорійності того хліба, з якого вони виготовлені.

Але ми пам’ятаємо, що тости смажаться без масла, а значить, однозначно будуть кориснішими, ніж грінки зі сковорідки і тим більше випічка. Тому використовуйте підсушений хліб як корисний сніданок для підтримки фігури в нормі.

Найкорисніше для здоров’я смажити в тостері скибочки цільнозернового хліба, хоча ви можете брати будь-який – і чорний, і пшеничний, і батон. Іноді тости підгорають – в такому випадку потрібно зчистити пригорілі крихти. Ідеально прожарені тости з точки зору користі – це тільки злегка пропечені.

Повертаючись до питання, як часто можна балувати себе тостами, щоб не завдати шкоди здоров’ю, відзначимо, що найкраще знати міру і, тим більше, не годувати таким сніданком дітей до півтора років, оскільки юний організм не в силах легко переварити цей продукт.

Дитині до трьох років можна кожен день давати до 60 грамів тостів зі звичайного або тостерного хліба. Що стосується рекомендованої добової норми для дорослого, то вона зростає до 200 грамів.

Звичайно, цей показник лише орієнтир, адже потрібно враховувати вік людини, рід його занять, який впливає на витрату енергії протягом дня, стан здоров’я, а також основний раціон.

Хтось, можливо, вирішив відмовитися від вживання хліба в будь-якому вигляді, а хтось віддає перевагу виключно підсушеним тостам на сніданок, обід і вечерю. Вибір за вами, головне, щоб він приносив користь!

Калорійність хліба: білий, чорний, житній, бородинський

Для вас є хороша новина: на дієті хліб можна! Він же такий смачний, та ще й корисний. Прочитайте статтю і дізнайтеся, який хліб і в якій кількості можна і потрібно їсти, щоб худнути і бути здоровим.

Практично будь-яка дієта передбачає відмову від усіх борошняних виробів. З цієї причини дуже поширений стереотип, що хліб – ворог стрункості. Це вірно лише частково.

Адже різні сорти можуть принести як шкоду, так і користь організму. Якщо вам важко відмовитися від споживання хліба – зовсім не обов’язково це робити.

Досить тільки розібратися, який вид є корисним, і в якій кількості його можна їсти без шкоди для фігури.

Слід пам’ятати, що не все борошняне однаково шкідливо. Наприклад, несолодка випічка з борошна грубого помелу – джерело корисної для травної системи клітковини. Але завжди потрібно знати міру. Адже зловживання навіть корисними продуктами здатне істотно нашкодити.

  • Висівковий і житній – джерело вуглеводів з низьким глікемічним індексом. Це корисні вуглеводи, які забезпечують тривале відчуття ситості і стимулюють мозкову активність.
  • Білий багатий білком, залізом, фосфором і калієм.
  • Вживання чорного позитивно впливає на роботу нервової системи, запобігає перевтомі, поліпшує стан шкіри, волосся і нігтів.
  • Дозволяє вивести токсини, солі важких металів і радіонукліди.
  • Вживаючи висівковий або житній хліб, ви істотно скоротите загальну кількість споживаних калорій, так як будете насичуватися набагато швидше і з’їдати менше. Слід повністю відмовитися від кондитерських виробів і цукру (заборонено улюблене багатьма поєднання з медом або варенням). До того ж, калорійність хліба значно нижча, ніж, наприклад, пісочного печива або шоколаду. Їжте його з шматочками нежирного м’яса і свіжими овочами. Наприклад, 25 г висівкового хліба + 20 г відвареного курячого м’яса + огірок – ідеальний перекус між сніданком і обідом.

Магазинний хліб з пшеничного борошна вищого гатунку практично не має корисних для організму властивостей.

Справа в тому, що в процесі виробництва такого борошна зі злаків видаляють «баластні речовини» – квіткову оболонку (висівки), зерновий зародок (джерело вітаміну Е) і алейроновий шар зерна (джерело цінного для організму білка). Потім відбілюють, щоб випічка з неї мала привабливий вигляд.

У підсумку виходить рафіноване борошно з високим вмістом крохмалю, який сприяє появі зайвих кілограмів. Крім того, заводський хліб з такого борошна містить різні харчові добавки. Це консерванти (наприклад, сорбінова кислота), ароматизатори, емульгатори і розпушувачі.

Ймовірно, що з’їсте ви такого хліба багато, але так як він містить шкідливі вуглеводи з високим глікемічним індексом, насичення не відчуєте. А це прямий шлях до зайвих кілограмів.

