Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Рис є досить популярною культурою, яку використовують у приготуванні різноманітних страв з усього світу. Можливо, і у вашій родині цей продукт користується успіхом. Традиційно більшістю з нас купується кругло- або довгозерний рис. Але ж видів рису є безліч, і особливу популярність останніми роками став набувати червоний рис.

У статті я хочу з вами поділитися, в чому полягає користь і шкода цього продукту, як його правильно готувати і які смачні страви виходять в результаті.

Корисні властивості червоного рису – в його складі

Скільки б не існувало видів рису, найбільшу користь організму принесе червоний рис. Його не шліфують, що дозволяє зберігати в зерні не тільки значну кількість клітковини, а й мінерали, вітаміни, амінокислоти. У процесі приготування, завдяки цим оболонкам, зернятка не змінюють свою форму і набувають приємний аромат горіха.

Даний продукт є багатим джерелом вітамінів групи В, а також магнію, кальцію, фосфору, заліза, йоду, калію, міді. Тож не дивно, що вживання червоного рису візуально робить нас більш привабливими: поліпшується стан шкіри, волосся стає більш здоровими, а нігті – міцнішими.

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

За рахунок магнію цей чудовий продукт призводить до балансу нервової системи, сприяє зниженню тиску, зменшує прояви мігренеподібних головних болів, астми, тонізує всі м’язи тіла.

Кальцій, як відомо, зміцнює кістки і захищає від розвитку таких неприємних захворювань, як артрит і остеопороз.

Оболонка рису, багата на калій, сприяє виведенню солей з суглобів, усунення запального процесу. Отже, цей продукт варто вживати при різних хворобах суглобів.

Залізо в рисових зернятках допоможе знизити ризик розвитку анемії.

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Користь червоний рис приносить і як відмінний антиоксидант – люди, які часто їдять цей продукт, знижують ризик онкології, зменшуючи вміст вільних радикалів у своєму організмі. Особливо це стосується раку молочних залоз і товстого кишечника.

Антоціани (так звані параціоніди) в цьому продукті здійснюють позитивний вплив на стан шкіри – вони роблять її більш еластичною, зморшки стають менш помітними, зменшується кількість і інтенсивність пігментних плям. До речі, саме завдяки параціонідам даний вид рису має такий дещо незвичний для нас червоний колір.

Клітковина, на яку так багатий червоний рис, покращує роботу кишечника, нормалізує травний процес. Завдяки своїй здатності розбухати, потрапляючи в шлунок, харчові волокна продовжують відчуття ситості. Завдяки клітковині виводяться шлаки з організму, вона ж перешкоджає всмоктуванню в кров шкідливого холестерину і цукру.

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Цей продукт містить певні амінокислоти, які зазвичай виявляються тільки в м’ясі. А значить, для людей, які відмовилися від м’яса у своєму раціоні, ця культура є прекрасною живильною альтернативою.

Ще одним плюсом червоного рису є повна відсутність глютену, що надзвичайно важливо для людей з непереносимістю клейковини.

Зерна червоного рису мають високу поживну цінність. До того ж, організм їх легко засвоює.

До переваг цієї культури можна віднести і те, що вона має низький глікемічний індекс, а значить, її вживання не викличе проблем зі стрибками рівня цукру в крові. Отже, на ці рисові зернятка варто звернути увагу людям, які хворіють на цукровий діабет.

Шкода червоного рису

Рідко який продукт не несе практично ніякої небезпеки для здоров’я людини. Червоний рис якраз є таким безпечним продуктом. Його можуть їсти і діти, і хворі на цукровий діабет, і ті, хто схильні до алергії, і, звичайно, всі інші.

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Єдиним, на мій погляд, мінусом є його калорійність: всього 100 г продукту дадуть організму близько 400 ккал. А значить, якщо ви прагнете схуднути або бажаєте зберігати стрункість, не варто старатися в поїданні цього в усіх відношеннях корисного продукту.

Як правильно варити червоний рис?

Червоний рис, вирощений в різних країнах, має свої особливості:

  • якщо ви придбали продукт, вирощений на півдні Франції, у процесі варіння ви отримаєте кілька липкувату страву;
  • культура, вирощена в Гімалаях, при варінні набуває блідо-рожевий відтінок, стає трохи липкою і дуже м’якою, аромат готового блюда насичений, незвичайний;
  • рис, вирощений у Таїланді, дуже смачний, ніжний, володіє змішаним ароматом хліба з молочними відтінками;
  • індійці, культивований ними рис (сорт називається «рубін»), використовують не тільки в їжу, але й проводять з ним різні релігійні церемонії, цей сорт має темно-бурого забарвлення і щільну оболонку;
  • в Америці вирощується сорт рису, який назвали «каліфорнійським рубіном», він темніший за інші сорти червоного рису, швидше за все, вже зовсім бордовий. Його надзвичайно люблять гурмани і прихильники здорового способу життя – якщо такий сорт за всіма правилами приготувати в мультиварці, він збереже всі свої цінні речовини.

Незважаючи на такі цікаві особливості різних сортів рису, у них є дещо спільне: червоний рис на смак солодкуватий і, хоча продається не шліфований, має досить м’яку оболонку. Зазвичай з ним виходять дуже смачні і незвичайні страви. Його можна готувати з овочами, грибами, як гарнір до м’яса, птиці або риби, його ще поєднують з молоком і сухофруктами.

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Хоча червоний рис вариться зазвичай довше, ніж знайомий нам білий рис, ви його не переварите через ту ж необроблену оболонку, яка покриває кожну рисинку. Особливості приготування червоного рису

Для початку крупу ретельно переберіть, оскільки лущений червоний рис може йти з великою кількістю сміття. Видаліть потемнілі, подрібнені рисинки.

Після того, як перебрану крупу гарненько промиєте, всипте її в каструлю з товстим дном і влийте киплячу воду (в розрахунку один стакан зерен на 400-500 мл окропу).

Головне, щоб рівень води був вище рівня крупи як мінімум на пару пальців.

Посоливши воду з рисом, помістіть каструлю на вогонь. Дочекавшись закипання води, зніміть піну. Варити крупу потрібно, прикривши каструлю кришкою, на тихому вогні 30-40 хв. Коли вода в каструлі зникне і зернятка придбають м’якість – рис готовий. Залишилося дати йому настоятися 5 хв. і потім полити оливковою олією.

