Крупа киноа: корисні властивості, як готувати

Золото інків, доступний супервітамін, зернятка з апетитним солодкуватим смаком і горіховими нотками… Все це – кіноа.
І тут ви знайдете абсолютно все, що хотіли знати про неї:
- чим вона корисна,
- якого кольору і для чого найкраще підходить,
- як вибирати,
- як правильно готувати і зберігати
- і з чим поєднувати.
5 фактів, чому варто подружитися з кіноа
- Кіноа швидко і просто готується.
- У кіноа багато білка і цей білок – повний. Тобто в ньому, як і в продуктах тваринного походження, містяться всі 9 незамінних амінокислот. Це означає, що ваше тіло не буде чекати одну-однісіньку, щоб почати будувати нові клітини або лагодити пошкоджені.
- Кіноа – це супервітамін. Тобто в ній у порівнянні з аналогами – підвищена концентрація вітамінів і мінералів. У районі Анд, звідки родом ці насіння, кіноа їдять більше 5 тисяч років і називають «золотом інків».
- У кіноа немає глютену. З усіх круп це найменш алергенний продукт.
- Кіноа має протизапальну дію на наш організм і містить багато харчових волокон – за рахунок цього повільно перетравлюється і не викликає стрибків цукру в крові.
Ми відкрили онлайн-школу рослинної кухні Green Kitchen! Ви навчитеся не просто смачно, красиво і дійсно корисно готувати. Ми створили новий унікальний підхід, за допомогою якого ви можете легко створювати свої рецепти!
Перший, повний і вичерпний курс по рослинним супам вже у продажу! Ви навчитеся готувати всі види супів і бульйонів, а також «збирати» свої власні за універсальними формулами. У курсі 14 відео-рецептів у Full HD, нутриціологічна інформація по кожному супу і 3 бонусних рецепти!
Що можна приготувати з кіноа?
Печиво з кіноа. Не очікували?
- салати
- супи
- гарячі страви
- Будда-Боул
- гранола
- каші
- смузі
- рослинні котлетки
- начинки для овочів, наприклад, для запеченого перцю
- печиво
- хліб
- мафіни
- суші
Яка кіноа на смак?
Солодкувата, з горіховими і «землистими» нотками. Це найбільш вдала альтернатива рису.
Яка кіноа буває і чим відрізняються сорти?
У кіноа є 3 основних кольори:
- біла – найбільш поширений і недорогий сорт. Біла кіноа сама «повітряна» і ніжна на смак і текстурі. Середня вартість – 200 гривень за 500 гр.
- червона – більш насичена і горіхова за смаком. Готується вона на 3-4 хвилини довше білої. Якраз тому я не рекомендую купувати суміш білої і червоної – коли червона готова, біла вже розварилася. Червона кіноа – найвдаліший сорт для холодних салатів за рахунок симпатичного кольору, що контрастує із зеленню, і приємної, пружної текстури. А також вона краще тримає форму. Середня вартість – 500 гривень за 500 гр.
- чорна – найрідкісніша і дорога кіноа. Їй потрібно на 5-6 хвилин більше, ніж білої. Чорна кіноа відрізняється від інших сортів приємною «землистою» в смаку. Середня вартість – 750 гривень за 500 гр.
Як вибирати кіноа
- Рекомендую брати пачку з кіноа з глибини полиці – там зернятка зберігаються краще, тому що не піддаються яскравому магазинному світлу. І термін виготовлення, швидше за все, виявиться свіжим.
- На вигляд крупинки повинні бути яскравого, чистого кольору. Тьмяна кіноа або неправильно зберігалася, або вже давно полежала.
- Ну і, звичайно ж, якщо це можливо, послухайте аромат. Не рекомендую брати кіноа з затхлим, жирним, прогірклим запахом, від якого свербить у носі. Це найголовніше свідчення того, що зернятка зіпсувалися і вже містять токсини. Свіжа кіноа або не пахне зовсім, або має приємний солодкуватий аромат.
Як зберігати кіноа
Зернятка краще зберігати в герметично закритій упаковці (пакеті або контейнері) в сухому, темному і прохолодному місці. Термін придатності кіноа – від 6 до 12 місяців.
Якщо у вас вдома жарко або волого, рекомендую прибрати пакет або контейнер в холодильник або морозильник. Кіноа – одна з тих «круп», які дуже швидко псуються.
Чому кіноа потрібно обов’язково промивати перед приготуванням
Перед тим, як готувати кіноа, рекомендую ретельно промити її. Справа в тому, що на поверхні крупинок є речовини, які називаються сапоніни. Вони абсолютно натуральні і в природі захищають кіноа від комах, птахів і грибків. Але для нас мають 2 величезних недоліки:
- надають кіноа гіркий смак
- створюють «мильну» піну, недарма їх назва від латинського sapo – «мило»
- не дружать з нашим організмом – дратують шлунково-кишковий тракт і в великих кількостях токсичні
На наше щастя, сапоніни перебувають тільки на поверхні крупинок. Позбутися від них можна 2 способами:
- Найшвидший і простий. Висипати кіноа в дрібне сито і промивати протягом 3-5 хвилин під проточною водою, періодично перемішуючи. Можна промити зерна і в каструлі, але в цьому випадку «втеча» крупинок неминуча. Якщо виберете цей варіант, то міняти воду рекомендую не менше 5 разів, оптимально – 7.
- Замочити кіноа на 3-4 години в холодній воді і потім добре промити під проточною водою.
Як правильно розрахувати готову кіноа
З 100 гр сухої кіноа виходить близько 300 гр готової.
Лайфхак для більш насиченого смаку
- Щоб зробити кіноа більш горіховою на смак, промийте її, просушіть (інакше вона буде грудками) і обсмажте в сковороді на середньому вогні протягом 3-4 хвилин.
