Момордика: що це за рослина, фото, придатність, яка на смак, як вживати в їжу, лікувальні властивості

Це витка однорічна трав’яниста рослина, яке відносять до сімейства гарбузових. Поширена в багатьох районах Південного Сходу Азії – Індії, Індонезії, Індокитаї, на півдні Китаю, в Японії, на Тайвані, в Новій Гвінеї, на Філіппінах. У дикому вигляді момордика зустрічається у Флориді.
Момордика культивується на балконі, в кімнаті, в саду, як цілюща і просто красива ліана. Ця рослина з їстівними плодами служить прикрасою південних вікон, відкритих терас і балконів, альтанок, стін, огорож та декоративних решіток.
Жовті квіти момордики з приємним ароматом одностатеві, мають п’ятизубчастий зрослолистий віночок. Запах її квіток схожий з ароматом гарденії, але не такий інтенсивний.
Плід момордики є подовженою округлоовальною ягодою незвичайної форми. Зовні він покритий незвичайними сосочкоподібними виступами. Забарвлення ягід може бути яскраво-помаранчевою, білою або жовтою.
Смак момордики нагадує визрілу гарбузу. Правда, сосочкоподібна поверхня злегка гірчить, у зв’язку з чим загальний смак має гіркуватий відтінок. Саме тому момордику називають ще й «гіркою гарбузом». Однак це якість ніяк не заважає готувати з плодів справжні делікатесні страви.
Усередині плоду, навколо кожного насіння, є соковитий околоплодник, що має темно-рубіновий відтінок. Смак його приємний, нагадує хурму.
Варто відзначити, що момордику зараз широко культивують і в нашій країні. Навіть за коротке літо ця рослина встигає вирости, а спосіб його вирощування нагадує вирощування кабачків і гарбуза, але має деякі нюанси.
Як вибрати
М’якоть плодів момордики вживають в незрілому стані, коли вона нагадує за смаком огірок. Тому не дивуйтеся, якщо побачите в продажу нестиглі плоди – це нормально.
Коли плоди почнуть дозрівати, їх м’якоть буде ставати помаранчевою, м’якою, але і гіркою. Коли плід дозріє повністю, його насіння отримають солодкуватий смак. Тоді їх можна вживати в їжу сирими, хоча плоди після термічної обробки стають ще м’якшими.
Як зберігати
Момордику можна зберігати 2-3 тижні при температурі не вище 11-13 °C і високій вологості – приблизно 90%.
У кулінарії
Всі частини момордики – плоди, листя і насіння – мають корисні властивості і можуть використовуватися. Правда, плоди досить гіркі, тому їх частіше застосовують в медицині, ніж в кулінарних цілях.
М’якоть і насіння момордики широко використовуються в стравах Азії. Їх відварюють, обсмажують, додають в салати, рагу і супи. Момордика відмінно поєднується з картоплею, м’ясом, несолодкими йогуртами, кокосом, огірками. Люблять момордику в японській Окінаві, що, на думку вчених, також може пояснити високу тривалість життя в даному регіоні.
Гірка гарбуз широко використовується в стравах амазонських племен, де її листочки і плоди додають в бобові страви або супи в якості спеції, що надає пікантний запах і кислий або гіркуватий смак. Щоб пом’якшити гіркуватий смак, плоди попередньо відварюють у підсоленій воді.
Момордику традиційно використовують для приготування національних страв в кухнях азіатських країнах. Підвищений вміст білка і вітамінів, поживна цінність визначають різноманітність страв з цими плодами.
Салати, закуски і супи заправляють молодим листям і пагонами рослини, що містять багато корисної фолієвої кислоти.
Плід момордики вживається в їжу і недозрілі, і стиглі – він однаково корисний і приємний, різниця в терпкості і гостроті смаку.
Також момордика – один з головних компонентів національної приправи Індії – карі.
Смачним і незвичайним виходить і варення з момордики. А додавши до цієї солодкої маси спирт, можна отримати ароматне домашнє вино, настоянку або лікер.
Але особливо цінні знаходяться всередині плодів ягоди – це справжнє джерело мікроелементів і вітамінів. Через горіхово-тропічний смак насіння використовуються в якості добавки до різноманітних кондитерських виробів – печива, тортів, булочок.
Великі плоди особливо смачні в смаженому вигляді, проте хороша момордика і в маринаді, і разом з тушкованим м’ясом, міцним бульйоном і овочами. Багато консервовані суміші містять момордику як обов’язковий компонент – вона надає потрібну пікантність продуктам. Також з момордики готують борщі, овочеву ікру, овочеві супи.
Для маринування використовують плоди в технічній стиглості. Для цього їх очищають від верхнього шару, що додає гіркоту (зрізається бугорчаста шкірка) і ріжуть шматочками.
Часточки укладаються в простерилізовані банки, додається часник і пряно-ароматичні трави (кріп, смородиновий лист), а також приправи (чорний перець).
Для момордики маринад готують за таким рецептом: на літр води – по одній столовій ложці цукру, солі і 9% -ного оцту. Маринад доводиться до кипіння, заливається в банки і закочується металевою кришкою.
Щоб приготувати смажену момордику, знадобиться сіль, борошно, масло, яйце. Плоди миють, обрізають кінчики, виймають великі насіння, обвалюють в яйці і борошні. Обсмажують до рум’яної скоринки. Подавати цю страву можна як гарнір, або як окрему страву.
Користується популярністю і фарширована момордика. Фарш для цієї страви роблять, як на перець. Плоди очищають від насіння, фарширують, а потім тушкують у невеликій кількості води.
Калорійність
Калорійність момордики зовсім невелика – 19 ккал. При цьому жирів в плодах майже немає, тому рослина може сміливо використовуватися в дієтичному харчуванні.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки, гр | Жири, гр | Вуглеводи, гр | Зола, гр | Вода, гр | Калорійність, ккал |
0.8 | 0.1 | 3 | – | 90 | 19 |
Момордика має підвищену поживну цінність, набагато перевершуючи популярні перці і баклажани. В її плодах багато білків, цукрів, вуглеводів, кальцію, вітамінів, фосфору.
