Сир тофу: користь і шкода, рецепти страв, склад, відгуки

- Буває, що часом я не їм молочні та кисломолочні продукти.
- А іноді хочеться «чогось такого».
- Ось замість бринзи або адигейського сиру я тоді купую тофу:
«Тофу натуральний. Соєвий продукт. Я ЗІ»
- Вага: 175 гр.
- Виробник:
- ТОВ «Органік Соя Продукт»
- Офіційний сайт:
- ТОВ «Органік Соя Продукт»
Асортимент продукції включає в себе такі продукти, як тофу (соєвий сир), соєве молочко (напій соєвий), соєві горішки (термічно оброблені й готові до вживання соєві боби), окара (харчовий соєвий збагачувач) і інші. Історія нашого виробництва бере свій початок в 1998 році. ТОВ «Том-Соя», найбільше на той момент підприємство з випуску соєвих продуктів у Скандинавії з 1998 по 2003 рік випускало соєві продукти (ваговий тофу, соєве молоко, десерти і пасти на основі тофу), термін придатності яких не перевищував 3 діб.
У 2012 році було зареєстровано винахід «Спосіб отримання продукту білкового на основі сої».
Що ж таке тофу? Це сир, одержуваний з соєвих бобів.
Тофу – рослинний харчовий продукт, традиційно виробляється шляхом створажування свіжоприготованого соєвого молока. Характеризується великим вмістом білка і відсутністю холестерину.
За смаком тофу – це щось середнє між сиром і м’яким ропним сиром.
Склад:
соя боби, вода, ущільнювач (хлорид магнію, хлорид кальцію), сіль морська харчова.
- В основі – соєві боби.
- Термін зберігання: 180 діб (без розтину упаковки).
- Відкритий тофу не рекомендується зберігати більше доби.
- Але його можна зберігати у воді близько тижня або заморозити.
- Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
білки 14 г, жири 9 г, вуглеводи 1 г, кальцій 180 мг, фосфор 250 мг,
Енергія кДж / ккал 590 / 140.
Тофу – низькокалорійний, дієтичний продукт.
Не містить в складі ГМО. По-моєму, це чудово. Хоча багато можуть посперечатися з цією думкою.
Щодо смаку тофу можна багато розмірковувати, все-таки, цей продукт досить специфічний, на любителя, проте його корисні властивості давно вивчені і не підлягають сумніву.
Тофу багатий високоякісним рослинним білком (10,7% у щільному, 5,3% у м’якому тофу), який містить всі незамінні амінокислоти, а також є джерелом заліза і кальцію. При цьому тофу – низькокалорійний продукт, який не містить холестерину.
Тофу – улюблений продукт вегетаріанців і веганів.
- Але, як і у всіх продуктів, у тофу є не лише корисні властивості:
- Шкода сиру тофу
Сказати, що цей сир шкідливий, не можна, проте, як і у кожного продукту, у нього є свої протипоказання. Шкода розглянутого сиру залежить від його кількості у вашому раціоні. Якщо вживати соєвий сир у дуже великій кількості, це може призвести до появи захворювання щитовидної залози. Крім усього іншого, надмірне вживання тофу може спровокувати раннє дозрівання підлітків, проблеми з репродукцією як у жінок, так і у чоловіків. Мова не йдеться про двох шматочках цього сиру – надмірне вживання – це регулярне вживання продукту в їжу у великих кількостях.
- Але все це, я думаю, більше актуально для азіатських країн, де соєві продукти є, чи не основою харчового щоденного раціону.
- Ну а тепер відкриваємо упаковку:
- Тофу складається з одного цілого шматка.
- В упаковці знаходиться трохи розсолу, в якому і повинен перебувати тофу.
Не знаю, багатьом тофу здається неапетитним, а мені, по-моєму, виглядає, як звичайний м’який сир.
- Така ж консистенція, як у бринзи.
- Хіба що колір світло-коричневий, бежевий.
З тофу можна приготувати досить багато страв.
Його і варять, і смажать. Роблять соуси, підливи. Додають у салати.
Використовують і як гарнір, і як основне блюдо.
Теоретично тофу повинен мати нейтральний смак. Практично він несмачний. Тому його так широко використовують в кулінарії.
- Але, звичайно, я без проблем роблю з ним бутерброди або їм так.
- Нітрохи не гірше бринзи.
- Злегка солонуватий, консистенція як у м’яких сирів.
Правда, запах у тофу своєрідний. Я б не сказав, що приємний.
- Плюси тофу:
- – корисний, містить багато білка;
- – не містить продуктів тваринного походження, підходить веганам, можна їсти в піст;
- – низькокалорійний;
- – відносно недорогий;
- – не містить ГМО, консервантів;
- – можна приготувати велику кількість страв;
- – прекрасна заміна сиру для людей з молочною непереносимістю.
- Мінуси:
- – все-таки, є специфічний запах.
- – в складі є хлорид магнію і кальцію, не всім це до душі.
Я рекомендую іноді купувати – для різноманітності. Просто дуже багато людей заздалегідь налаштовують себе на те, що соєві продукти несмачні. А потрібно просто спробувати.
Приємного апетиту!
