Айва японська: користь і шкода для здоров’я, опис і фото

Мініатюрне деревце починає плодоносити на 4 рік.
Хеномелес відноситься до декоративної плодово-ягідної культури. Витривала невибаглива рослина прийшло в нашу країну з Японії і Китаю. У східній Азії культура відома ще з давніх часів, але в Європі про нього почули тільки в середині XIX століття.
Японська айва – хороше доповнення в ландшафтному дизайні.
Японська айва є довгожителем, при хорошому догляді чагарник може прожити на одному місці до 80 років. Він має темно-зелені блискучі листя з великими перелесниками. Цвітіння настає в кінці весни.
Квіти великі, досягають 7 см в діаметрі, зібрані по 2-6 суцвіть на нижній або середній частині втечі. Забарвлення квітки залежить від сорту і варіюється від білосніжного до темно-червоного, зустрічаються й екземпляри з виражено фіолетовим відтінком.
У видового ХЕНОМЕЛЕС квіти пофарбовані в ніжно-персиковий колір.
Повз красивоцвітучі чагарники пройти дуже важко.
До кінця вересня настає дозрівання плодів. Світло-зелені, яскраво-жовті або насичено-помаранчеві плоди чудово виглядають на тлі темно-зеленого листя. Вага становить від 20 до 100 г залежно від сорту. На смак – терпкі, з кислувато-лімонним ароматом. Збір врожаю починають до перших заморозків. Плоди можна збирати в незрілому вигляді, так як при температурі + 5 °C вони швидко дозрівають.
На початку плодоношення кущ може принести до 5 кг плодів.
Неваліс. Середньорослий чагарник виростає у висоту і ширину до 2 м. Цвіте білими квітками з травня по серпень.
Пінк Леді. Низькорослий чагарник, досягає до 1,5 м. Темно-рожеві квіти з’являються на широкій кроні на початку літа. Цвітіння красиве і тривале.
Джет Трейл. Декоративний вид з сланкими пагонами. У примірника відсутні шипи, пагони з білими квітками оригінально вигнуті в дугу.
Айва чудова. Сільноветвістий чагарник, що досягає у висоту до 1,5 м. Рослина цвіте червоними квітами, в обрізку не має потреби й використовується в якості живої огорожі.
Айва добре розмножується насінням. Для цього багато садівників займаються посівом насіння під зиму. Посівний матеріал набувають в магазині або збирають самостійно. Для цього у найбільших і стиглих плодів перед самим посівом збирають насіння.
За місяць до заморозків посівний матеріал укладають в підготовлені лунки на глибину 1 см. Відстань між рядами витримують у 15 см, між лунками – 5 см. Посадки засипають землею і мульчують. При такому посіві сходи з’являються в середині травня. Для того щоб кущ давав урожай, його висаджують на сонячне місце.
Айва може добре рости і цвісти в тіні, але плодоносити вона не буде.
Для збору насіння вибирають самі стиглі плоди.
Також можна виростити айву з насіння в домашніх умовах. Для цього необхідно:
- Зберігати зібрані плоди в холодильнику.
- В кінці січня зібрати насіння, змішати їх з вологим піском у співвідношенні 1:3 і помістити в поліетиленовий пакет з отворами для надходження повітря.
- Насіння айви перед посадкою повинні пройти стратифікацію. Для цього на 2,5 місяці їх прибирають у холодильник. Періодично необхідно зволожувати пісок, щоб уникнути утворення цвілі.
- У квітні насіння висівають в підготовлений ґрунт. Ґрунт повинен бути поживним із середньою кислотністю.
- Молоді саджанці при правильному догляді до осені досягають 1,5 м.
- Під час висадки у відкритий ґрунт потрібно стежити, щоб глибина посадкової ями відповідала глибині горщика.
- Відстань між молодими рослинами повинна бути не менше 1 м.
Молоді саджанці висаджують у відкритий ґрунт за місяць до настання заморозків.
Японська айва незамінна для людини, тому що містить велику кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, які так необхідні для організму. У таблиці наведено вміст харчових речовин (калорійності, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів) на 100 г плоду.
нутрієнт | кількість | Добова норма для дорослої людини |
калорійність | 48 кКал | 1684 кКал |
білки | 0,6 г | 76 г |
жири | 0,5 г | 60 г |
вуглеводи | 9,6 г | 211 г |
органічні кислоти | 0,9 г | |
Харчові волокна | 3,6 г | 20 г |
вода | 84 г | 2400 г |
зола | 0,8 г | |
вітаміни | ||
А | 167 г | 900 мг |
бета Каротин | 0,4 мг | 5 мг |
В 1 | 0,02 мг | 1,5 мг |
В 2 | 0,04 мг | 1,8 мг |
З | 23 мг | 90 мг |
Е | 0,4 мг | 15 мг |
РР | 0,2 мг | 20 мг |
ніацин | 0,1 мг | |
макроелементи | ||
калій | 144 мг | 2500 мг |
кальцій | 23 мг | 1000 мг |
магній | 14 мг | 400 мг |
натрій | 14 мг | 1300 мг |
фосфор | 24 мг | 800 мг |
мікроелементи | ||
Залізо | 3 мг | 18 мг |
засвоювані вуглеводи | ||
крохмаль | 2 г | |
Моно- і дисахариди | 7,6 г | Макс. – 100 г |
Насичені жирні кислоти | 0,1 г | Макс. – 18,7 г |
Айва за вмістом аскорбінової кислоти прирівнюється до лимону.