Що знаходиться в момордики вітамін E захищає від передчасного старіння, а F дарує бадьорість і силу.
У цих плодах особливо багато фолієвої кислоти, від нестачі якої може постраждати кістковий мозок, і з’являється небезпека виникнення ракових пухлин.
Момордика містить кілька амінокислот, сапонінів, алкалоїдів, глікозидів, фенолів, смол і олій. Це одне з небагатьох рослин, в якому міститься харантін – речовина, що знижує рівень цукру.
У насінні також є жирна олія і момордіцін, алкалоїд, чиє утримання доходить до 0,16%. За рахунок цього насіння притаманні протизапальні, антисептичні та жарознижувальні властивості. Вони також сприяють зняттю набряків різного походження.
Корисні і лікувальні властивості
Момордика використовується як натуральні ліки для боротьби з раковими клітинами, бактеріями і вірусами, для лікування геморою, гіпертонії, підвищення захисних функцій організму. Вона досить швидко виводить зайвий жир, прискорює обмін речовин, допомагаючи в боротьбі за струнку фігуру.
Виготовлення препаратів і настоянок з усіх частин момордики практикується з давніх часів. Ця рослина займає одну з основних позицій в східній медицині, а її компоненти є в складі багатьох ліків, випущених на ринок.
Для лікування момордики можна використовувати всі цілющі частини рослини – листя, коріння, насіння, плоди і квітки.
Основні напрямки використання момордики:
- Листя. Настої з них допомагають при підвищеному тиску, застудах, кашлю, різних видах болю тощо. Відвари можуть регулювати вироблення інсуліну, рівень цукру, що актуально для тих, хто страждає від цукрового діабету;
- Насіння. Вони багаті жирними маслами і каротином, які зміцнюють імунітет, підвищують рівень гемоглобіну, знижують рівень холестерину. Їх використовують для лікування гастритів, виразок, захворювань печінки;
- Плоди. Вони здатні очищати судини, знижувати ризик судинних хвороб і захворювань серця, покращувати зір і допомагати його нормалізації, пригнічувати діяльність ракових клітин.
Плоди і насіння також перешкоджають виникненню холестеринових бляшок, знижують ймовірність таких проблем, як інсульти та інфаркти, очищають судини, виліковують лейкемію, суглобові і головні болі, ревматичний артрит, депресії, опіки, псоріаз, гепатит, фурункульоз.
Здатність цієї рослини виводити зайвий жир використовується при розробці програм для схуднення.
Особливо широко здавна застосовують момордику в тибетсько-китайській медицині. Там її також використовують як знеболюючий засіб, для лікування від раку, серцево-судинних хвороб, виразки, для зниження рівня цукру, вироблення інсуліну.
Так, плоди момордики здатні посилювати секреторну діяльність підшлункової залози та збільшувати вироблення інсуліну.
Клінічні випробування довели, що введення цієї рослини у раціон харчування людей, які страждають від цукрового діабету, дозволяє знижувати дози введення синтетичних аналогів необхідного інсуліну.
Протиракова активність рослини неодноразово підтверджена результатами досліджень. Встановлено, що метастазування раку простати можна призупинити за допомогою екстракту момордики, який також проявляє активність щодо саркоми, лейкемії та меланоми.
Цінна момордика і як спосіб уповільнити процеси старіння. Сучасною наукою доведено, що екстракти листя і плодів момордики здатні знищувати стрептококи, стафілококи і навіть ВІЛ.
Відвари та настойки допомагають зцілитися від простатиту, склерозу, сечокам’яної хвороби, поліпшити роботу мозку та зміцнити імунітет.
Щоб приготувати лікувальну настоянку, потрібно розрізати плоди без насіння на дрібні шматочки. Щільно заповніть ними трилітрову банку. Потім залийте в банку півлітра горілки, закрийте кришкою.
Витримуйте в темному прохолодному місці два тижні. Настоянку плодів вживають 3 дні натщесерце (за півгодини до їжі) по чайній ложечці тричі на день. Настоянка ефективна при застуді, ревматизмі, псоріазі.
Також вона використовується як відмінний засіб для зміцнення імунітету.
Щоб приготувати відвар з насіння, потрібно залити 15-20 подрібненого насіння склянкою окропу і тримати їх на маленькому вогні близько 10 хвилин. Потім відвар наполягають годину і проціджують. Відвар насіння п’ють по 50 мг три-чотири рази на день при геморої і як сечогінний засіб, при гарячкових станах.
Вважається корисним і порошок з насіння. Для цього насіння подрібнюють на кавомолці. Кратність прийому і показання аналогічні з використанням відвару. Порошок прописують в дозуванні по три-п’ять грамів на прийом.
У китайській медицині гірка гарбуз завжди використовувалася для лікування інфекційних шлунково-кишкових захворювань.
У Південній Америці за допомогою момордики лікували будь-які види запалень, малярію, діарею, кір, гепатит, коросту, а також позбавлялися від різних паразитів. В Індії цю рослину застосовували при укусах змій, хворобах печінки, як протизаплідний засіб.
Момордика допомагала при астмі, лейкемії, укусах комах, артриті, вовчак і опіках. Корінь момордики вважали справжнім афродизіаком.
Використання в косметології
Мешканки Азії вже давно оцінили по достоїнству косметичні властивості момордики. Народні рецепти налічують безліч відварів, мазей, які вважаються дуже корисними завдяки наявності в продукті підвищеної дози масел і вітаміну C.
Широко використовується момордика і в лікуванні захворювань шкіри шляхом накладення компресів. Відвар з меду і подрібнених листя момордики може дуже швидко лікувати опіки, скорочуючи до мінімуму можливість виникнення шрамів. Для прискорення відновлення шкіри суміш меду та листя можна навіть вживати в їжу.
Щоденне застосування настоянки з листя момордики сприятиме поліпшенню стану шкіри, роблячи її молодшою і бархатистою, а також розгладить зморшки.