Тофу: що це, з чого роблять, з чим їдять, рецепти страв
«М’ясо без кісток» – так називають тофу мільйони жителів Азії.
Це соєвий сир, який вважається головним джерелом білка для веганів, що худнуть дівчат і людей, які дотримуються дієтичного раціону харчування.
Він відноситься до категорії низькокалорійних продуктів, оскільки містить мінімум жирів і вуглеводів. При цьому тофу має безліч поживних і корисних властивостей, легенди про які сягають корінням сивої давнини.
Що особливого в соєвому сирі
Тофу – це пісний сир, який містить 100% соєвих бобів, без додавання стабілізаторів, консервантів і емульгаторів. Його технологія приготування практично не відрізняється від отримання молочного сиру. Старовинна рецептура має на увазі згортання свіжоприготованого соєвого молока за допомогою додавання в нього коагулянту – збирання в компонентах:
- концентрованого сольового розчину (нігарі);
- столового оцту;
- соку лимона.
У сучасному виробництві практично нічого не змінилося, за винятком використання не бобів, а готового порошку. Соєвий сир має вершковим смаком, консистенцією м’якого сиру і кремовим забарвленням. Сир може виготовлятися з часником, горіхами, оливками або зеленню.
Тофу – це прісний продукт без власного запаху. Під час приготування він набуває аромат інших інгредієнтів, які входять в блюдо.
Салат з авокадо, тофу і грибами
Історія походження
Існує безліч легенд, які розкривають таємниці винаходу соєвого сиру. Відомо також, що тофу приготували випадково: морська вода потрапила в пюре з соєвих бобів, що призвело до згортання білка і утворення сиру.
Батьківщиною тофу вважається Китай, де його почали готувати понад 20 століть тому. Вперше жителі дізналися про соєвий сир за малюнками з гробниці династії Хань.
Чим цінний продукт
Соєвий сир – це джерело рослинних білків, корисних амінокислот, вітамінів і мікроелементів. Він не містить холестерину, а його калорійність на 100 г становить 75 ккал.
Харчова цінність | Кількість, г |
вода | 82,93 |
білки | 9,04 |
жири | 4,17 |
вуглеводи | 2,85 |
Згідно з базою даних продуктів харчування, в тофу міститься 8 незамінних амінокислот.
Хімічний склад (на 100 г продукту) | Кількість, мг |
кальцій | 201,0 |
калій | 148,0 |
фосфор | 121,0 |
магній | 37,0 |
натрій | 12,0 |
Залізо | 1,61 |
цинк | 0,83 |
селен | 0,008 |
Тіамін (вітамін В1) | 0,06 |
Рибофлавін (вітамін В2) | 0,06 |
Нікотинова кислота (вітамін В3) | 0,1 |
Піридоксин (вітамін В6) | 0,07 |
Аскорбінова кислота (вітамін С) | 0,2 |
Токоферол (вітамін Е) | 0,01 |
Оскільки соєвий сир має низький вміст калорій і здатний на 90% засвоюватися організмом, його використовують під час схуднення.
Вживаючи тофу на сніданок і вечерю в чистому вигляді або у складі овочевих салатів, за кілька днів можна скинути 2-3 кілограми.
Яка користь від вживання
Директор по дієтологічному вихованню в некомерційній організації «Комітет лікарів за відповідальну медицину» Кемерон Уеллс стверджує, що соєвий сир надає позитивний вплив на серцево-судинну систему і підвищує виживаність пацієнтів при онкологічних захворюваннях.
У чому користь для жіночого здоров’я
Регулярне споживання натурального соєвого сиру сприяє:
- зниженню ризику фіброзно-кістозної мастопатії;
- попередженню розвитку раку грудей;
- відновленню гормонального фону;
- поліпшенню стану шкіри.
У складі сиру з сої міститься кальцій, необхідний для вагітних жінок. Він бере участь у зміцненні кісток і зубів плода та матері. Залізо запобігає ризику виникнення анемії і передчасних пологів.
Ідея для ролів: начинка з тофу, баклажанів і авокадо, обсмажених на грилі
Чому не варто вживати чоловікам
У соєвому сирі міститься фітоестроген, який блокує вироблення тестостерону і сприяє пригніченню чоловічих статевих гормонів. При цьому тофу буде корисний при фізичних навантаженнях, адже він бере участь в:
- боротьбі із зайвою вагою;
- зростанні м’язової маси;
- поповненні організму енергією;
- позбавленні від холестерину.
Соєвий сир слід вводити в раціон при отриманні травм, переломах та ушкодженнях. Він підживлює опорно-руховий апарат кальцієм і фосфором.
Чим небезпечне надмірне вживання
Соєвий сир може призвести до наступних захворювань:
- придушення функції щитовидної залози;
- порушення роботи жіночої і чоловічої гормональної системи;
- гальмування мозкової активності;
- розладу шлунка.
Ідея для вечері: соєвий сир з грибами
Відповідаючи на питання, скільки можна їсти тофу – не більше 100 г на день.
Які оптимальні умови для зберігання
Соєвий сир рекомендується зберігати в холодильнику не більше 7 днів. Перед цим його необхідно дістати з упаковки і викласти в пластиковий контейнер, заповнений підсоленою водою. Це допоможе зберегти смак сиру і захистити його від сторонніх запахів.
