Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Дана речовина визнано одним з найперспективніших штучних замінників солодкого на сьогоднішній день. «Сукралоза зроблена з цукру, і вона на смак як цукор» – один з головних слоганів виробників. По суті, так воно і є.

Що являє собою сукралоза і якими властивостями володіє

Речовина сукралоза або, як її правильно називати, тріхлоргалактосахароза належить до класу вуглеводів і синтезується шляхом хлорування сахарози. Тобто хімічної реакції піддається звичний нам, столовий цукор. Гідроксильні групи в ньому заміщуються на атоми хлору.

Цей синтез дозволяє стати молекулі в 600 разів солодше цукру. Для порівняння навіть аспартам перевищує солодкістю звичайний цукор-пісок за все в 180-200 разів.

Фізичні характеристики

Цей підсолоджувач не володіє післясмаком, присмаком або іншими побічними смаковими ефектами. Його солодкість дуже нагадує цукрову, а термостабільність уможливлює додавати в випічку і інші десерти. У промисловості сукралоза позначається на етикетках кодом Е 955.

Калорійність і ГІ сукралоза

Калорійність сукралози визнано нульовою, так як ця речовина не використовується в метаболічних процесах і не вступає в реакції з травними ферментами. Іншими словами, не засвоюється організмом.

На 85% вона виводиться з організму через кишечник, а на 15% нирками. Відповідно, нульовим є і глікемічний індекс сукралози.

За твердженням виробників, для діабетиків 1-ого та 2-ого типу цей цукрозамінник одне з найбільш ефективних рішень, так як він не підвищує рівень глюкози в крові.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки Одним з найголовніших переваг підсолоджувача є те, що ні при діабеті, ні при звичайній дієті він не викликає подальшого нападу голоду, що властиво багатьом іншим хімічно синтезованим речовинам.

Тому його активно використовують при обмеженні харчування, наприклад, в дієті Дюка, адже навіть шоколад на сукралозі буде абсолютно нешкідливий і для талії, і для здоров’я.

Підсолоджувач сукралоза: історія відкриття

Ця речовина була відкрито завдяки несподіваному лінгвістичному курйозу.

Асистент недостатньо добре знав англійську або просто не розчув і замість того, щоб протестувати нову речовину ( «test»), він спробував його в буквальному сенсі ( «taste»).

Так була виявлена надзвичайно солодка сукралоза. У той же рік її запатентували, а потім почали численні випробування.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгукиВсього на піддослідних тваринах було проведено більше сотні перевірок, в ході яких не знайшлися аномальні реакції навіть при гігантських дозах препарату, введеного різними способами (перорально, внутрішньовенно і за допомогою катетера). У 1991 році цей підсолоджувач увійшов до списку дозволених до використання цукрозамінників в Канаді. А у 1996 році включили його в свій реєстр США, де з 1998 року він почав випускатися під назвою сукралоза Splenda. У 2004 році ця речовина була визнана і Європейським Союзом. На сьогоднішній день воно вважається одним з найбезпечніших підсолоджувачів у світі і дозволене навіть при вагітності.

Але так чи все райдужно насправді? Спробуємо розібратися.

Користь і шкода цукрозамінника сукралоза

Незважаючи на запевнення виробників у повній нешкідливості цього цукрозамінника, існує кілька офіційних застережень.

  • Її не рекомендують вживати дітям до 14 років.
  • З моменту відкриття і, це найголовніше, надходження речовини до масового споживача пройшло не так багато часу. Деякі вчені висловлюють побоювання, що наслідки від вживання сукралози просто ще не дали про себе знати.
  • Всі випробування, на які посилаються джерела, які стверджують, що ніякої шкоди цей цукрозамінник не уявляє, проводилися виключно на щурах.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Сукралоза: відгуки лікарів і споживачів

Але перш ніж зробити для себе остаточний висновок про придбання або, навпаки, відмову від цього цукрозамінника, рекомендую ознайомитися з відгуками споживачів і лікарів, які легко можна знайти в інтернеті.

Сукралоза з інуліном

Наприклад, підсолоджувач сукралоза з інуліном продається в таблетках і зазвичай подобається покупцям за приємний смак, відсутність побічних ефектів, відносну дешевизну і зручну форму випуску. Найвідоміший цукрозамінник – фірми “Мілфорд”. Його легко придбати як у відділі супермаркету, так і на спеціалізованих сайтах.

Еліт з сукралози

Цей вид цукрозамінника також отримує позитивні відгуки як споживачів, так і дієтологів. Лікарі, як правило, пропонують цей підсолоджувач як гідну заміну цукру при діабеті або для схуднення. А ось сукразіт, як правило, не містить сукралози, хоча має схоже назва, що може заплутати споживачів.

У сукразіті знаходиться інший замінник цукру – сахарин, про який я вже писала. У будь-якому випадку, вибір хімічно синтезованого цукрозамінника з сукралози вирішувати тільки вам.

Адже крім неї на ринку існує маса підсолоджувачів, наприклад, стевіозід або еритрит, створених на основі натуральних компонентів, таких, як стевія або кукурудзяний крохмаль.

Піклуйтеся про своє здоров’я, залишайтеся стрункими і красивими! Натисніть на кнопки соц. мереж під статтею і підписуйтесь на оновлення блогу, якщо сподобався матеріал.

З теплотою і турботою, ендокринолог Діляра Лебедєва

Сукралоза – шкода чи користь? Відгуки лікарів

Новий підсолоджувач, відомий всім як сукралоза, був винайдений зовсім випадково. Харчову добавку Е 955 використовують до сьогоднішнього дня в якості замінника цукру. Спори щодо того, що таке сукралоза, користь чи шкода для організму вона несе, не вщухають. Давайте про це і поговоримо.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Сукралоза проводиться зі звичайного цукрового піску. Цю харчову добавку, яку багато людей, що дотримуються дієтичного раціону, використовують в якості замінника цукру, винайшли в результаті зміни хімічного складу цукру.

Атоми водню були замінені на хлор, в результаті чого з’явилася дуже солодка речовина. На смак сукралоза солодше цукру в десятки разів. При цьому вона абсолютно не засвоюється організмом і не має ніякої енергетичної цінності.