Цей народний засіб благотворно впливає на стан шкіри при набряках, псоріазі і запаленнях. Відвар з листя має позитивний ефект при шкірних висипах та пітниці.
Часто можна почути про алергію при «переїданні» плодів. Справедливості заради варто зазначити, що момордика – далеко не суниця, а смаки європейців відрізняються від уподобань східних жителів, тому «переїдання» майже виключається. Разом з тим, непереносимість може викликати алергічні прояви (свербіж, першіння в горлі, висипи тощо) – до момордики треба звикнути.
Якщо говорити про лікування препаратами момордики, то вони не призначаються в період вагітності, оскільки є відомості, що окремі біологічно активні речовини, які входять до складу цієї рослини, володіють абортивними властивостями. Крім того, вагітним не радять вживати в їжу плоди момордики. Введення в раціон цього продукту в період грудного годування може викликати алергію у немовляти.
Біологічна дія різних частин рослини на організм відрізняється. Так, якщо насіннєва оболонка сприятливо позначається на стані шлунково-кишкового тракту (мається на увазі при виразках), то засоби на основі листочків можуть стати причиною серйозного загострення захворювань. Враховувати це необхідно і при наявності таких недуг, як тиреотоксикоз і гіпотиреоз, при хворобах шлунково-кишкового тракту і надниркових залоз.
Відео розповість не тільки про користь і застосування момордики, а й про те, як з неї приготувати смачну спиртову настоянку.
Момордика: як вживати в їжу, смак, рецепти, користь і шкода
Момордика відразу привертає увагу своїм звучною назвою і ефектним зовнішнім виглядом. Однак, що являють собою ці дивовижні яскраві плоди і де вони застосовуються, відомо небагатьом. Насправді це екзотична рослина є справжнім джерелом лікувальних властивостей.
Що таке момордика і як її їдять
Момордика відноситься до рослин сімейства гарбузових і має безліч назв. Її називають карелії, гіркою динею, індійським або китайським шаленим огірком, індійським гранатом.
Під усіма цими назвами зазвичай мають на увазі цілий рід рослин, до якого входять понад 20 різновидів цієї незвичайної культури.
Найбільше господарське значення мають види момордика харанція та момордика кохінхінська.
Момордика є ліанообразною рослиною з довгими стеблами, протяжність яких може досягати 2 м. Великі різьблені листя гіркої дині мають світло-зелений відтінок.
Дуже гарні плоди момордики. Вони мають округлу довгасту форму, а їх поверхня покрита невеликими наростами, що нагадують шипи.
В процесі дозрівання їх блідо-жовте забарвлення змінюється насиченим рожевим або помаранчевим кольором. Зріла момордика в розрізі має м’якоть яскраво-малинового відтінку.
Вона нагадує околоплодники граната: це добре видно на фото. Плоди рослини мають масу корисних лікувальних властивостей.
Виростає момордика в субтропічних районах Індії, Австралії, Африки і Південно-Східної Азії. У цих регіонах її здавна вирощують в гастрономічних цілях. Однак віднедавна ця рослина стала набирати популярність і в європейських країнах серед любителів екзотичних страв. Зростанню інтересу до момордики також посприяли унікальні лікувальні властивості цієї рослини.
Склад, харчова цінність і смакові якості момордики
У себе на батьківщині гірка диня відома своєю користю для здоров’я, завдяки цілому ряду вітамінів і мінеральних речовин в її складі. Момордика містить кілька незамінних амінокислот, корисні для організму феноли, алкалоїди, смоли і ефірні масла.
Крім того, плоди та інші частини рослини багаті вітамінами групи B, а також C, A, E, F. У ньому також присутня велика кількість калію, фосфору і магнію. Момордика є джерелом харантіна, який благотворно впливає на рівень цукру в крові.
Харчова цінність момордики становить всього 15 ккал на 100 г, що дозволяє вважати цей фрукт дієтичним продуктом. У ньому зовсім немає жирів і води, а основна частка калорій доводиться на вуглеводи і білки. Так що страви з гіркої дині можуть зайняти почесне місце в раціоні людей, що стежать за фігурою.
Тим більше, що смак момордики має досить приємний. Недостиглі фрукти, як і околоплодники насіння, мають соковиту м’якоть, яка нагадує щось середнє між солодкою медовою динею і хурмою. Цей незвичайний присмак робить фрукт ідеальним інгредієнтом для різноманітних страв.
Коли можна їсти момордику
Лікувальні та смакові властивості гіркої дині інтригують багатьох любителів екзотичних продуктів, однак вибрати відповідний фрукт за зрілістю не завжди легко. При виборі момордики потрібно пам’ятати, що вона дозріває восени, тому купувати плід краще в цей період.
Не зайвим буде звернути увагу і на ступінь зрілості гіркої дині. Зрілі плоди момордики мають насичений помаранчевий або рожевий колір, при вирощуванні на грядці вони з шумом розтріскуються, вистрілюючи насінням в різні боки.
М’якоть таких фруктів дуже гірка і годиться в їжу тільки після попередньої обробки. Варто віддати перевагу плодам світло-жовтого або зеленого кольору: вони мають свіжий солодкий смак і більше підходять для кулінарних експериментів.
Що стосується користі момордики для організму, вона однакова у дозрілих і недозрілих фруктах.
Як приготувати момордику
Беручи до уваги користь і смакові властивості момордики, не дивно, що лікувальний китайський огірок знайшов широке застосування в кулінарії різних країн. У їжу вживають практично всі частини рослини – листя, плоди, насіння, стебло і навіть кореневище.
Так, листя гіркої дині додають в салати і супи для додання легкого пряного аромату. Однак у складі листя є гіркота, яка може зіпсувати смак страви. Щоб цьому запобігти, листові пластини фрукта вимочують у солоній воді протягом декількох годин.