Рецепти страв з червоним рисом

Червоний рис з фаршированим курячим філе

Складові:

  • 100 г червоного рису,
  • 2 шт. курячого філе,
  • 1 шт. кабачка,
  • 100 г сиру фета,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • 1 ч. л. сушеного базиліка,
  • кілька гілочок кропу і петрушки,
  • гілочка чебрецю.

Червоні зерна рису відварюються з гілочкою чебрецю. У готовий рис покладіть 1 ст. л. оливкової олії, посоліть – гарнір готовий. Дрібно нарізану кріп і петрушку змішайте з сиром і гілочкою чебрецю. У філе зробіть ножем «кишеню», в який вкладіть сирну суміш.

Відрізавши у кабачка плодоніжки, розріжте його на дві половинки, поперчіть, посоліть і змастіть оливковою олією. Зверху посипте базиліком. Потім викладіть кабачок і фаршироване філе у форму для запікання і помістіть в духову шафу, розігріту до температури 180 °C. Через 25 хв.

Смачне і легке блюдо готове!

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Рисовий пудинг

Складові:

  • 200 г червоного рису,
  • 2 шт. зрілих бананів,
  • 200 мл молока,
  • 500 г груш,
  • 100 г коричневого цукру,
  • 4 ст. л. йогурту,
  • 1 ч. л. ванільного цукру.

Спочатку приготуйте груші: очищені від серцевини і шкірки плоди наріжте кубиками, в каструлі змішайте з коричневим і ванільним цукром, накрийте кришкою і проваріть 10 хвилин, час від часу помішуючи, щоб груші і сироп не пригоріли. Коли виділиться сік, кришку зніміть і проваріть ще деякий час, поки вся суміш не стане напівпрозорою.

2/3 частини відвареного рису в блендері змішайте з бананом, влийте до них молоко і подрібніть. Для любителів солодких десертів можете покласти мед. Після цього подрібнена суміш з’єднується з рештою рисом, перемішується і розкладається за чотирма порційними склянками. Зверху викладіть груші з сиропом і йогурт.

Теплий салат з червоним рисом і сухофруктами

Складові:

  • 200 г червоного рису,
  • 400 мл води,
  • 100 г родзинок,
  • 80 г кураги,
  • 80 г ріпчастої цибулі,
  • 2 ст. оливкової олії,
  • 5 г кардамону,
  • сіль.

Добре помийте сухофрукти, курагу наріжте на невеликі шматочки. Очищену цибулю наріжте півкільцями. Нагрійте сковороду з оливковою олією, всипте кардамон, потім цибулю.

Помішуючи, обсмажте 5 хвилин. Потім покладіть курагу і обсмажте ще 3 хвилини. Заздалегідь зварений червоний рис трохи посоліть і гарячим змішайте з родзинками і обсмаженою сумішшю з кураги і цибулі.

Готову страву подається в теплому вигляді.

  • Приємного апетиту і будьте здорові!

Користь і шкода червоного рису, способи приготування

Рис давно став одним з найпопулярніших і улюблених страв на нашому столі. З нього готують плов, різотто, запіканки, пудинги, супи, десерти, начинки для пирогів тощо. Але останнім часом на полицях магазинів, крім звичайного білого рису, з’явилися інші сорти, і серед них – червоний.

Відразу відзначимо, що розрізняють два види червоного рису. Один з них отримано в результаті неповної шліфування, на ньому залишається частина оболонки, яка надає зернам червонуватий колір, солодкість і тонкий горіховий аромат. Другий вид виготовляють із звичайного рису (а іноді і рисової муки) шляхом ферментації.

Його обробляють особливими грибками, які в процесі життєдіяльності виробляють барвник, що надає крупі яскравий червоний колір. Такий продукт використовується вже кілька століть поспіль в китайській медицині. В Україні його дозволено використовувати в якості барвника для ковбас та інших м’ясних виробів.

В Європі цей вид крупи заборонений.

У цій статті ми розповімо вам про перший вигляд червоного рису – нешліфований – натуральний, екологічний продукт, дуже корисний для здоров’я.

Про його цілющі якості знали багато століть назад, в Стародавньому Китаї такий рис називали «забороненим», тому що насолоджуватися стравами з нього могли тільки члени імператорської сім’ї.

Тільки під час війни найхоробріші і мужні бійці отримували зерно в якості нагороди. Ця страва повинна була надати їм ще більше сил.

Склад і калорійність

Продукт не дарма називають елітним, він дійсно має унікальний хімічний склад і володіє масою корисних властивостей. У ньому містяться вітаміни В1, В2, В3, В6, мінерали кальцій, калій, фосфор, залізо, йод, життєво необхідні людині амінокислоти, клітковина, крохмаль.

Вітаміни групи В покращують обмін речовин, корисні для нервової і кровоносної системи, а також надають шкірі, волоссю і нігтям здоровий доглянутий вигляд.

Магній підтримує в тонусі м’язи, дозволяє краще переносити стрес, рятує від мігрені і нападів астми. Взаємодіючи з кальцієм, він зміцнює кістки і зуби, попереджає артрит і остеопороз.

Велика кількість заліза підвищує рівень гемоглобіну. Клітковина стимулює роботу шлунка, усуває розлади травлення.

Чому ж саме червоний рис так багатий цінними компонентами? Відповідь проста – продукт не відшліфований повністю, а в шкірці міститься величезна кількість цінних мікроелементів. Крім того, вона надає зернам ніжний горіховий аромат.

Однак сильно захоплюватися цією стравою не варто – калорійність на 100 грамів продукту – від 350 до 420 ккал. Людям, що страждають на ожиріння або мріють схуднути, червоний рис не варто часто включати в меню.

Хоча, як не дивно, існують спеціально розроблені дієти для схуднення, основу яких становить саме ця крупа. І дієти ці дуже дієві.

У чому ж секрет? Справа в тому, що невелика кількість зерен під впливом шлункового соку і ферментів в кілька разів збільшуються в обсязі і створюють відчуття ситості. Однак результат від дієти буде тільки в разі дуже обмеженого вживання крупи, відвареної у воді без солі.