- Якщо на упаковці не написано, що кіноа потрібно промити, то її можна обсмажувати відразу.
5 способів приготувати кіноа
- Найшвидший, простий і корисний. Залити промиту кіноа холодною водою в співвідношенні 1:2. Довести до кипіння. Посолити з розрахунку 1 велика щіпка солі на 100 гр. сухої кіноа. Варити на середньому-слабкому вогні до готовності. Можна готувати під кришкою, можна без неї – це не принципово. Час від часу помішувати, щоб зернятка не пристали до дна. Приготування кіноа займе від 10 до 25 хвилин, в залежності від сорту і «віку» зерняток. Вся вода повинна вбратися. Але якщо залишиться – потрібно просто її злити. А потім «збити» кіноа виделкою.
- Можна готувати кіноа і у великій кількості води. Вона приготується також, але будуть 2 різниці:
- частина корисних речовин завжди витікає в воду. У цьому випадку зайва вода буде, і разом з нею з крупинок «втече» частина вітамінів і мінералів. Щоб їх не втратити, можна використовувати воду з під кіноа як легкого бульйону.
- потрібно більше солі.
- В мультиварці. Співвідношення кіноа до води таке ж – 1:2. Решта – за інструкцією у вашому приладі.
- Найдовший і найсмачніший. Замочену на 3-4 години і промиту кіноа варити у великій кількості води до готовності, ще раз промити. Вийде розсипчаста кіноа без краплі гіркоти.
- Найсмачніший. На середньому вогні в сотейнику обсмажити цибулю в невеликій кількості олії до золотистої скоринки. Додати часник і улюблені спеції, обсмажити 30 секунд. Додати кіноа, обсмажити протягом 30 секунд, постійно помішуючи. Залити водою або овочевим бульйоном. Співвідношення те ж саме – 1:2. Ще один мій улюблений варіант – розвести протерті пакетовані або консервовані томати 1 частиною води. Обов’язково накрити кришкою і тушкувати кіноа до готовності, періодично помішуючи. На цей варіант потрібно трохи більше часу, але на виході у вас буде повноцінний апетитний гарнір.
Як і скільки зберігати приготовлену кіноа?
Готову кіноа не рекомендую залишати при кімнатній температурі, тому що в ній швидко починають розвиватися патогени.
Зернятка зберігаються в холодильнику в герметичному контейнері досить довго – від 3 до 5 днів. Головне, якщо залишалася вода при варінні, злити її до кінця.
Готова кіноа відмінно заморожується.
Для цього потрібно повністю остудити зернятка і покласти їх або в герметичний контейнер, або в пластиковий пакет зі зіп-застібкою, випустивши все повітря і розподіливши кіноа рівномірним шаром.
І після прибрати в морозилку. Так кіноа зберігається до 2 місяців. Перед вживанням просто перекладіть контейнер або пакет в холодильник, щоб зернятка правильно розморозились.
Топ 7 продуктів, з якими кіноа поєднується найкраще
- цибуля
- часник
- томати
- червона квасоля
- кукурудза
- цитруси
- горіхи
Топ 5 свіжих трав і листових овочів, з якими кіноа поєднується найкраще
- шпинат
- рукола
- кінза
- петрушка
- м’ята
Смачний рецепт:
Приголомшливий і корисний салат «Яскрава кіноа»
Кіноа крупа – корисні властивості, протипоказання і спосіб приготування
Крупа кіноа – корисні властивості і спосіб приготування. Ми розповімо трохи про цей чудовий злак, його користь для організму людини, насиченому вітамінами і мікроелементами складі і способах приготування продукту.
Що таке кіноа, фото рослини і крупи
Кіноа (Quinoa) – це зернова культура з сімейства амарантових, про яку більшість людей навіть не чули, не говорячи вже про їх знаннях про те, як її готувати, чим вона корисна і з чим її їдять!
Кіноа вперше стали вирощувати індіанці, які використовували крупу для хлібних виробів, різних коржів. І тільки після цього крупу стали застосовувати в багатьох кухнях різних народів світу.
Кіноа входить в рейтинг найкорисніших продуктів у світі. Раніше злак ріс в основному в гірських районах Анд, потім «оселився» і в Гімалаях. На сьогодні агрономи знаходяться в пошуках самого відповідного клімату для цього злаку, місцевості та потрібного грунту для хороших урожаїв кіноа.
Придбати кіноа можна у великих супермаркетах, де вона буде стояти на полицях з іншими крупами.
За зовнішнім виглядом кіноа нагадує гречану крупу або кукурудзяну. Вона може бути як жовтою, так і коричневою. Що стосується смакових якостей, то цей злак схожий на необроблену невідшліфовану рисову крупу. Ще одна назва злаку – рисова лобода.
Готують кіноа так само, як і інші крупи як гарнір або кашу. Купити кіноа в невеликому місті в промисловому магазині нереально. Тому краще купити цей продукт через інтернет або в великих супер- і гіпермаркетах.
Склад і калорійність крупи кіноа
Кіноа дуже багата різними мінералами, вітамінами, а також необхідними для життя білками, жирами і вуглеводами.
- Білків в крупі міститься 15 г на 100 г продукту.
- Жирів – 6 г.
- Вуглеводів – 55 г.
Калорійність кіноа – 368 ккал на 100 г продукту.
Що стосується вітамінного складу, кіноа багата на вітаміни A, E, C, вітаміни групи B. Мінерали в складі: залізо, кальцій, магній, калій, цинк і фосфор.
Цей злак по праву належить до найбільш корисних, оскільки кількість мінералів і вітамінів в ньому набагато більше, ніж в інших крупах. І найбільше білка, що важливо для вегетаріанців.
Однією з головних переваг цього продукту є його здатність повністю засвоюватися організмом. Такою властивістю, як відомо, може похвалитися тільки материнське молоко.