Тофу можна також зберігати в морозильній камері протягом 5 місяців. Однак необхідно враховувати, що після відтаювання продукт втратить свій нейтральний смак і набуде желеподібну консистенцію.
Як вживати в кулінарії
Пісний сир з соєвих бобів можна вживати в сирому, смаженому, копченому і маринованому вигляді. Твердий тофу відмінно підходить для смаження і приготування м’ясних страв, м’який сир з шовковистою текстурою доповнить своїм приємним солодкуватим смаком різні десерти – пудинги або сирні запіканки.
З чим його їдять
Соєвий сир додають в супи, основні страви, салати та десерти. Він поєднується з будь-якими продуктами:
- яйцями;
- авокадо;
- огірком;
- рисом;
- ріпкою;
- руколою;
- шпинатом;
- помідорами;
- баклажанами;
- грибами;
- морепродуктами.
Дивно, але тофу знайшов своє застосування в приготуванні напоїв, наприклад, фруктових смузі.
Рецепт соєвого сиру в домашніх умовах
Якщо немає можливості купити тофу, а є бажання спробувати азіатський продукт, то можна приготувати його своїми руками.
Що робити:
- Всипати в глибоку каструлю соєве борошно.
- Залити холодною водою.
- Змішати до отримання густої маси.
- Додати 2 склянки окропу.
- Варити протягом 15 хвилин на слабкому вогні, ретельно перемішуючи суміш.
- Влити лимонний сік.
- Зняти з плити. Залишити, щоб маса осіла.
- Процідити через марлеву тканину.
З цієї кількості інгредієнтів вийде приблизно 200 г м’якого соєвого сиру.
Приготування пісного тофу вимагає менше витрат, ніж звичайного молочного сиру. Для 1 кг соєвого сиру знадобиться 60 г бобів, тоді як для такої ж кількості твердого сичужного сиру необхідно 10 л молока.
Ще один варіант приготування соєвого сиру в домашніх умовах можна знайти у відео блогера Mikhail Vegan:
Веганські салат-детокс з тофу
Ця страва наситить організм корисними вітамінами і мікроелементами, що містяться у свіжих овочах, а легкозасвоюваний білок додасть організму заряд енергії та бадьорості.
Покроковий рецепт:
- Нарізати сир кубиками, а перець тонкими пластинками.
- Подрібнити корінь імбиру і часник.
- Скласти підготовлені компоненти в ємність і залити соєвим соусом.
- Залишити маринуватися протягом 15 хвилин.
- Промити зелень і висушити на паперовому рушнику.
- Відварити яйця. Нарізати часточками.
- Нашаткувати цибулю-шалот півкільцями.
При подачі викласти на тарілку зелень, маринований сир, яйця і цибулю. Салат можна полити соком лайма і при бажанні приправити морською сіллю.
Салат з тофу прикрашає різнокольоровий болгарський перець
Які ціни в магазинах за 1 кг
Щоб купити якісний тофу, рекомендується відвідати інтернет-магазини японських товарів. Там пропонується величезний асортимент продукції з країн Азії в різній розфасовці і за привабливими цінами.
Найменування товару | Ціна, грн. |
Тофу шовковий Morinaga (Японія), 297 г | 260,00 |
Соєвий сир з в’яленою вишнею Primal (Україна), 300 г | 182,00 |
Смажений тофу в соєвому соусі Inari (Японія), 250 г | 240,00 |
Тофу «Житне Подвір’я» з маслинами (Україна), 300 г | 110,00 |
Українці відзначають Міжнародний жіночий день, а жителі Китаю, Малайзії і Тайваню святкують День смердючого тофу. Це популярна закуска в Шанхаї, яку не можна зустріти в супермаркеті або ресторані. Смердючий соєвий сир можна купити в дешевих барах і в нелегальних торгових лавках. Його подають в копченому або смаженому вигляді з рисом або локшиною.
Сир тофу – що це таке, з чого роблять і як їдять?
Вітаю вас, мої друзі!
Сир тофу – універсальний насичений корисними мікроелементами продукт, який завоював надзвичайну популярність в східних країнах і затребуваний багатьма кухнями світу.
- Це низькокалорійний сир, багатий білками, приготований з соєвих бобів.
- Його головна відмінність від інших відомих сирів – майже відсутній власний смак, що робить його універсальним продуктом кулінарії.
- Соя – рослина з сімейства бобових, зростає в Східній Азії, тому сир тофу був традиційним продуктом тільки цього регіону, а західні країни дізналися про нього в другій половині двадцятого століття, але швидко оцінюють його своєрідні смакові якості.
- Достовірне походження тофу невідоме, але, згідно з легендою, придворний кухар експериментував зі стравами і для поліпшення смаку в пюре з соєвих бобів додав нігарі – речовину, що виходить при випаровуванні морської води.
- В результаті блюдо згорнулося, перетворившись на сир, смак якого всім сподобався, і цей продукт досі користується високою популярністю.
- Вважається, що вживання його в їжу подовжує життя і зміцнює здоров’я.
