Хлібці: користь і шкода хлібців, калорійність, склад, відгуки дієтологів
Коли стоїть завдання скинути зайву вагу, то в першу чергу доводиться відмовлятися від мучного. І якщо без булок і булочок прожити ще можна, то без хліба свій раціон багато хто просто не уявляють. Наприклад, перші страви здаються не такими вже смачними без скибочки батона.
В цьому випадку дієтологи рекомендують альтернативу – хлібці. Багато виробників прямо на упаковках пишуть, що даний продукт призначений для схуднення. Але чи корисні хлібці насправді?
Тут важливо розуміти, що, сидячи на одних снеках, вага не скинеш. Їх вживання також має бути помірним.
Хлібці можуть стати доповненням до основної страви або самостійним корисним перекусом, наприклад, замість гамбургера або шоколадної плитки на роботі. Але з’їдати більше чотирьох штук в день не варто.
Вага одного снека складає близько 10 г. Середня ціна стограмової упаковки коливається від 35 до 200 грн за 100 г залежно від виду і торгової марки.
Грамотно підібрані хлібці, дійсно, не заподіють шкоди фігурі. А деякі види снеків навіть допомагають спалювати жири. Чому так відбувається, адже калорійність хлібців вище, ніж в хлібі? Для порівняння: в 100 г хліба, випеченого з найвищого гатунку пшеничного борошна, міститься 242 кКал. А середня калорійність хлібців – понад 320 кКал.
Вся справа в інгредієнтах і технології. Звичайний хліб найчастіше випікають з пшеничного або житнього борошна, використовують дріжджі, олію, сіль, цукор. Ці компоненти насичують організм калоріями, які швидко «вбираються» і в більшій мірі впливають на обсяги стегон, ніж на енергетичний запас організму.
Важливий момент: у процесі переробки зерна в борошно для випічки хлібобулочних виробів втрачаються багато цінних вітамінів. І головне – випаровується клітковина, яка так важлива в дієтичному харчуванні.

… плюси хлібців
А ось снеки роблять зовсім інакше. Цей продукт отримують з оброблених спеціальним чином злакових культур. Найчастіше це зерна гречки, рису, кукурудзи або їх суміш. Сумлінні виробники не використовують при виготовленні продукту харчові добавки та консерванти.
Злаки очищають, тримають у воді для пом’якшення оболонки. Далі зерно поміщають в спеціальний агрегат екструдер, де заготівля проходить обробку тиском і високою температурою.
В результаті вода випаровується з зерен і вони, немов попкорн, «вибухають», стають повітряними і злипаються. Весь процес займає не більше 10 секунд, тому максимум корисних властивостей злаку вдається зберегти.
Так виходять цільнозернові екструзійні хлібці. Вони круглі, щільні і хрусткі. Вживаючи їх в їжу, людина отримує набір корисних рослинних білків, жирів і вуглеводів. Тут калорії заряджають нас силою, не затримуються і не перетворюються на жирові відкладення. Плюс злаки сприяють здоровій переробці супутніх продуктів харчування.
Але це далеко не всі переваги продукту. Чим корисні хлібці ще, що є в складі?
- Клітковина і харчові волокна. На відміну від мучного хліба, в хлібцях злакова клітковина залишається. У 150 г хлібців стільки ж клітковини, скільки майже в трьох кілограмах капусти. Це важливо для гарного травлення, регулярного стільця. Ці речовини швидко вгамовують голод і не дають переїдати. Допомагають знизити холестерин, виводять з організму токсини. В принципі, це один з основних факторів, яким обумовлена користь хлібців при схудненні.
- Ненасичені жирні кислоти. Вони просто необхідні людині і їх організм повинен добувати ззовні. Запобігають серцеві хвороби, нормалізують артеріальний тиск. Підвищують стійкість до онкологічних ризиків. Зміцнюють імунітет і нервову систему, покращують пам’ять.
- Незамінні амінокислоти. Ці речовини людина не може синтезувати самостійно. Вони надходять в організм разом з білковою їжею. Беруть участь в утворенні клітин і тканин, гормонів, ферментів і антитіл.
- Вітаміни. У цільнозернових снеках є токоферол і ретинол, які є антиоксидантами, стимулюють імунітет і уповільнюють процеси старіння. Вітаміни групи В і PP покращують роботу нервової системи.
- Мікроелементи. Тут цілий набір корисних речовин для кісток, серця, крові, судин, мозку та імунної системи. Так, в хлібцях є калій, кальцій, натрій, магній і фосфор.
Вплив хлібців на організм людини безпосередньо залежить від виду сировини, що використовується при виготовленні. Наприклад, пшеничні снеки корисні для шлунка та кишечника.
Гречані підійдуть людям з низьким гемоглобіном, діабетикам. Хлібці з ячменю можна їсти при хворобах печінки. Вівсяні допомагають тим, хто часто застуджується, страждає дерматитами і має ниркові проблеми.
Рис використовують для зміцнення нервової системи.
А які хлібці найбільш корисні для схуднення? Потрібно розуміти, що всі перераховані вище корисні властивості хлібців притаманні саме екструзійним продуктам. І саме вони допомагають нормалізувати вагу, і насичують організм здоров’ям. На вигляд їх легко визначити: округлої форми і пишні.
Є також непогані тонкі снеки, які випікають. Але роблять це з грубої цільнозернової або обдирного борошна, збагачуючи продукт насінням льону, кунжуту або соняшника. Вони теж цілком підходять для дієтичного харчування. Виглядають такі снеки як плоскі довгасті сухарі.
Але не заплутуйтеся. Іноді виробники готують снеки за рецептом звичайного хліба. Потім нарізають скибочками, стоншують і гордо вказують на упаковці, що перед вами хлібці. Але крім назви у такої продукції немає нічого спільного зі справжніми хлібцями.
Уважно вивчайте склад. Якщо при виробництві використовували дріжджі, цукор, барвники, сіль, жири та консерванти, такий продукт не має нічого спільного з дієтичним меню. І вже в цьому випадку більш правильно і дешево буде з’їсти шматок низькокалорійного «Бородінського».