На сьогоднішній день сукралоза стала широко використовуватися в харчовій промисловості. Цей замінник цукрового піску стійкий до термічної обробки. Його використовують для приготування соків і фруктових пюре. Зверніть увагу: маркування на упаковці Е 955 означає, що в складі продукту є сукралоза. Вона дозволяє продукту зберігатися тривалий час і не втрачає своїх смакових якостей.

Замінник цукру – шкода чи користь?

Ось уже кілька десятиліть вчені і лікуючі фахівці ведуть суперечки про користь і шкоду сукралози. Одні вважають, що вона має низку позитивних властивостей. Інші ж дотримуються думки, що такий замінник цукрового піску не можна додавати в харчові продукти.

На сьогоднішній день сукралозу додають практично в усі солодощі. Ця речовина – справжня знахідка для людей, які страждають на цукровий діабет. Компоненти сукралози засвоюються нашим організмом лише на 15% і затримуються не більше однієї доби. Потім вони виводяться з сечею.

Цукрозамінник Е 955 використовують для виробництва ряду харчових продуктів і напоїв, зокрема:

  • солодких газованих напоїв;
  • жувальних гумок;
  • фруктової консервації;
  • мармеладу;
  • конфітюра;
  • джемів;
  • охолоджених і свіжоморожених десертів.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Широке застосування сукралози знайшла і в фармакологічній промисловості. Саме цей компонент входить до складу багатьох сиропів і суспензій. Сукралоза має ряд корисних властивостей, зокрема:

  • не засвоюється організмом і не накопичується;
  • не робить негативного впливу на плід і здоров’я вагітної жінки, тому її можна вживати в період виношування дитини;
  • вживання сукралози не підвищує концентрацію цукру в крові;
  • активні компоненти сукралози благотворно впливають на ротову порожнину, захищаючи її від розмноження мікробів і розвитку карієсу;
  • дуже корисна сукралоза для зубної емалі.

Як вже говорилося, цукрозамінник сукралоза не містить калорій, тому такий продукт можна вводити в дієтичний раціон. Дуже часто її вживають в їжу люди, які ведуть активну боротьбу із зайвою вагою. Щоб сукралоза не завдала шкоди здоров’ю, в добу можна вживати не більше 4 мг продукту з розрахунку на 1 кг маси тіла.

Поряд з корисними властивостями, завжди є і протипоказання. До кінця шкода сукралози не досліджена, тому застосовувати її варто вкрай обережно. З моменту випуску сукралози і надходження її в продаж попит на цей цукрозамінник зріс до 20%. Проти вживання в їжу сукралози свідчать такі аргументи:

  • дослідження щодо безпеки та користі цього продукту проводилися виключно на тваринах;
  • тестування цукрозамінника приділено недостатньо уваги;
  • до складу замінника цукрового піску входять хлорні сполуки, які можуть завдати шкоди нашому здоров’ю.

Серед лікарів існує думка, що сукралоза може завдати непоправної шкоди людському здоров’ю, зокрема:

  • спровокувати розвиток алергічних реакцій;
  • збільшити жирові накопичення в організмі;
  • викликати розлади травного тракту;
  • обумовити зниження імунного захисту організму;
  • вплинути на концентрацію гормонів;
  • спровокувати появу і розвиток розладів центральної нервової системи.

Однак ці твердження не мають наукового обґрунтування, оскільки дослідження на предмет шкідливих властивостей сукралози вченими і практикуючими фахівцями не проводились. Перш ніж ви вирішите ввести в свій повсякденний раціон цей цукрозамінник, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, фахівцем.

Поговоримо про сукралозу з інуліном

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Інулін вважається природним замінником цукру, який на 95% складається з органічної фруктози. Видобувають цю речовину з рослинних екстрактів. У максимальній концентрації інулін міститься в цикорії. Лікарі вважають інулін дуже корисним цукрозамінником. Він має ряд позитивних властивостей, зокрема:

  • знижує концентрацію цукру в крові;
  • сприяє швидкому одужанню при лікуванні гострих і хронічних травних патологій;
  • допомагає впоратися з гепатитами різних груп, дисбактеріозом;
  • зміцнює імунний захист;
  • сприяє повноцінному засвоєнню кальцію, що тягне за собою зміцнення кісткової тканини;
  • виводить важкі металеві з’єднання і радіонукліди, накопичені в організмі;
  • покращує метаболічні процеси;
  • допомагає відновити волосяну структуру.

В ході тривалих досліджень негативні властивості інуліну були виявлені. Єдиним і головним протипоказанням до його вживання вважається індивідуальна непереносимість полісахаридного речовини. Поєднання сукралози з інуліном не несе шкідливих властивостей, вважається доступним і відносно дешевим цукрозамінником.

Відгуки лікарів

Лікарі звертають увагу на те, что сукралоза має ряд позитивних властивостей, тому її можна вживати в їжу людям, що страждають на цукровий діабет різних груп, а також дотримують дієтичний раціон.

Лікарі настійно рекомендують дотримуватися добового дозування сукралози, оскільки її надмірне вживання може призвести до розвитку ускладнених наслідків.

Незбалансоване вживання сукралози може зумовити накопичення глюкози в крові і, як наслідок, підвищення концентрації цукру.

Сукралоза: небезпечний компонент

Не дозволяйте великим компаніям вводити вас в оману. Немає чарівної альтернативи цукру, тим більше, коли справа доходить до підсолоджувачів. Є повідомлення з усього світу від багатьох людей, які говорять, як вони постраждали від сукралози.

Є безліч проблем, які виникають після споживання сукралози:

  • Шлунково-кишкові проблеми;
  • Судоми, запаморочення і головний біль;
  • Затуманений зір;
  • Алергічні реакції;
  • Збільшення рівня цукру в крові;
  • Збільшення ваги;
  • і багато інших проблем.

На даний момент було проведено всього шість випробувань на людях. З цих шести, тільки два були завершені і опубліковані.

Що вам потрібно знати про сукралозу?

Сукралоза – вийшла на ринок відомим маркетинговим ходом:

«Зроблена з цукру, тому має смак цукру».

Сукралоза стала зайняла першу позицію з продажу штучних підсолоджувачів протягом дуже короткого періоду часу.

За останні 5 років відсоток людей, що використовують продукти з сукралозою, зріс з 3 до 20 відсотків. Протягом одного року продажів сукралози дохід компанії перевищив 177 млн гривень. У порівнянні з 62 млн гривень – заробив аспартам і 52 млн гривень – сахарин.