Лізин, який також міститься в складі кіноа, благотворно впливає на стан волосся, шкіри та нігтів. Також він сприяє швидкому загоєнню ран. Кіноа, на відміну від інших своїх «побратимів», відрізняється відсутністю глютену в своєму складі, який здатний викликати алергічні реакції.
Рослинний білок дуже корисний для здоров’я. Він потрібен організму для повноцінного функціонування, для підтримки фізичних сил. Також він незамінний для людей похилого віку, для маленьких дітей і вагітних жінок.
Кіноа допоможе відновити сили і додасть людині енергії завдяки своєму багатому складу! Користь кіноа також у великій кількості клітковини, що допомагає успішніше боротися з запорами.
Корисні властивості кіноа
- очищаючі;
- знижують рівень холестерину і глюкози в крові;
- регенеруючі;
- загальнозміцнюючі;
- трохи розслаблюючі (як кишечник, так і нервову систему);
- імуностимулюючі;
- протимікробні;
- профілактика виникнення онкологічних захворювань;
- протизапальні.
Спираючись на те, що кіноа стали повноцінно застосовувати в кулінарії відносно недавно, корисних властивостей цього злаку відомо небагато. Однак ті властивості, які вченим вдалося відкрити, переконують людей у незрівнянній користі цього продукту.
Кіноа благотворно впливає на весь організм в цілому. Починаючи з формування тканин і кісткових систем, закінчуючи внутрішніми органами.
- Регулярне вживання цього продукту стане хорошою профілактикою остеопорозу, артриту, ніж часто страждають люди похилого віку.
- Кіноа має властивість очищати організм від шлаків і токсичних речовин. Бореться з «шкідливим» холестерином.
- Діабетикам кіноа може стати не менш корисною їжею, оскільки вона здатна знижувати рівень цукру в крові і добре бореться з мігренню, надаючи заспокійливу дію на нервову систему.
- Для молодих дам, які стежать за своєю зовнішністю, кіноа стане незамінним другом у догляді за шкірою. Вона сприяє більш швидкому засвоєнню білків і вуглеводів, а також добре регенерує тканини. Якщо узагальнити всі корисні властивості цього злаку, то можна вмістити їх в одне словосполучення – загальнозміцнюючий засіб.
Застосування в народній медицині кіноа
У народній медицині кіноа, як і багато інших крупи, знайшла своє застосування. Наприклад, її використовують для приготування різних скрабів, масок для волосся і обличчя.
Щоб приготувати маску для зміцнення волосся, потрібно подрібнити крупу в кавомолці і додати в неї оливкову олію (злегка підігріту), добре перемішати, нанести на шкіру голови і розподілити по всій довжині волосся. Залишити маску на 30 хвилин, укутавши голову теплою хусткою. Потім змити прохолодною водою і помити голову улюбленим шампунем.
Користуватися такою маскою можна два рази на тиждень. Результат буде видно вже після декількох застосувань, волосся стане сильнішим і багатшими силами.
Щоб приготувати маску для обличчя, потрібно проварити ложку крупи в половині склянки молока до отримання густої кашки. Потім остудити і нанести на шкіру обличчя тонким, однорідним шаром. Витримати 25-30 хвилин і змити теплою водою.
Багато хто страждає зайвою вагою, їдять кіноа з великим задоволенням і задоволені результатом. Вона дуже ситна і при цьому низькокалорійна, тому її дієтологи рекомендують в першу чергу як гарнір.
Шкода крупи кіноа – протипоказання
Як і багато продуктів, злак кіноа, хоч і багатий корисними речовинами, вітамінами, мінералами, має ряд шкідливих якостей і протипоказань.
Особливо у випадках, коли вживання цього продукту стає фанатичним і безконтрольним. Тому вживати кіноа слід в нормальних кількостях. Якщо не дотримуватися цього правила, можуть виникнути порушення в роботі нирок і жовчного міхура. Можливі порушення роботи жовчогінних проток.
За рахунок підвищеного освіти під його дією солей щавлевої кислоти (оксалатів), не рекомендовано вживати злак при захворюваннях підшлункової залози, холециститі, панкреатиті, ЖКБ, не варто захоплюватися кіноа при подагрі, хворим із захворюваннями нирок, особливо з сечокам’яною хворобою (саме з утворенням каменів оксалатного типу).
Сапоніни, які містяться в кіноа, – це отруйні компоненти, які при надмірному вживанні можуть спровокувати сильну інтоксикацію. Дорослі при нормальному, помірному вживанні кіноа ніяких подібних властивостей на собі не відчувають. А от дітям до 2 років цю крупу краще не давати, оскільки реакція маленького організму може бути дуже різною.
До “шкоди” кіноа також умовно можна віднести шкоду для вашого гаманця, який складає приблизно 200 гривень за 300 г.
Як приготувати крупу кіноа в домашніх умовах правильно і смачно
Кіноа часто готують як традиційні каші. Але любителі експериментів винаходять нові і нові рецепти з використанням цього злаку, і не дарма. Адже він багатий корисними властивостями і має дуже широку палітру смаків.
Далі будуть розглянуті деякі з них, але спочатку потрібно зрозуміти, як підготувати саму крупу до приготування. Кіноа потрібно замочувати заздалегідь на пару годин, в ідеалі на всю ніч. Таким чином вдасться домогтися м’якшого смаку каші, і якщо її ще кілька разів промити в холодній воді, вона не буде гірчити (це буває через наявність сапонінів у складі).
Далі її можна ставити варити, заливши водою, як багато інших каш, в співвідношенні 1:2. Спочатку потрібно дати крупі закипіти на сильному вогні, потім зменшити вогонь до малюсінького і доварити.