Хімічний склад тофу
Сто грамів продукту мають харчову цінність 75 ккал.
Дієтологи всіх країн давно віднесли його до низькокалорійних, допомагаючи скинути зайві кілограми.
Зміст в 100 г:
- 8 г білків;
- 4,8 г жирів;
- 1,9 г вуглеводів;
- 0,73 г золи;
- 84 г води.
Багато людей не схвалюють соєві продукти, вважаючи, що від них для організму користі мало. Але, розглянувши хімічний склад даного сиру, багато змінюють свою думку.
Хімічний склад:
- Амінокислоти.
- Вітаміни групи В, А, Е, С, РР, D.
- Мікроелементи – цинк, залізо, селен, мідь, марганець.
- Макроелементи – фтор, кальцій, натрій, калій, фосфор.
Як готують сир тофу – Технологія приготування
- З розвитком науково-технічного прогресу видозмінилися добавки, які використовуються для створення продукту, але в цілому сам процес приготування практично не змінився.
- Колись соєві боби доводилося замочувати в холодній воді до повного їх розбухання і перемелювати для отримання з них молока.
- Його піддавали кип’ятінню, додавали морську сіль, щоб молоко згорнулося, перетворюючись на сир.
- Отриману масу відправляли під прес, і в результаті виходив унікальний дієтичний продукт.
- Сучасне виробництво набагато спростило процес приготування тофу.
- Замість бобів, які необхідно замочувати, а потім розминати, зараз успішно використовуються соєве молоко або розбавлений порошок.
- Вони сепаруються, створажуються за допомогою коагулянту, в якості якого застосовуються нігарі, оцет або лимонна кислота.
- Прогріта маса розфасовується по формам, охолоджується у воді.
- Деякі виробники додають різноманітні добавки, які збагачують смак продукту, але призводять до втрати унікального смаку, властивого тільки цьому продукту.
Види сиру тофу
- Соєвий сир буває твердий і м’який.
- Тофу з щільною структурою відрізняється невеликою кількістю вологості і високим вмістом білка.
- Маса після створажування поміщається в форми, на дно яких укладається бавовняна тканина, яка вбирає надлишки рідини, і продукт стає твердим.
- Даний сир називається бавовняним або момен-госі, підрозділяється на два види: твердий (західний) і водянистий (азіатський).
- М’який сир називається шовковим або кину-госі, так як творожена маса проціджується через шовкову тканину.
- Продукт має кремоподібну консистенцію, застосовується для приготування соусів, супів, пюре і різних солодощів.
Зараз соєвий сир простіше купити в магазині, ніж готувати його самостійно, адже в супермаркетах даний продукт можна придбати приблизно за 300 гривень за кілограм, а процес приготування досить трудомісткий.
Але для любителів чаклувати на кухні існує кілька рецептів приготування цього смачного східного блюда.
Рецепти приготування сиру тофу
Один кілограм соєвих бобів заливається водою, додається дрібка питної соди, суміш настоюється протягом 24 годин.
Воду необхідно кілька разів міняти. Потім боби промиваються, два рази перемелюються м’ясорубкою. Подрібнену масу заливають трьома літрами води і наполягати три-чотири години, періодично помішуючи.
Процідити і віджати отриману суміш через щільну марлю. Вийде основа для сиру – соєве молоко.
Літр молока кип’ятити п’ять-сім хвилин, зняти з вогню і додати сік одного лимона, можна його замінити половиною чайної ложки кислоти.
Рідина помішується до її згортання і проціджується. Згусток, отриманий в результаті, і є сир тофу.
Для тих, хто любить твердий сир, потрібно, не виймаючи з марлі згусток, помістити його під прес, протримавши пару днів для видалення надлишків вологи.
В емальований посуд насипається стакан соєвого борошна, заливається сто грамів води, все перемішується. Двома склянками окропу заливається отримана суміш, яку потрібно варити 25 хвилин.
Додається п’ять чайних ложок лимонного соку, перемішується і проціджується крізь щільну марлю.
Виходить стакан м’якого і ніжного домашнього сиру.
Корисні властивості продукту – чим корисний тофу?
Одне з найцінніших властивостей тофу – наявність великої кількості повноцінного білка, який, на відміну від інших продуктів, що містять білок, не підвищує холестерину.
Користь тофу:
- забезпечує організм вітамінами, мінералами, у тому числі кальцієм і залізом;
- у виведенні з організму діоксину – речовини, що сприяє розвитку онкології;
- висока поживність, містить мало калорій і допомагає скинути вагу;
- містить фітоестрогени – рослинний аналог статевих гормонів, корисних для жінок у період менопаузи і при гормональних збоях;
- покращує роботу нирок, розчиняє камені в жовчному міхурі;
- входить в раціон харчування людей, що мають алергію на молоко.
Застосування сиру тофу в різних стравах
Соєвий сир має прісний смак і невизначений запах, але смаки і запахи інших продуктів переймає досить швидко.
Це дозволяє використовувати продукт в різноманітних стравах – солодких, солоних, пряних, кислих. Сир поєднується з усіма інгредієнтами, його можна додавати в супи, салати, десерти.