Користь і шкода японської айви для здоров’я
Завдяки багатому складу айва є одним з найбільш цілющих фруктів.
Користь для організму:
- Фрукт рекомендують вживати при лихоманці і пневмонії, адже він має жарознижувальну властивість.
- Дуже корисна айва людям з серцево-судинними захворюваннями. Настій, приготований на основі фруктів, зміцнює стінки судин, нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень поганого холестерину.
- Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини, нормалізує травлення, усуває діарею.
- Айву можна вживати при діабеті, адже вона знижує рівень цукру в крові.
- Айва для жінок є незамінною, адже вона зменшує кровотечу під час місячних, лікує цистит і рекомендується при безплідді.
- Допомагає впоратися з депресією, усуває відчуття страху і занепокоєння, надає бадьорість, покращує настрій.
Айва японська: корисні властивості плодів та протипоказання, фото чагарнику і його плодів, як їх використовувати
Айва популярна в країнах Сходу та Середземномор’я, проте в Україні є незвичайним фруктом. Існує два види рослин, вирощуваних заради плодів – айва звичайна та айва японська.
Остання відноситься до роду Хеномелес, сімейства Рожеві.
Чагарник айви японської виглядає дуже красиво і нерідко вирощується тільки в декоративних цілях, хоча її невеликі та кілька жорсткі плоди приносять користь, і їх можна використовувати в кулінарії, домашній косметиці та народній медицині.
Хімічний склад плодів
Харчова цінність цього продукту представлена наступним складом:
калорійність | 48 ккал / 100 г |
білки | 0,6 г |
жири | 0,5 г |
вуглеводи | 6 г |
харчові волокна | 3,6 г |
вода | 84 г |
В айві японській міститься багато вітаміну С, а також вітаміни: В1, В2, Е, РР і бета-каротин. Мінеральний склад представлений Ca, K, Mg, Na, P і Fe.
Органічні кислоти представлені:
- яблучна;
- лимонна;
- хлорогенова;
- винна;
- фумарова.
У складі є дубильні речовини, пектини, катехіни, антоціани, таніди, кверцетин.
Чим корисна японська айва
Плоди описуваної культури мають протизапальні, імуномодулюючі та діуретичні властивості, будуть корисні різним категоріям населення.
- Препарати з хеномелесу японського надають на організм людини такі дії:
- покращують апетит і стимулюють травлення;
- купірують запальні процеси;
- допомагають при діареї;
- корисні при хворобах органів дихання, в тому числі при пневмонії і туберкульозі;
- полегшують стан при хворобах суглобів;
- зміцнюють судини і благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи;
- виводять шкідливий холестерин;
- стабілізують імунітет і підвищують стійкість до стресу.
Корисні властивості для жінок
Споживання плодів айви японської добре позначається на зовнішньому вигляді, оскільки їх м’якоть містить антиоксиданти. Також ця рослина може використовуватися для приготування домашніх косметичних засобів. Здатність цих плодів стимулювати метаболізм допомагає зберегти стрункість фігури. Для цього з них роблять чай.
Хеномелес також сприяє відновленню організму після пологів.
- Айва японська буде корисним рослинним продуктом для вагітних жінок:
- допоможе впоратися з нудотою в першому триместрі;
- зміцнить імунітет майбутньої мами;
- містить залізо, потреба в якому зростає, внаслідок чого у вагітних нерідко виникає анемія;
- слугує профілактикою варикозного розширення вен;
- допоможе впоратися з набряками.
Важливо! Зловживати цими плодами вагітним та годуючим жінкам не варто. Вони можуть викликати запори не лише у матері, а й у дитини (через грудне молоко), що спровокує у малюка коліки.
Для чоловіків
Вживання айви японської допоможе чоловікам підвищити або відновити потенцію, збільшить ймовірність зачаття малюка. Антиоксиданти підтримують молодість і покращують самопочуття, допомагають протистояти стресам від фізичних навантажень та несприятливих умов зовнішнього середовища.
Вживання айви є профілактичним засобом від запалення передміхурової залози, сечовивідної системи та раку простати. Для чоловіків не зайвою буде здатність рослинної сировини регулювати артеріальний тиск та виводити холестерин.
Курцям буде корисно сприятливий вплив айви на органи дихання.
Для дітей
Плоди хеномелесу японського допоможуть зміцнити дитячий організм, підвищать імунітет та послужать профілактикою анемії. Дітям може не сподобатися їх терпко-кислий смак. Зазвичай м’якоть дають спочатку у вигляді пюре з печених плодів разом з іншим овочем або фруктом не раніше року.
Починають з порції всього в 5 г. Матері слід поспостерігати за реакцією малюка на новий продукт, бо на нього може бути алергія. Якщо все в порядку, то добову норму можна підвищити до 50 г. Давати вітамінне пюре щодня не слід. Достатньо 1-2 рази на тиждень. З віку 1,5 року можна спробувати вводити в раціон сирі плоди.