При варінні зерно всередині виявляється порожнім, а навколо з’являється освіта у вигляді коронки. За своєю густотою крупа кіноа схожа з кус-кусом. Після повного завершення процесу готування крупа повинна щонайменше в чотири рази збільшитися в розмірі, виходячи з цього, для варіння краще вибрати каструлю з хорошим запасом.
Якщо готувати крупу кіноа непромиту, вона принесе організму більше користі, ніж сім разів промита каша. Плюс до всього, непромиті зерна мають очищувальну властивість, благотворно позначаючи на роботі шлунково-кишкового тракту. Будь-яка крупа кіноа, що не проходить різних модифікацій, відповідно, не містить ГМО.
Але не кожній господині підійде така порада, адже не відомо, якими руками розфасовують цей харчовий продукт і де це відбувається. І варіант з гірчинкою в готовій каші або іншій страві не всіх обрадує.
Після того, як ви спробували і вловили м’якість зерен кіноа (приблизно через чверть години приготування), краще не доводити кашу до повної готовності, а вимкнути вогонь і дати настоятися чверть години. А якщо ви перед цим додасте улюблені спеції, то аромат страви буде просто чудовим.
Ось кілька рецептів корисних страв з кіноа.
- Салат з кіноа і апельсином.
Для його приготування потрібно взяти:– 0,5 склянки крупи кіноа; – оливкова олія – 0,5 чайної ложки; – апельсин середнього розміру – 2 шт.; – горіхи волоські – 50 г; – 1 стакан води; – 2 чайні ложки меду.
Для початку потрібно відварити кіноа. Потім поставити крупу остигати і приготувати заправку, для якої потрібно перемішати мед, оливкову олію і сік одного апельсина. Що залишився фрукт очистити і нарізати кубиками, перемішати його з кіноа і залити отриманою заправкою.
- Кіноа зі шпинатом і грибною піджаркою:
– печериці – 250 г; – кіноа (краще взяти вже варену); – шпинат – 100 г; – вершкове масло; – часник – 1 зубчик; – оливкова олія – половина столової ложки.
Для початку на сковорідці потрібно розтопити вершкове масло, потім влити туди трохи оливкової олії. Гриби почистити і дрібно нарізати. Шпинат помити і звільнити від товстих волокон. Часник почистити і розчавити ножем.
На розпечену сковорідку покласти гриби з часником і смажити до появи золотистої скоринки. Далі необхідно додати шпинат і обсмажити ще протягом 5 хвилин. Всипати готову кіноа в сковороду і готувати ще 2-3 хвилини.
За смаком посолити і додати оливкову олію.
Вибираючи серед маси круп, представлених на прилавках наших магазинів, саме кіноа дає організму повноцінний набір поживних речовин в одному продукті!
Крупа кіноа – властивості, користь і шкода, рецепти як готувати
Крупа кіноа, квиноа або рисова лобода – давня зернова культура. Незважаючи на зовнішню схожість з зерном, такою вона не є, але в кулінарії використовується саме як крупа. Це екзотичний продукт, що пояснює його дорожнечу і рідкість в нашій країні. Останнім часом набирає популярність завдяки унікальному хімічному складу і високій харчовій цінності, що пояснює її входження в десятку найбільш корисних продуктів у світі.
Особливо затребувана кіноа у прихильників здорового харчування. Існує чимало варіантів приготування рисової лободи як у вигляді самостійних гарнірів, так і в поєднанні з іншими продуктами.
Що таке крупа кіноа
Кіноа – однорічна листова рослина родини маревих. Знаходиться в “родинних стосунках” зі шпинатом і буряком. Виростає переважно в гористій місцевості, високо над рівнем моря (до 3 тис. м), у суворих кліматичних умовах. Батьківщиною є високогірне озеро Тітікака в Південній Америці.
Тривалий час ця злакова культура вирощувалась виключно в Андах місцевими індіанськими племенами. Поряд з кукурудзою та картоплею вважалася головним продуктом харчування для інків, який заміняє навіть хліб.
Рослина за висотою можна порівняти з людським зростом. Довгі світло-зелені стебла усипані густими овальними листям і плодами, зібраними у гроздевидні суцвіття різного забарвлення: червоного, жовтого, білого.
Згідно з ботанічним описом, плоди вважаються фруктами, але в силу невеликого розміру і подібності з зерном сприймаються як злак.
Як видно на фото, насіння округлої форми і розрізняються за кольором – бувають чорні, червоні і коричневі.
За смаком кіноа схожа на нешліфований рис, з м’яким вершково-горіховим післясмаком. У відварному вигляді схожість спостерігається і по консистенції. Незважаючи на екзотичне походження, крупа не має специфічного запаху. Завдяки своїй нейтральності служить базою для приготування різних страв.
Склад і поживна цінність
Кіноа володіє унікальним біохімічним складом, до якого входять:
- вітаміни груп В, А, Е, РР, К;
- мікро- і макроелементи: магній, залізо, кальцій, селен, цинк, фосфор, мідь, марганець;
- клітковина;
- фолієва кислота;
- лізин;
- рибофлавін.
У кіноа повністю відсутній глютен, тому крупа нешкідлива для алергіків.
Харчова цінність на 100 г продукту: білків – 14,1 г, жирів – 6 г, вуглеводів – 57,2 г. Калорійність не перевищує 360 ккал. Жири здебільшого складаються з поліненасичених і мононенасичених жирних кислот: олеїнової, лінолевої, пальмітинової.
Корисні властивості
За ступенем впливу на організм людини кіноа має безліч переваг в порівнянні з іншими злаковими культурами. Це цінне джерело легкозасвоюваного рослинного білка, який за своїми властивостями близький до молочного. Тому крупа є незамінною в повсякденному раціоні:
- дітей;
- вегетаріанців;
- прихильників правильного харчування;
- вагітних жінок;
- спортсменів;
- людей, зайнятих важкою фізичною працею;
- хворих, які перенесли операції.