- Можна обсмажувати овочі з тофу, маринувати, запікати, тушкувати і варити.
- Копчений шматок продукту мало чим відрізняється за смаком від шинки, а якщо змішати з цукром і какао, виходить смачний крем для торта.
- Умілий кухар з легкістю приготує з тофу фрикадельки і котлети, замінюючи м’ясо смаженим сиром.
- Способи його застосування настільки різноманітні, що залежать тільки від фантазії кулінара.
Рецепти з тофу
Нарізати по два свіжих огірка та помідора невеликими кубиками, додати червону цибулю, нарізану півкільцями. Подрібнений сир смажити на оливковій олії до появи золотистої скоринки. Все скласти в салатницю, додати оливки і бальзамічний оцет.
Обсмажити нарізану цибулю на рослинній олії, додати до нього кубики сирої картоплі, залити овочевим бульйоном і варити до готовності картоплі. Збити масу занурювальним блендером до однорідної консистенції, додати кубики тофу і підігріті вершки.
Все потрібно посолити, поперчити за смаком, додати половину чайної ложки каррі і прогрівати на невеликому вогні пару хвилин. Протерти готовий суп через сито, поламати в нього один лист норі. Подається крем-суп з житніми сухариками.
Розбити в ємність одне сире куряче яйце, долити води і збити виделкою. Додати борошно для створення тесту, за консистенцією нагадує густу сметану. Спеції, приправи, сіль і перець додати будь-які, на свій смак. Кожен шматочок нарізаного тофу вмочати в кляр і смажити на олії. Подається з овочами і зеленню.
Вибір тофу при покупці
Соєвий сир продається в магазинах здорової їжі і великих супермаркетах. Щоб придбати якісний продукт, необхідно уважно ознайомитися з його складом.
Кращим вважається тофу, виготовлений за допомогою хлористого кальцію.
Класичний сир містить воду і соєві боби, іноді в складі можуть бути вказані різні приправи, які додаються для маскування несвіжості продукту.
Краще купувати тофу без добавок і перевіряти термін придатності. Перевага віддається вакуумній упаковці, вона більш герметична.
Відкритий продукт зберігається в холодильнику і використовується протягом трьох днів. Якісний сир повинен бути білого кольору, а якщо є хоч невелика жовтизна, значить, продукт піддавався заморожуванню і став більш пористим і жорстким.
Правильне зберігання сиру тофу
Закрита упаковка з сиром при кімнатній температурі зберігається близько п’яти місяців. Заморожування категорично не рекомендується.
Якщо сир відкритий, його потрібно промити і покласти в воду, при можливості відкачавши повітря з контейнера.
Замінюючи воду щодня, тофу можна зберегти свіжим протягом тижня.
Сир тофу: користь і шкода
Незважаючи на свої корисні властивості, соєвий сир може завдати шкоди організму.
Фітинова кислота, що міститься в даному продукті, з’єднує залізо з такими мінеральними речовинами, як магній, кальцій і цинк, тому тофу не рекомендується вживати вагітним жінкам і новонародженим дітям.
Велика кількість сиру знижує концентрацію сперматозоїдів у чоловіків. Людям, які мають захворювання ендокринної системи, також слід уникати вживання продукту.
- Шкідливий той тофу, до складу якого входить соя, вирощена в несприятливих умовах та поганій екологічній ситуації.
Сир тофу: користь і шкода. Що ще треба знати про сир тофу?
Сир тофу – це продукт, який на «ура» сприймають люди, які дотримуються здорового харчування. Не проти включити в свій раціон цей дивовижний вид сиру і ті, хто стоїть на позиціях вегетаріанства.
Дуже багато сиру тофу можна зустріти в азіатській кухні. Напевно, тільки ледачий не знає цей продукт.
Однак подобається соєвий сир тофу не всім. З приводу користі і шкоди цього елемента живлення іноді виникають суперечки.
Відзначимо відразу: відкритої шкоди від вживання сиру, зробленого з натуральних соєвих бобів, бути не може. А ось користі в цьому продукті неймовірно багато. Але про все докладніше.
Історія виникнення і поширення сиру тофу
Китайці вважають, що соєвий тофу з’явився десь у II столітті до нашої ери. Цей продукт існує набагато довше, ніж багато хто припускав.
В Японії цей сир дізналися трохи пізніше, ніж у Китаї. Далі продукт благополучно поширився в країнах Азії. І до сих пір багато страв китайської, в’єтнамської, тайської, японської кухні просто немислимі без цього дивного інгредієнта.
В європейських країнах цінність корисного, насиченого білками і іншими необхідними мікроелементами продукту розпізнали набагато пізніше. Буквально в минулому столітті соєвий сир тофу став заповнювати полиці продуктових магазинів Європи.
В нашу країну цей дивовижний продукт прийшов також недавно.
За легендою, сир тофу вийшов випадково. Як і багато знамениті страви і продукти, цей елемент смачною і корисною їжі став результатом вдалого збігу обставин.
Китайський кухар, чиє ім’я втрачено в століттях, вирішив приготувати смачну соєве пюре з новою приправою – нігарі. Цей компонент став коагулянтом, який спровокував характерну реакцію «схрещування» маси.