При виборі хлібців легко розгубитися. Виробники збагачують продукт різними добавками. Наприклад, роблять снеки з висівками. Тут можуть бути також і зелень, і додатковий кальцій, і йод, і овочі, і сухофрукти, і прянощі. Біда в тому, що ці компоненти не завжди натуральні і можуть бути ароматизаторами та смаковими добавками.
У будь-якому випадку будьте уважні, оскільки будь-які додаткові інгредієнти самостійно впливають на організм, що може привести до передозування будь-якого з речовин в організмі, порушень стільця, алергічних реакцій.
Також виважено потрібно підходити до вибору виду основного злаку, який використовувався при виготовленні снеків. Далі – більш докладно про найпопулярніші види хлібців.

з жита
Енергетична цінність в 100 г продукту:
- калорії – 310 кКал;
- білки – 11 г;
- жири – 2,7 г;
- вуглеводи – 58 г.
Опис. Житні хлібці – найпопулярніший вид снеків. Основний компонент – овальні зерна жита. Хоча, в продажу найчастіше зустрічаються брикети з додаванням пшениці. Обидва злаку є спорідненими, але жито в багатьох аспектах корисніше пшеничних зерен. Наприклад, житні насіння значно багатшими амінокислотами і фруктозою.
Особливості. Житні снеки, крім клітковини, насичені геміцелюлозою. Цей рослинний полісахарид покращує травлення, нормалізує обмін речовин, сприяє зниженню ваги.
Також речовина позитивно впливає на імунну систему, корисно при авітамінозі, гастриті, панкреатиті, анемії.
Житні хлібці можуть похвалитися високим вмістом вітаміну А, який є антиоксидантом і продовжує молодість організму.
Коли корисний продукт. Снеки із зерен жита корисні для серця і судин. Також продукт виступає профілактичним засобом від онкологічних захворювань.
Він підійде людям, які часто підхоплюють вірусні інфекції, страждають алергією. Страви, в складі яких є жито, показані в післяопераційний період для якнайшвидшого відновлення.
Також такі снеки підходять тим, хто має проблеми зі щитовидною залозою.

з гречки
Енергетична цінність в 100 г продукту:
- Калорії – 308 кКал;
- Білки – 12,6 г;
- Жири – 3,3 г;
- Вуглеводи – 57,1 г;
Опис. Гречані хлібці часто використовують у дієтичному меню. Основна крупа в таких снеках – гречана – не тільки нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, а й запобігає можливій анемії при схудненні.
Особливості. Брикети з гречаних зерен відрізняються високим вмістом заліза. Також у складі багато фолієвої кислоти, токоферолу, калію, кальцію та йоду. А білка в гречці більше, ніж в будь-якому іншому злаку. Крім того, гречані снеки багаті вуглеводами, які надовго забезпечують організм силою та притупляють почуття голоду.
Коли корисний продукт. Підходить людям, які борються із зайвими кілограмами і страждають від ожиріння. Корисна для зниження холестерину та зміцнення печінки. Позитивно впливає на діяльність нервової і ендокринної систем. Нормалізує тиск і водно-сольовий баланс. Рекомендується при недокрів’ї, для підвищення гемоглобіну і проблем зі сном.

з кукурудзи
Енергетична цінність у 100 г продукту:
- калорії – 369 кКал;
- білки – 6,5 г;
- жири – 2,2 г;
- вуглеводи – 79 г.
Опис. Кукурудзяні хлібці особливо популярні серед спортсменів, оскільки допомагають швидко відновлювати сили після фізичних навантажень. При виробництві таких снеків зерна кукурудзи часто комбінують з рисовими.
Особливості. На відміну від багатьох злакових, кукурудза не містить білок глютен, який може бути шкідливим для деяких людей. Зокрема, йдеться про індивідуальну непереносимість речовини – целіакії. Зерна кукурудзи багаті мінералами.
А з вітамінів тут щедро представлені речовини групи В. Наприклад, високий вміст холіну забезпечує підтримку нервової системи, захист клітин від руйнування і зниження холестерину.
Вітаміни А і Е, у свою чергу, відповідають за красу і молодість організму, діють як антиоксиданти.
Коли корисний продукт. Хлібці з кукурудзи добре підходять при діабеті. Продукт має сечогінний ефект. Корисний при холециститі і хворобах нирок. Допомагає при діареї і підходить жінкам для полегшення стану ПМС і клімаксу.

з пшениці
Енергетична цінність у 100 г продукту:
- калорії – 242 кКал;
- білки – 8,2 г;
- жири – 2,6 г;
- вуглеводи – 46,3 г.
Опис. Пшеничні хлібці – найнижкокалорійніший вид подібних снеків. Часто зустрічаються брикети, в складі яких пророщені зерна пшениці. Вважається, що цей компонент особливо корисний, оскільки в період проростання в насінні в рази збільшується концентрація корисних речовин.
Особливості. Пшеничні хлібці багаті вітамінами групи В, що важливо для нервової системи і хорошої роботи шлунково-кишкового тракту. У складі також – аскорбінова кислота і токоферол, які відповідають за молодість і красу, блокують дію шкідливих мікроорганізмів. У продукті також є кальцій, магній, цинк, що корисно для кісток, серця, статевої функції і стану шкірних покривів.
Коли корисний продукт. Добре відновлює сили після операцій і родової діяльності. Корисний для поліпшення лактації і роботи серця. Нормалізує кишкову моторику.

з рису
Енергетична цінність у 100 г продукту:
- калорії – 376 кКал;
- білки – 8,8 г;
- жири – 3,1 г;
- вуглеводи – 78,2 г.
Опис. Рисові хлібці відрізняються адсорбуючим ефектом. Зерна рису, потрапляючи в організм людини, «поглинають» шкідливі мікроорганізми, токсини, «поганий» холестерин.
Особливості. Продукт багатий на вітаміни групи В, містить магній, цинк, фосфор, залізо. Однак володіє високим глікемічним індексом і сприяє швидкому підвищенню рівня цукру в крові.