Компанія-виробник сукралози, в своєму маркетинговому ході, підкреслює, що вона провела найретельніші тестування та на сьогоднішній день її продукт є найкращою і здоровою харчовою добавкою.

У них вийшло переконати середнього споживача, що сукралоза насправді безпечна. Вони стверджують, що було проведено понад 100 досліджень.

Правда, вони не кажуть вам, що більшість досліджень проводилася на тваринах.

Додаткові проблеми, пов’язані з дослідженням сукралози

Насправді не було ніяких довгострокових досліджень, і ми не знаємо, як поводиться цей замінник цукру в тілі людини. Більш того, дослідження ніколи не проводили на дітях і на вагітних жінках, які сьогодні використовують сукралозу.

Сьогодні конкуренція серед компаній-виробників підсолоджувачів величезна. В даний час цукрова промисловість судиться з компанією-виробником сукралози за те, що вона стверджує, що сукралоза є природною формою цукру без будь-яких калорій.

Це дійсно цукор?

У мене немає сумнівів, що сукралоза починається як молекула цукру, і це насправді так. Але це тільки на заводі. Сукралоза є синтетичною хімічною речовиною, яке спочатку було приготовано в лабораторії.

Вона виготовляється в кілька етапів: три молекули хлору додаються до сахарози або до молекули цукру. Молекула сахарози являє собою дисахарид, який містить дві окремі молекули цукру, які пов’язані одна з одною: це глюкоза і фруктоза.

  Вуглеводна гіпотеза ожиріння: критичний аналіз

При виготовленні сукралози присутній хімічний процес, який змінює її хімічний склад цукру так, що вона перетворюється в молекулу фрукто-галактози.

Цей тип цукрової молекули не зустрічається в природі, і тому ваше тіло не володіє здатністю правильно засвоювати його.

В результаті цієї «унікальної» біохімічної реакції компанія-виробник стверджує, що сукралоза не перетравлюється і не метаболізується в організмі, що робить її продуктом з нульовою калорійністю.

Не можна з упевненістю сказати, що сукралоза містить нуль калорій. Якщо ваше тіло буде мати здатність засвоювати її, вона буде мати більше нуля калорій.

Скільки сукралози залишається у вашому тілі після того, як ви її з’їли?

Якщо ви подивитесь на дослідження (які в першу чергу були проведені на тваринах), ви побачите, що насправді 15% сукралози всмоктується в травній системі і в кінцевому рахунку осідає у вашому тілі.

15% означає, що деякі люди поглинають більше, а деякі – менше. В одному з досліджень на людях один з шести учасників не виділяв сукралозу навіть після 3 днів споживання. Очевидно, його тіло могло поглинати і метаболізувати цю хімічну речовину.

Це природна функція нашого тіла.

Суть у тому, що всі ми маємо власну унікальну біохімічну реакцію. Деякі з вас будуть поглинати і переробляти більше, ніж інші. Якщо ви здорові, і ваша травна система працює добре, ви можете бути більш схильні до ризику руйнування цього продукту в вашому шлунку і кишечнику.

Якщо ви відчуваєте, що сукралоза впливає на вас негативно, я раджу вам перестати вживати її. Не дозволяйте комусь переконати вас, що це психологічна проблема. Ваше тіло знає краще, що йому потрібно.

Як визначити, що сукралоза шкодить вам!

Кращий спосіб визначити, чи впливає сукралоза на вас, це провести очищення. Відмовтеся від сукралози та інших штучних підсолоджувачів повністю на 2 тижні. Після цього почніть приймати її знову в достатній кількості.

Наприклад, використовуйте її у вашому напої вранці і вживайте як мінімум два продукти з вмістом сукралози протягом дня. Ви можете використовувати сукралозу в напоях протягом усього дня, але не менше 3 разів на день. В цей час приберіть усі інші штучні підсолоджувачі, щоб ви могли знайти причину проблеми.

  5 відмінних способів замінити цукор

Робіть це від одного до трьох днів. Зверніть увагу на ваше самопочуття, особливо якщо воно відрізняється від того, коли ви були без сукралози.

Сукралоза може як і раніше шкодити вам!

Якщо ви завершили експеримент, описаний вище, і не помітили жодних змін, то ви можете вживати сукралозу. Однак врахуйте, що не було проведено достатньо експериментів, і на даному етапі ви є безкоштовним експериментатором. Це питання ще не було достатньо вивчено.

Давайте розглянемо всі факти ще раз:

  • Було проведено лише шість випробувань на людях.
  • Мінімум 15% від сукралози не виводиться з вашого тіла і залишається в ньому.
  • З огляду на те, що сукралоза має велике хімічне схожість з дихлордіфенілтрихлоретаном (ДДТ), чи готові ви застосовувати його та ігнорувати ваше здоров’я? Пам’ятайте, що жиророзчинні речовини, такі як ДДТ, можуть залишатися і накопичуватися в вашому тілі (жирі) протягом десятиліть і постійно впливати на ваше здоров’я.

(1,1,1-трихлор-2,2-ді (п-хлорфеніл) етан – інсектицид, що застосовується проти комарів, шкідників, бавовни, соєвих бобів, арахісу. Одне з небагатьох дійсно ефективних засобів проти сарани.

Заборонено до застосування у багатьох країнах через те, що нібито має здатність накопичуватися в організмі тварин і людини. Деякі екологи стверджують, що він має особливо згубний вплив на розмноження птахів (накопичується в шкаралупі яєць).

Незважаючи на це, обмежено застосовувався в деяких країнах.

Якщо наведені факти на вас ніяк не вплинули, тому що ви вважаєте, що ВООЗ ніколи не дозволить токсичним речовинам потрапити на ринок, то читайте далі.

Ви дійсно вірите, що хтось намагається захистити вас?

ВООЗ і FDA мають велику історію неефективного скринінгу і серйозного конфлікту інтересів, як показано в їхній нездатності визначити препарат «Vioxx» як дуже небезпечний. Це помилка коштувала життя 55 000 людей.

Тепер я хочу, щоб ви зрозуміли, це дійсно важливо: сукралоза не є ліками, а є харчовою добавкою (БАД).

Як ви вже знаєте, число досліджень, необхідних для отримання схвалення ВООЗ для БАД, значно менше, ніж для ліків.

«Vioxx» пройшов на порядок більше клінічних випробувань, ніж компанія-виробник сукралози, і, незважаючи на це, він зміг вбити 55 000 людей.