Вийшов ніжний сирний продукт, який далі кухар спробував спресувати і отримав пружний, м’який, піддатливий, приємний на смак сир.
Соєвий сир тофу: особливості продукту
За принципом приготування цей сир майже нічим не відрізняється від класичного овечого, козячого, коров’ячого сиру.
Точно так же береться молоко, яке створаживается за допомогою додавання спеціального інгредієнта, а потім сирна маса пресується і витримується до потрібного стану.
Однак у звичайного сиру, виробленого з молока тваринного походження, і тофу, створеного з соєвого молока, є кілька дуже помітних відмінностей.
- У соєвого сиру тофу немає характерного запаху і смаку. Він має ніжну консистенцію і пористу структуру. Сир вбирає аромат і смак продуктів, з якими його поєднують. Це одночасно і перевага, і недолік цього продукту. Така здатність вбирати аромати і смак дозволяє створювати з участю цього компонента неймовірно смачні страви. Але цей продукт не можна тримати поруч із занадто запашними і насиченими смаковими якостями елементами їжі.
- В основі тофу – соєве молоко. Цей продукт не містить тваринних жирів. Ця особливість хороша для тих, хто дотримується здорового харчування, вибирає безм’ясну дієту, живе за принципами строгого вегетаріанства. А ще тофу гарний для тих, хто страждає від непереносимості лактози.
Сир тофу: користь і шкода
Щоб визначитися, наскільки шкідливий або корисний якийсь продукт, слід насамперед потурбуватися вивченням його складу. Розглянемо, з чого складається знаменитий своїми смаковими властивостями сир тофу.
У складі цього продукту – натуральне соєве молоко. А це справжній рослинний білок, кальцій, вітаміни групи В і А, фолієва кислота і вітамін Е. На відміну від сирів тваринного походження, тофу не містить шкідливих жирів. Рослинний білок прекрасно засвоюється. Процентний вміст білкового компонента: в твердому продукті близько 10,7%, в м’якій творожистій масі – до 5,5%.
Користь сиру тофу
Важливо ознайомитися з переліком корисних якостей сиру тофу.
- Цей продукт багатий білком і при цьому не містить молочного жиру, не є джерелом поганого холестерину. Сир тофу може стати відмінним замінником м’ясних джерел білка. Цей варіант продукту насичує білковим компонентом так само щедро, при цьому не завдає шкоди організму.
- Цей елемент їжі містить необхідні людському організму амінокислоти. Продукт корисний для нервової та сечовидільної системи. Вживання цього сиру не завдає шкоди серцево-судинній системі.
- Цей продукт стабілізує захисні функції організму завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів. Включивши його в свій раціон, можна з часом виявити, що на ГРВІ та застуди стали відбуватися рідше, організм став міцнішим і стійкіше переносить інфекційні захворювання.
- Кальцій, яким багатий тофу, необхідний для зміцнення кісткової тканини. Однак вважається, що вживаючи цей продукт, людина знижує ризик утворення кальцієвих каменів у жовчному міхурі.
- У складі соєвих бобів багато заліза. Це говорить про те, що продукт, вироблений на основі сої, корисний у плані запобігання анемії і компенсації цього стану.
- Цьому елементу їжі притаманні високі антиоксидантні властивості. Поїдаючи цей сир, можна уповільнити процеси старіння, позбутися від токсинів, омолодити своє тіло і організм.
- Тофу є низькокалорійним продуктом. Він не провокує відкладення зайвих жирових запасів у тілі. Сир чудово підходить для дієтичного харчування.
Важливо розуміти, що вся користь, описана в цьому переліку, характерна тільки для справжнього тофу, виробленого за особливою технологією, розробленою в країнах Азії. Ніякі замінники і аналоги цього продукту не можуть бути настільки ж корисні і смачні, як оригінальний тофу.
Шкода сиру тофу
Справедливості заради, варто звернути увагу і на можливу шкоду, яку може завдати надмірне і неправильне вживання сиру тофу.
До можливих неприємностей відносять:
- розвиток патологій ендокринної системи (щитовидної залози);
- збої гормонального фону в підлітковому і репродуктивному періоді;
- розвиток діареї.
Варто підкреслити, що будь-які збої і патологічні порушення виникають не від вживання продукту, а від зловживання ним на тлі наявних протипоказань. Якщо у людини є порушення ендокринної системи, при яких не рекомендується вживати цей вид їжі, то, ігноруючи це попередження, можна спровокувати розвиток проблем.
Також, переїдаючи і явно перевищуючи норму споживання сиру тофу, можна зіткнутися з якимись порушеннями в тій чи іншій системі органів.
Тому, вибираючи цей компонент для свого щоденного раціону, варто ознайомитися з рекомендаціями щодо його вживання.
Варто враховувати, що шкоди не несе тільки справжній сир тофу. На жаль, сучасний ринок рясніє не зовсім якісними пропозиціями.
Сир, створений на геномодифікованій основі, звичайно, не є таким бездоганним, як класичний екологічно чистий тофу. Якщо продукт зроблений з якихось аналогів, замінників і імітацій соєвого молока, його зовсім не слід купувати і вживати в їжу.