Застосування японської айви
Вищевказаний представник флори може застосовуватися в різних сферах життя. Плоди, листя і насіння використовуються в домашній косметології і народній медицині. Не менш популярний хеномелес в кулінарії. Айва може довго зберігатися в сирому стані, але зазвичай з неї роблять заготовки або сушать.
У косметології
Домашні косметичні засоби на основі айви японської заспокійливо діють на роздратовану шкіру, омолоджуючи її. Препарати допомагають при деяких проблемах: пігментації, зайвій жирності, розширених порах, висипах. Відвар листя може використовуватися в якості лосьйону після гоління. В якості сировини застосовують не лише плоди, а й листя, насіння рослини.
Для обличчя
Для шкіри обличчя добре використовувати м’якоть дозрілих плодів. З них можна зробити наступні засоби по догляду:
- Тонік для жирної і проблемної шкіри, при ластовинні та пігментації. Змішати 1 ст. л. подрібнених айвових плодів з 1 ч. л. гліцерину і розвести суміш 1 склянкою окропу. Дати субстанції охолонути. Протирати розчином обличчя слід вранці та ввечері.
- Маска для жирної шкіри. Натерти на дрібній тертці плід айви і збити з білком одного курячого яйця. Нанести на обличчя, минаючи область повік і губ, на 15 хвилин, а потім змити теплою водою.
- Маска проти зморшок. Перетерти подрібнений плід хеномелесу з одним яєчним жовтком. Тримати на обличчі чверть години.
- Маска для в’янучої шкіри. Взяти жовток і по одній чайній ложці соку айви, меду і олії оливи холодного віджиму. Все добре збити і нанести на обличчя на 15-20 хвилин. Потім змити теплою водою.
При пігментації корисно щодня протирати обличчя свіжовіджатим соком хеномелесу кілька разів на день. Навіть якщо просто злегка протерти обличчя шматочком цього плоду, це освіжить і очистить шкірні покриви. Настій з насіння допоможе позбутися від жирного блиску. Якщо скибочкою злегка протерти повіки, то це прибере набряклість навколо очей.
Для волосся
Для волосяного покриву корисні наступні засоби:
- Настій листя. Він допоможе при лупи. Залити 1 л окропу 100 г сушеного листя хеномелесу і дати настоятися 1 годину. Після охолодження і проціджування обполоснути отриманим складом волосся. Таку процедуру слід робити 3 рази на тиждень.
- Відвар насіння. Зменшить жирність шкіри голови і волосся. Для цього слід залити 1 ст. л. насіння хеномелесу водою (0,2 л) і томити на водяній бані. Дати охолонути і процідити. Отримане засіб втирати в шкіру голови, супроводжуючи цей процес легким масажем. Потім надіти зверху поліетиленовий пакет і укутати рушником. Тримати на волоссі годину, а потім змити.
У кулінарії
Плоди хеномелесу завдяки приємній кислинці, корисним властивостям і надзвичайному аромату знайшли широке застосування в кулінарії. У сирому вигляді їх особливо не вживають в їжу через терпкість. Невеликі шматочки додають в гарячий чай замість лимона або в компоти в поєднанні з солодкими фруктами. Визрілі плоди сушать, в’ялять, варять, запікають, гасять, маринують.
Айву використовують для приготування перших і других страв, десертів. З японської айви можна зробити прохолодні напої (киселі, компоти), начинку для пиріжків. Її незвичайний смак використовують при запіканні м’ясних страв, а ще – роблять настоянки.
Для збереження корисних речовин рослинне сировину перетирають з цукром або медом і зберігають в холодильнику. Утворений при цьому сироп можна додати в чай, щоб надати смак лимона. Ароматну айву використовують у заготовках на зиму. Зі свіжих або в’ялених фруктів варять морси. З айви виходять смачне варення (на 1 кг плодів беруть 2 кг цукру), желе, цукати, мармелад, пастила.
У народній медицині
Цілителі для приготування лікувального зілля використовують не тільки плоди, але й листя, насіння. Розглянемо найбільш популярні рецепти. Плоди зривають з гілок у стані абсолютної стиглості, але до настання морозів. Під час їх переробки з них витягують насіння та висушують. Листя заготовляють і сушать в червні – липні.
Настоянки
Спиртовий настій з айвового листя нормалізує стан при гіпертонії.
Його готують і використовують таким способом:
- Подрібнене свіжозірване листя в кількості 100 г поміщають у банку зі скла і заливають 1 склянкою горілки.
- Ємність переміщують у темне місце і витримують тиждень для настоювання.
- Після закінчення зазначеного часу рідину проціджують.
- Отриманий настій п’ють по 20 крапель вранці та ввечері.
Важливо! Щоб не нашкодити кущу хеномелесу, з нього під час заготівлі сировини зривають не більше 30% листя.
Відвари
Відвар з листя допомагає впоратися з бронхіальною астмою, запальними процесами шлунково-кишкового тракту.
Його готують так:
- Запарюють 5 г листя закипілою водою (250 мл) і млоять на водяній бані 15-17 хвилин.
- Потім суміш охолоджують протягом 35-40 хв і проціджують.
- П’ють відвар по 2 ст. л. перед їжею 3-4 рази на день.