Корисні властивості продукту:
- Підсилює засвоєння кальцію, що надходить в організм з їжею.
- Прискорює регенерацію шкірних покривів при різного роду ушкодженнях.
- Нормалізує травлення.
- Стабілізує роботу нервової системи: підвищує стресостійкість, позбавляє від безсоння і дратівливості.
- Підвищує імунітет.
- Служить профілактикою ракових новоутворень.
- Сприяє виведенню «поганого» холестерину.
- Відновлює фізичну силу і життєвий тонус, покращує настрій.
- Запобігає розвитку різних суглобових і серцево-судинних захворювань.
При регулярному вживанні крупи відбувається повноцінне насичення організму вітамінами і мінералами.
Залізо в складі кіноа благотворно діє на кровотворну функцію і роботу щитовидної залози, калій контролює водно-сольовий баланс і артеріальний тиск, фосфор відповідає за твердість кісток і бере участь в процесах метаболізму. У боротьбі з грибковими та інфекційними ураженнями ключову роль відіграє цинк, завдяки якому придушуються будь-які внутрішні запалення.
Мідь у складі продукту – найдієвіша речовина в плані омолодження, оскільки стимулює вироблення колагену. Селен є потужним антиоксидантом, також допомагає зберегти молодість і красу на довгі роки.
В силу високого вмісту в складі насіння клітковини відбувається позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт: відновлюється здорова перистальтика, виводяться шлаки і токсини, поліпшується засвоєння корисних компонентів.
Каша з кіноа корисна при гастриті і виразках. Кіноа показана людям з цукровим діабетом другого типу, так як має низький глікемічний індекс (30-45).
Через малу кількість швидкоусвояємих вуглеводів не відбувається безконтрольних стрибків глюкози в крові.
Крупа кіноа для жінок і чоловіків
Кіноа принесе неоціненну користь жінкам при регулярному вживанні. Перш за все це стосується психоемоційного стану, що обумовлено наявністю вітаміну В в біохімічному складі злаку.
В результаті знижуються навантаження на нервову систему, що викликані частими стресовими ситуаціями.
Крім того, продукт полегшує протікання хворобливих менструацій і покращує загальне самопочуття під час клімаксу.
Насиченість кіноа потужними природними антиоксидантами запобігає розвитку раку молочних залоз. Високий вміст цинку благотворно впливає на репродуктивну функцію.
Незважаючи на широкий спектр корисних властивостей крупи, під час вагітності та грудного вигодовування слід вживати її з обережністю.
Це пояснюється неоднозначністю ступеня позитивного впливу: наявність фолієвої кислоти важливо для повноцінного формування плоду, але велика масова частка вуглеводів і білка викликає підвищене газоутворення.
Останнє здатне погіршити стан дитини в результаті здавлювання. Безпечна добова норма кіноа для вагітних – 60-100 г.
Для чоловіків кіноа є цінною харчовою добавкою в силу поживності і високого рівня протеїну. Це актуально для спортсменів і людей, які щодня зазнають силові навантаження. Страви з включенням продукту швидко відновлюють м’язову тканину і енергетичний ресурс.
Для дітей
Кіноа багата білком, в чому особливо потребують діти та підлітки. Крім цього, зростаючому і розвивається організму важливо регулярне надходження вітамінів, мінеральних речовин і незамінних амінокислот.
Не слід забувати про почуття міри. Дітям до 14 років досить з’їдати 100-120 г приготованого будь-яким способом злаку в день.
Малюкам до дворічного віку не рекомендується давати продукт. Це пояснюється нестабільністю травної системи і підвищеною схильністю до детоксикації: велика ймовірність харчового отруєння через наявність сапонінів.
Як застосовувати крупу кіноа
Кіноа широко використовується в кулінарії, особливо в кухні вегетаріанців. У відвареному вигляді за смаком нагадує неочищений рис. Традиційно з цієї крупи готують каші, пісні гарніри і супи, добавляють в салати. Вона ідеально поєднується з різними овочами, фруктами, ягодами, горіхами і медом. Також кіноа використовують в якості борошна після перемелювання.
У приготуванні існує нюанс: через насиченість сапонінами у рисової лободи присутній гіркуватий присмак, який пропадає після вимочування і ретельного промивання зерна.
Для підвищення корисних властивостей крупу рекомендується пророщувати. Для цього буде потрібно всього 2-3 дня, на відміну від інших злакових різновидів. Зерна досить швидко розбухають і дають паростки, не виділяють слиз і не потребують частого промивання.
Послідовність дій:
- Крупу промивають під проточною водою кілька разів, щоб видалити все сміття і знизити вміст сапонінів.
- Перекладають в спеціальний контейнер.
- Заливають водою кімнатної температури. Крупа повинна бути покрита на 1,5-2 см.
- Через півгодини воду змінюють на свіжу. Заміну проводять аналогічним чином кожні 8-10 годин протягом двох діб.
- Після закінчення визначеного терміну вологі насіння розкладають рівним шаром на тканині і залишають в теплі, без доступу світла. Чекають, поки не з’являться паростки.
- Потім просушують.
Пророщену кіноа рекомендується їсти на сніданок у вигляді каші з фруктами, ягодами, йогуртом та іншими корисними добавками. Таке блюдо травна система легше засвоює.
Страви з крупи можна вживати в будь-який час доби: це не злаки, які рекомендуються до вживання тільки в першій половині дня.
Рецепти
Найбільш поширене і просте в приготуванні блюдо з кіноа – каша (солодка або прісна, як гарнір). Стограмова порція містить добову норму макро- і мікроелементів, крім клітковини, амінокислот, жирів і вітамінів. Під термічним впливом вони не зменшуються в об’ємі. Особливо корисні каші в зимовий період, коли спостерігається імунодефіцит і авітаміноз.