Корисні та шкідливі властивості стручкової квасолі.

Корисні для здоров’я властивості

Рис у нас більше відомий як дуже поживний і смачний продукт, який відмінно поєднується і з м’ясом, і з рибою, і з фруктами, і з молочними продуктами. Але мало хто знає, що сам по собі рис, а особливо червоний, – безцінне джерело вітамінів і природні ліки від десятків хвороб.
Чим же він цінний?

  • Нормалізує рівень цукру в крові при діабеті, виводить поганий холестерин, покращує стан судин. Завдяки великому вмісту заліза вводиться в меню хворих на анемію.
  • Є потужним антиоксидантним засобом, виводить радіонукліди і перешкоджає утворенню злоякісних пухлин. Особливо ефективно це засіб для профілактики раку товстого кишечника і молочних залоз.

Харчові волокна покращують перистальтику кишечника, нормалізують травлення, очищають від шлаків і застояної їжі, пригнічують дію хвороботворних мікроорганізмів і сприяють розвитку корисної мікрофлори. Лікарі рекомендують вживати відварні зерна при дисбактеріозі.

При регулярному використанні червоний рис очищає судини, робить їх більш еластичними, перешкоджає утворенню тромбів, знижує артеріальний тиск.

Невелика кількість солей робить червоний рис дуже корисним дієтичним продуктом при захворюваннях серця і нирок.

Хочете бути стрункими, здоровими, дивувати оточуючих сяючим виглядом, розкішним волоссям – включайте в меню червоний рис. Регулярне вживання цього злаку – вірний спосіб знайти красу і здоров’я.

Шкода і протипоказання

Це один з тих рідкісних продуктів, у якого немає протипоказань. Його можна включати в дієтичне меню при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок, шлунково-кишкового тракту, печінки, діабеті та алергії. Він однаково корисний для дітей і дорослих.

Єдина умова, при якій злак буде в повній мірі проявляти свої корисні властивості, – помірне вживання. Тут можна взяти за зразок жителів Японії і Китаю, у яких страви з цієї крупи є на столі практично завжди.

Але завдяки почуттю міри вони зберігають стрункість, рухливість, а середня тривалість життя в Країні висхідного сонця одна з найвищих у світі.

Занадто часте вживання продукту може призвести до появи небажаного зайвої ваги.

Як варити червоний рис. Рецепти приготування страв

Сподіваємося, ви переконалися, що червоний рис – надзвичайно корисний і цінний продукт. Але він може бути ще і дуже смачним. Для цього потрібно вміти його правильно готувати. Страви з цієї крупи виходять ароматними, трохи солодкуватими, з горіховим присмаком, і гармонійно поєднуються з м’ясом і птицею.

Сьогодні цей цінний злак вирощується в різних країнах. У Франції популярний короткозерністий червоний рис, тайський наділений солодкуватим квітковим ароматом, що нагадує жасминовий, в США культивується сорт «каліфорнійський рубін», який має темний насичений червоний колір. Незалежно від країни-виробника, властивості і правила приготування скрізь однакові.

Щоб приготувати ситне і корисне блюдо на 1 склянку рису візьміть 2-2,5 склянки окропу. Оскільки зерна не проходять повний курс очищення, їх потрібно буде ретельно перебрати, видалити сміття і відшарувалася лушпиння.

Потім крупу слід промити 3-4 рази в холодній проточній воді, викласти в каструлю з товстим дном, залити окропом. Вода повинна покривати крупу на 2 пальці. Поставте каструлю на вогонь, посоліть і доведіть до кипіння. Потім вогонь зменшіть і варіть до готовності близько півгодини.

У готовому страві не буде рідини, а зерна стануть м’якими і ніжними. Перед подачею дайте страві настоятися 5-10 хв під кришкою.

Корисні властивості і шкода стручкової квасолі для організму

Пропонуємо вам кілька рецептів з цим цінним продуктом.

Червоний рис з спаржевою квасолею і морепродуктами

Інгредієнти: 1,5 склянки червоного рису, 300 г креветок, 100 г стручкової квасолі, 6-7 пір’їнок зеленої цибулі, 2 зубки часнику, 3 столові ложки кунжутного масла, 30 г імбиру, перець і сіль, устричний соус. Крупу відварити до готовності.

Розігріти на сковороді олію кунжуту, обсмажити в ньому подрібнений часник і імбир, додати нарізану шматочками квасолю, подрібнену зелену цибулю, рис, очищені креветки, сіль і перець. Смажити, помішуючи, 3-5 хв і подавати до столу гарячим.

Рис з кукурудзою і цукіні

Інгредієнти: 300 г цукіні, 1,5 склянки червоного рису, 300 г консервованої кукурудзи або свіжих відварених зерен, 1-2 зубки часнику, 6-8 гілочок кропу, оливкова олія, 2 столові ложки лимонного соку, кедрові горішки. Відварити рис.

Нарізати цукіні кружальцями, обсмажити в олії до золотистого кольору. Кедрові горішки прожарити на сухій сковороді. Змішати сік лимона з пропущеним через прес часником, перцем, подрібненим кропом, сіллю.

З’єднати рис, кукурудзу і цукіні, залити соусом, обережно перемішати.

Червоний рис – корисні властивості, протипоказання, особливості виду

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Ще кілька років тому червоний рис був екзотичним продуктом для українців. Однак сьогодні його популярність стрімко зростає, особливо у прихильників правильного харчування і здорового способу життя. Саме дикий рис червоного кольору вважається найбільш корисним серед інших нешліфованих видів рису, в яких також збережена цінна висівкова оболонка. Недарма в Стародавньому Китаї червоний рис був доступний тільки знатним особам і членам сім’ї імператора.

Червоним називають рис, що пройшов незначну промислову обробку без шліфування, з кольором оболонки від рубіново-червоного до бордово-коричневого. Саме в ній містяться найбільш цінні речовини. Крупа з такого злаку легко готується, має приємний, трохи солодкуватий горіховий смак і хлібний аромат.