Відвар з айвових плодів благотворно впливає на систему кровообігу, підвищує гемоглобін, зміцнює імунітет, допомагає від застуди, ОРЗ та грипу.
Його легко можна приготувати в домашніх умовах:
- Одну столову ложку подрібнених плодів заливають окропом (один стакан). Млоять суміш на слабкому вогні 10-12 хвилин.
- Знімають з плити і залишають на 25-30 хвилин, щільно закривши кришкою.
- Фільтрують через ситечко і п’ють по 1 ст. л. до їди 3 рази на день.
Відвар з насіння даної рослинної культури має обволікальний і протизапальний ефект, тому показаний при проблемах з шлунково-кишковим трактом, бронхітах і простудних недугах.
Його готують і використовують таким способом:
- Розмішують 10 г сировини в склянці теплої води протягом 8-10 хвилин.
- Проціджують через шматок марлі.
- Отриману «слизову» рідину п’ють по 1 ст. л. після їди 3-4 рази на добу.
Важливо! Насіння перед використанням можна не подрібнювати, оскільки містяться в них шкідливі компоненти можуть потрапити в питво і призвести до отруєння.
Протипоказання і можливу шкоду
- Незважаючи на те, що айва є натуральним і дуже корисним продуктом, на її вживання є певні протипоказання:
- алергія;
- схильність до закрепів;
- плеврит;
- хвороби шлунково-кишкового тракту (запалення слизової).
Варто зазначити, що не можна безсистемно вживати насіння, оскільки вони в своєму складі містять шкідливі для людини речовини. Потрібно також утриматися від споживання сирої айви, оскільки містяться в ній речовини дратують органи шлунково-кишкового тракту.
Це може спровокувати загострення гастриту, патологій підшлункової залози, виразкової або сечокам’яної хвороби. Особливо великої шкоди цей продукт може принести при ентероколітах, оскільки підвищує ризик закупорки кишечника.
Чим може бути корисна і шкідлива для здоров’я людини японська айва
Загальні відомості про айву японську
Крім плодів айви японської, застосування у народній медицині знаходять її листя, які збирають і сушать.
У чому полягають корисні властивості айви
- яблучна,
- винна,
- аскорбінова,
- фумарова,
- лимонна,
- хлорогенова.
Ці сполуки нормалізують кислотно-лужний баланс, беруть участь у вуглеводному і жировому обміні, попереджають розвиток нервових і м’язових патологій і такі важкі недуги, як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.
Чим корисна айва – високим вмістом аскорбінової кислоти. Тому її часто називають північним лимоном. Ця кислота надає сильний кислий присмак стиглим плодам.
Крім вітаміну С, плоди айви містять каротин, вітаміни Е, РР, В1, В2, В6. З мікроелементів в них знайдені:
- залізо,
- мідь,
- марганець,
- бор,
- кобальт та інші.
Також в плодах айви виявлені такі корисні речовини, як антоціани, таніни, флавоноїди і жирні кислоти. Всі перераховані сполуки японської айви мають свої корисні властивості і протипоказання. При вживанні фруктів їх потрібно враховувати.
Плоди айви японської надають на організм протизапальну, загальнозміцнюючу і діуретичну дію. Регулярне вживання їх в їжу здатне підвищити імунітет і значно знизити схильність організму до найпоширеніших простудних захворювань.
Чим ще корисна айва для організму – своїми властивостями нормалізувати діяльність нервової і м’язової систем, поліпшенню обмінних процесів, очищенню стінок судин від холестеринових бляшок.
Високий вміст заліза і вітаміну С дозволяє ефективно лікувати і попереджати анемію і виснаження. Плоди айви діють як закріплювальний і протиблювотний засіб. Також вони відомі своїми кровоспинними і антиоксидантними властивостями. Корисна айва як жовчогінний і сечогінний засіб при захворюваннях жовчного міхура та сечовидільної системи.
Насіння айви у вигляді водних відварів популярні у народній медицині як обволікальні, легкі проносні та полегшують кашель засоби.
М’якоть плодів ефективно виводить зайву рідину при набряках, які супроводжують ниркову і серцеву недостатність. Регулярне вживання айви здатне налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.
Айва японська в кулінарії
Багато хто не любить айву через виражений кислий смак. До того ж плоди її досить тверді. Як їдять айву, щоб уникнути цих недоліків? Фрукти довго зберігаються, і до весни стають м’якшими і ароматнішими. Також їх вживають у вигляді компотів, желе, варення. Після додавання цукру і кулінарної обробки фрукти стають м’якшими і не кислими. Недовгий нагрів у процесі приготування практично не руйнує містяться в ній корисні речовини. Високий вміст пектину дозволяє без довгого уварювання отримати желе і мармелад відмінного смаку. Завдяки великій кількості кислот заготовки довго зберігаються.
У кулінарії Середньої Азії і Кавказу популярні рецепти приготування м’яса з додаванням айви. Страви набувають соковитості, незвичного аромату і краще перетравлюються.
Застосування айви японської в косметології
Водний відвар насіння ефективний у вигляді примочок проти втоми і дискомфорту в очах. Ватними тампонами, змоченими у відварі, протирають проблемну шкіру обличчя. Похідні з насіння присутні в масках і лосьйонах для догляду за шкірою.