Незважаючи на високу калорійність, розварені насіння швидко засвоюються організмом і насичують на тривалий період часу. Відзначаються прилив енергії, поліпшення стану шкірних покривів, прискорення метаболізму і налагодження травлення.
Молочна каша
Для приготування молочної каші будуть потрібні:
- крупа кіноа – 200 г;
- молоко – 400 мл;
- волоські горіхи – 30-35 г;
- натуральний мед – 2 ст. л.;
- будь-які свіжі ягоди – за бажанням.
Покрокове приготування:
- Насіння заливають охолодженим молоком і ставлять на вогонь.
- Після закипання інтенсивність підігріву зменшують і млоять близько 20 хвилин під закритою кришкою. Періодично помішують.
- У готову кашу додають мед і інші компоненти.
Зверху можна прикрасити кашу ягодами малини, полуниці, чорниці або будь-якими фруктами на вибір.
Гарнір
Зварені класичним способом насіння кіноа стануть оптимальним доповненням до овочів, м’яса, риби. Такий гарнір виходить ароматним, смачним і розсипчастим.
Для 2-3 порцій буде потрібно:
- крупа – 200 г;
- фільтрована вода – 300 мл;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
- Зерна промивають під краном 2-3 рази і залишають в друшляку хвилин на 20, щоб повністю скла вся рідина. Можна попередньо замочувати крупу на 3-4 години, щоб прибрати гіркоту.
- Після цього киноа злегка обсмажують на сковороді в незначній кількості рослинного масла. Через 5 хвилин подібної обробки крупа змінює колір і набуває більш насичений аромат.
- Окремо в каструлі кип’ятять підсолену воду і засипають киноа.
- Варять на малому вогні 10-15 хвилин, поки вся вода не вбереться.
- Потім відключають і наполягають під кришкою ще хвилин 5, після чого перемішують.
Не рекомендується довго відварювати крупу, щоб вона не розкисла. Рисова лобода готова, коли стає напівпрозорою.
Кому протипоказана крупа кіноа
Так як киноа для України є екзотикою, в харчування дітей і вагітних жінок її вводять поступово. Щоб не завдати шкоди організму, вживати продукт слід помірно, спостерігаючи за реакцією організму. Незважаючи на широкий спектр корисних властивостей, киноа має ряд протипоказань. До них відносяться:
- індивідуальна непереносимість окремих компонентів в складі;
- загострення панкреатиту і сечокам’яної хвороби;
- холецистит;
- запалення шлунково-кишкового тракту.
Негативний вплив можуть надавати наявні в складі продукту сапоніни. Якщо крупу правильно готувати, ризик отруєння зводиться до нуля. Надлишок оксалатів здатний викликати проблеми з нирками, тому попередньо бажано проконсультуватися з лікарем або вводити киноа в раціон потроху.
При покупці рекомендується звертати увагу на цілісність упаковки і на те, щоб в крупі не було сторонніх включень. Якісний продукт повинен бути однорідним. Для збереження цінних якостей зберігати киноа потрібно в полотняних мішечках або герметичних харчових контейнерах в прохолодному і темному місці.
Кіноа: 10 корисних властивостей для здоров’я. Шкода і протипоказання
Кіноа (правильний варіант назви «кінва», інші назви квиноа, рисова лобода) є одним з найпопулярніших в світі продуктів для здоров’я.
- Кіноа не містить глютен, містить багато білка і є одним з небагатьох рослинних продуктів, який містить незамінні амінокислоти.
- Вона також багата клітковиною, магнієм, вітамінами групи В, залізом, калієм, кальцієм, фосфором, вітаміном Е і різними корисними антиоксидантами.
- Ось 10 доведених корисних властивостей киноа для здоров’я.
Крупа киноа: 10 доведених корисних властивостей для здоров’я
Кіноа – це зернова культура, що відноситься до псевдозернових, яка вирощується для отримання їстівних насіння.
Т. е. Киноа – це насіння, яке готують і їдять, як зерно.
Кіноа була важливою культурою в цивілізації інків. Вони називали її «матір’ю всіх зерен» і вважали священною.
- Її вживали протягом декількох тисяч років в Південній Америці, і тільки недавно вона стала модним продуктом і навіть досягла статусу «Суперфуд».
- У наші дні ви можете знайти продукти з кіноа по всьому світу, особливо в магазинах здорової їжі і в ресторанах, де особлива увага приділяється натуральним продуктам.
- Існує три основних види киноа: білий, червоний і чорний.
1. Харчова цінність
Склад і калорійність вареної крупи киноа
Вміст поживних речовин в 1 чашці (185 г) вареної квиноа представлено нижче:
- Білок: 8 грам.
- Клітковина: 5 грам.
- Марганець: 58% від рекомендованої добової норми.
- Магній: 30% від рекомендованої добової норми.
- Фосфор: 28% від рекомендованої добової норми.
- Фолат: 19% від рекомендованої добової норми.
- Мідь: 18% від рекомендованої добової норми.
- Залізо: 15% від рекомендованої добової норми.
- Цинк: 13% від рекомендованої добової норми.
- Калій: 9% від рекомендованої добової норми.
- Більше 10% від рекомендованої добової норми для вітамінів B1, B2 і B6.
- Невелика кількість кальцію, B3 (ніацину) і вітаміну Е.
Калорійність киноа: 1 чашка (185 гр. вареної киноа) містить загалом 222 калорії, 39 гр. вуглеводів і 4 гр. жиру, а також містить невелику кількість омега-3 жирних кислот.
Кіноа не містить ГМО, не містить глютену і зазвичай вирощується органічно. Хоча це не зерно, ця культура, як і раніше вважається цільнозерновою їжею.
Організація Об’єднаних Націй оголосила 2013 рік «Міжнародним роком кіноа» через її високу живильну цінність і потенціалу, що сприяє продовольчій безпеці у всьому світі.