Це погано не тільки при діабеті: рисові хлібці швидко насичують організм, але ефект зберігається недовго і почуття голоду знову з’являється.
Тому рисові снеки не годяться при схудненні, але підходять при сильних фізичних навантаженнях.
Коли корисний продукт. Покращує мозкову діяльність і роботу серця. Виводить з організму зайву рідину, завдяки чому підтримує ниркову діяльність і корисний при підвищеному тиску. Показаний при виразках і гастритах, розладі стільця.

з льону
Енергетична цінність у 100 г продукту:
- калорії – 467 кКал;
- білки – 18,5 г;
- жири – 42,9 г;
- вуглеводи – 1,7 г;
Опис. Лляні хлібці формують з насіння льону. Це не найпопулярніший вид снеків, але дуже корисний і калорійний. Часто присутній у меню сироїдів.
Особливості. Продукт відрізняється наявністю корисних поліненасичених жирних кислот. Цих речовин у насінні льону більше, ніж навіть у риб’ячому жирі. Лляні хлібці вважаються лікувальними.
Коли корисний продукт. Нормалізує рівень холестерину і артеріальний тиск, покращує роботу серця. За деякими даними, здатний впливати на ріст клітин раку. Корисний при діабеті і для очищення печінки. Підходить при ендокринних проблемах, підвищує імунітет.

Зберігання, перевірка якості, заходи безпеки
За технологією передбачено тривале зберігання хлібців, через що продукт навіть прозвали «хлібними консервами». Найбільш «живучі» – екструзійні снеки. У них немає додаткового жиру і збагачуючих інгредієнтів, тому вони можуть не псуватися аж до року. А ось випечені хлібці, особливо з додаванням «покращувачів», можна тримати не довше півроку.
При покупці хлібців завжди контролюйте цілісність упаковки, а також оцінюйте зовнішній вигляд вмісту. У якісних снеків не кришаться краю і вони мають рівномірний колір.
Якщо ви купили якісні снеки, то шкода хлібців можливий тільки при переїданні або, якщо вибрали невідповідний для вашого організму вид крупи.
В іншому дорослі можуть із задоволенням вживати продукт з фруктами, м’ясом, медом, овочами або сиром.
А от дітям до трьох років снеки краще не давати – їх травна система дуже чутлива до продуктів з високим вмістом клітковини.
Хлібці: користь і шкода, відгуки дієтологів і результати споживання
Вивчайте англійську мову досконало за 20 занять. Експрес-курс. Викладач з Каліфорнії. Пишіть у Ватсап.
Родина хлібців – Скандинавія, де домогосподарки пекли хлібобулочні вироби кілька разів на рік. Щоб зберегти корисні властивості, хліб піддавався сушінню. Цей продукт – прабатько сучасних хрустких скибочок.
На столах українців з’явилися на початку 2000-х і завоювали визнання гурманів. Перш ніж бігти в супермаркет, пропонується дізнатися, які бувають хлібці, в чому полягає їх користь і шкода, відгуки дієтологів і результати споживання.
Критерії вибору продукту
На прилавках магазинів можна знайти хрусткий продукт різного цінового сегмента, що відповідає вимогам вимогливих покупців. Щоб не загубитися серед великої кількості товару, потрібно мати уявлення, за якими критеріями вибираються вони.
Існує два способи виробництва хлібців:
- екструзія – метод, при якому мається на увазі замочування зерен і подальше приміщення в екструдер для формування готових скибочок. Екструдер – апарат, під тиском і високою температурою якого злаки з’єднуються і приймають потрібну форму, отримуючи корисний перекус;

- інший вигляд готується з тіста з додаванням дріжджів, підсилювача смаку, маргарину. В шматочку такого хлібця корисних властивостей менше.

Екструдований хрусткий скибочка містить усі мікроелементи, які містять злаки. Цей метод виключає присутність консервантів. Відмітна риса такого продукту – наявність набряклих цільних зерен в скибці. Рівний колір, щільність, цільна упаковка – ознака якості.
Склад і калорійність
При виробництві дієтичного перекусу використовуються злакові: пшениця, жито, овес, гречка, рис. У складі міститься один вид або суміш злаків.
На упаковці виробник вказує інгредієнти, які, крім злаків, містяться в хлібі: спеції, висушена зелень, насіння соняшнику, пророщені зерна, висівки. Щоб не розчаруватися покупкою, потрібно читати етикетку.
Крім складу виробник вказує вміст мікроелементів і вітамінів:
- калій;
- кальцій;
- магній;
- фосфор;
- натрій;
- клітковина;
- амінокислоти;
- складні вуглеводи.
Наявність мікроелементів залежить від злаку, з якого зроблений хлібець.
Хрусткий перекус – показаний людям, які слідують принципам здорового харчування. Енергетична цінність залежить від складу і досягає 300 ккал на 100 грам продукту. Калорійність одного скибочки – 30 ккал.
Корисні властивості
Завдяки тому, що смак і запах ідентичні з класичним хлібом, хлібець набирає популярність і стає конкурентом хліба.

Споживання хрусткого продукту має ряд переваг:
- низька калорійність – 30 ккал;
- клітковина сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
- збагачення організму мікроелементами;
- складні вуглеводи насичують організм і дають відчуття ситості на довгий час;
- відсутність дріжджів позитивно впливає на травлення;
- грубі харчові волокна очищають кишечник;
- вибір злаків дозволяє чергувати і урізноманітнити раціон.
У виробництві хлібців використовується зерно: пшеничне, житнє, гречане. Воно має хімічний склад, від якого залежить корисна властивість.
Чим корисні для чоловіків, жінок, дітей, вагітних, літніх людей
Помірне споживання хрустких скибочок принесе користь дорослим: покращує травлення, знижує калорійність раціону. Головна умова – не вживати занадто багато: енергетична цінність близька до хлібобулочних виробів. Безконтрольне поїдання призводить до набору ваги, проблем з переварюванням їжі.