В яких випадках вживання айви протипоказано
Крім явної користі, вживання айви японської здатне принести шкоду. Щоб уникнути цього, необхідно знати про протипоказання. Так, високий вміст активних біологічних речовин може викликати алергічні реакції. Тому небажано вживати в їжу велику кількість плодів одразу.
Також протипоказанням є запори, виразка шлунка, запальні процеси в тонкому і товстому кишечнику, схильність до алергії, плеврити. Після вживання плодів в їжу бажано одразу прополоскати ротову порожнину водою з додаванням харчової соди, щоб нейтралізувати дію кислот, що роз’їдають зубну емаль.
Айва японська: як використовувати плоди, їх користь і шкода для здоров’я
Айва японська славиться не тільки своїм дивовижним по красі цвітінням, а й цінними плодами. Мало кому відомо, що всі частини цієї рослини є цілющими. У цій статті я розповім про те, чим цінна айва японська для людського організму, як її властивості використовують у кулінарії і медицині, а також про протипоказання до її вживання.
Опис рослини
Айва японська, вона ж хеномелес Маулея, є листопадним декоративно-плодовим чагарником. На батьківщині цієї рослини – в Японії і Китаї – його корисні властивості були відомі і застосовувалися з давніх часів. У Європі дізналися про хеномелес лише в середині 19 століття. В даний час чагарник вирощується в Криму, на Кавказі, в Молдові та в південних областях України.
Кущ айви може прожити до 80 років. У нього яскраво-зелене листя і великі ефектні квіти, рясно відкриваючись на гілках. Забарвлення пелюсток може бути білою, рожевою, помаранчевою, червоного, вишневого та навіть фіолетовою, все залежить від сорту хеномелесу.
Цвітіння починається в останні дні весни. Діаметр квітки досягає 7 см, квіти зібрані в суцвіття, які розташовуються в середній частині втечі. Завдяки дуже красивому цвітінню чагарник часто використовують у якості прикраси в ландшафтних композиціях.
До завершення вересня визрівають плоди, за своєю формою нагадують яблука. Вони можуть бути зелені, блідо-жовті, сонячно-жовті, а іноді й помаранчеві, все залежить від сорту. Вага одного плоду в межах 20-100 г. Смак плодів досить терпкий, їх рідко їдять у сирому вигляді. Аромат плодів зазвичай яскраво виражений, що чимось нагадує лимонний.
Урожай айви збирають до настання перших осінніх заморозків. Іноді айву знімають з гілок злегка недостиглу, вона швидко доходить у кімнатних умовах.
Зміст плодів
Айва займає друге місце після лимона за питомою вагою вітаміну С, тому її іноді називають «північним лимоном». Є в айві і інші значущі для людського організму кислоти – яблучна, винна, лимонна, хлорогенова, фумарова і тартронова.
В айві укладено досить багато каротину, вітамінів групи В, вітамінів А, Е і РР. З мікроелементів в айві можна знайти мідь, марганець, залізо, бор, кобальт та інші.
Є в плодах айви і такі цінні речовини, як антоціани, флавоноїди, таніни, пектини і жирні кислоти. Цукрів в айві до 12%, які включають фруктозу, лактозу і сахарозу. Особливо цінно, що при цьому калорійність 100 г айви незначна – всього 48 кКал.
Цінність айви японської для здоров’я
Виходячи зі складу плодів, напрошується висновок про виняткову користь айви для загального зміцнення організму та лікування різних захворювань:
- Айва має знижувальні температуру властивості, надає допоміжний вплив при терапії лихоманки і пневмонії.
- Відвар плодів айви успішно застосовують при серцевих недугах. Він сприяє зміцненню стінок судин, знижує тиск і зменшує показники шкідливого холестерину.
- Айва принесе полегшення при багатьох хворобах шлунково-кишкового тракту, зупиняє діарею, допомагає налагодити травлення, сприяє очищенню організму від токсинів.
- Айву рекомендують включати в меню при цукровому діабеті, вона здатна нормалізувати вміст цукру в крові.
- Для жіночого здоров’я айва також може принести значну користь – для зменшення кровотеч, при лікуванні безпліддя і циститу.
- Сік айви добре допомагає при захворюваннях ясен і геморої.
- При включенні айви в щоденне меню зменшуються прояви депресії, такі як тривога і страхи, з’являється бадьорість і гарний настрій.
- Айва буде дуже корисна дітям: при її поїданні зміцнюється імунітет, підвищується гемоглобін, прискорюється одужання при простудних явищах і кашлі.
Користь насіння
Насіння айви японської в нерозумних кількостях отруйні і можуть лише додати проблем організму. Але в малих дозах їх використовують при лікуванні від наступних недуг:
- Дерматит, опіки шкіри.
- Болі і сильні крововтрати в критичні дні у жінок.
- Очні хвороби.
- Запори (як послаблюючого засобу).
- Бронхіт, трахеїт, ангіна.
Насіння допустимо приймати в свіжому вигляді в якості в’яжучого засобу в малих дозах, запивати великою кількістю води. При цьому їх жувати категорично заборонено через значну токсичність.
Якщо потрібно отримати відвар насіння, то його готують так: заливають 10 г насіння 100 мл води і томлять на плиті, поки розчин не стане в’язким, як кисіль. Пити відвар треба по столовій ложці тричі на добу.