  Дізнайтеся правду про зуби

Ось деякі фотографії «щасливчиків», які випробували на собі реакції на сукралозу:

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгукиСукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгукиСукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

+ PS  Ви можете допомогти нам продовжувати наші дослідження сукралози, відправивши нам свій власний досвід. Якщо ви або хтось із ваших знайомих випробував несприятливі реакції на сукралозу, будь ласка, повідомте нам свою історію.

 Джерела

  • Schiffman SS, Rother KI Sucralose, a synthetic organochlorine sweetener: overview of biological issues // Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. – 2013. – Т. 16. – №. 7. – С. 399-451.
  • Abou-Donia MB et al. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats // Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A. – 2008. – Т. 71. – №. 21. – С. 1415-1429.
  • Kroger M., Meister K., Kava R. Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: a review of the safety issues // Comprehensive reviews in food science and food safety. – 2006. – Т. 5. – №. 2. – С. 35-47.
  • Rodero AB, de Souza Rodero L., Azoubel R. Toxicity of Sucralose in Humans: A Review // International journal of morphology. – 2009. – Т. 27. – №. 1.
  • Patel RM, Sarma R., Grimsley E. Popular sweetener sucralose as a migraine trigger // Headache: The Journal of Head and Face Pain. – 2006. – Т. 46. – №. 8. – С. 1303-1304.
  • Sharma A. et al. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? // Indian journal of pharmacology. – 2016. – Т. 48. – №. 3. – С. 237.
  • Pick M., GYN NP M. Sugar substitutes and the potential danger of Splenda // Retrieved October. – 2005. – Т. 2. – С. 2010.
  • Giacaman RA, Campos P, Muñoz-Sandoval C, Castro RJ. Carcinogenic potential of commercial sweeteners in an experimental biofilm caries model on enamel. Arch Oral Biol. April 27, 2013.
  • Hyman, Mark, MD. Artificial Sweeteners Could Be Sabotaging Your Diet.

Якщо ви хочете дізнатися більше, вивчіть наступні статті

Замінники цукру – короткочасна користь, довгостроковий шкоду

+ T –

  •  Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки
  • Початок тут –
  • I.

Виробництво штучних замінників цукру за останні двадцять років зросло багаторазово. Люди вкрай зацікавлені в низькокалорійних, але при цьому солодких продуктах.

Штучні замінники цукру вживають:

  • діабетики, тому що вони не підвищують цукор у крові,
  • бажаючі схуднути, тому що вони не містять калорій,
  • абсолютно здорові люди з нормальною вагою, вважаючи це «турботою про себе» або тому, що “так роблять інші”,
  • ті, хто помітив, що після чаю з замінником можна не мити чашку.
  1. Споживача цікавлять, в основному, два аспекти замінників цукру: безпека та кількість, яку потрібно з’їсти, щоб схуднути.
  2. Замінники цукру можна розділити на дві категорії:
  3. 1) високої інтенсивності
  4. 2) низькокалорійні.

Цукрозамінники високої інтенсивності (Intensive Sweeteners) солодші столового цукру в сотні й навіть тисячі разів. Щоб підсолодити блюдо або напій, потрібна крихітна порція ІС.

У США безпечними для здоров’я людини (GRAS – Generally Recognized as Safe) наразі визнані наступні суперсолодкі субстанції:

  • Сахарин – «Sweet and Low”, “Sweet Twin”, “Sweet’N Low”, “Necta Sweet”.
  • Аспартам – “Nutrasweet”, “Equal”, “Sugar Twin”.
  • Ацесульфам К – “Sweet One”, “Sunet”.
  • Невід – «Newtame”.
  • Сукралоза – “Splenda”.
  • Стевіозид (Steviol glycoside) – «Truvia», «PureVia», «Enliten».
  • Адванта (Advantame).

Детально про їхні властивості та безпечні дози можна дізнатися в інших джерелах.

Всі замінники, крім стевіозида, – синтетичні. Стевіозид – це речовина, виділена з листя південноамериканської рослини стевія, але має всі властивості синтетичних і солодший за цукор у 400 разів. Сама стевія ще не пройшла перевірку на безпеку, але власники приватних будинків вже вирощують її на присадибних ділянках.

Отже, порція інтенсивних підсолоджувачів:

  • не містить калорій
  • не робить миттєвого ефекту на рівень цукру в крові
  • не сприяє карієсу зубів
  • і при цьому дуже солодка.
  • І інша категорія:
  • Низькокалорійні замінники цукру
  • Поліоли або цукрові спирти
  • Сорбіт, ксиліт, мальтит, маніт, ізомальт, еритритол та лактит – це вуглеводи, гібрид цукру і спирту.
  • У натуральному вигляді містяться в невеликих кількостях у фруктах і ферментованих продуктах. Для широкого споживання виробляються синтетичні.
  • Використовуються в кондитерській промисловості: цукерки і випічка (ксиліт), у складі зубних паст, а також у вітамінних препаратах, лікарських мікстурах, напоях і жувальній гумці.
  • Глікемічний індекс – дуже низький, ефект на цукор в крові – незначний.
  • Калорійність – нижча, ніж у простих цукрів – в середньому 2.5 ккал на 1 грам.
  • Менш солодкі, ніж фруктоза.
  • Ксиліт і сорбіт мають м’ятний присмак – багатьом подобається приємний холодок в роті.
  • При перевищенні 10-20 гр. на день можуть надавати проносний ефект, а також викликати гази і здуття живота.

Тут детальніше про цукрові спирти.

У деяких, втім, замінники цукру викликають головний біль, нудоту, і залишають неприємний присмак у роті. Є й ті, хто уникає їх, тому що довіряє тільки продуктам, що були в меню людини тисячоліття, а не тим, що десяток років тому з’явилися в лабораторіях.

***

“Бажана солодкість, але без калорій, – думає недовірливий покупець. – Занадто добре, щоб бути правдою …

Повинен же бути якийсь підступ? А може вони насправді шкідливі? Адже недарма ж вони не рекомендуються дітям, вагітним жінкам і годуючим матерям … Пишуть, що це так, про всяк випадок – недостатньо даних, щоб стверджувати їх безпеку для цих груп населення. Але хто його знає? ”

Безпека

На даний момент, неспростовних доказів шкідливого впливу штучних замінників на здоров’я – не існує.