Шлунок малюків до 4 років не готовий перетравлювати грубі харчові волокна, що містяться в хлібці. З цієї причини дітям не дають хрустке ласощі.
Вагітність – не протипоказання для використання цього продукту в раціоні. Клітковина підвищує перистальтику кишечника і допомагає вирішити проблеми з запорами, які турбують майбутню маму.
Чим шкідливі, чи є протипоказання
Хрусткі брикети, виготовлені шляхом екструзії, не мають протипоказань, окрім дитячого віку до 4 років. Шкода пов’язана з іншим видом, який зроблений з використанням технології, схожої з випіканням хліба.
Такий продукт містить маргарин, добавки, підсилювачі смаку. Цей склад не приносить користі: алергія на добавки, висока калорійність, індивідуальна непереносимість окремих інгредієнтів. Людям, схильним до алергічних реакцій, протипоказаний цей перекус.
Рекомендації по вживанню і застосування
Безконтрольний прийом їжі загрожує проблемами зі здоров’ям. Перед введенням хлібців в меню, потрібно дізнатися про нюанси: в якій половині і в якій кількості краще вживати, з чим поєднувати.
У кулінарії
Прихильники правильного харчування вживають як самостійний продукт або роблять основою сендвічів. Дієтологи радять вживати вуглеводосодержащі продукти до полудня, щоб зарядити організм енергією. Оптимальна кількість з’їдених хлібців – 4 штуки.
Хрусткий продукт – гарне рішення для перекусу на роботі, в дорозі. Удома можна приготувати бутерброди: з сиром, з нежирним м’ясом. Приклад легкого сендвіча:
- знежирений сир змішати з пропущеним через прес часником;
- кріп, петрушку, кінзу подрібнити, додати в сирно-часникову масу;
- сирною масою намазати хліб, зверху накрити скибочкою огірка або томата.

Низькокалорійний перекус готовий. Смачного!
Для схуднення
При дотриманні дієти відмова від мучного призводить до зривів. На допомогу приходять хлібці, відгуки дієтологів і результати вживання яких кажуть про позитивний вплив на системи організму.
Маючи схожу енергетичну цінність, хлібець вигідно відрізняється високим вмістом клітковини і складних вуглеводів. Для перетравлення такої їжі потрібна більша кількість енергії, ніж надходить з продуктом.
Щоб привести вагу в норму, корисно вживання житніх хлібців. Хороше поєднання: сир, зелень, огірки, помідори, нежирний сир.

Дотягнути до прийому їжі і скоротити обсяг з’їденого допоможе хрусткий скибочка, запитів кефіром або натуральним йогуртом.
У народній медицині
Мікроелементи, що містяться в хлібі, допоможуть вирішити проблеми зі здоров’ям. Вживання гречаних знижує прояв анемії, рисових – в боротьбі з нервовими розладами, вівсяних – при дерматиті. Умова – випити достатню кількість води. В іншому випадку загрожує розлад шлунку.
У косметології
Вміст мікроелементів (фосфор, магній, кальцій, калій) сприяє оздоровленню шкіри і регенерації. Грубі волокна абсорбують токсини і виводять їх з організму, що знижує шкідливий вплив на шкіру.
Помірне споживання хлібців оздоровлює організм, покращує травлення, допомагає худне і прихильникам правильного харчування. Маючи уявлення про те, які бувають хлібці, їх користь і шкода, можна побудувати правильну траєкторію харчування.
Чи можна їсти хлібці для схуднення: правильний вибір і поради дієтологів
Хліб шкодить фігурі. Втім, це стосується всіх видів випічки з пшеничного борошна. Навіть нешкідливі сухарі стрімко відкладаються на талії (і не тільки там). Цей факт змушує людей вживати хлібці для схуднення. Наскільки безпечний і актуальний такий продукт?

Чи варто дивитися на калорійність?
Якщо звернути увагу на калорійність хлібців, то можна побачити досить високі цифри. Вона прагне до 300 ккал на 100 г. При цьому енергетична цінність різного борошна (вівсяної, пшеничної, житньої) рідко перевищує 250 ккал. Чому ж не зовсім дієтичні зернові хлібці користуються такою популярністю, часто замінюють хліб?
Насправді, саме в цьому випадку на калорійність краще не дивитися, повинні зацікавити інші показники.
Що виробники додають у хліб, крім борошна:
- дріжджі;
- цукор, сіль;
- дешеві рафіновані жири, іноді пальмова олія;
- поліпшувачі, ароматні добавки.
Останнім часом на виробництві навіть примудряються вводити барвники, що додають темним сортам приємний шоколадний або кавовий відтінок. Неважко здогадатися, як все це довго переробляється організмом, куди відкладається. Одне тільки відсутність дріжджів і цукру вже дає переваги.
У хлібці багато клітковини. Так, вона калорійна, але тільки на цифрах. Висівки практично не засвоюються, не розщеплюються. Вони транзитом проходять через увесь шлунково-кишковий тракт, захоплюють токсини, шлаки, прискорюють перистальтику, виходять природним шляхом. Тому калорійність правильних хлібців «порожня» приблизно на 70%.
Чи можна схуднути на хлібці?
Якщо щодня вживати по 300 г хлібців і не дивитися на калорійність інших продуктів, то схуднути не вийде. Більше того, велика кількість клітковини може спровокувати запор, здуття, загострення гастриту або напад виразки. Але людей продовжує цікавити, чи можна їсти хлібці при схудненні?
Існує навіть спеціальна дієта на хлібці, але вона вимагає коригування всього харчування. Результат того вартий, можна легко втратити до 5 кг, зменшити талію і поліпшити самопочуття.