Користь листя
Листя айви можна використовувати в свіжому і сухому вигляді. Їх відвар значно допомагає при запаленнях шлунково-кишкового тракту і бронхіальній астмі.
Настоянку готують наступним чином: 5 г листя заварюють 200 мл окропу і томлять 5-10 хвилин на пару. Потім настоюють 2-3 години, проціджують, доливають кип’ячену воду до країв склянки і п’ють по 2 столові ложки до їжі тричі на день.
Шкода айви японської
Крім усіх відомих переваг айви японської, вона в окремих випадках шкодить:
- При захворюваннях шлунка свіжа айва може спричинити погіршення стану. Її слід вживати у вигляді желе та повидла, які мають обволікаючу дію.
- При сечокам’яній хворобі вживання айви в усіх видах протипоказано. Вона може викликати зсув каміння.
- Сирі насіння айви отруйні, їх слід приймати в малих дозах за рецептом, попередньо проконсультувавшись з лікарем.
- На початку та в кінці вагітності айву слід вживати тільки у вареному вигляді, інакше вона може викликати небажані запори.
- Дітям можна давати варену айву з 1 року, але тільки за відсутності закрепів та алергії на цей плід.
Японська айва: опис, користь і шкода для здоров’я, як використовувати, фото
Айва продається в будь-якому великому магазині, але мало хто замислювався про користь цього заморського фрукта. З давніх часів рослина використовувалася для приготування різних страв, в народній медицині та косметології.
У хід йдуть не тільки плоди, а й пагони, листя, насіння айви. Виростити такий чагарник можна у себе на городі.
Опис рослини
Японська айва являє собою чагарник середніх розмірів з обпадаючим на зиму листям. Має другу назву – хеномелис. У висоту така рослина може досягати трьох метрів. Молоді, ще неодревесневілі пагони – зеленого кольору. Згодом вони набувають чорний з бурими відтінками колір. Айва має гострі колючки, які виростають в довжину до 2 см.
Листя соковиті, дрібні, оберненояйцевидні, звужені біля основи. У довжину не перевищують 3-4 см, в ширину 3 см. Квітки великі, красиві. Колір яскравий помаранчевий, рожевий або білий. У діаметрі доходять до 5 см. Цвітіння починається навесні з травня по червень.
Плід схожий на кругле яблуко середніх розмірів. Плоди звисають на пагонах. Батьківщиною цієї рослини є Японія, але воно може прекрасно виростати в Європі чи Україні.
Хімічний склад
У японської айви знаходиться цілий джерело вітамінів і корисних речовин:
- Мікроелементи: залізо, бор, мідь.
- Макроелементи: кальцій, фосфор.
- Антиоксиданти, що запобігають реакції окислення і захищають клітини від руйнувань.
- Харчові волокна клітковини.
- Моносахарид-фруктоза.
- Ефірні масла.
- Пігмент каротин.
- Вітаміни групи PP, K, E, B.
- Велика кількість вітаміну С. За вмістом цього вітаміну айва перевершує лимон і смородину в кілька разів.
- Дубильні речовини.
- Кислоти (лимонна, яблучна, тартронова).
Важливо! Японська айва має великий вміст заліза. На 100 г плоду припадає приблизно 30 мг заліза.
Калорійність айви
Айва низькокалорійна. Цей показник становить всього 40 ккал на 100 г ваги плоду.
Властивості айви для здоров’я
Айва може мати такі позитивні властивості:
- Зміцнення імунітету завдяки великій кількості вітаміну С.
- Очищаюча дія. Цей фрукт добре виводить з організму токсини та важкі метали.
- Зниження рівня холестерину в крові.
- Сприятливий вплив на зорові органи.
- Зміцнення емалі зубів, збільшення міцності кісток, нігтів.
- Може знижувати рівень радіаційного опромінення організму.
- Позбавляє від висипань на шкірі, покращує стан волосся.
Користь
Багатий вітамінний склад визначає широкий спектр корисних для організму властивостей:
Сприятлива дія на шлунково-кишковий тракт
Як у свіжому вигляді, так і в приготованому, цей фрукт добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Дубильні речовини нормалізують стан слизових оболонок травних органів, збільшують опірність хворобам.
Варені плоди у вигляді компотів або соків використовують для профілактики і лікування діареї. Айва має адсорбуючі властивості, які не дозволяють слизовим оболонкам всмоктувати шкідливі речовини з їжі.
Вплив на кровоносну систему
Внаслідок наявності заліза в складі плодів, айва сприятливо впливає на вироблення гемоглобіну. Жінкам з рясними менструаціями також рекомендується вживати цей фрукт.
Крім того, плоди цього чагарнику мають такі корисні властивості: антиоксидантні, загальнозміцнюючі, сечогінні, що скріплюють стілець, противірусні, спазмолітичні, антибактеріальні.
Факт! Айву необхідно вживати вагітним жінкам, адже велике вміст заліза сприяє активному формуванню органів малюка в материнській утробі.
Шкода і протипоказання
Плід містить велику кількість кислот, тому при гострих і хронічних захворюваннях шлунка її вживання не рекомендовано. Незважаючи на велику кількість волокон клітковини, фрукт надає скріплювальну дію, тому його не можна вживати людям, що страждають закрепами.