У таблиці наведено дані про найпоширеніші сорти червоного рису:

Сорт червоного рису Країна походження Опис зерна
Карго (Тайський) Таїланд Довгозерний, бордовий (близький за кольором до глини)
Девзіра Узбекистан Середнезерний, з смужкою червоного або коричнево-червоного кольору, світлішає після промивання, найшвидший в приготуванні
Рубін Індія, США, Україна Довгозерний, темно-червоний (яскравий)
Японіка (Акамай) Японія Круглий, коричнево-червоний, з підвищеною клейкістю
Камарг Франція Середнезерний, бордово-коричневий з вираженим горіховим смаком і ароматом

Калорійність червоного рису в сухому вигляді варіюється від 355 до 390 ккал на 100 г, але кількість калорій знижується в 3 рази після приготування продукту. У порції звареного злаку всього 110-115 ккал. До того ж його відносять до корисних складних вуглеводів. Адже показник глікемічного індексу в залежності від сорту червоного рису становить від 42 до 46 од.

Склад червоного рису (100 г):

  • Білки – 7,6 г
  • Жири – 2,4 г
  • Вуглеводи – 69 г
  • Клітковина – 9,1 г

Вітаміни:

  • А – 0,13 мг
  • Е – 0,403 мг
  • РР – 2,3 мг
  • В1 – 0,43 мг
  • В2 – 0,09 мг
  • В4 – 1,1 мг
  • В5 – 1,58 мг
  • В6 – 0,6 мг
  • В9 – 0,53 мг

Макро-, мікроелементи:

  • Калій – 230 мг
  • Магній – 150 мг
  • Кальцій – 36 мг
  • Натрій – 12 мг
  • Фосфор – 252 мг
  • Хром – 2,8 мкг
  • Залізо – 2,3 мг
  • Цинк – 1,7 мг
  • Марганець – 4,1 мг
  • Селен – 25 мкг
  • Фтор – 75 мкг
  • Йод – 5 мкг

Червоний рис в кулінарії використовується для приготування гарнірів, супів, салатів. Може бути і самостійною стравою. Найкраще поєднується з м’ясом птиці, рибою, овочами (виняток — крохмалисті: картопля, ріпа, квасоля). Час варіння – близько 40 хвилин, співвідношення крупи і води – 1:2,5. У готовий рис допустимо додати рослинне масло: оливкове, лляне та ін.

Порада: в червоному рисі збережений зародок, тому він підходить для пророщування. Зазвичай перші паростки з’являються через 3-4 дні, якщо зерна помістити у вологе середовище. Насипте рис в 1 шар на тарілку або невелике блюдо і накрийте мокрою марлею або тканиною (лляною, х / б).

Чим корисний червоний рис?

Червоний рис поєднує в собі корисні властивості всіх сортів нешліфованого і дикого рису з індивідуальними цінними якостями.

Завдяки збалансованому складу, який багатий на вітаміни А, Е, всієї групи В, калієм і магнієм, злак стабілізує обмінні процеси і артеріальний тиск, підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи, перешкоджає накопиченню солей у суглобах.

Благотворно рис з червоною оболонкою впливає на м’язову тканину, за що цінується спортсменами. Він стабілізує настрій і загальний емоційний фон, бере участь у виробленні серотоніну. Через низький глікемічний індекс крупу можуть спокійно вживати діабетики. Червоний рис не тільки не викликає стрибків глюкози в крові, але і допомагає організму виробляти власний інсулін.

У пігментах, які забезпечують червоно-бордовий відтінок оболонки, міститься велика кількість антиоксидантів. Таке ж, як в яскравих овочах і фруктах. Їх позитивний вплив проявляється у зниженні концентрації вільних радикалів, що руйнують захисну оболонку здорових клітин тканин і органів.

В результаті:

  • підвищується стійкість до будь-яких захворювань;
  • зменшується ризик появи злоякісних новоутворень (особливо у всіх відділах кишечника);
  • сповільнюються процеси старіння.

Амінокислоти, що входять до складу, роблять червоний рис альтернативою м’ясним продуктам. Це рослинне джерело заліза, що корисно для профілактики анемії.

Регулярне вживання червоного рису (2-3 рази на тиждень) стимулює вироблення природного колагену. Підвищується пружність шкіри, тон стає рівніше.

Дами відзначають явні поліпшення в стані волосся і нігтів, коли в регулярне меню включають цей вид рису.

Червоний рис для схуднення

Дієтологи виділяють червоний рис за його користь для схуднення. Його поживні властивості доповнюються відсутністю навантаження на шлунок і кишечник. Клітковина, яка міститься у великій кількості в висівковій оболонці, потрапляючи в шлунок, з’єднується з водою і значно збільшується в об’ємі.

Апетит в результаті знижується, а харчові волокна забезпечують легке і динамічне просування з’їденого по шлунково-кишковому тракту. При цьому зайві жири не всмоктуються в стінки кишечника.

Плюс енергетична цінність продукту висока, і як результат: на тривалий час не тільки зберігається відчуття насичення, не турбує голод, але з’являється досить сил і енергії для тренувань або інших фізичних навантажень.

Виключно на червоному рисі базується популярна очищаюча дієта. Її тривалість – 3 дні. Напередодні дієти і після неї слід скоротити смажене і борошняне, обмежити сіль і цукор, збільшити в раціоні кількість свіжих овочів. Меню дієти: 250 г червоного рису в день.

Його потрібно зварити без добавок і розділити на 4 рівних прийоми їжі. Їсти, ретельно пережовуючи. Припустимо з’їдати також 3-4 яблука без шкірки. Не менш важливий у такій детокс-системі питний режим.

Дієта дозволяє розвантажити ШКТ, скинути близько 2 кг, вивести зайву сіль, рідину і токсини.

Шкода червоного рису

Червоний рис дозволений для використання в дитячому, дієтичному, спортивному та будь-якому іншому меню саме тому, що не робить на організм згубного впливу. Враховуйте його калорійність, коли вводите страви з злаку в раціон, і тоді рис буде абсолютно безпечний. Особливо це важливо для тих, хто строго стежить за добовим калоражем їжі і пропорціями БЖУ.

Єдине зауваження: якщо ви ніколи не пробували червоний рис, перша порція повинна бути не більше 100 г. Новий, незнайомий для вашого шлунково-кишкового тракту продукт, до того ж містить велику кількість клітковини, може викликати в кишечнику надмірне газоутворення. Не варто починати готувати страву з червоного рису, якщо у вас загострення проблем з шлунково-кишковим трактом.