Те саме можна сказати і про плоди китайського огірка. Дозрілі, вони мають гіркий присмак, тому їх або вимочують, або збирають і готують недозрілими. Незріла м’якоть момордики солодка на смак і відмінно поєднується з овочами, м’ясом, рибою або птицею. Вона підходить для приготування десертів, салатів, варення; її можна смажити, використовувати в фарширування, маринувати, варити і консервувати.
Насіння момордики теж солодкі і дуже соковиті, їх цілком можна їсти сирими: в такому вигляді вони не принесуть шкоди, тільки користь. Не менш смачні вони в смаженому і вареному вигляді. До того ж насіння фрукта, як і інші частини рослини, володіють унікальними лікувальними властивостями, що робить гірку диню ще більш цінною культурою.
Рецепти страв з момордики
Користь момордики і її незвичайні смакові властивості можуть надихнути навіть найконсервативніших кулінарів випробувати пару рецептів на основі цього лікувального фрукта. Вельми апетитним вітамінним гарніром до м’яса або риби стане салат з гіркою динею:
- Одну середню зрілу момордику очищають від насіння, після чого нарізають шматочками.
- Ріпчасту цибулю ретельно миють і нарізають півкільцями.
- З половини перцю чилі видаляють насіння і ріжуть кільцями.
- На змащеній олією сковороді обсмажують цибулю до золотистого кольору, потім додають перець, момордику, сіль за смаком і млоять на слабкому вогні ще 5 – 7 хв.
- На тарілку викладають вимиту бурякове бадилля або салатні листя, зверху розміщують помідорні кільця. Поверх помідорів накладають гарячі овочі і заправляють залишками рослинного масла.
- Готовий салат вживають відразу як самостійну страву або як гарнір до страв з м’яса.
Незвичайною альтернативою звичним голубцям послужить фарширована момордика:
- З незрілого китайського огірка вичищають серцевину і ріжуть кільцями товщиною 2 – 3 см.
- Фарш для страви готують традиційним способом: змішуючи свинину, яловичину, рис, подавлену моркву.
- Кільця момордики начиняють фаршем, складають в емальовану каструлю з невеликою кількістю води, за бажанням додають запашний перець і спеції.
- Гасять блюдо до тих пір, поки фрукт не стане м’яким. Перед подачею момордику прикрашають томатним соусом, сметаною і зеленню.
Порада! Невеликі за розміром фрукти гіркої дині розрізають уздовж, кладуть в них начинку і скріплюють зубочистками.
Не менш корисні фрукти момордики принесуть, якщо їх замаринувати. Для цього:
- Зрілі плоди ретельно миють і нарізають часточками, після чого кладуть в чисту банку.
- Туди ж додають часник, кріп, листя чорної смородини, горошок духмяного перцю.
- Для маринаду в літр води додають по 1 ст. л. солі, цукру і 9%-го столового оцту. Суміш доводять до кипіння і, не охолоджуючи, заливають в банку.
- Тару герметично закривають і залишають в темному прохолодному місці на мінімум 7-10 днів.
Любителі простих і швидких страв оцінять смажену момордику:
- Незрілі фрукти розрізають уздовж, очищають від насіння і ріжуть поздовжніми скибочками.
- Потім гірку диню солять і смажать на середньому вогні на сковороді з соняшниковою або оливковою олією до появи хрусткої скоринки.
- Приготовану страву їдять гарячим з м’ясом або рибою.
Важливо! Перед приготуванням стиглі плоди гіркої дині вимочують у підсоленій воді протягом 3-4 годин.
У Китаї, Індії та інших країнах, де зростає момордика, давно відзначили лікувальні властивості цього корисного індійського огірка. Він довів свою цінність як бактерицидний і протизапальний засіб при застуді та інших інфекційних захворюваннях органів дихання.
Крім цього, насіння і плоди гіркої дині здатні регулювати рівень цукру і холестерину в крові завдяки харантіну, що активно використовують для профілактики і лікування діабету і захворювань серцево-судинної системи.
Користь момордики спостерігається в лікуванні кору, корости, артритів і астми. Її лікувальні властивості також використовують у створенні протиглистових засобів і препаратів від укусів змій і комах.
Крім того, існує гіпотеза, що певні рослинні частини гіркої дині приносять істотну користь людям, хворим на лейкемію і деякими іншими онкологічними захворюваннями.
Лікувальні властивості гіркої дині зробили її популярним інгредієнтом при виготовленні засобів народної медицини. Залежно від захворювання, з плодів, насіння і коріння рослини роблять мазі, настоянки, відвари.
Користь настойки з момордики
Лікувальні властивості гіркої дині здатні принести чимало користі, якщо виготовити з плодів цієї рослини спиртову настоянку:
- Плід необхідно очистити від насіння, порізати дрібною соломкою і покласти в банку обсягом 3 л так, щоб м’якоть фрукта займала весь простір.
- Потім гірку диню слід залити 0,5 л горілки, після чого щільно закрити і сховати в прохолодне темне місце на 2 тижні.
Такий напій приймають за 30 хвилин до їди по 1 ч. Л., 3 рази на день. Дана настоянка добре зарекомендувала себе як засіб від застуди, ревматизму і для посилення опірності організму хвороботворним бактеріям.
Чим корисний чай з гіркою дині момордики
З насіння момордики можна приготувати чай, який за своїми лікувальними властивостями не поступатиметься вищеописаній настоянці:
- 10 – 20 насіння гіркої дині потрібно подрібнити в блендері або вручну і залити 1 ст. киплячої води.
- Отриманий склад варто варити протягом 7 – 10 хвилин на середньому вогні, після чого наполягати протягом години.
Готовий чай проціджують і п’ють по ¼ ст. 3 – 4 рази на день. Такий напій корисний при лихоманці, а також є ефективним сечогінним засобом.
Як вживати момордику для лікування
Крім настоянок і відварів, в лікуванні різних захворювань використовують мазі, настої і примочки з гіркою дині. Однак при всіх лікувальних властивостях гіркої дині не варто забувати, що вживання екзотичного фрукта в медичних цілях можливе тільки після обов’язкової консультації кваліфікованого лікаря.