Час від часу наукові та медичні ресурси представляють експерименти з висновком про те, що замінники цукру можуть бути причиною мігрені, депресії, болю в животі і безсоння.

Є й більш серйозні звинувачення: онкологічні захворювання, лімфома, анемія, хвороба Альцгеймера та ін.

Результати досліджень суперечливі: в одному експерименті на мишах ризик підтверджується, в іншому – ні.

Черговий огляд наукової бази в 2015 році не виявив доказів небезпеки дозволених доз підсолоджувачів для здоров’я.

А травнем 2017 року шановна некомерційна організація ще раз висунула вимогу припинити випуск “Splenda” поки не буде проведена ретельна перевірка цього популярного цукрозамінника. Сукралоза – основний компонент “Splenda”, в експерименті італійських вчених викликав рак у мишей.

І так постійно – то один, то інший інтенсивний підсолоджувач потрапляє в підозрювані. І хоча мова, як правило, йде про небезпеку великих доз замінників цукру, та й відсоток постраждалих гризунів в експериментах зазвичай невеликий, але заголовки подібних статей підтримують тривожний тонус як у медиків, так і у бажаючих їсти солодке безкарно.

II. Скільки з’їсти, щоб схуднути

Отже, інтенсивні підсолоджувачі не містять калорій і не надають ефект на цукор в крові і рівень інсуліну. Ефект цукрових спиртів – теж вкрай незначний: калорії в них є, але перевищити дозу складно – вони працюють як проносні.

Якщо замість звичного цукру додати замінник у блюдо, напій або десерт, то загальна калорійність обіду безумовно знизиться. Було б логічним припустити, що замінники цукру можуть сприяти нормалізації ваги.

Але в реальності, не тільки немає свідоцтв про їх ефективність для схуднення і утримання досягнень, але навіть справедливо зворотне. Тривале вживання штучних замінників цукру несприятливо позначається на метаболічних показниках, індексі маси тіла і окружності талії.

Це стосується всіх вікових груп: студентів, людей середнього віку і літніх.

Як же так?

Солодкий полон

Деякі ласуни примудряються «підсісти» і на замінники цукру. Вони всюди носять з собою пакетики з сахарином, аспартамом або стевією, як раніше носили цукерки. Є такі, що, відчуваючи безкарність, з’їдають їх по сорок пакетиків на день. І солодкого їм як і раніше хочеться постійно. Тобто, з одного солодкого полону, вони потрапляють в інший.

Ну і що з того? – запитаєте ви. Калорій-то немає. І на рівень глюкози в крові замінники не впливають. І шкода не доведена. Нехай собі їдять.

Нагадаю, що замінники цукру не просто солодкі, вони солодше столового цукру в сотні і тисячі разів.

І хоча порційні пакетики містять незначну їх частку, люди звикають до такого інтенсивного солодощі та їх смакові рецептори втрачають чутливість, – пише Девід Лудвіг, ендокринолог з Гарвардської медичної школи, автор книги “Always Hungry?”.

Через це люди не можуть відчути справжній смак їжі, а натуральні овочі, фрукти і ягоди втрачають для них привабливість. В результаті якість їх меню знижується, і це несприятливо позначається на їх вазі і метаболічних показниках.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Обдурений мозок

Якщо прості цукри, – глюкоза і фруктоза, знімають втому і підвищують настрій, то синтетичні підсолоджувачі не виробляють подібний ефект.

Еволюційно так склалося, що солодкий смак для організму – це гарантія легких калорій. «Легкі» в тому сенсі, йому навіть не треба працювати, відокремлюючи складні вуглеводи від рослинної клітковини і розщеплюючи їх.

Глюкоза дуже швидко надходить у кров. А з замінниками – облом. Смак є, а калорій немає. Ніби вас подражнили дзвоном монет, а грошей в руки не дали.

Обдурений мозок мститься, посилюючи бажання солодкого і заодно апетит.

Бажання солодкого – як і раніше з вами завжди. І апетит вище.

Потурані

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Наступну причину відсутності сприятливого ефекту на вагу і інші метаболічні показники часто використовують карикатуристи. Вони малюють людей з надмірною вагою, які їдять величезні гамбургери, картоплю фрі і морозиво, але при цьому п’ють дієтичну колу.

Одне з пояснень: людина втрачає інтуїтивний контроль над калоріями. А друге: випивши дієтичну колу і закусивши низькокалорійними цукерками, людина вирішує, що “він себе сьогодні добре вів”. І дозволяє собі те, від чого раніше утримувався – наприклад, другу порцію картоплі фрі або додаткову булочку, заповнюючи зекономлені калорії з лишком.

Бактерії

Протягом останніх років пильно вивчається роль мікрофлори кишечника в розвитку ожиріння і діабету.

Виявилося, що корисні бактерії в нашому кишечнику впливають не тільки на травлення, але й на перистальтику, апетит, метаболізм глюкози і ліпідів та збереження жирових запасів.

Завдяки цим знахідкам кишкову мікрофлору стали називати “ще одним органом” і “суперорганізмом”.

У процесі вивчення з’ясувалося, що мікрофлора струнких людей і атлетів істотно відрізняється від мікрофлори людей, які страждають ожирінням і діабетом.

Цікаво, що коли мишам з ожирінням і діабетом пересаджували мікрофлору здорових струнких мишей, то їх метаболічні показники значно поліпшувалися.

Мікрофлора залежить від харчування. Якщо сприятлива для здоров’я мікробна композиція порушується, то ланцюг складних реакцій може призвести до погіршення метаболічних показників, в тому числі і чутливості клітин до інсуліну.

Зараз вивчається реакція кишкової мікрофлори на замінники цукру. Корисні бактерії явно незадоволені такою заміною – вони гинуть, а їх місце займають хвороботворні. І це можливо пояснює феномен: тривале використання інтенсивних підсолоджувачів веде до збільшення маси тіла і об’єму талії та зниження чутливості клітин до інсуліну.

Висновок:

На даний момент, висновок експертів такий: “Якщо ви вважаєте, що замінники цукру – це вихід для вас, то використовуйте їх розумно і не забувайте про основні заходи контролю ваги і попередження хронічних захворювань: різноманітні цільні продукти і рух.”

Це була думка експертів. А своє – я вже висловила тут.