Ось такий «тофу» може завдати шкоди здоров’ю і вже точно не принесе ніякої користі організму.
Скільки можна їсти тофу в день?
Неймовірно приємний на смак і ніжний сир тофу дозволено їсти не більше 50-70 грамів на добу. Максимальна межа для дорослої людини – 100 грам. Ця норма представлена для дорослої людини, що має середню статуру, нормальну вагу, відповідну своєму зросту. Норми для дітей набагато нижче.
Малюкам (віком від 3 років) можна давати не більше скибочки (10-15 грам) на день. Бажано, щоб дитина вживала цей продукт не щодня. Дорослі діти (10-17 років) можуть їсти сиру трохи більше. Але дозволена норма не перевищує 35 грам. У підлітковому періоді краще не переїдати цього продукту.
Відзначають деяку здатність компонентів, що входять до складу тофу, уповільнювати процеси дозрівання. Якщо людина схильна до порушень стільця і має слабкий кишечник, йому не слід перевищувати норму вживання тофу більше 50 грамів на добу. Усі норми приблизні.
Отримати конкретні рекомендації по нормам при наявності хронічних захворювань та інших особливостей організму слід на консультації з профільним фахівцем.
Кому корисний соєвий сир
Цей продукт незвичайний, смачний і корисний. Особливо він гарний для дієтичного та комплексного здорового харчування.
Тому сміливо вибирайте сир тофу, якщо ви вегетаріанець, захоплюєтеся сироїдінням, дбаєте про здоров’я і формуєте корисний раціон, худнете, займаєтеся спортом, є прихильником йоги.
При відсутності індивідуальних протипоказань сир тофу корисний абсолютно всім. Але його потрібно вживати за правилами і в міру!
Сир тофу – користь і шкода. Рецепти з тофу – страви з повноцінним замінником м’яса
Сир тофу завоював надзвичайну популярність у східних країнах. Цей продукт затребуваний багатьма кухнями світу за свою універсальність і насиченість корисними мікроелементами.
Що таке сир тофу?
Про існування цього сиру Європа дізналася лише в двадцятому столітті. Тофу вже кілька століть використовують в азіатській кухні. Для незнаючого це екзотичний і досить незвичайний продукт, але в той же час він дуже популярний у більшості гурманів.
З світлої творожистої сирної маси все більше і частіше готують незвичайні смачні страви, додають як інгредієнт, який підкреслює основний смак страви. Соєві боби, з яких створено сир, є основним джерелом для отримання цього дивного сиру. Сир тофу виходить шляхом згортання рослинного білка. Сирнисту масу пресують і тримають під вакуумом.
Соєвий сир тофу
Зберігати сир тофу в холодильнику довгий час можна, якщо двічі на день міняти воду, в якій він знаходиться в упаковці, і не ставити поруч з ним сильно пахнучі продукти. Сир тофу, як губка, вбирає будь-який запах.
Користь сиру тофу
Тофу має велику користь, оскільки багатий важливими речовинами для людського організму. Корисні властивості тофу здатні підтримати здоров’я. Також сир відрізняється наявністю 9 найважливіших амінокислот. Сир – відмінне джерело кальцію. До складу тофу входить харчова дієтична клітковина, здатна підтримувати фігуру, що сидять на дієтах. Часто цей сир додають у низькокалорійні страви.
Сир тофу – низькокалорійний продукт
Японці навіть роблять дитяче харчування з тофу. Він прекрасно виводить діоксини з людського організму. Унікальні властивості сиру здатні знизити рівень холестерину в крові. Тофу насичений мікроелементами і важливими вітамінами групи В.
Унікальні компоненти сиру перешкоджають утворенню навіть ракових клітин і здатні рятувати людину від серцевих захворювань.
Поживність сиру обгрунтована вмістом невеликої кількості цукру і жирів. Як вже говорилося, сир виробляють з бобів. Зварені і стовчені боби пускають «молоко», яке необхідно згорнути. Раніше отриманий сир навіть називали «квадратним яйцем», адже в ньому великий вміст білка, проте в порівнянні з справжнім в ньому повністю відсутній холестерин.
Тофу корисний своїми мікроелементами, що входять до складу сиру.
Тофу показаний тим людям, що страждають непереносимістю лактози і хто виключає в своєму раціоні молочні продукти.
Шкода від сиру тофу
Серед усіх позитивних якостей слід зазначити, що тофу приносить не тільки користь, але й певну шкоду. Все через фітінову кислоту, на яку просять звернути увагу фахівці. Фітинова кислота здатна з’єднувати мінеральні речовини:
- кальцій
- магній
- цинк
- залізо
Чоловікам це загрожує зниженням концентрації сперматозоїдів. Люди, які страждають ендокринними захворюваннями, повинні уникати вживання тофу. Також важливий фактор виробництва сиру: якщо соя вирощена в несприятливих умовах, з неї може вийти неякісний продукт, тобто тофу буде поганим для вживання в їжу.
Блюдо з тофу
Сир тофу не рекомендується вживати у їжу вагітним і новонародженим, шкода від якого можна уникнути.
Що таке тофу?