Ще один пункт – це дріжджі. Дріжджові грибки порушують мікрофлору кишечника, що погіршує травлення і провокує виникнення гнильних процесів. Крім цього, вони перешкоджають засвоєнню необхідних організму вітамінів і мікроелементів. При таких умовах накопичуються токсини, які здатні спровокувати безліч серйозних захворювань (гастрит, себорея, камені в жовчному міхурі).

Вибираючи в магазині хліб, обов’язково звертайте увагу на його склад. Якщо ви стежите за харчуванням і дбаєте про здоров’я вашої сім’ї – робіть вибір на користь натурального.

Скільки важить шматок хліба?

Для того, щоб точно визначити вагу шматка, який ви відрізали, можна користуватися кухонними вагами. Можна скористатися більш простим способом підрахунку. Наприклад, буханець «Бородінського» важить 350 г.

Якщо розрізати її на 10 частин – вийде 10 скибочок по 35 г, якщо на 20 – вага кожного шматка складе 17,5 г. Перш ніж різати, умовно розділіть буханку на рівні частини.

Шматок хліба товщиною в 1,5 см важить 25-30 г.

Щоб позбавитися від зайвої ваги і зберігати хорошу фізичну форму – вам не обов’язково сидіти на дієтах з мізерним раціоном. Досить стежити за кількістю споживаних і витрачених калорій.

Не відмовляйтеся від хліба, якщо без нього харчування буде здаватися неповноцінним, а кожна трапеза – незавершеною. Адже це може спровокувати психологічний дискомфорт, що негативно відіб’ється на здоров’ї.

Слід лише визначити оптимальне по калорійності кількість і дотримуватися цієї норми.

А тепер давайте поговоримо про калорійність різних сортів.

білий

У 100 г білого хліба міститься 8,12 г білків, 2,11 г жирів і 50,19 г вуглеводів. Наприклад, калорійність батона – 260 ккал на 100 г. У 100 г багета міститься 262 ккал, а в білому пшеничному з поздовжніми надрізами – 242 ккал на 100 г.

сірий

Містить як житнє, так і пшеничне борошно в різних пропорціях. Харчова цінність: 9,40 г білків, 2,79 г жирів і 49,25 г вуглеводів на 100 г. Калорійність – 262 ккал на 100 г. У житньо-пшеничному «Дарницькому» хлібі 206 ккал на 100 г, в «Українському» – 198 ккал.

чорний

Чорний містить повний набір незамінних для організму амінокислот. У їх числі – лізин, який необхідний для засвоєння білків, повноцінного обміну речовин і вироблення антитіл імунної системи.

Споживання хліба з житнього борошна сприяє швидкому виведенню канцерогенів і продуктів обмінних процесів з організму. Однак не рекомендовано вживання при підвищеній кислотності, гастриті і виразці.

У 100 г житнього хліба без добавок міститься 6,90 г білків, 1,30 г жирів і 40,9 г вуглеводів. Калорійність чорного «Бородінського» – 202 ккал.

«8 злаків»

До складу входить вісім видів борошна з восьми злаків. У ньому містяться вітаміни (В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е) і такі корисні речовини, як магній, кальцій, калій, цинк, фосфор, йод, залізо і натрій. Калорійність хліба «8 злаків» – 269 ккал на 100 г. Харчова цінність – 13,7 г білків, 5,2 г жирів і 42 г вуглеводів.

З висівками

У складі висівкового є вітаміни В1, В6, В12, Е, РР, цинк, залізо і фосфор. Його споживання позитивно впливає на роботу травної, серцево-судинної і нервової систем. Висівки – ефективний адсорбент.

Вони сприяють виведенню токсинів і зниженню рівня холестерину в крові. Енергетична цінність хліба з висівками становить 227 ккал на 100 г.

Харчова цінність – 7,5 г білків, 1,3 г жирів і 45,2 г вуглеводів на 100 г продукту.

зерновий

У зерновому містяться цілісні злакові зерна. Тому практично всі вітаміни (В, А, Е, РР) і мікроелементи (калій, натрій, молібден, фосфор, йод, залізо, кальцій), які є в складі зернової оболонки, в ньому зберігаються.

За рахунок високого вмісту харчових волокон, споживання в їжу благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. Регулярне вживання запобігає розвитку атеросклеротичних змін в судинах і є профілактикою цукрового діабету.

Калорійність зернового хліба, в залежності від сорту, становить 220 – 250 ккал на 100 г продукту.

бездріжджовий

Через те, що принцип приготування виключає застосування пекарських дріжджів, він вважається найбільш корисним і, до того ж, самим низькокалорійним. Його споживання є профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки він сприяє нормалізації обмінних і травних процесів.