Щоб остаточно виключити навіть потенційну шкоду червоного рису, перед цим переберіть крупу і ретельно її промийте. У пачках з нешліфованим зерном часом трапляється непотрібна лушпиння, дрібне сміття або неочищені зерна.

Чи є протипоказання для вживання?

Єдина причина відмовитися від червоного рису повністю – його індивідуальна непереносимість. Хоча такі випадки трапляються вкрай рідко, адже всі сорти і види рису відносяться до гіпоалергенних продуктів харчування.

Через відсутність у складі глютену червоний рис не заборонений навіть при целіакії, яким протипоказані жито, пшениця, овес і ячмінь. Вживати цей вид рису краще не частіше 1 разу на тиждень при низькому тиску, хворобах печінки і нирок.

Зверніть увагу! Не варто плутати червоний рис нешліфований (мінімально оброблений рис) і червоний рис ферментований. Останній – це всього лише білий шліфований рис червоного кольору, який піддався впливу грибкових бактерій типу Monascus. Через процеси бродіння він набуває бордово-бурого відтінку.

Такий рис не готують, а використовують як приправу, харчового барвника в м’ясній промисловості і складову деяких БАДів. Він широко застосовується в китайській народній медицині.

Однак важливо відзначити, що ферментований, або дріжджовий рис, заборонений у країнах ЄС через багатьох протипоказань.

Серед них: вагітність, період лактації, дитячий вік, ниркова або печінкова недостатність, несумісність з деякими продуктами (наприклад, цитрусовими) та ін.

Висновок

У порівнянні з традиційними видами рису червоний коштує дорожче. Тому низька ціна повинна викликати у вас сумніви в якості продукту. Особливих умов зберігання червоний рис не вимагає. Досить помістити його в темне місце в закритій ємності.

Рис червоний нешліфований

Червоний рис: користь і шкода, як правильно варити, калорійність і склад

Рис червоний нешліфований займає особливе місце в численному сімействі рисових культур. Історичною батьківщиною червоного рису вважається Іран, в даний час основний постачальник цього виду рису – з інших країн. Рис червоний має довге тонке зерно, колір від насиченого каштанового до приглушено-червоного.

Рис червоний ще називають лущенням; з зерен знімають тільки саму щільну оболонку – лушпиння, при цьому саме зерно залишається недоторканим. Оскільки рис червоний проходить мінімальну обробку, в ньому залишається зародок, що дозволяє пророщувати рисові зерна і вживати в їжу корисний продукт не тільки у вигляді страв з рису, а й свіжих паростків.

Калорійність рису червоного нешліфованого

Калорійність червоного нешліфованого рису становить 362 ккал на 100 грам продукту.

Склад нешліфованого червоного рису

Хімічний склад червоного рису включає: вітаміни групи B, а також необхідні організму людини корисні мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, залізо, фосфор і натрій. Рис червоний є постачальником Омега-3 жирних кислот, клітковини і легкозасвоюваного білка.

Корисні властивості рису червоного нешліфованого

Унікальний і збалансований вітамінно-мінеральний склад червоного рису обумовлює його корисні властивості.

Рис червоний є одним з найпотужніших антиоксидантів, служить профілактичним засобом проти серцево-судинних і деяких онкологічних захворювань, допомагає очищенню організму від непотрібних шлаків і токсинів, сприяє зменшенню симптомів авітамінозу і повному його зникненню.

Глікемічний індекс червоного рису невеликий, що робить його незамінним для харчування діабетиків і людей, що стежать за рівнем цукру в крові.

Нешліфований червоний рис в кулінарії

Рис червоний готується трохи довше, ніж звичайні сорти рису, тому рекомендується замочувати його в чистій воді на кілька годин перед приготуванням.

Варять рис червоний у великій кількості води в пропорції 1: 2,5 на повільному вогні, зрідка помішуючи.

Рис червоний послужить відмінним гарніром до м’ясних і рибних страв або виступить як повноцінне блюдо, якщо приготувати його з овочами і спеціями. Пророщені зерна червоного рису додають у салати або страви зі свіжого сиру.

Червоний рис: користь і шкода, калорійність, хімічний склад, чи можна їсти при схудненні, протипоказання

Червоний рис, користь і шкода цього продукту обумовлені його складом і впливом на організм людини. Рис не містить клейковину, на відміну від пшениці, жита і ячменю. Тому є гіпоалергенним продуктом і може складати основу раціону злакових у людей з целіакією.

Це натуральний продукт і джерело корисних вуглеводів, рослинного білка, клітковини, вітамінів і мінералів. Відмінна особливість червоного рису полягає в тому, що він максимально зберігає свій корисний склад, що важливо для здоров’я і нормалізації ваги.

Що таке червоний рис

Існує 2 типи рису з незвичайним червонуватим відтінком:

  1. Червоний (нешліфований) рис. Продукт з делікатною обробкою, що зберігає свої природні якості, і тому виглядає червоно-коричневим через свою висівкову оболонку. У ній містяться антоціани, які й надають злаку такий колір. Повністю очищений від шкірки червоний рис стає звичайним, білим.
  2. Червоний ферментований рис. Це білий рис, що пройшов ферментацію за допомогою дріжджових грибків. Ці мікроорганізми утворюють червоний пігмент, який забарвлює продукт. Такий рис вважається лікувальним у китайській медицині.

Перший тип рису (нешліфований червоний) можна придбати на прилавках українських магазинів, а також купити на ринку. Продукт незвичний, але на нього варто звернути увагу тим, хто стежить за своєю фігурою і здоров’ям.

Увага! Щоб швидше скинути зайву вагу, рекомендується замінити білий шліфований рис нешліфованим сортами з високим вмістом харчових волокон.