Чи можна момордику при цукровому діабеті
Серед інших лікувальних властивостей гіркої дині момордики нерідко згадується її благотворний вплив на здоров’я людей при цукровому діабеті. На сьогодні ведуться дослідження про дійсну користь гіркої дині для діабетиків.
Так, харантін у складі фрукта дійсно знижує цукор у крові, що прирівнює його до деяких інсулінових препаратів. Однак не всі люди, які страждають на діабет, виявили чутливість до сполук, що містяться в складах на основі момордики.
З упевненістю можна сказати, що препарати на основі китайського огірка здатні принести користь, але тільки в складі комплексної терапії. Досягти відчутних результатів у лікуванні діабету можна, якщо поєднувати народні засоби з гіркої дині і традиційні ліки.
Застосування момордики в гомеопатії
Лікувальні властивості гіркої дині також знайшли застосування в гомеопатії. Так, з зрілих плодів цієї рослини отримують засіб під назвою Момордика Композитум. Воно виготовлене у вигляді ампул по 2,2 мл для внутрішньовенних, підшкірних або внутрішньом’язових ін’єкцій. Цей препарат можна приймати внутрішньо.
Момордику Композитум застосовують при гострому і хронічному панкреатиті, а також для полегшення симптомів діспакреатізма. Препарат приймають курсами тривалістю 3 – 5 тижнів з частотою до 3 разів на тиждень. Дозування для дорослих і дітей від 6 років становить 1 ампулу, дітям до 6 років – ½ її частини.
Дітям до 2 років не рекомендується перевищувати дозу в ¼ ампули.
Обмеження і протипоказання
Хоча привабливі фото соковитої і свіжої момордики можуть спонукати негайно купити цей лікувальний фрукт, варто пам’ятати, що, поряд з корисними властивостями, гірка диня має деякі протипоказання. Так, при певних станах здоров’я не варто вживати момордику, оскільки ніякої користі організму це не принесе. Протипоказання відносяться:
- до вагітних жінок;
- годуючим матерям;
- людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- тим, хто має індивідуальну непереносимість речовин в складі продукту.
Незважаючи на всі лікувальні властивості гіркої дині, щоб уникнути отруєння, її шкірку категорично не рекомендується давати маленьким дітям.
Висновок
Момордика – дивовижний фрукт, що володіє незвичайним виглядом і різноманітними лікувальними властивостями. І, хоча унікальні особливості плода вимагають подальшого вивчення, підтвердження лікувальних властивостей при правильному вживанні здатні давати безсумнівний позитивний ефект для здоров’я.
Момордика: що це за рослина, вирощування і догляд, як вживати в їжу
Momordica – сімейство гарбузових (Cucurbitaceae). Вона представлена більш ніж 20 видами, що включають однорічні та багаторічні ліани. Як культурний вигляд найчастіше розводять Момордику харанцію (Momordica charantia).
Природний ареал зростання цієї ліани – це Індія і Південно-Східна Азія. Відмінність цієї ліани серед інших представників виду полягає в її тонких і довгих стеблах, що досягають у висоту більше двох метрів. Крім того, її світло-зелені, різьблені листя мають більший розмір.
Цвісти момордика починає одночасно з початком активної вегетації. Цвіте вона яскравими, жовтими квітами. Роздільностатеві квітки мають довгі ніжки, у жіночих вони коротші, а самі квітки дрібніші.
Першими починають цвісти чоловічі, виділяючи дуже приємний аромат, схожий на аромат жасмину. До початку дозрівання рослина покрита тонкими волосками, які жалять, як кропива.
У міру дозрівання волоски обсипаються.
Зав’язавшись після запилення, плоди розвиваються дуже швидко. За формою вони нагадують огірки, вкриті шкірою крокодила. Вони досить довгі, до 20 сантиметрів в довжину, трохи овальної форми з гострим кінцем, у діаметрі близько 7 сантиметрів. У міру дозрівання плід набуває жовтого або жовто-оранжевого забарвлення.
Плоди виглядають дуже декоративно, господарі ділянок спеціально висаджують таку екзотику біля альтанок або уздовж огорожі.
У момордики їстівні всі частини, починаючи з плодів і насіння, і закінчуючи листям і молодими пагонами. Більш того, вони мають масу корисних і навіть лікувальних властивостей.
Коли плід остаточно дозріє, він розтріскується знизу і відразу починає нагадувати квітку з товстими пелюстками, які закручуються вгору. З лопнув плода насіння розсипаються на землю. У кожному «огірку» знаходиться майже 30 насіння, що нагадують гранатові зернята. Самі плоди дуже соковиті, насиченого гранатового кольору, приємні на смак, з тонкою гірчинкою.
Вирощування момордики
Виростити «скажений огірок» можна з насіння або живцюванням. Найбільш поширений і простий спосіб – вирощування момордики насінням. Схожість при цьому досить висока, а ось виростити з черешків рослина не так просто – приживаються вони не дуже добре.
У середній смузі рослина можна виростити тільки за допомогою розсади, оскільки теплолюбивій момордиці просто не вистачить часу на дозрівання при пізній посадці насіння у відкритий грунт.
Якщо вирощувати ліану в квартирі, то для отримання плодів їй знадобиться штучне запилення.
Розмноження насінням
Незважаючи на те, що насіння рослини захищені досить міцною оболонкою, їх схожість досить висока. Для них немає необхідності проводити будь-яку попередню підготовку, потрібно лише замочити в світлому рожевому розчині марганцівки за день перед посадкою.
Не слід намагатися проростити насіння у воді, як це зазвичай роблять з насінням огірків, вони просто почнуть гнити.
Насіння висаджують на ребро, заглиблені на півтора сантиметра в торф’яних горщиках, в родючий грунт. Потім посів поливають теплою водою.
Найкраще висаджувати насіння на розсаду в кінці березня. Чекати сходів доведеться близько двох тижнів при температурі в приміщенні вище 20 градусів. Грунт в горщиках повинна бути постійно зволожена. Ніжна розсада боїться протягів і різких перепадів температур. Підживлення розсади проводять двічі на місяць мінеральними і органічними комплексними добривами.