Існує безліч видів дріжджового хліба. Його можна відшукати на полиці супермаркету або приготувати самостійно. В такому випадку калорійність буде залежати від використовуваних інгредієнтів. Калорійність бездріжджового хліба становить 150 – 180 ккал на 100 г.

Якщо ви готуєте самі і додаєте в нього, наприклад, кунжут або насіння – енергетична цінність стане вище.

Тостовий

Призначений для тостів хліб трохи солодший звичайного білого і відрізняється підвищеною калорійністю. На 100 г продукту – 290 ккал. Харчова цінність – 7,3 г білків, 3,9 г жирів і 52,5 г вуглеводів.

За рахунок піджарки в тостері незначно змінюється маса шматочка (через втрату вологи), але не його калорійність.

Так, калорійність тосту вагою в 15 г складе 40 – 45 калорій, тостів з чорного хліба – близько 200 калорій на 100 г, або 30 на один тост вагою в 15 г.

кукурудзяний

У кукурудзяному міститься велика кількість клітковини, яка перешкоджає всмоктуванню надлишків холестерину і захищає серцево-судинну систему.

Вітаміни (А, В1, В2, С) і мінеральні компоненти (натрій, калій, кальцій, магній, фосфор), які входять до складу кукурудзяного борошна, нормалізують обмінні процеси. Він корисний при легких формах діабету, захворюваннях підшлункової залози і кишечника.

Харчова цінність – 6,70 г білків, 7,10 г жирів і 43,50 г вуглеводів на 100 г продукту. Калорійність – 266 ккал.

фруктовий

У таку додають фініки, курагу, родзинки, інжир, апельсини, горіхи і т.д. Для приготування фруктового традиційно використовують житнє борошно. Такий продукт підходить для перекусів між основними прийомами їжі. У 100 г міститься 7,80 г білків, 7,75 г жирів і 53,80 г вуглеводів. Калорійність фруктового хліба – 325 ккал. При самостійному приготуванні враховуйте калораж використовуваних інгредієнтів.

сушений

Сушений хліб корисніше для травного тракту, оскільки має набагато меншу клейкість, ніж свіжий. До того ж, сухарики – відмінне доповнення до гарячих рідких страв.

Калорійності сушеного і свіжого хліба не відрізняються, оскільки процес висушування – як природний, так і в духовці – відбувається без додавання будь-яких додаткових інгредієнтів.

Так, калорійність 100 г сухарів з білого хліба становить 260 – 330 ккал на 100 г, сухарів з сірого – 200 – 270 ккал на 100 г, житніх сухарів становить 170 – 220 ккал на 100 г.

смажений

Калорійність смаженого хліба залежить, по-перше, від того, який хліб і в якій кількості ви використовуєте. А по-друге, від того, на чому ви його підсмажуєте. Наприклад, якщо ви підсмажуєте скибочку пшеничного хліба (вагою в 30 г – 72 калорії) на вершковому маслі (3 г – 23 калорії) – калорійність його складе 105 калорій. Хороший варіант для сніданку.

З маслом

Щоб визначити калорійність бутерброда з маслом, потрібно знати точну кількість інгредієнтів, а також їх енергетичну цінність. Наприклад, шматочок «Бородінського» хліба вагою в 25 г – 52 калорії, 4 г вершкового масла – близько 30 (обов’язково дивіться калорійність на упаковці). Тобто, калорійність житнього хліба з маслом в таких пропорціях складе 82 калорії.

  1. Намагайтеся не їсти хліб гарячим, так як через підвищену клейкість він буде дуже погано перетравлюватися. Це може спровокувати загострення гастриту, розлад або запор. Якщо ви страждаєте на захворювання шлунково-кишкового тракту – їжте трохи підсушений. Він чинить менший сокогінний ефект (це небезпечно при підвищеній кислотності) у порівнянні зі свіжим.
  2. Вкрай не рекомендується поєднання з картоплею, так як в цих продуктах підвищений вміст крохмалю.
  3. З м’ясом, рибою, сиром і з вершковим маслом краще їсти чорний.
  4. Добре поєднується зі свіжими овочами.
  5. Не їжте запліснявлий хліб. Справа в тому, що в цвілі міститься більше сотні токсичних сполук, які можуть спровокувати важкі захворювання – аж до ракових пухлин. Тому будь-які запліснявілі продукти краще відразу викидати.
  6. Щоб не поправитися, з’їдайте не більше 100 г житнього і житньо-пшеничного хліба на добу. Білого – не більше 80 г в день.

Leave comment