Отже, киноа – це їстівне насіння, яке стає все більш популярним серед людей, що піклуються про своє здоров’я. Кіноа – продукт з високою харчовою цінністю.
2. Містить рослинні сполуки кверцитин і кемпферол
- Вплив харчових продуктів на здоров’я людини виходить за рамки вітамінів і мінералів, з якими ви можете бути знайомі.
- Є тисячі мікроелементів, деякі з яких надзвичайно корисні для здоров’я.
- Це включає рослинні антиоксиданти, звані флавоноїдами, які, як було показано, дають різні переваги для здоров’я.
- Два флавоноїди, які були особливо добре вивчені, це кверцетин і кемпферол, були виявлені у великій кількості в киноа.
- Фактично, зміст кверцетину в киноа навіть вище, ніж у типових продуктах з високим вмістом кверцетину, наприклад, таких як журавлина.
- Було показано, що ці два важливі флавоноїди мають протизапальну, противірусну, протиракову і антидепресивну дію в дослідженнях на тваринах.
- Включивши киноа в свій раціон, ви значно збільшите загальне споживання цих та інших важливих поживних речовин.
Отже, киноа містить велику кількість флавоноїдів, в тому числі кемпферол і кверцетин. Це потужні рослинні антиоксиданти з численними перевагами для здоров’я.
Дізнайтеся також, що таке маніок (кассава)?
3. Кіноа – крупа з високим вмістом клітковини
Ще однією важливою перевагою киноа є високий вміст клітковини.
Одне дослідження, в якому розглядалися 4 різновиди киноа, виявило діапазон 10-16 г клітковини на кожні 100 г.
Це становить 17-27 грамів на чашку, що дуже високо – більш ніж в два рази вище, ніж у більшості зернових. Варена киноа містить набагато менше клітковини, грам на грам, тому що вона поглинає багато води.
- На жаль, велика частина клітковини нерозчинна, яка, мабуть, не має такої ж користі для здоров’я, як розчинна клітковина.
- При цьому вміст розчинних волокон в киноа як і раніше високо, близько 2,5 г на чашку або 1,5 г на 100 г.
- Численні дослідження показують, що розчинна клітковина може допомогти знизити рівень цукру в крові, знизити рівень холестерину, збільшити наповнення і допомогти з втратою ваги.
Отже, киноа містить клітковини більше, ніж більшість зернових культур. Велика частина клітковини є нерозчинною.
4. Не містить глютен, ідеально підходить для людей з непереносимістю глютену
- Безглютенова дієта може бути корисною, якщо вона заснована на продуктах, які містять глютен.
- Проблеми виникають, коли люди їдять продукти без глютену, приготовані з рафінованого крохмалю.
- Ці продукти не кращі, ніж їх глютен-містять аналоги, оскільки безглютенова нездорова їжа все ще є шкідливою їжею.
- Багато дослідників розглядають киноа як відповідний продукт безглютенової дієти для людей, які не хочуть відмовлятися від основних продуктів харчування, таких як хліб і макарони.
- Дослідження показали, що використання киноа замість типових безглютенових продуктів, таких як рафіноване тапиока, картопляне, кукурудзяне і рисове борошно, може значно збільшити поживну і антиоксидантну цінність вашого раціону.
Отже, киноа не містить глютен.
Включення киноа в раціон замість типових безглютенових продуктів може підвищити поживну і антиоксидантну цінність дієти для людей, які уникають глютеносодержащих продуктів.
Високий вміст білка, багатий амінокислотний склад
Білки складаються з амінокислот, дев’ять з яких називаються незамінними, організм людини не може їх синтезувати, тому повинен отримувати з їжею.
Якщо білок містить всі дев’ять незамінних амінокислот, він називається повноцінним.
Проблема полягає в тому, що в багатьох рослинних продуктах не вистачає певних незамінних амінокислот, таких як лізин.
Проте, киноа є винятком, тому що містить достатню кількість всіх незамінних амінокислот. З цієї причини киноа – відмінне джерело білка, що містить більшу кількість білка, ніж більшість зернових.
8 гр. повноцінного білка на чашку (185 грамів), киноа є відмінним рослинним джерелом білка для вегетаріанців, веганів, людей, які дотримуються посту.
Отже, киноа містить більшу кількість білка в порівнянні з іншими рослинними продуктами, має всі необхідні амінокислоти, що робить її відмінним джерелом білка для вегетаріанців, веганів, людей, які дотримуються посту.
Має низький глікемічний індекс
- Глікемічний індекс – це показник того, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові.
- Вживання в їжу продуктів з високим глікемічним індексом може стимулювати голод і сприяти ожирінню.
- Вживання продуктів з високим глікемічним індексом також пов’язане з багатьма поширеними хронічними захворюваннями.
- Кіноа має низький глікемічний індекс, що дорівнює 53.
- Однак необхідно враховувати, що киноа містить досить багато вуглеводів, і це не є найкращим вибором, якщо ви дотримуєтеся низьковуглеводної дієти.
- Отже, киноа відносять до продуктів, що мають низький глікемічний індекс, однак слід враховувати, що це продукт з високим вмістом вуглеводів.
Відмінне джерело важливих мінералів, таких як магній і залізо
Багато людей відчувають дефіцит певних важливих поживних речовин у своєму раціоні.
Особливо варто звернути увагу на ряд мінералів: магній, калій, цинк і залізо.
Кіноа є відмінним джерелом цих чотирьох важливих мінералів. Наприклад, одна чашка лободи (185 грам) забезпечує близько 30% добової норми.
- Слід враховувати, що в киноа присутня фітинова кислота, яка може зв’язувати ці мінерали і зменшувати їх засвоєння.
- Однак вимочування крупи перед приготуванням або вживання в їжу пророщеного зерна може значно знизити вміст фітинової кислоти та зробити ці мінерали більш біодоступними.