Пересадка у відкритий грунт
Коли висота розсади досягне 25 сантиметрів, її можна пересадити в більшу ємність. На грядку висаджують до кінця травня. Пересаджувати намагаються, не порушуючи земляний кому, оскільки оголені корінці момордики погано розвиваються. З цієї ж причини треба час від часу подрихлять і підсипати землю після поливу.
Якщо грунт недостатньо прогріта, то можна спочатку висадити «скажений огірок» в теплицю або спорудити укриття для рослини. Момордику добре садити після картоплі, помідорів або бобових.
Живцювання
Розмноження момордики за допомогою живців також можливе. У цьому випадку приготовані живці укорінюють у воді або в субстраті з торфу і піску. Температуру для вкорінення живців необхідно підтримувати не нижче +25 градусів. Після появи корінців рослини висаджують у відкритий ґрунт, спочатку накривши банкою на декілька днів.
Догляд
Щоб отримати хороший урожай плодів «індійського граната», треба намагатися не загущати крону рослини. До півметрової висоти прибирають бічні відростки, намагаючись залишити не більше трьох гілок. Ліани вище 50 сантиметрів обрізають після появи перших зав’язей.
Момордика нормально рости і розвиватися може тільки при наявності опори. Найчастіше в якості опори використовують вертикальні шпалери, спираючись на які рослина отримує достатньо сонця.
Щоб з’явилися зав’язі, квітки повинні запилитися. У природних умовах і на грядках запиленням займаються комахи, а в квартирі треба вручну зібрати пилок на чоловічих квітках пензликом, а потім опилити жіночі квітки.
Знімати плоди рекомендують через 8-10 днів вегетації, оскільки пізніше в них з’являється гіркота. Крім того, чим частіше збирають плоди, тим більше це сприяє зав’язі нових. Надмірне плодоношення послаблює рослину.
Оскільки момордика відноситься до сімейства гарбузових, то й догляд для неї повинен бути відповідним. Її вражають ті ж хвороби й шкідники, як і інших представників цього виду. Точно так само доводиться боротися з борошнистою росою, бактеріозом, білою гниллю або попелицями. Попелиця часто поширюється при сухості повітря. Лікувати рослину необхідно за тією ж схемою, як і, наприклад, огірки.
Корисні властивості
Корисними властивостями володіють буквально всі частини рослини. Завдяки великому вмісту в ньому вітаміну Е, вона здатна охороняти наш організм від продуктів розпаду, що перешкоджає старінню. Завдяки вітаміну F організм отримує бадьорість. Крім того, рослина є джерелом фолієвої кислоти, яка живить кістковий мозок і оберігає від пухлин.
Вживання насіння рослини сприяє зниженню холестерину, є прекрасним профілактичним засобом при серцево-судинних захворюваннях, сприяючи очищенню судин.
Цей тропічний екзот, що потрапив в наші помірні широти, має всі підстави вважатися унікальним не тільки за своєю зовнішністю, але й за хімічним складом, який містить джерело корисних речовин.
Величезна кількість каротину міститься в червоній оболонці плодів, що містять насіння. В організмі людини він перетворюється в так необхідний для нас вітамін А.
У насінні момордики у великій кількості міститься лікопен, який є найсильнішим антиоксидантом з усіх існуючих сьогодні в природі. Причому ця речовина не здатна вироблятися в організмі, а може надходити тільки з їжею.
Крім того, за допомогою хімічних досліджень було встановлено, що коріння момордики містять тритерпенові сапоніни. Це речовини, які, зокрема, є незамінними при лікуванні такого недугу, як ревматизм.
Залишається лише згадати про наявність фітонцидів в рослині, що борються з вірусами і бактеріями.
Втім, корисним властивостям цього дивакуватого огірка можна присвятити окрему статтю, настільки вони різноманітні й великі.
Як вживати в їжу
Вживання в їжу момордики залежить від того, з якою метою її вирішено застосовувати. М’якоть рослини використовується в недозрілому вигляді, так вона на смак схожа на огірки. Після дозрівання плоди стають м’якими, але в них з’являється гіркота. Для нейтралізації гіркоти плоди рекомендується відварити в підсоленій воді.
Після цього плоди використовують як прянощі для приготування бобових. А ось насіння момордики мають солодкий смак, але при цьому вони досить жорсткі. Щоб вони стали м’якшими, треба провести термічну обробку, найчастіше це роблять за допомогою обсмажування.
У кухні азіатських країн насіння момордики є незамінним інгредієнтом у різних салатах та при приготуванні рагу.
Однак їстівними є ще й молоді пагони, а також листя цього дивного рослини. З молодих свіжих пагонів готують салати та вінегрети. З них готують лікувальні супи і дуже смачні борщі.
Момордика має дуже високу поживну цінність, будучи більш поживним продуктом, ніж перець або баклажан. Разом з тим вона є низькокалорійним продуктом. На сто грам припадає лише 20 ккал.
Момордика – вибухове джерело вітамінів
Момордика дивує своїм зовнішнім виглядом. Це екзотичне витка рослина відноситься до сімейства гарбузових і дає незвичайні плоди. Складно сказати, чи є це овочем чи фруктом. Сам плід схожий на овоч, а всередині нього насіння в оболонці, які називаються ягодами. Зростає момордика в Австралії, Африці, Індії, Азії, Японії. Називають її по-різному:
- гіркий гарбуз
- індійський гранат
- скачетий огірок
- китайська диня
- жовтий огірок
- огірок-крокодил
- бальзамічна груша
- скачена диня
Стебла момордики тонкі й кучеряві, наче ліана, можуть виростати до 2 метрів у висоту, листя красиві, розрізані, світло-зеленого відтінку.
Цвіте рослина різностатевими жовтими квітами, жіночі – більш дрібні з короткими квітконіжками. Цвітіння починається з чоловічих кольорів і за запахом нагадує жасмин.
На стеблах є волоски, які жалять як кропива і зберігаються до повного дозрівання плодів, після чого опадають.