Шкірочка плодів дратує горло, може викликати неприємні відчуття, відчуття сухості та болю. Рекомендується видаляти шкірку перед вживанням.
Важливо! Крім перерахованих протипоказань може бути індивідуальна непереносимість цього фрукта. Перед вживанням краще проконсультуватися з фахівцем.
Особливості вживання айви
Плоди айви японської активно вживають у їжу. З неї роблять компоти, настоянки, соки, активно застосовують у кулінарії. Французький фрукт можна їсти, як яблука, у сирому вигляді. З нього готують сушені чіпси, запікають, подають до м’яса.
Цінність японської айви не обмежується використанням плодів. З різних частин рослини виготовляють косметичні та лікарські засоби.
У народній медицині
Айва активно і досить успішно використовується в народній медицині. Її вживають як для профілактики, так і для лікування широкого спектру захворювань. Основно з неї виготовляють відвари, соки, роблять настої з насіння.
Листя
Листя можуть використовуватися в свіжому або сухому вигляді. З них роблять цілющі чаї.
Увага! Листя не завжди є єдиним компонентом чаю. Можна зустріти рецепти, де для посилення лікувального ефекту в чай додається ще й кора або плоди айви.
Крім чаїв зелені частини айви можна дрібно нарізати і перетворити в порошкоподібну масу. При змішуванні такого порошку з горіхами та лимоном виходить потужна живильна маска, насичена корисними вітамінами та мікроелементами.
Насіння
Насіння цієї рослини також мають корисні властивості. Перед застосуванням їх висушують в духовці при невеликій температурі, що не перевищує 50 °C. Про готовність можна судити по появі білястої плівки на їх поверхні.
Важливо! Протипоказано подрібнювати насіння. Це може призвести до виділення з них отруйних речовин, що неодмінно викличе отруєння.
Після висушування з насіння готують відвари. Необхідно стежити за тим, щоб жодне зернятко не було пошкоджене.
Плоди
З м’якоті стиглих плодів роблять соки. Вони мають сечогінну дію. Соки можна робити з кількох компонентів. У композицію прекрасно вписуються яблука, груші, персики, банани.
Важно! Зірвані плоди айви повинні пройти витримку в 15-20 днів перед тим, як їх пустять на сік. За цей час зросте біологічна активність речовин, що містяться у фрукті.
Сік не рекомендується пити натщесерце. Він містить велику кількість кислот, які можуть викликати печію. Оптимально випивати склянку свіжовичавленого соку через 2 години після першого прийому їжі.
Використання в косметології
Ця рослина отримало широке застосування в косметології. Його можна додавати в компоненти масок. Воно сприятливо впливає на шкіру, очищаючи і підтягуючи її. Листя рослини мають цілющі властивості для волосся. Після таких масок волосся почнуть швидше рости, з’явиться природний блиск.
Існує безліч рецептів домашніх масок, після застосування яких шкіра на обличчі набуває перетворений вигляд.
Маска для жирної шкіри
Щоб побороти цю проблему, необхідно дрібно натерти стиглий плід рослини. Наносити отриману масу можна в чистому вигляді, уникаючи попадання на ніжну шкіру навколо очей. Маску витримують не більше 7 хвилин, потім змивають теплою водою і протирають обличчя зволожуючим лосьйоном.
Важливо! Перед застосуванням будь-яких масок, до складу яких входить айва, необхідно провести простий тест на алергію. Нанесіть трохи соку на шкіру зап’ястя або на згин ліктя. Якщо через пару годин ви не помітите почервоніння, можете сміливо наносити маску на обличчя.
Щоб підсилити ефект, можна додавати додаткові компоненти. Суміш білка з плодами айви звільнить жирну шкіру від чорних крапок і відбілить сліди від зійшли запалень. При додаванні в суміш алое ви отримаєте зволожуючий і матуючий ефект.
Айва для сухої та комбінованої шкіри
Для таких типів шкіри рекомендується в склади масок з айвою додавати жирні компоненти.
Подрібнений плід потрібно змішати з вершками, що мають високий відсоток жирності. Додати жовток. Ретельно перемішати компоненти і нанести на обличчя. По можливості масу можна трохи підігріти. Тримати маску протягом 20 хвилин, далі змити теплою водою. Обличчя краще не витирати, а змахнути великі краплі м’якою серветкою, так шкіра насититься вологою краще.
Ще один рецепт маски можна робити на ніч. Для цього необхідно змішати м’якоть айви з чайною ложкою гліцерину. Тримати цю суміш на обличчі рекомендується протягом півгодини. Змивати до кінця таку маску не обов’язково, важливо лише прибрати великі залишки м’якоті. Вранці вмийтеся теплою водою.
Лосьйон для шкіри рук
Лосьйон, зроблений на основі айви, допоможе позбавити вас від застосування крему назавжди. Для цього наріжте м’якоть фрукта і залийте склянкою горілки. Наполягати суміш в темному місці 2 тижні. Після закінчення терміну варто влити столову ложку гліцерину в отриманий настій.
Такий лосьйон зволожує, живить і дезінфікує шкіру рук.