література:

  1. High-intensity sweeteners and energy balance. Physiol Behav.
  2. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.
  3. «Gut microbiota and metabolic syndrome» World J Gastroenterol.
  4. «Soft Drink Consumption and Risk of Developing Cardiometabolic Risk Factors and the Metabolic Syndrome in Middle-Aged Adults in the Community» Circulation.
  5. «Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain». Obesity (Silver Spring).
  6. “Researchers ID biomarker for weight gain, fat-mass growth” Cornell chronicles
  7. «Gut microbiota controls adipose tissue expansion, gut barrier and glucose metabolism: novel insights into molecular targets and interventions using prebiotics”. Benef Microbes.
  8. «Artificial Sweeteners May Change Our Gut Bacteria in Dangerous Ways». Scientific American.

Євгенія Кобиляцька, ліцензований дієтолог.

Замінник цукру сукралоза – користь і шкода

Замінник цукру сукралоза – один з безпечних для здоров’я і фігури способів принести в свою дієту солодкі смаки. Він підходить навіть вагітним жінкам і страждаючим від діабету пацієнтам. Тим не менш, деякі сучасні дослідження довели, що сукралоза все ж може принести шкоду. Цього можна уникнути, якщо дотримуватися допустимих дозувань цукрозамінника.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Трохи історії

Сукралоза порошок був відкритий випадково. Під час експериментів одне з речовин був спробувати на смак, і з’ясувалося, що воно солодке. Відразу ж був виписаний патент на підсолоджувач сукралоза. Потім послідували тривалі тести щодо впливу на організм людини.

Спочатку дослідження проводилися на тваринах. Критичних побічних ефектів було не виявлено навіть при великих вводяться дозуваннях (аж до 1 кг). Причому реакція піддослідних тварин на сукралозу перевірялася різними способами: вони не тільки пробували її, а й отримували ін’єкції.

Речовина було дозволено на канадській території. Через п’ять років її допустили до продажу в магазинах і аптеках. На початку XXI століття речовина отримала визнання в Європейському Союзі.

Цукрозамінник сукралоза довів свою безпеку в ході клінічних тестів. Її, разом зі стевією, використовують хворі на цукровий діабет і бажаючі схуднути, в тому числі вагітні. Але багато хто все одно задаються питанням – чи немає шкідливого впливу у сукралоза, ацесульфама калію?

переваги сукралоза

Протягом п’ятнадцяти років проводилися дослідження, які довели, що такий цукрозамінник, як сукралоза порошок повністю нешкідливий для людини.

На думку вчених, думки про шкідливий вплив – не більше ніж помилкова думка, що є безпідставним. Грунтуючись на цьому, такі компанії, як Novasweet, створюють свою продукцію.

Такі продукти, як Сладіс Еліт з сукралозу, на думку фармацевтів, не несуть здоров’ю ніякої шкоди.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Організації рівня ВООЗ дали своє повне схвалення на застосування цього замінника цукру. Шкідливі впливу не були знайдені.

Тому, наприклад, замінник цукру Еритреї з сукралозу, точно так же, як і стевія, припустимо для вживання. Причому тут немає обмежень: вживати такі продукти можна навіть під час вагітності та годування дитини. Для діабетиків і дітей цукрозамінники від компанії Novasweet також дозволені.

Речовина практично повністю виводиться з травної системи разом з сечею. Воно не досягає плаценти, не потрапляє в жіноче молоко, не впливає на діяльність центральної нервової системи. Чи не відбувається ніякого впливу і на інсуліновий обмін. Зуби також залишаються в порядку, на відміну від контакту зі звичайним цукром.

Чи є все-таки шкода

До сих пір можна зустріти думки, що крім гарної сторони, e955 (код сукралоза), несе і негатив. Не всі з них мають докази, але такі моменти обгрунтовані:

  • Такі продукти, як Milford сукралоза, небажано піддавати високих температур. Виробники стверджують зворотне, але не договорюють частину правди. Адже в цій ситуації сукралоза в невеликій кількості виділяє шкідливі речовини, що тягнуть порушення гормонального фону і онкологічні захворювання. Найбільш негативні ефекти відбуваються, якщо при нагріванні речовина контактувало з нержавейкою. Проте, щоб ця шкода виявився критичним, потрібно знову-таки перевищувати дозування;
  • Цей цукрозамінник негативно впливає на стан корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті. Вживаючи багато такого цукрозамінника, можна знищити ½ мікрофлори кишок;
  • Деякі з сучасних досліджень довели, що сукралоза, на відміну від стевії, все ж трохи впливає на відсоток цукру в крові. Однак ці зміни мінімальні, і залежать від того, як багато речовини вживає діабетик;
  • Такі продукти, як сукралоза з інулін, часто стають алергеном. Досить часто люди відчувають симптоми гіперчутливості або алергії, вживаючи їх. Якщо алергічні симптоми проявилися, спробуйте виключити цукрозамінник з дієти. У разі, коли симптоми пропадуть – можливо, варто підібрати іншу речовину для заміни цукру.

В цілому, діабетикам можна порадити попередньо проконсультуватися з лікарем з приводу допустимих доз цукрозамінників. Можливо, у вашому випадку більше підійде інший продукт – наприклад, стевія. Людям без явних протипоказань і гіперчутливості можна вживати сукралозу – головне знати міру.

допустимі дозування

Сукралоза, її користь і шкода в чому залежать від того, в яких дозах вона вживається. Хоча на тестованих тварин навіть величезні дозування не зробили критичного впливу. Проте, людині про вплив цукрозамінника на свій організм все ж слід замислюватися.

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Сукралоза порошок можна вживати в наступній дозуванні: п’ять міліграмів на день на 1 кг маси тіла.

Вибирайте продукцію тих компаній, де доза речовини точно вказана, аж до 1 міліграма (тут підійде продукція Novasweet). Насправді, це досить велика доза – вона задовольнить майже будь-якого завзятого ласуна.