- Кіноа також досить багата оксалатами, які знижують засвоєння кальцію й можуть викликати проблеми у деяких людей з рецидивуючими каменями в нирках.
Отже, киноа – відмінне джерело мінералів, але міститься в ній фітинова кислота може зменшити їх засвоєння. Вимочування або пророщування допоможе зробити ці мінерали більш біодоступними.
Надає позитивний вплив на метаболізм
- Високий вміст корисних поживних речовин в кіноа робить благотворний вплив на обмін речовин.
- На сьогоднішній день в двох дослідженнях на людях і на мишах вивчалося вплив киноа на метаболізм.
- Дослідження, проведене на людях, показало, що використання киноа замість типових продуктів, таких як безглютеновий хліб і макарони, значно знижує рівень цукру в крові, інсулін і тригліцериди.
- Дослідження на щурах показали, що додавання киноа в раціон з високим вмістом фруктози практично повністю усуває негативний вплив фруктози.
- Проте необхідні додаткові дослідження, щоб повністю визначити вплив киноа на метаболізм.
Отже, два дослідження, проведені на людях і мишах, показали, що киноа може поліпшити метаболізм за рахунок зниження рівня цукру в крові, рівня інсуліну і тригліцеридів. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти вплив киноа на метаболізм.
Кіноа – продукт з високим вмістом антиоксидантів
Кіноа дуже багата антиоксидантами. Це речовини, що нейтралізують вільні радикали, які допомагають у боротьбі зі старінням та багатьма захворюваннями.
- В одному дослідженні, присвяченому вивченню рівнів антиоксидантів у п’яти злаках, трьох псевдозернових і двох бобових культурах, було встановлено, що киноа мала найвищий вміст антиоксидантів серед усіх десяти продуктів харчування.
- Слід зазначити, що пророщування насіння киноа збільшує вміст антиоксидантів у цій культурі.
- Отже, киноа відрізняється високим вмістом антиоксидантів, кількість яких збільшується при пророщуванні насіння.
Користь киноа для схуднення
- Щоб схуднути, потрібно споживати менше калорій, ніж ви спалюєте.
- Певні харчові властивості продуктів можуть сприяти зниженню ваги, або шляхом підвищення метаболізму, або шляхом зниження апетиту.
- Кіноа має кілька таких властивостей.
- У ній багато білка, який може збільшувати метаболізм і значно знижувати апетит.
- Велика кількість клітковини підсилює відчуття ситості, в результаті чого ви вживаєте менше калорій загалом.
- Той факт, що киноа має низький глікемічний індекс, є ще однією важливою особливістю, оскільки вибір таких продуктів був пов’язаний зі зниженням споживаних калорій.
- Хоча в даний час немає досліджень, в яких розглядалося б вплив киноа на масу тіла, здається інтуїтивно зрозумілим, що вона може бути корисною частиною здорової дієти для схуднення.
Отже, киноа – продукт з високим вмістом білка та клітковини, низьким глікемічним індексом. Всі ці показники були пов’язані з втратою ваги і поліпшенням показників здоров’я.
Шкода киноа. Протипоказання
Як і будь-який продукт харчування, киноа протипоказана при індивідуальній непереносимості. Оскільки киноа містить сапоніни – отруйні високоактивні речовини, то вводити крупу в раціон слід поступово, не допускаючи надмірного вживання даного продукту. Не рекомендується давати цей продукт дітям до 2 років.
Людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів, захворюваннями підшлункової залози, а також тим, у кого є в анамнезі такі захворювання, як панкреатит, холецистит, перед введенням у раціон киноа слід проконсультуватися зі своїм лікарем.
З особливою обережністю слід вживати при вагітності та годуванні груддю.
Як варити киноа правильно
Кіноа володіє прекрасними смаковими якостями і відмінно поєднується з багатьма продуктами. У приготуванні цієї крупи є деякі нюанси.
киноа: фото в відварному вигляді
каша з киноа (фото)
Як приготувати кашу на гарнір без гіркоти
- Залежно від виду киноа, дуже важливо промити крупу водою перед приготуванням для того, щоб позбутися від сапонінів, які знаходяться на поверхні насіння і можуть надавати гіркий смак готового блюда.
- Купити киноа можна в більшості супермаркетів, магазинах здорового харчування та спеціалізованих інтернет-магазинах.
- Кіноа може бути готова до вживання всього за 15-20 хвилин.
- Налийте в каструлю 2 чашки води (240 мл), поставте на вогонь, дайте воді закипіти, воду посоліть.
- Висипаючи в воду 1 чашку промитого киноа (170 гр.), дочекайтеся, коли вода знову закипить, зменшіть вогонь до середнього.
- Варіть 15-20 хвилин, поки вода повністю не вбереться в крупу.
- Кіноа на гарнір готова.
- Якщо все зроблено правильно, відварена крупа повинна мати м’який, горіховий смак і приємний хрускіт.
- Щоб готова каша вийшла розсипчастою, слід дотримуватися наступних правил.
- Перед початком варіння промийте крупу, змінивши воду кілька разів, поки вона не стане прозорою.
- Варіть крупу без кришки.
Приготування відео
Кіноа прекрасно поєднується з морепродуктами, тому крупу, приготовлену на гарнір, можна сміливо подавати до морепродуктів.
Пропоную вашій увазі відео рецепт приготування киноа з креветками. Просто, смачно і корисно!
Резюме
Високий вміст клітковини, мінеральних речовин,
антиоксидантів і дев’яти незамінних
амінокислот робить кіноа однією з найздоровіших і поживних продуктів на планеті. Зараз кіноа – один з найвідоміших і популярних суперфудів.
Вживання кіноа може нормалізувати ваш рівень цукру в крові, рівень холестерину і навіть допомогти у втраті ваги.