Протигрибковий насіннєвий відвар
Відвар з насіння айви допоможе позбутися від грибка на ногах. Для цього потрібно залити насіння рослини кип’яченою водою і тримати на водяній бані 3 години. Можна процідити. У цьому відварі рекомендується тримати піддану грибкових уражень шкіру. Також їм протирають уражені ділянки за допомогою ватного диска кілька разів на день.
Настій проти лупи
Для позбавлення від лупи необхідно приготувати настій. Подрібнену айву заливають гарячою кип’яченою водою. Можна додати і листя цієї рослини. Отриману рідину настоюють протягом декількох годин, а потім споліскують голову. Такий настій зменшить запалення на шкірі голови, знизить кількість лупи і усуне свербіж.
Приклади кулінарних рецептів
Айву додають у безліч страв. Вона використовується у всьому: від гарнірів до десертів. Суп з додаванням айви. Для приготування знадобиться:
- М’ясо 0,5 кг (будь-яке: птиці або тварини).
- Картопля 2 шт.
- Плоди айви.
- Цибуля 1 шт.
- Цукор 200 г.
- Сіль.
У киплячу воду кладемо м’ясо і картоплю. Тим часом з цибулі готуємо піджарку. Айву нарізаємо дрібними шматочками і тушкуємо в цукровому сиропі. Робити це потрібно до появи прозорості фрукта.
Як тільки м’ясо і картопля стали м’якими і проварилися, додаємо айву і цибулю в бульйон. Варимо ще кілька хвилин. Суп потрібно подавати гарячим.
Варення
Варення з японської айви з додаванням волоських горіхів. Фрукт необхідно нарізати дрібними шматочками, насіння і внутрішні частини для варення не знадобляться. Готуємо цукровий сироп.
У нього додаємо нарізані шматочки і варимо протягом 10 хвилин. Після цього потрібно дати варенню відстоятися добу. Потім знову проварюємо до кипіння протягом 5 хвилин. Після знову залишаємо на добу.
Потім ставимо на вогонь і доводимо до закипання, додаємо волоські горіхи і лимонну цедру.
Цукати
З айви можна приготувати смачні і корисні цукати. Для приготування знадобляться:
- Плоди айви.
- Цукор – 1 стакан.
- Вода – 0,5 літра.
- Лимонна кислота.
Ретельно промиваємо плоди. Очищаємо від шкірки. Відварюємо очищення в киплячій воді 20 хвилин. Потім фільтруємо відвар і в нього додаємо саму нарізану м’якоть фрукта. Кип’ятимо 20 хвилин, дістаємо з води і охолоджуємо.
У відвар додаємо півсклянки цукру. Кладемо айву в сироп, кип’ятимо. Варимо протягом 5 хвилин, акуратно помішуючи. Ми залишаємо це в такому вигляді на 12 годин.
Після в каструлю досипаємо цукор, що залишився, і варимо знову до кипіння протягом 5 хвилин. Ці маніпуляції потрібно повторювати до трьох разів. В останню чергу додаємо дрібку лимонної кислоти.
Після виймаємо цукати і просушуємо їх. Посипаємо цукровою пудрою. Частування готове.
Вино
Для приготування домашнього вина знадобляться такі інгредієнти:
- 10 кг айви.
- 0,5 літра води.
- 0,5 кг цукру.
- Лимонна кислота.
М’якоть плоду натерти на дрібній тертці. Масу укласти в емальований посуд. Розчинити приготований цукор в холодній воді і влити в натерту айву. Так виходить сусло. Його потрібно наполягати в темному місці кілька днів.
Кожен день перемішувати масу. Протягом доби починають з’являтися процеси бродіння. Після витримки суміш фільтрують через марлю. У рідину додають лимонну кислоту з розрахунку 7 г на 100 мл соку, туди ж додають 150 г цукру.
Сусло вливають в ємність для бродіння і зберігають у темному місці. По закінченню 5 днів додають 50 г цукру. Через ще п’ять днів повторюють процедуру. Бродити вино повинно не менше 25 днів. Потім перестає виділятися вуглекислий газ, напій набуває прозорість, випадає осад.
Витримувати вино потрібно не менше 6 місяців. Перед тим, як прибрати рідина на зберігання, необхідно позбутися від осаду шляхом відстоювання і переливання вина. Витримувати напій краще в прохолодному місці.
Наливка
Для приготування цього напою знадобляться:
- Плоди.
- Цукор – 400 г.
- Горілка – 0,5 л.
- Корінь імбиру.
М’якоть нарізати невеликими шматочками. Укласти на дно ємності. Додати подрібнений корінь імбиру. Струсити і поставити в світле місце. Струшувати ємність кілька разів на добу. Через пару днів м’якоть пустить сік. Після цього додати горілку. Прибрати настій в місце, захищене від попадання прямих сонячних променів. Не забувати струшувати.
Отриману настойку фільтрують, м’якоть віджимають. За смаком додають цукру. Наливку переливають в пляшку і щільно закупорюють. Чим довше вона витримується, тим приємніший її смак.
Айва найцінніша плодово-ягідна культура. Посадивши чагарник в городі, ви отримаєте масу корисних властивостей. Це рослина невибаглива до догляду. Може рости поодинці або в групах.