Сорти червоного нешліфованого рису

Розрізняють такі сорти червоного рису:

  1. Бутанський червоний рис. Поширений у країнах Південно-Східної Азії. У вареному вигляді має рожевий відтінок. Розмір зерен середній.
  2. Тайський рис (Карго) – сорт з довгими зернами насиченого червоного кольору.
  3. Рис Камарг. Вирощується в долині однойменної річки, що протікає на півдні Франції, хоча його батьківщиною є Таїланд. Сорт з короткими зернами і вираженим горіховим ароматом.
  4. Самба. Росте в Індії. Середньозернистий сорт.
  5. Узбецький рис девзіра з Ферганської долини. Відрізняється швидким приготуванням. Має приємний смак. Цей досить дорогий продукт часто підробляють, тому при покупці слід бути обачними.
  6. Рубін. Широко поширений в Індії, використовується в релігійних обрядах. Володіє насиченим рубіновим кольором, що і визначає його назву.

Більшість сортів червоного рису вирощується в азіатських країнах. В Україні на початку 21 століття стали вирощувати рис Рубін, який викликає інтерес у покупців своїм незвичайним кольором.

Користь червоного рису

У цьому виді рису збережена висівкова оболонка, яка також використовується для виробництва рисових висівок. Високий вміст клітковини у висівках (приблизно 80%) робить нешліфований червоний рис більш корисним для здоров’я в порівнянні зі звичайним.

Користь клітковини:

  • Грубі волокна нерозчинної клітковини не перетравлюються в тонкому кишечнику, а розчинна істотно збільшує об’єм, за рахунок чого відчуття насичення від їжі зберігається довше;
  • Стимулює просування харчових мас, що служить профілактикою і лікуванням запорів;
  • Профілактика дисбактеріозу.

Велике значення клітковині надається в дієтах для схуднення. Це необхідний компонент дієтичного харчування, який допомагає боротися із зайвою вагою за рахунок зменшення відчуття голоду і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.

Крім червоного, корисним вважається «дикий рис» з подовженими зернами чорного кольору. Частково збережена висівкова оболонка у коричневого (бурого) рису робить його популярним серед практикуючих здорове харчування, він використовується в дієтах для схуднення.

Звичний (білий) рис – це продукт, очищений від висівкової оболонки зерна. Виробники видаляють її для того, щоб збільшити термін зберігання рису, оскільки жири, що містяться у висівках, швидко прогоркають, і продукт псується. Це більшою мірою стосується розмелених круп у вигляді борошна.

Деякі причини, за якими все ж вибирають білий рис:

  1. Звичка, проходження усталеним харчовим традиціям і смакам. Небажання пробувати новий продукт.
  2. Відполірований рис виглядає більш привабливо для покупців, які звертають увагу тільки на зовнішній вигляд продукту, не замислюючись про його склад та вплив на організм.
  3. Шліфований рис готується швидше за червоний, що при нестачі часу на приготування їжі може стати визначальним фактором на користь вибору менш корисного, але більш зручного продукту.
  4. Ціна. Як правило, недорогі сорти білого рису дешевші за червоний.

Слід враховувати, що правильне харчування – це інвестиція в здоров’я. Необдуманий раціон і нерозумна економія на продуктах харчування можуть стати причиною серйозних захворювань (атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння).

Хімічний склад і калорійність продукту

Будова і склад рисового зерна:

  1. Зовнішня жорстка оболонка – лусочки (полова). Легко отшелушується. Нагадує солому. Використовується як кормове засіб. Іноді полову плутають з висівками.
  2. Захисна оболонка (висівкова). У ній міститься клітковина, вітаміни, мінерали та антиоксиданти – природні консерванти і речовини, що захищають клітини від несприятливого впливу вільних радикалів.
  3. Зародок зерна – містить амінокислоти і вітаміни.
  4. Внутрішня частина зерна (ендосперм) – сховище крохмалю, становить 70-80% від всієї ваги рисового зерна. Це той шліфований і полірований продукт під назвою «рис», що найчастіше можна спостерігати в магазинах – повністю обрушений (вибілений), позбавлений усіх оболонок і зародка.

Червоний рис очищений тільки від полови (шелушений рис), тому відрізняється від білого не тільки наявністю корисної клітковини, а й більш високим вмістом незамінних жирних кислот і білків. Крім того, шліфований і полірований рис практично позбавлений вітамінів і мінеральних речовин.

Якщо рис без оболонки становить основу харчування, то існує великий ризик розвитку авітамінозу В1 (хвороба Бері-Бері) – недолік тіаміну. Хвороба проявляється ураженням нервової системи і психічними розладами.

Харчовий склад червоного рису:

  • вуглеводи (крохмаль) – 68%;
  • білки – 7,5-12%;
  • жири – 2,5-3,0%;
  • харчові волокна (клітковина) – 7-10%;
  • мінеральні речовини – 5-6%.

Калорійність червоного рису сорту «Рубін» становить 340 ккал. Глікемічний індекс (ГІ) продукту невисокий – 55, тому в розумних кількостях може використовуватися в харчуванні при цукровому діабеті.

Вітамінний склад висівкової оболонки представлений переважно вітамінами групи В, в рисових зернах також містяться вітаміни А та К. З мінеральних речовин переважають калій і фосфор, багато магнію, є кальцій, залізо, цинк.

Властивості рису Рубін

Батьківщина цього сорту рису – Індія. В Україні вирощується в різних регіонах. Рубін слабо вбирає воду, не так сильно збільшується в об’ємі при варінні. Його не можна назвати ароматним і дуже смачним.

Проте він містить корисні речовини, властиві червоному рису, тому з успіхом може використовуватися в дієтах. Також це хороший продукт для правильного харчування, де наявність клітковини в зернових вважається критерієм корисності продукту.

Користь

Вміст клітковини робить рис Рубін хорошим варіантом гарніру при дієтичному харчуванні, спрямованому на зниження ваги. Як і гречка, цей продукт, при регулярному вживанні, допоможе позбутися від зайвих кілограмів. Багатий вітамінно-мінеральний склад дозволяє наситити організм необхідними для здоров’я речовинами.

Шкода і протипоказання

Можлива шкода від вживання червоного рису може виникнути при індивідуальній непереносимості продукту.

При загостренні запальних захворювань в кишечнику рекомендується зменшити споживання продуктів, що містять грубу клітковину, в тому числі й рис Рубін, який залишається досить жорстким після приготування.

Навіть при відсутності явних протипоказань до високого вмісту клітковини потрібно звикати поступово, особливо якщо раніше раціон складався практично без неї.