У чому користь хлібців для схуднення:
- надовго втамовують почуття голоду. На відміну від звичайного хліба з очищеної борошна, зернові хлібці містять клітковину. Вона набухає, збільшується, створює відчуття ситості, не провокуючи різкі напади голоду. Хлібці можна використовувати на дієтах для схуднення, а також для профілактики ожиріння;
- чистять кишечник. Клітковина не тільки виводить токсини, а й соскребає зі стінок старі калові маси, прискорюючи перистальтику. Вага йде, талія звужується;
- низький глікемічний індекс. Цей продукт знижує рівень цукру, що безпосередньо пов’язано з обмінними процесами та схудненням;
- зменшує рівень холестерину. Це властивість допомагає запобігти захворюванням серця і судин, сприяє енергійності, активності та підвищенню настрою.
Цей продукт кращий у раціоні людини, ніж дріжджова випічка. Деякі види хлібців підходять людям з непереносимістю глютену, схильністю до целіакії, що також є великим плюсом.
Які хлібці можна їсти при дієті?
Не варто купувати для зниження ваги хлібці з сіллю, часником, цибулею та іншими добавками. Вони смачніші, ніж прісні аналоги, але в цьому ховається небезпека. Легко переїсти, сіль затримує воду, замість схуднення настають набряки. Схилу на наступний день не буде, всі зусилля марні.
Також важливо, щоб в хлібці не було пшеничного борошна та масла. В іншому випадку весь сенс вживання корисного продукту з рослинної клітковини втрачається. Які хлібці кращі для схуднення залежить саме від складу. Також важливо вибрати відповідну зернову основу.
житні хлібці
Цей вид відрізняється темним кольором і специфічним ароматом. У житніх виробах немає глютену. Якщо вони приготовлені за всіма правилами, не містять хімічних добавок і солі, то на виході виходить корисний дієтичний продукт.
Корисні властивості:
- нормалізують стілець, рідко викликають запори;
- виводять шлаки і токсини;
- зменшують апетит.
До мінусів житніх снеків можна віднести неприємну консистенцію після намокання. Поверхня стає липкою, залишається на зубах, небі, тому небажано використовувати для мокрих бутербродів з намазками і вологими продуктами.
гречані хлібці
Як і сама гречка, снеки з неї неймовірно корисні для фігури. Це гіпоалергенний продукт без глютену. Якщо в складі немає цукру і солі, то можна сміливо купувати для дієти і правильного харчування.
Користь гречаних снеків:
- очищають не тільки кишечник, але й судини;
- знижують цукор;
- притупляють голод;
- запобігають переїданню.
Цей вид дозволений дітям. Інші висівкові продукти в ранньому віці протипоказані. Добова норма дітям до 14 років не більше 30 г снеків.
З вівсяних пластівців
Вони мають м’який, приємний смак, дбайливо впливають на слизові оболонки внутрішніх органів, не травмують. Їх приймають навіть люди із захворюваннями шлунка.
Корисні властивості:
- покращують мікрофлору;
- знижують рівень цукру;
- притупляють голод, запобігають різкому виникненню;
- мають приємний, легкий смак.
Овес містить глютен, тому не всім людям можна вживати такі хлібці на дієті. При непереносимості розумніше звернути увагу на інші види. Також саме вівсяна клітковина частіше викликає запори.
пшеничні хлібці
Якщо запитати у дієтолога, які хлібці корисні для схуднення, пшеничні снеки він назве в найостаннішу чергу. На зернових оболонках залишається велика кількість борошна, яка має високий глікемічний індекс, впливає на цукор, а також містить глютен.
Проте певна користь у пшеничних хлібців є:
- усунення почуття голоду;
- очищення кишечника;
- нормалізація стільця.
На відміну від вівсяних хлібців, пшеничне клітковина не так часто викликає запори, деяким людям підходить більше.
рисові хлібці
Білий рис дуже шкідливий для фігури, це відклалося у свідомості багатьох людей. Вони посилено вибирають неочищені сорти. Але і на них можна спостерігати зідрану зовнішню оболонку. Насправді рисова клітковина є одним з найбільш корисних дієтичних продуктів, працює краще будь-якого аптечного сорбенту, необхідна при отруєннях, а також в період активного схуднення.
Рисові хлібці допомагають налагодити жировий обмін і прискорюють метаболізм. Але важливо, щоб вони виготовлялися з неочищеного злаку. Тоді всі жири з їжі будуть проходити повз талії, природним чином виводитися.
Рецепт домашніх хлібців
Оскільки на прилавках дуже складно знайти гідні хлібці, різноманіття видів і величезний вибір викликає труднощі, рекомендується приготувати цей продукт самостійно. Він буде відрізнятися видом і смаком, але користі буде в рази більше. Тут рецепт змішаного тесту з житнього борошна і вівсяних пластівців.
Складові:
- 1 ст. житнього борошна;
- 1 ст. меленої вівсянки;
- 100 г житніх висівок;
- 1 щіпка солі;
- 0,6 літра води;
- 100 г насіння.
Можна взяти насіння соняшнику, гарбуза, кунжут, будь-які горіхи на свій розсуд. Не потрібно використовувати льон, оскільки після термічної обробки він втрачає велику частину нутрієнтів.
Приготування:
- З’єднати у великій мисці всі сухі інгредієнти. Додати воду, зробити в’язке тісто. Залишити на 10 хвилин. Потім розмішати повторно.
- Розмазати масу рівномірним шаром не більше 0,5 см на силіконовий килимок або лист пергаменту.
- Поставити в духовку, готувати при 190 градусах близько 10 хвилин. Поверхня повинна затвердіти.
- Вийняти, порізати прямокутниками або шматочками іншої форми. Бажано працювати в рукавичках, щоб не обпектися.
- Повернути деко в духовку, зменшити температуру до 80 градусів. Просушити приблизно годину. Після охолодження скибочки повинні розламуватися з хрускотом.
За бажанням можна приготувати з іншого борошна або висівок, сухих трав, паприки, часнику. Оскільки все це натурального походження, фігурі не зашкодить. Також дозволяється не додавати насіння всередину, а присипати липке тісто зверху.
Скільки можна з’їдати в день?
Навіть найдієтичніші хлібці можуть нашкодити, якщо вживати в необмеженій кількості. Максимальна добова кількість не повинна перевищувати 40 грам. Це досить багато, оскільки продукт повітряний.