аналоги сукралоза

Замінити цукор може не тільки сукралоза порошок. У продажу на сьогоднішній день можна знайти безліч цукрозамінників від таких компаній, як Мілфорд або новасвіт. Вибрати, що краще – сукралоза або інші подібні продукти, вам допоможе лікуючий лікар або дієтолог. Пропонуємо список натуральних і штучних підсолоджувачів:

  • Фруктоза. Природна речовина, можна знайти у фруктах і меді. Володіє великою кількістю калорій – не підійде, щоб схуднути. Набагато менше впливає на відсоток цукру в організмі, підходить для профілактики діабету, але не під час лікування;
  • Сорбіт. Також природна речовина, смакові відчуття лише нагадують солодке. Чи не є вуглеводним з’єднанням, тому впливає на обмін інсуліну. Правда, при передозуванні (більше тридцяти грам за 1 прийом) погано впливає на травну систему;
  • Стевія (або її екстракт, стевіозид). Природний підсолоджувач, використовується охочими схуднути. Стевія впливає позитивно на обмін речовин, допомагає спалити жирові тканини, стабілізує артеріальний тиск. Фармацевти і медики не знайшли негативних впливів у пацієнтів, в чиєму раціоні довго була стевія;
  • Сахарин. Лабораторно створене речовина, в триста разів солодша за глюкозу. Як і сукралоза, за запевненням фармацевтів, нормально переживає високі температури. Містить малу кількість калорій. Але має сильні побічні ефекти при довгому вживанні: камені в жовчному міхурі, стимулює онкологічні захворювання. У деяких країнах заборонено, як провокує рак;
  • Аспартам – найпопулярніший цукрозамінник, який посів дві третини виробництва подібних продуктів. Використовується у виробництві величезної кількості продуктів, але вважається шкідливим при великих дозах;
  • Невід. Нещодавно винайдений цукрозамінник. Набагато солодший популярного аспартама, в кілька тисяч разів солодше сахарози. Підходить для приготування їжі – стійкий до температури.

ЦІ СТАТТІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ схуднути

Ваш відгук на цю статтю: (352)

Міфи і правда про сукралозу

Сукралоза – підсолоджувач, який використовується в багатьох країнах світу як альтернатива цукру. Про те, як організм людини сприймає сукралозу, існує багато домислів. Розбираємося, де правда, а де брехня, і пояснюємо, чи варто боятися сукралозу.

Сукралоза проводиться шляхом переробки цукру, тому на смак вони дуже схожі. Молекула сукралози активніше взаємодіє зі смаковими рецепторами мови, так що її солодкість сприймається в 600 разів інтенсивніше, ніж у цукру. Смак як у цукру, відсутність калорій і біологічна інертність забезпечили сукралозі широку популярність.

Чому сукралоза краще цукру і його замінників?

  1. Смак ідентичний цукру.
  2. Нульова калорійність.
  3. Відсутність вуглеводів.
  4. Термостабільність: продукти з сукралозою можна запікати і заморожувати.

Ми перерахували точно відомі факти про сукралозу. Тепер давайте розберемося з її безпекою.

Міф №1 вплив на мікрофлору

У сукралози замкнута будова молекули, через що вона не метаболізується: проходить через організм без змін, не впливає на травний процес і не накопичується з часом. Мінімальні дози, необхідні для забезпечення достатньої солодощі, нездатні негативно впливати на мікрофлору кишечника.

У заміннику цукру з сукралозою Prebiosweet основним інгредієнтом є інулін – харчові волокна з цикорію. А інулін стимулює зростання корисної мікрофлори, як і будь-який пребіотик. Виходить, цукрозамінники з сукралозою не тільки не пригнічують мікрофлору, але і здатні її зміцнити, якщо за основу в них беруться пребіотичні речовини – такі, як інулін.

Міф №2 споживання при діабеті

Сукралоза проходить через організм без змін і не впливає на вуглеводний обмін, рівень глюкози та інсуліну в крові. Причина в тому, що цей підсолоджувач не розпізнається організмом як вуглевод.

Американське управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів провело дослідження за участю хворих на діабет і здорових людей і не виявило загроз від споживання продуктів з сукралозою ні для першої групи випробовуваних, ні для другої.

Таким чином, сукралоза не є небезпечною для людей з діабетом. Навіть навпаки: при виборі між цукром, миттєво викликає скачки глюкози в крові, і цукрозамінниками, що не впливають на рівень глюкози, а значить і інсуліну, очевидно перевага останнього.

Міф №3 допомога в схудненні

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Міф №4 норми споживання

Для людини вагою в 60 кг рекомендована добова норма споживання сукралози еквівалентна 0,5 кг цукру. Але з’їдати таку кількість цукру кожен день просто неможливо.

Якщо слідувати рекомендаціям лікарів-дієтологів і не перевищувати норму щоденного споживання цукру, встановлену на рівні 60 г, то навіть при заміні всього цукру буде потрібно всього 12% від рекомендованої норми споживання по сукралозі.

Міф №5 використання в кулінарії

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгукиПідсолоджувач Prebiosweet з сукралозою замінює цукор не тільки в чаї та каві, але і в приготуванні їжі. Науково доведено, що при нагріванні сукралоза до 350 °C не виділяється жодних шкідливих речовин. Домашні духові шафи не здатні так нагріватися – їх максимальна температура становить не більше 300 °C. А стандартна температура для приготування більшості десертів – 180-200 °C, тому турбуватися нема про що.

Замінюючи цукор підсолоджувачем Prebiosweet, ви не втратите звичну солодкість страв і при цьому знизите їх калорійність і кількість споживаних простих вуглеводів.

Що в підсумку?

Безпека сукралози для людини неодноразово підтверджена стандартами міжнародних організацій:

Кожна людина сама робить вибір на користь споживання того чи іншого продукту, але правильніше оперувати підтвердженими даними, а не міфами. Тільки розумне ставлення до інформації, харчуванню та життя в цілому приносить справжню користь.

Замінник цукру сукралоза: користь і шкода (підсолоджувач Е955)

Популяризація здорового способу життя змушує людей споживати менше солодощів і знижувати калорійність харчування. Тому багато людей прибирають зі свого раціону цукор і замінюють його сахарозаменителями. На сьогоднішній день таких замінників безліч, одним з найбільш нешкідливих вважається – сукралоза або Е955.

Трохи історії

Цей замінник солодший за цукор у 600 разів. Його винайшли абсолютно випадково, і сталося це ще в 1976 році, через незнання англійської мови студентом Королівського коледжу (Лондон) на прізвище Пхандіс.

Під час проведення чергового експерименту професор Леслі Х’ю попросив студента дослідити одне з похідних цукру, але студент не зрозумів прохання і спробував цю речовину на смак, яке виявилося дуже солодким.

Справа в тому, що в англійській мові слова «пробувати» і «перевіряти» дуже схожі за звучанням і написанням. Але через таку помилку світ отримав новий цукрозамінник під назвою «сукралоза».