Також потрібно враховувати, що рис є сильним адсорбентом – здатний виводити не тільки токсини з кишечника, але й знижувати всмоктуваність ліків, що може послужити підставою для припинення вживання цього продукту харчування на період лікування.

Рекомендації з приготування

Виробник радить варити Рубін 30 хвилин, але на практиці з’ясовується, що цього часу недостатньо.

Даний вид рису не дуже підходить для плову. Він не відрізняється вираженим смаком. У вареному вигляді нагадує гречку або перловку.

Факт! Продукт відмінно підходить тим, хто любить довго і ретельно пережовувати їжу. Це корисно для травлення і підтримки стрункої фігури.

Як вибрати хороший рис

Якісний червоний рис не повинен ставати білим при замочуванні і варінні. Він може забарвлювати воду, змінювати колір, але при цьому повинен зберігати червонуватий відтінок.

Підробку під узбецький червоний рис сорту «девзіра» іноді посипають сумішшю муки і подрібненого на порох червоної цегли. Такий рис буде сильно бруднити руки, не кажучи вже про шкоду для здоров’я. Тому купувати червоний рис на ринках досить ризиковано. Придбання продукту в магазині також не дає 100% гарантії якості.

Особливості застосування червоного рису

Цей злак давно культивується і широко використовується як в кулінарії, так і для лікувальних цілей з користю для здоров’я. Знаходить своє застосування червоний рис і в косметології.

У кулінарії

Червоний рис азіатських сортів відрізняється вираженими смаковими якостями і порівняно невеликою калорійністю. При цьому має високу поживну цінність. А насичений колір дає можливість зробити блюдо не тільки смачним і корисним, але й незвичайним, красивим.

Важливо! Варто враховувати, що нешліфований червоний рис вимагає більше часу на приготування в порівнянні з білий.

Щоб зерна рису залишались цілими, потрібно засипати їх в гарячу підсолену воду. З жирів рекомендується використовувати нерафіновану олію. Часник при термічній обробці втрачає велику частину своїх корисних властивостей, тому краще додавати його свіжим.

Червоний рис по-мексиканськи

Для приготування цієї страви використовуються інгредієнти з гострим смаком:

  • часник – кілька зубчиків;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • перець чилі, чорний мелений перець, сіль – за смаком.

Рис промити, варити до готовності, можна використовувати м’ясний бульйон. Лук обсмажити, змішати з рисом. В кінці додати червону консервовану квасолю і свіжий часник. Можна подавати на стіл, додавши свіжі овочі та зелень.

Червоний рис в ананасовому сиропі в мультиварці

Рис зручно варити в мультиварці, так як там вже є вбудована програма і потрібно тільки залити правильну кількість води (приблизно 1 частина рису на 2 частини води).

Складові:

  • червоний рис;
  • ріпчаста цибуля;
  • спеції, сіль;
  • часточки ананаса.

Можна додати курку або будь-яке інше м’ясо. Лук і м’ясо готують в режимі «Випічка», потім додають промитий рис і ананаси, наливають гарячу воду і включають режим «Плов». На цьому приготування страви можна вважати завершеним.

Червоний рис зі спаржею та пюре з зеленого горошку

Спаржа часто зустрічається в рецептах здорового харчування. Цей корисний овоч можна сміливо використовувати в дієтах для схуднення.

Процес приготування:

  1. Зварити рис.
  2. Змішати пюре з зеленого горошку зі свіжою спаржею. Томити до готовності на невеликому вогні, періодично помішуючи. Краще обійтися без обсмажування і тривалого приготування.
  3. Додати в овочі рис і спеції, перемішати, підігріти при необхідності, і дати страві настоятися.

Червоний рис також добре поєднується з сочевицею і іншими овочами – це один з найкращих варіантів вживання даного продукту.

Народні рецепти на основі червоного рису

Нешліфований рис відноситься до тих продуктів харчування, які завдяки своєму багатому вітамінно-мінеральному складу мають оздоровчі та лікувальні властивості. Це той випадок, коли їжа, при розумному використанні, стає ліками.

Засіб для лікування товстої кишки

Антоціани червоного рису сприяють зменшенню запалення в товстому кишечнику, викликаного неправильним харчуванням. Рисова дієта поліпшить стан кишечника. Рекомендується дотримуватися обережності при гострих запальних процесах і не додавати в варений рис гострі дратівливі спеції.

Засіб для очищення організму від патогенних утворень

За рахунок своїх адсорбуючих властивостей червоний рис виводить з кишечника токсини, які утворюються в результаті життєдіяльності патогенних мікроорганізмів. Вони отруюють організм людини, провокують розвиток захворювань. Очищення кишечника за допомогою рисової дієти допоможе не тільки зменшити загальну інтоксикацію, а й поліпшити настрій.

Рисовий квас від остеохондрозу, артриту, ревматизму

За рахунок високого вмісту мінеральних речовин, а також завдяки своїм очищує властивостям, рис сприяє зменшенню болю і запалення при захворюваннях суглобів і ураженні сполучної тканини.

Для очищення суглобів використовують рисовий квас. Для його приготування (на 3-х літрову банку) потрібно жменю темних родзинок і приблизно рівну кількість промитого рису і цукру (по кілька столових ложок).

Увага! Готові покупні дріжджі для приготування рисового квасу не використовуються.

Суміш потрібно залити теплою водою і дати настоятися дві доби, періодично помішуючи. Банку потрібно прикрити марлею.

Залишок на дні не виливати. На другий раз треба буде додати тільки цукор і воду. Використовувати одну і ту ж порцію рису можна кілька разів. Чим довше стоїть квас і чим більше в ньому цукру і родзинок, тим кисліше він стає. В якості додаткового інгредієнта можна використовувати неочищений овес. Чисто вівсяний квас робиться аналогічним чином.

Відвар з червоного рису

Рисовий відвар має обволікаючі і закріплюючі властивості. Плюс відвару в тому, що він володіє лікувальним ефектом, при цьому не містить грубі волокна, які можуть дратувати запалені стінки кишечника. Використовується при отруєннях і запальних процесах в кишечнику. Ефективний при діареї.

У домашній косметології

Рис добре пом’якшує шкіру, зменшує запалення. Зварений продукт потрібно перетерти, довести до кашоподібного стану, наприклад, за допомогою блендера.