Також потрібно звертати увагу на склад. Продукти з різними наповнювачами та смаками дуже калорійні, на них навіть можна погладшати. У цьому випадку не варто вживати в день більше трьох штучок. Бажано робити це до обіду, щоб організм встиг переробити надійшов продукт.
Дієта для схуднення
Існує спеціальна дієта на хлібцях з кефіром. Тривалість може коливатися від 3 до 7 днів. Далі потрібно перейти на правильне харчування або підрахунок калорій. За цей час можна легко втратити до 5 кг ваги. Важливо вибирати свіжий кефір з бактеріями, можна заміняти натуральним йогуртом. У цьому випадку кишечник буде очищатися і наповнюватися живими бактеріями.
Суть дієти:
- щоденне вживання кефіру і хлібців. Потрібно випити 6 склянок кисломолочного продукту, кожен раз заїдаючи двома зерновими хлібцями, які можна на дієті;
- важливо дотримуватися рівні проміжки. Це потрібно, щоб не загострювалося відчуття голоду;
- необхідно пити воду. Вона попередить можливі запори, допоможе клітковині набрякнути і якісно попрацювати;
- ввечері можна пити тільки кефір, хлібці вживати необов’язково. Незважаючи на всю користь, вуглеводи після 16 години погано засвоюються, відкладаються в жир.
Будь-яка дієта проводиться тільки в сприятливий період при хорошому самопочутті. Недавні захворювання, перенесені операції, нервові розлади є прямим протипоказанням.
Розвантажувальний день
Крім дієти, існує розвантажувальний день, раціон якого також складається з кисломолочних продуктів і хлібців. Він призначається для виведення зайвої рідини, потужної чистки організму, скорочення обсягу шлунка. При великому надмірній вазі рекомендується розвантажуватися 4 рази на місяць (через кожні 7 днів).
Що потрібно з’їсти за добу:
- від 150 до 200 г натуральних хлібців без добавок;
- 1 л живого кефіру.
Далі все за класичною схемою: прийом їжі невеликими порціями через кожні дві години, між ними необхідно випивати мінімум склянку чистої води. Якщо з’являється слабкість, дозволяється випити чай або каву без цукру. При проблемах зі шлунком або іншими органами травлення розвантажувальний день припиняється на будь-якому етапі.
Важливо! Корисними властивостями володіє тільки свіжий кефір. Якщо кисломолочному продукту вже більше трьох днів, то він буде закріплювати стілець. У поєднанні з грубою клітковиною може з’явитися серйозна проблема, яка потребує прийому медикаментів.
З чим не можна поєднувати хлібці?
Хлібці на дієті, при схудненні не можна поєднувати з клітковиною або висівками. Надлишок грубих волокон веде до проблем з шлунково-кишковим трактом, про які вже згадувалося вище. Також не варто одночасно вживати хлібці і лікарські, вітамінні препарати, БАДи. Потрібно почекати після їжі мінімум півтори години. В іншому випадку клітковина виведе транзитом всі корисні речовини.
Природно, для схуднення не варто поєднувати зернові корисні продукти з жирними і шкідливими ковбасами, посипати сіллю або додавати спеції, які збуджують апетит. Дієтологи не рекомендують доповнювати злакову випічку іншими вуглеводами або жирами. Ці домішки мають бути максимально легкими; відмінно підходять овочі, кисломолочні продукти.
З чим їсти, щоб схуднути?
Чи корисні хлібці для схуднення, розібрали, але з чим їх треба їсти? Звичайно, не з варенням або салом. Хоча, і в цьому поєднанні вони допоможуть засвоїтися не зовсім корисним продуктам і шкідливим жирам.
Якщо ж метою є саме зниження ваги, то краще підібрати інші поєднання. Можна просто замінювати шкідливий хліб. Снеки відмінно поєднуються зі щами / борщами і білими супами, рагу, другими стравами.
Також можна готувати корисні бутерброди, закуски.
З чим вживати:
- печінковий паштет, шинка, буженина, відварна, печена курка, м’ясо. Природно, все це повинно готуватися самостійно в домашніх умовах;
- малосольна риба. Дуже вдале поєднання, виходять корисні бутерброди; замість масла можна використовувати нежирний сир або соуси на основі сметани, йогурту;
- овочі. Найкраще їх «приклеювати» на змащені м’яким сиром або іншим соусом хлібці. Можна їсти хлібці при схудненні з салатами з маринованих овочів, наприклад, корейську моркву.
Снеки смачні тільки в свіжому вигляді, поки вони хрумтять. Якщо пластинки розкисають від соусу, вони стають липкими, страждає консистенція і смак. Тому корисні бутерброди потрібно готувати безпосередньо перед вживанням і в невеликій кількості для одного разу.
Відгуки дієтологів про хлібці для схуднення
Дієтолог Олександра Князєва:
Людина посилено очищає крупи і овочі від клітковини. Це значно покращує смак їжі, але зменшує біологічну цінність. Всім своїм клієнтам рекомендую додатково приймати клітковину. Висівки та хлібці є найпростішою, дешевою і зручною формою прийому. Судячи зі свого досвіду, з ними схуднення йде легше, у людини рідше зриви, результат набагато краще.
Дієтолог Андрій Бобровський:
Довгий час сам вважав висівки, хлібці з ними в складі панацеєю від зайвої ваги. Вони дійсно допомагають боротися з ожирінням, підвищують комфортність дієт, але дуже мало які фахівці говорять про протипоказання.
На моєму досвіді більше п’яти випадків загострення виразки, гастриту, холециститу. Тому не рекомендую приймати хлібці і інші продукти з грубими, жорсткими волокнами на постійній основі, важливо регулювати і індивідуально підбирати добову кількість.
Користь і шкода хлібців, судячи з відгуків дієтологів, до сих пір викликає безліч суперечок і питань. Одні фахівці з харчування рекомендують корисний продукт всім своїм клієнтам.