Плоди з пухирчатою шкіркою, схожою на крокодилячу, виростають до 10-25 см в довжину і до 6 см в діаметрі. Під час росту і дозрівання змінюють свій колір з зеленого до помаранчевого. Усередині плодів до 30 великих насіння, з щільною оболонкою рубінового кольору, за смаком нагадують хурму.
Коли момордика дозріває, вона розкривається на три м’ясистих пелюстки і з неї випадають насіння. У повністю дозрілих плодів гіркуватий смак, тому часто їх збирають недозрілими, коли вони набувають майже жовтий колір. Дозріває момордика в світлому прохолодному приміщенні.
Сорти та види
Існує близько 20 сортів момордики, які відрізняються смаковими якостями і розміром плодів. Найбільш популярні сорти:
- Харантія – рослина дає хороший урожай до 50 плодів з куща. Вони овальної веретеноподібної форми, виростають до 15 см в довжину і покриті зверху сосочкоподібними виступами. Повністю дозрілі плоди яскравого оранжевого кольору;
- Бальзамічна – один з найбільш лікувальних сортів, з невеликими плодами яскравого оранжевого кольору;
- Великоплідна – круглі і великі плоди оранжевого кольору;
- Довгоплідна – плоди з великою кількістю горбків на шкірці, виростають до 20 см в довжину;
- Тайвань Уайт – білі плоди, які при дозріванні зовсім не гіркі, але врожайність сорту низька;
- Жапан Лонг – плоди з насиченим смаком, дуже схожим на хурму, вага одного такого плоду досягає 400 г. Рослина має високу врожайність;
- Оранж Пеке – дуже солодкі плоди яскравого оранжевого кольору з невеликою кількістю горбків на шкірці.
Харчова цінність
У 100 г плоду дуже мало калорій, всього 15. Момордика багата вітамінами C, A, E, B, PP, F, містить мікроелементи і речовини, важливі для організму людини:
- харчові волокна – 2 г
- вуглеводи – 4,32 г
- білки – 0,84 г
- лютеїн – 1323 мкг
- бета-каротин – 68 мкг
- аскорбінова кислота – 33 мг
- фолієва кислота – 51 мг
- залізо – 0,38 мг
- кальцій – 9 мг
- калій – 319 мкг
- фосфор – 36 мг
- цинк – 0,77 мг
- магній – 16 мг
Корисні властивості і шкода
Момордика – це надзвичайно корисний плід, який зміцнює імунітет і зір, виводить з організму токсини і шлаки. Оболонка насіння містить жирну олію, багату каротином, в організмі людини ця речовина перетворюється на вітамін А.
У насінні міститься гіркий глікозид момордіцін і речовини, що знижують рівень цукру в крові, лікопін – хороший антиоксидант, служить хорошою профілактикою серцево-судинних хвороб.
При схудненні плоди є дуже ефективними і сприяють прискоренню обміну речовин.
У коренях момордики є речовини, які використовуються при лікуванні ревматизму – тритерпенові сапоніни.
Сучасні дослідження показують, що містяться в плоді деякі види з’єднань можуть застосовуватися при лікуванні гепатиту і ВІЛ, завдяки антивірусній і антибактеріальній активності.
Американські вчені встановили, що речовини соку момордики не тільки зупиняють ріст ракових клітин, але і знищують їх.
Не рекомендується вживати в їжу плоди та насіння в деяких випадках:
- період вагітності і лактації, речовини, які містить момордика, можуть призвести до передчасних пологів і колік у новонародженого;
- алергічна реакція організму;
- хвороби шлунка і кишечника в період загострення;
- захворювання щитовидної залози.
Насіння плода слід їсти в певній кількості, щоб уникнути отруєння. Для першого разу при знайомстві з момордики спробуйте маленький шматочок плода, якщо не виникне ознак харчової непереносимості, можете їсти його із задоволенням.
Заготівля
Корисні властивості момордики можна використовувати протягом усього року. Заготовляють квіти, плоди, листя, пагони і коріння в сушеному вигляді.
Листя і пагони збирають в кінці весни, в цей період вони містять максимальну кількість корисних речовин. Викладають на деко або піддон і сушать в сухому, добре провітрюваному місці. Потім заготовки подрібнюють і зберігають у полотняних мішечках або скляних ємностях. Так само готують квітки.
Коріння збирають в осінній період, плоди з насінням – влітку, коли вони повністю дозріють. Заготовки нарізають невеликими шматочками і сушать, як і листя. Сушені насіння подрібнюють.
Плоди момордики в сушеному вигляді зберігають користь 3-4 роки, коріння – протягом 3 років, квіти – 2 роки.
Застосування в медицині
Екстракт момордики успішно застосовується для лікування саркоми, меланом і лейкемії, кісточки допомагають зняти набряклість, використовуються при лихоманці і запальних процесах в організмі. При початкових стадіях хвороб шлунково-кишкового тракту відвари з момордики виконують функцію антибіотиків. Ще з давніх часів зі складових рослини готують лікарські відвари і настоянки.
Момордика, її насіння, коріння і листя допомагають при різних захворюваннях:
- анемія
- підвищений тиск
- застуда
- кашель
- хвороби печінки
- опіки
- вугровий висип
- псоріаз
- фурункульоз
Витяжки з рослини застосовуються в косметології, засоби розгладжують зморшки і підвищують пружність шкіри.
Настоянка з плодів від застуди
На дрібні шматочки нарізати момордику, видалити насіння. Щільно укласти плоди в банку ємністю на 3 літри і залити 500 мл горілки. Закрити ємність кришкою і залишити в темному місці на 2 тижні.
Настоянку приймають 3 рази на день по 1 чайній ложечці перед їжею. Ефективно засіб при грипі, простудних захворюваннях і для зміцнення імунітету.
Відвар з насіння
В емальовану ємність помістити 20 насіння і залити склянкою окропу. Тримати на вогні 10 хвилин, зняти з плити і залишити настоятися 1 годину, процідити.