Тофу – найпопулярніший продукт в Японії і Китаї. Цей сир нерідко називають «м’ясом без кісток» за велику кількість у ньому корисних властивостей. Простіше кажучи, тофу – японський сир, у який додають морську сіль або магнезію.
Тофу буває:
- м’яким
- твердим
- дуже твердим
М’який і твердий тофу
М’який тоді називають «шовковим» і своєю консистенцією він більше нагадує заварний крем. Такий кремовий сир подається в креманках або блюдцях, наповнених водою.
Як зберігати сир тофу?
На жаль, цей продукт досить швидко псується. Його необхідно зберігати при температурі -7 °C. Свіжий тофу має солодкуватий смак. Тофу з кислинкою потребує кип’ятіння протягом 10 хвилин.
Сир Тофу в упаковці
Варка допоможе йому набрякнути і стати пористим. Замороження також робить тофу пористим, але сир стає набагато твердішим.
У їжу вживають тофу в:
- сирому
- смаженому
- маринованому
- копченому вигляді
Який тофу на смак?
Смак тофу практично не виражений. Це дозволяє комбінувати його з багатьма соусами. Структура сиру може піддаватися різноманітним температурним обробкам.
Смажений тофу
Тофу прекрасно поєднується з:
- квасолею
- спаржею
- кунжутом
- пшеницею
- вівсом
- арахісом
- рисом
- ячменем
- кокосом
Тофу неймовірно популярний серед вегетаріанців у всьому світі, оскільки є дуже поживним і ситним. Сир піддається смаженні, варінні, фритюру і запіканню в духовці. Тофу можна довго зберігати в холодильнику, і не варто звертати уваги на чорні цятки, що виникають на поверхні. Позбутися неприємного запаху допоможе маринування сиру.
Як приготувати сир тофу смачно?
Існує кілька виграшних застосувань тофу з різними інгредієнтами:
- з яйцями
- овочами
- рисом
- тофу в салатах
- смажений у клярі
Тофу в китайській кухні
Прісний смак тофу здатний добре вбирати інші смаки і доповнювати їх. При приготуванні страв з тофу використання різних спецій і соусів – обов’язкове!
Омлет з тофу
Щоб приготувати смачний омлет з сиром тофу, необхідно дрібно його покришити і злегка обсмажити сир в соняшниковій або оливковій олії. Далі збити в окремому посуді яйця і додати їх до сиру. Смажити омлет слід до тих пір, поки не «схопляться» яйця. Приправляють омлет за смаком:
- сіллю
- сумішшю перців
- зеленню
Омлет з тофу
Як і будь-який омлет, цей варіант прекрасно поєднується з грибами та іншими овочами.
Рис з тофу
Спочатку необхідно спасерувати деякі овочі на сковороді, на соняшниковій або оливковій олії. Віддавайте перевагу:
Рис з овочами і тофу
Коли цибуля стане золотистим, додайте тофу та напівготовий рис. Гасити блюдо на маленькому вогні до тих пір, поки рис не стане трохи золотистим. Після цього додається невелика кількість води, і блюдо гаситься до готовності рису. За кілька хвилин до закінчення рис приправляється спеціями. Рекомендується додати трохи соєвого соусу.
Тушковані овочі з тофу
Вибір улюблених овочів:
- цукіні
- баклажан
- морква
- цибуля
- перець
- брокколі
- спаржа
- квасоля
- селера
Овочі з тофу
В тушковані овочі додають нарізаний сир тофу, три столові ложки соєвого соусу і одну чайну ложку меду. Блюдо виходить неймовірно смачним і ароматним.
Салати з сиром тофу – рецепти
Неймовірно смачними і одночасно дієтичними виходять салати з використанням тофу. За основу можна взяти добре відомий «Грецький» салат і замінити фету на тофу. Необхідно додати в салат бальзамічний оцет і заправити будь-якою олією.
Салат «Грецький» з тофу
Хороші смакові якості має корейська морква, поєднана з накришеним тофу. Також у салат можна додати смажені гриби та квасолю. У салаті необхідно використовувати тільки обсмажений тофу.
Салат з корейською морквою і тофу
Оригінальний салат можна приготувати з морських водоростей, соєвого соусу, обсмаженого тофу і насіння кунжуту. Деякі варіації включають китайський гриб шитаке, який легко замінити маринованою гливою.
Салат з водоростями і тофу
Тофу в клярі
Тофу в клярі – це смачно і цікаво. Для кляру можна використовувати такі варіанти, як:
- молоко і борошно
- яйця і сухарі
- пиво і яйця
- пиво і борошно
Тофу в клярі
Головне правило – попередньо замаринувати тофу і додати спецій в кляр для насиченого смаку.
Суп з сиром тофу
Суп з тофу можна готувати як на курячому бульйоні, так і на овочевому. Очищені та подрібнені овочі обсмажують на олії з покришеним тофу. У зажарку йдуть: цибуля порей, цибуля ріпчаста, морква, перець. При бажанні можна додати шпинат і часник. Готову засмажку додають у бульйон, також додається картопля, нарізана кубиками.
Суп з тофу
Суп варять до готовності картоплі. Можна додати кунжутне насіння для аромату, а також соєвий соус для смаку та кольору.