Інші дієтологи насторожено до нього ставляться, так як перевищення рекомендованих доз часто викликає проблеми з органами травлення. Гастритів і виразок схильне 80% населення. Безмірне вживання грубих волокон в будь-який момент розкриє захворювання.
Відгуки про хлібці для схуднення від звичайних людей
Олена, 32 роки:
Закінчилася моя триденна дієта на хлібці і кефірі. Я дуже задоволена результатом. За цей час втратила 3,2 кг, з’явилася легкість, живіт зменшився. Відразу зазначу, що було дуже важко.
Я пов’язую це з різким похолоданням. Хочеться гарячого супу, а доводиться пити кефір. Мене рятував гарячий чай, але після 2,5 літрів води доводилося дуже часто бігати в туалет.
Думаю, що це теж сильно вплинуло на хороший результат.
Марина, 37 років:
Я почала шукати, які хлібці можна їсти при схудненні, випадково побачила інформацію про розвантажувальний день, зацікавилася. Він у мене пройшов дуже легко, відразу повторила, а після двох діб було вже шкода кидати дієту, досиділа до п’яти днів. Самопочуття відмінне, кишечник заробив, як годинник. Всього скинула 4,2 кг. Думаю, що це хороший результат.
Олександра, 37 років:
Навіть думка про хлібці викликає у мене дуже неприємні відчуття. Пробувала рисові, пшеничні, житні види. Всі викликають страшний дискомфорт в животі. Спочатку думала, що це реакція на кефір. Але після з’їла пару штучок з супом і все повторилося. При цьому ніколи не страждала захворюваннями кишечника або шлунка. Думаю, може, так гастрит починається. Або індивідуальна непереносимість?
Кіра, 41 рік:
Читала відгуки про дієту на хлібці і дивувалася, як люди можуть так над собою знущатися, морити голодом, мучитися і все через зайву вагу. Заради цікавості вирішила спробувати.
На моє здивування, голоду весь день не відчувала, але хотілося іншої їжі, не люблю кефір. Ефект сподобався.
Наступного разу хочу зробити розвантажувальний день на снеках і томатному соку або овочевому смузі, з кисломолочними продуктами у мене дружба не складається.
Важливо! Стаття носить інформаційний характер. Перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем.
Користь і шкода хлібців для організму: які корисніше і як правильно вживати?
Любителі здорового харчування часто використовують в раціоні хлібці. Вони вважаються дієтичним продуктом, більш корисною альтернативою хліба.
Але чи все так добре? Розберемося в корисних і не дуже властивостях цього продукту.
Хлібці, як перекус – цільнозернові продукти і зерно, хрусткі житні, гречані, злакові, пшеничні, кукурудзяні, рисові, дієтичні лляні – яка їхня користь, шкода для організму людини, чим вони корисні?
Багато що залежить від технології виготовлення хлібців. Один з найбільш корисних – метод екструзії. Передбачає замочування підготовленої суміші зерен або якої-небудь однієї культури. Триває це протягом півгодини.
Існують культури, яким треба значно більше часу для пом’якшення оболонки. Кукурудза замочується на 12 годин.
Готові зерна поміщаються в апарат – екструдер. Щоб вийшли брикетики, потрібно всього кілька секунд.
За такий час при високому тиску і високій температурі вода, яка накопичується в зернах, стає паром і ніби вивертає їх назовні. Так злипання в брикет.
Така технологія зберігає цінні компоненти, що містяться у вихідній сировині. Готовий продукт буде включати досить помітні цільні зернятка.
Вони корисні для здоров’я і вибирати рекомендується саме їх. Врахуйте, що якісна продукція – рівномірного кольору.
Вироби не повинні кришитися. Вони повинні бути хрусткими і сухими, легко ламатися.
Купуючи хлібці, читайте склад на етикетці. Хороший продукт виготовляється з цільного зерна. До складу можуть входити висівки, пророщені зерна, подрібнена крупа, що є плюсом.
Додаватися можуть насіння льону, кунжуту, соняшнику. Для поліпшення смаку і корисних властивостей застосовують родзинки, курагу, чорнослив, часник, морську капусту, кріп і ряд інших компонентів.
Найчастіше для виготовлення хлібців застосовуються злакові зернових культур – пшениця, жито, овес. Вироби бувають також рисовими, гречаними.
Можуть поєднуватися різні види круп, наприклад, пшениця і жито, пшениця з гречкою або вівсом.
Існує інший вид хлібців, де замість зерен застосовується проста борошно і дріжджі. У них додають маргарин, інші жири, консерванти, підсилювачі смаку. Вироби можуть бути смачними, але от користі в них мало.
Хлібці: секрети появи на світло від програми «Їсти можна!»:
Хлібці широко цінуються тими, хто стежить за фігурою і здоров’ям. Склад їх включає цінні компоненти:
- мінерали: калій і магній, кальцій, залізо, фосфор, натрій;
- вітаміни: А, Е, РР, групи В;
- клітковина;
- складні вуглеводи;
- ненасичені і полінасичені амінокислоти;
- харчові волокна.
Середній показник калорійності – близько 320 ккал на 100 грамів. Калорійність однієї штуки в середньому становить 30 ккал, що досить мало.
Залежно від того, яка сировина застосовувалася для приготування, склад і калорійність виробів відрізняються.
Корисні властивості
Хлібці рекомендовані дієтологами як складова меню для схуднення. Хоча калорійність їх не надто відрізняється від такої у хліба, вони набагато корисніші за рахунок клітковини і повільних вуглеводів.
Вони добре засвоюються, надовго забезпечують ситість. Їх можна їсти, як окремий продукт або в поєднанні з іншими.
Включати в меню цей продукт, замінюючи їм хліб, також рекомендується при лікуванні або профілактиці захворювань серця і нирок.
Отримуючи корисні властивості сировини, з яких вони готуються, хлібці корисні при проблемах з щитовидною залозою, нервовою системою, ожирінням, печією, атеросклерозом.
Корисний продукт за рахунок великої кількості клітковини в складі. Вона покращує роботу кишечника, допомагає очистити організм від токсинів, сприяючи зростанню і розмноженню корисних мікроорганізмів.