Приймають 3-4 рази на день по 50 мл при гарячковому стані.
Застосування в кулінарії
В Азії момордику використовують в традиційній кухні. З плодів, пагонів і молодих листя готують супи, закуски і салати. Їдять плоди в стиглому і трохи недозрілі вигляді. Дуже смачна смажена і маринована момордика.
Плоди додають в м’ясні та овочеві страви, а також консерви для пікантності. Момордика є одним з основних компонентів національної індійської приправи каррі. Готують з плодів дуже смачне варення, вино, лікери і настоянки.
Насіння додають в кондитерські вироби, вони мають незвичайний горіхово-тропічний смак.
Салат з момордики
Складові:
- стиглий плід момордики бальзамічної
- 15 г бурякової гички
- один томат
- цибулина
- половинка перцю чилі
- дві ст. л. масла рослинного
- сіль
- кілька молоденьких листочків момордики
Приготування:
- Замочіть очищену від насіння момордику на 30 хвилин в солоній воді для видалення гіркоти.
- Наріжте цибулю півкільцями, перець кільцями, момордику відіжміть злегка від води і наріжте шматочками.
- Обсмажте в олії цибулю і посоліть, додайте момордику з перцем. Обсмажуйте до готовності всіх інгредієнтів.
- Наріжте листя буряка і викладіть на тарілку, зверху – нарізану середніми шматочками томат.
- Посоліть злегка інгредієнти на тарілці і викладіть зверху обсмажені овочі. Полийте салат залишками від обсмажування маслом, прикрасьте молодими листочками момордики.
Вирощування в домашніх умовах
Все частіше люди беруться за вирощування момордики в домашніх умовах, завдяки її смачним і корисним плодам, багатьом вона подобається як декоративна рослина.
Вирощування з насіння завжди дає 100% результат, на відміну від живців, і складається з декількох етапів:
- виберіть насіння темного кольору, світлі вважаються недозрілими і до посадки не придатні;
- помістіть насіння при кімнатній температурі на 30 хвилин у слабкий розчин марганцівки;
- розведіть в склянці теплої води 1 чайну ложечку натурального меду, змочіть в цій рідині серветку з тканини і загорніть в неї насіння. Насіння на 2 тижні покладіть проростати в тепле місце, можна біля батареї. Серветку зволожуйте в міру висихання;
- візьміть кілька торф’яних стаканчиків і заповніть сумішшю з перегною і садової землі в пропорції 3 до 1;
- прогрійте готовий ґрунтовий субстрат в духовці 1 годину, щоб видалити можливі суперечки і личинки шкідників;
- пророслі насіння вдавите в грунт ребром на глибину 2 см, присипте прожареним піском і полийте;
- помістіть склянки в прозорі пакетики або накрийте пластиковими пляшками, зрізаними на середині. Це забезпечить необхідний рівень вологості. Дотримуйтесь в приміщенні температуру в 20 градусів. Через 2 тижні повинні з’явитися сходи;
- коли з’являться паростки, зніміть укриття і зволожте грунт, використовуючи пульверизатор. Поставте рослину в світле місце. Добре підійде підвіконня, розташоване із західного або східного боку. Паростки не повинні перебувати під прямими променями сонця;
- коли з’являться перші листя, підгодуйте паростки слабким розчином сульфату калію і суперфосфату, температура в приміщенні повинна бути 16-18 градусів. У похмурі дні забезпечуйте рослині світло і оберігайте від протягів;
- через 2 тижні після першого внесення добрива внесіть в грунт органічну підгодівлю, а ще через 2 тижні – мінеральну. Регулярно, але помірно поливайте рослину, грунт не повинен пересихати. Виносьте в теплі дні на відкрите повітря для загартовування;
- коли паросток виросте на 25 см, пересадьте його в горщик побільше або парник, якщо немає загрози заморозків. Висадка здійснюється прямо в стаканчиках, так як коренева система момордики погано переносить пересадку.
Якщо ви залишаєте момордику рости в приміщенні, необхідно запилювати її. Пензликом пройдіться спершу по чоловічим квіткам, а потім по жіночим, переносячи пилок.
Висаджування у відкритий грунт
Висадку момордики у відкритий грунт здійснюють в останні дні травня або на початку червня. Виберіть добре освітлене місце, грунт повинен бути водопроникним і пухким, з нейтральною кислотністю. У грунт перед посадкою внесіть розчин сечовини або коров’яку, перекопайте і розпушіть.
Кореневу шийку рослини не можна занадто заглиблювати при посадці, так воно буде погано розвиватися. Між паростками відстань повинна бути 80 см. Після посадки добре полийте момордику і в перші дні трохи притените від яскравих променів сонця.
Догляд
Після висадки необхідно встановити біля рослини надійні опори, за якими ліана буде плестися. Висаджувати розсаду можна відразу біля паркану або альтанки. Після адаптації кореневої системи рослина почне активно зростати, але велика кількість зеленої маси погано впливає на формування плодів. Необхідно регулярно обрізати все зайве, якщо ви хочете отримати урожай.
З основного стебла вгору до півметра зрізають всі пагони, коли з’являються перші зав’язі плодів, необхідно прорідити крону і видалити найгустішу рослинність. Прищіпайте центральний стебло заввишки до 1,2 метра. Важливо пам’ятати, що стебла рослини сильно палять руки, тому використовуйте рукавички.
Щоденно поливайте момордику в спеку. Полив необхідно здійснювати відстояною теплою водою, на кожен кущ знадобиться 10 літрів. Найбільш сприятливо здійснювати полив ввечері, вранці трохи розпушуйте грунт біля коріння, які при поливі часто оголюються. Тому їх періодично засипають шаром свіжої землі.
Підживлення і шкідники
Для підгодівлі використовують комплексні добрива, в складі яких є кальцій, калій і азот. Ефективно використовувати для рослини суміш з коров’ячого гною і пташиного посліду в пропорції 1 до 2. Для одного куща 1 літр такої суміші розводять в 10 літрах води. Проводити підгодівлю необхідно раз на 3 тижні.