Інші компоненти додаються в залежності від типу і стану шкіри. Якщо в рецепті використовується мед, то треба враховувати можливу алергенність цього продукту.

Найменш алергенним вважається акацієвий мед, до того ж він рідкий, тому його зручно додавати в маски.

Маска для жирної шкіри

При проблемній шкірі, схильній до запалень, рис краще відразу відварювати разом з подрібненими лікувальними протизапальними травами (з ромашкою, чередою, календулою, подорожником і іншими).

Отримана суміш перетирається. Можна також додати натуральний яблучний оцет, сік алое, муміє, сметану, мед, трохи морської солі. Накладати на очищену шкіру. Тримати близько 20 хвилин.

Маска для сухої шкіри

Цей тип шкіри вимагає зволоження і живлення. Тому в підготовлену рисову кашу потрібно додати косметичне масло.

Відмінним варіантом буде масло Жожоба і Авокадо, також підійде Персикове і Абрикосове. Масло обліпихи добре знімає роздратування шкіри. У маску можна також додати молоко, вершки, мед, авокадо.

Після процедури змастити шкіру спеціальним кремом, відповідним для даного типу шкіри.

Слід пам’ятати про такий продукт, як червоний рис, враховувати його користь для здоров’я і протипоказання.

Особливо має сенс звернути увагу на нешліфований рис у тому випадку, якщо раціон збіднений свіжими овочами і зеленню, тобто містить мало клітковини і вітамінів.

При заміщенні цим видом рису звичайного білого значно підвищується ефективність оздоровчих дієт, в тому числі спрямованих на позбавлення від зайвої ваги.

Найдавніший злак – рис

Рис є найдавнішим злаком на нашій планеті. Найцікавіше, що він дуже невибагливий і росте практично в будь-якому кліматі на різній ґрунті. Тому є багато місць на планеті, де процвітає рисове господарство.

Ця стародавня культура займає по площі посівів друге місце в усьому світі, а по такому параметру, як збір валового продукту – на першому місці.

Тому увага до рису дуже велике, і вчені з усього світу намагаються зберегти дану культуру.

Рис має велику популярність, доступність. Це обумовлено перш за все тим, що він має прекрасну поживність і дуже добре поєднується з іншими продуктами: кислими, гострими, солоними і солодкими.

Калорійність рису відвареного

Калорійність відвареної рисової каші становить в середньому 116 кілокалорій на 100 грам. У його склад входять у великій кількості вуглеводи – 24,9 гр. Міститься кальцій, вітаміни групи B, а також калій і фосфор. У рисі практично немає жирів, а також білків.

Якщо взяти деяку частину сухого рису на 100 грамів продукту, то вона становитиме 360 кілокалорій. Однак в процесі варіння рис вбирає воду, і тому підсумкова калорійність зменшується у 3 рази. Завдяки такій властивості рис можна включити в особливу групу низькокалорійних продуктів.

Існує безліч дієт, які базуються на основі рису. При цьому можуть використовуватися як найжорсткіші рисові дієти, наприклад, можна відварити кілька порцій рису і протягом дня просто запивати їх яблучним соком, так і більш щадні, при яких рис додають просто до інших продуктів.

В цілому рисові дієти тривають максимум два тижні. У будь-якому випадку дієтологи рекомендують вживати варений рис саме в неочищеному вигляді, так як в ньому буде міститися достатня кількість всіх вітамінів групи B.

Якщо ви вирішили сісти на рисову дієту, обов’язково запасіться вітамінами, які будуть містити калій.

Низьку калорійність відвареного рису використовують для всіляких розвантажувальних днів. Для прикладу, можна взяти 200 грам рису, зварити його на воді і вживати протягом дня.

Рис – корисні властивості

Рис – це дуже древній продукт і вперше його стали використовувати більше чотирьох тисяч років тому в Азії. Багато народів світу вважають рис подарунком Бога, а також символом родючості і намагаються вберегти цю культуру.

Рис володіє багатьма корисними властивостями. Наприклад, в ньому міститься дуже велика кількість вуглеводів і відсутній глютен, який може викликати різні алергічні реакції. 8% рису – це білок і вітаміни B3, PP, а також B1, B2 і B6. Вони дозволяють перетворити всі поживні речовини в корисну енергію.

Крім того, за рахунок такого перетворення зміцнюється нервова система, шкіра стає більш здоровою, поліпшується стан нігтів, а також волосся. Завдяки лецитину прискорюється мозкова діяльність. Зміст олігосахариду відновлює кишечник.

У рисі містяться речовини, які обволікають стінки шлунка. Дуже популярна дієта на основі неочищеного коричневого рису, яка допомагає боротися із зайвими кілограмами.

Крім того, вона допоможе впоратися з виразкою шлунка, гастритом і знизити ризик захворіти онкологічними захворюваннями.

Склад рису допомагає людині очиститися від токсинів і шлаків. Рис визнаний найкращим засобом для такого очищення.

Існує цікавий метод: необхідно взяти стільки ложок рису, скільки було прожито років, потім залити його кип’яченою прохолодною водою, а потім поставити отриманий склад в холодильник.

Після цього потрібно щоранку приймати в їжу одну ложку з горою цього рису.

При цьому кожен день необхідно міняти воду, в якій знаходиться рис. Рекомендується вживати таку добавку до семи годин ранку або ж за дві години до їжі. Це необхідно проводити до тих пір, поки весь рис не буде з’їдений.

Сьогодні відомо більше 23 різновидів рису. Рис може бути як білим, так і коричневим, чорним або червоним, а також бузковим. Рисові крупи можуть бути не тільки різного кольору, але й відрізнятися за смаком, а також за способом і часу приготування. Крім того, вона й їх поживна цінність.

Корисні властивості вже оцінили в косметиці багато фармацевтичні фірми. На прилавках можна зустріти багато продукції, які створено на базі рису.

Рис – користь і шкода

У рисі міститься дійсно багато корисних елементів, і вченими вже доведено, що завдяки цьому корисному продукту покращується робота нервової системи, а також підтримується стан шкіри і волосся в прекрасному здоровому стані. Крім того, рис застосовується для відновлення втраченого апетиту. Якщо спостерігається висока температура, то відвар з рису буде прекрасним помічником в цьому випадку.

Leave comment