- Вітаміни, мінерали в складі виробів зміцнюють організм, роблять його стійким до різних захворювань.
- Корисні властивості залежать від того, яка сировина застосовувалася при їх приготуванні:
- пшеничні хлібці корисні при порушеннях органів травлення. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Те ж саме стосується і ячних: додатково вони благотворно впливають на роботу печінки;
- вівсяні корисні при захворюваннях нирок, дерматиті, частих застудах;
- рисовий продукт – ще один варіант ефективної допомоги при простудних, шкірних захворюваннях, порушеннях нервової системи;
- гречані хлібці допоможуть урізноманітнити раціон тим, хто страждає на цукровий діабет або худне. Вони корисні при анемії.
Користь, можливу шкоду дієтичних хлібців для організму:
Чим шкідливі, чи є протипоказання
- У питаннях користі продукту або можливої шкоди все залежить від технології його виготовлення.
- Вироби, зроблені не з зерна, а з борошна, більше шкідливі, ніж корисні, особливо з урахуванням того, що в них часто додають дріжджі, барвники, підсилювачі смаку, інші добавки.
- Вони готуються майже так само, як звичайний хліб, тільки змінюється форма.
- Будь-які хлібці можуть провокувати алергічну реакцію.
- І навіть корисні вироби не варто давати дітям молодше трьох років, так як їх організм може ще бути не в змозі переварити грубу клітковину.
Рекомендації по вживанню і застосування
Хлібці, як і інші вуглеводи, рекомендується вживати в першій половині дня. Щоб наситити організм корисною клітковиною, досить вжити 3-5 штучок в день.
Хлібці можуть застосовуватися для приготування дієтичних бутербродів, закусок. Носіть їх з собою – будете мати під рукою смачний, корисний, безпечний для фігури перекус.
Наприклад, можна приготувати дієтичні бутерброди. На один хлібець потрібно взяти 75 г плавленого сиру, один помідор, зелень, оливкова олія, спеції і зубчик часнику.
Готується бутерброд так: часник очистіть, разом із зеленню дрібно поріжте його, з’єднайте з сиром, попередньо розм’якшеним і розчавленим. Все змішайте до однорідності.
Зробіть на помідорі хрестоподібний надріз, на пару секунд помістіть його в окріп. Завдяки такій процедурі ви легко зніміть з овоча шкірку. М’якоть потрібно нарізати дрібними кубиками, скропити її оливковою олією.
Хлібець намажте сирною сумішшю, зверху викладіть помідор, зелень. Ви отримаєте відмінний варіант корисного сніданку.
Інший рецепт передбачає використання сиру і зелені. Складні вуглеводи з білком – ідеальне поєднання для сніданку або перекусу в першу половину дня.
- Для таких бутербродів вам буде потрібно чотири штуки рисових виробів – 150-200 г, 50-70 г сметани або вершків, часник і сіль за смаком.
- Щоб повністю бути впевненими в корисності продукту, приготуйте його самі.
- Існує рецепт приготування в домашніх умовах, для якого будуть потрібні такі інгредієнти:
- 350 г житнього борошна грубого помелу;
- 350 г подрібненої вівсяної крупи;
- 200 г насіння соняшнику;
- 200 г насіння льону;
- 100 г кунжуту;
- 100 г пшеничних висівок;
- 700 мл теплої кип’яченої води;
- 2 чайні ложки солі.
- Технологія приготування буде наступною:
- інгредієнти перемішайте в ємності, тонким шаром розкачайте їх на деку;
- випікаються хлібці в два заходи. Спочатку протягом десяти хвилин печіть тонкий млинець на першому листі з температурою 190 градусів;
- через 10 хвилин дістаньте деко, розріжте запечений лист тіста на прямокутники;
- заготовку поверніть в духовку, потримайте 30 хвилин при температурі 190 градусів, а після – 45 хвилин при температурі 120 градусів. При останньому етапі краще трохи відкрити дверцята;
- за смаком можна додавати до виробів фрукти, спеції, горіхи, сушену зелень, інші компоненти.
- Готуються бутерброди так:
- сир викладіть в миску, дрібно наріжте зелень і додайте до нього;
- посоліть масу за смаком, додайте сметану, подрібнений часник;
- добре розімніть суміш виделкою. Потім отриману сирну масу намажте на хлібці.
Хлібці з гречки, відео-рецепт:
Серед тих, що худнуть і дотримуються правильного харчування, хлібці популярні. Їх можна вживати замість хліба.
Калорійність практично така ж, але в зернових виробах більше клітковини і складних вуглеводів, на перетравлення яких організм витрачає багато енергії, і які очищають його, прискорюють метаболізм.
Продукт не є низькокалорійним, але допомагає схуднути. 3-5 штук в день допоможуть вам отримати 35 г клітковини і спалити близько 245 калорій.
А ось від батонів, білого хліба, булочок рекомендується відмовитися.
Для схуднення корисно поєднувати хлібці з нежирним сиром, зеленню і овочами.
Чи корисні хлібці житні? Звичайно, так як вони найменш калорійні. У них багато амінокислот, які також сприяють спалюванню зайвого жиру.
У народній медицині
Для народних рецептів хлібці не застосовуються, але вони можуть сприяти профілактиці і лікуванню багатьох хвороб в залежності від виду застосовуваного зерна:
- пшеничні – при захворюваннях шлунка, кишечника;
- гречані – при анемії (підвищують гемоглобін);
- ячмінні – при проблемах шлунково-кишкового тракту, печінки;
- вівсяні – при хворобах нирок, дерматитах, частих застудах;
- рисові – при розладах центральної нервової системи.
Відносно косметології хлібці корисні тим, що допомагають поліпшити стан шкіри.
Відбувається це за рахунок наявності в них вітамінів, мінералів, клітковини, яка виводить з організму токсини. Останні здатні зіпсувати стан шкіри.
Якісні хлібці – це корисно і досить смачно, причому як тим, хто хоче схуднути, так і тим, хто просто стежить за здоров’ям.