Сукралоза: користь і шкода, склад, калорійність, відгуки

Калорії в 100 г, (ккал): 336
Білка в 100 г, (г): 0.1
Жирів в 100 г, (г): 0.2
Вуглеводів в 100 г, (г): 91.2
Глікемічний індекс:

Склад і калорійність

Сукралоза є звичайним цукром, отриманим в результаті хлорування сахарози. Завдяки цьому процесу властивості цукру змінюються, але смак залишається колишнім, практично повністю нагадуючи смак звичайного цукру.

Не потрібно боятися, що в процесі виробництва підсолоджувача використовуються хлор. У сукралозі його не більше, ніж в солі. Тим більше, що додавати замінник цукру в їжу необхідно дуже мало, так як він дуже солодкий.

У продукту нульовий глікемічний індекс і в ньому 0 калорій. Одна маленька таблетка дорівнює 1 шматочку рафінованого цукру. Сукралоза добре розчиняється в воді і не втрачає своїх властивостей при високих температурах.

Чим корисна сукралоза

Щодо користі і шкоди сукралози дуже багато суперечок, але довести її шкоду все ж так і не вдалося. Головне дотримуватися нешкідливу дозу для організму.

Користь від використання цукрозамінника наступна:

  • речовина повністю виводиться з організму, тому ризику отруїтися немає;
  • не викликає карієс;
  • не має сторонніх запахів, на смак як звичайний цукор;
  • не викликає алергічних реакцій;
  • не підвищує рівень глюкози в крові.

Хоча діабетикам все одно рекомендується використовувати цукрозамінник в обмеженій кількості.

Людський організм виводить 85% речовини і тільки решту 15% абсорбує. Але навіть це мала кількість сукралози виводиться з організму протягом доби.

Користь сукралози для жінок

Для жінок сукралоза є справжнім «рятівником» в боротьбі із зайвими кілограмами. Крім цього, цукрозамінник є профілактичним засобом у боротьбі з остеопорозом, адже ця патологія безпосередньо пов’язана з кількістю споживаного цукру.

Користь сукралози для чоловіків

Сукралоза ідеально підійде для вживання чоловіками, зайнятими фізичною працею. Він не дає відкладатися жиру, але набагато солодший за звичайний цукор.

Актуально вживання замінника для осіб, які страждають печією від солодощів.

Сукралоза при вагітності і грудному вигодовуванні

Вживати сукралозу під час виношування плоду та в період лактації не заборонено. Замінник дозволить не набрати зайву вагу і не підвищить рівень цукру в крові.

Чи можна сукралозу дітям

Всі ми знаємо, як діти люблять солодке. Але з цієї причини у них часто з’являється карієс. В цьому випадку сукралоза може врятувати ситуацію і не нашкодити дитячому організму. Мамам слід взяти на замітку цю речовину і використовувати для приготування домашньої випічки. Хоча дози речовини повинні бути мінімальними.

Користь сукралози для схуднення

Природно, що солодкість з нульовою калорійністю – це справжня знахідка для тих, що худнуть. До того ж сукралоза не підвищує рівень глюкози, тобто є ідеальним допоміжним засобом у боротьбі за струнку фігуру.

Також слід враховувати, що тривале вживання будь-якого підсолоджувача “збиває з пантелику” організм. Він перестає розрізняти межі між ситістю і голодом. В результаті людина починає вживати більшу кількість їжі, що веде до набору зайвої ваги. Це слід враховувати і періодично переходити на натуральний цукор.

Шкода сукралози і способи її нейтралізації

Але вводячи сукралозу в раціон, обов’язково слід простежити за реакцією свого організму. Існує думка, що ця речовина не можна піддавати дуже високим температурам, вище 125 °С. При температурі 180 °С сукралоза повністю розпадається. Не можна готувати страви з цією речовиною в посуді з нержавіючої сталі.

Деякі вчені впевнені, що сукралоза негативно впливає на мікрофлору кишечника, що може стати причиною розладу травного тракту. За результатами деяких досліджень вдалося встановити, що при вживанні цукрозамінника “гине” близько 50% мікрофлори кишечника.

Слід враховувати, що тривала відсутність глюкози в організмі може негативно позначитися на роботі головного мозку, вплинути на зниження гостроти зору і погіршити пам’ять. Тому вживати виключно сукралозу не рекомендується.

У деяких людей цукрозамінник може стати причиною нудоти або мігрені.

Якщо у людини діабет, то допустиму дозу сукралози повинен розрахувати лікар, самостійно її використовувати не рекомендується.

Допустимі дозування сукралози

Будь-який продукт, навіть найкорисніший, що вживається без міри, принесе людському організму тільки шкоду. Вважається, що вживати підсолоджувач можна в обсязі не більше 15 мг на 1 кг ваги людини. Тому найкраще купувати сукралозу в таблетках, так як у них найточніший вага. Хоча побічних ефектів після прийому цукрозамінника ще не було зареєстровано.

Застосування сукралози в харчовій промисловості

Добавка Е 955 широко використовується в харчовій промисловості. Найчастіше вона зустрічається в молочних продуктах з низьким вмістом жирів. Додається в морозиво, десерти, міститься в цукерках і хлібобулочних виробах, жувальній гумці.

Речовина використовується в процесі виготовлення лікарських засобів, включаючи сиропи. Чи включається до складу деяких препаратів від діабету.

На сьогоднішній день цукрозамінник дозволений у 80 країнах світу.

Визначення чутливості до сукралози

Найпростіший спосіб визначення чутливості до добавки можна провести за такою схемою:

  • протягом 2 тижнів повністю відмовитися від будь-яких підсолоджувачів, включаючи сукралозу;
  • з 3 тижня почати прийом добавки Е 955.

Протягом перших трьох днів необхідно стежити за своїм станом. Якщо не з’явилося ніяких проблем, наприклад: задишка, шкірні висипання або інші побічні ефекти, отже, на підсолоджувач немає алергічної реакції. Зазвичай 3 днів повністю вистачає, щоб переконатися в наявності або відсутності індивідуальної непереносимості до сукралози.

Добавка Е 955 може стати реальною альтернативою цукру. Не секрет, що вся харчова промисловість використовує цукор у великій кількості.

Саме він дає можливість зробити будь-який продукт максимально смачним, але така їжа веде до неминучого набору зайвої ваги. Тому сукралоза дозволяє скорочувати кількість споживаного цукру.

Leave comment