Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Раціональне харчування служить невід’ємною умовою підтримки здоров’я. Також дієта є важливою частиною терапії багатьох захворювань, особливо це актуально для патологій шлунково-кишкового тракту. При печінкових захворюваннях лікарі рекомендують дотримуватися дієти під назвою «Стіл № 5».

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Обмеживши вживання шкідливої їжі, пацієнт може істотно зменшити навантаження на ослаблену печінку і поліпшити власне самопочуття. Радикально переглянувши звичний раціон, можна досягти хороших результатів і навіть затримати перебіг захворювання на багато років.

У даній статті міститься інформація про дієту при цирозі печінки, докладно описані меню і страви, які можна включити в раціон як чоловікам, так і жінкам.

загальні рекомендації

При дотриманні дієти №5 необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Їжа повинна бути різноманітною, насиченою вітамінами і корисними мікроелементами. Монодієти більше шкодять організму, ніж сприяють його оздоровленню.
  2. Краще їсти менше, але частіше. В середньому треба харчуватися 5-6 разів на день.
  3. Слід вживати їжу підігрітою. Надто гарячі або, навпаки, холодні страви піддають систему травлення стресу.
  4. Треба намагатися вживати якомога менше солі. Звичайно, можна злегка підсолити блюдо, але тільки тоді, коли воно вже виявиться в тарілці. Ідеальний варіант – зовсім відмовитися від спеції.
  5. Добовий раціон повинен містити близько 2000-2500 ккал для компенсації щоденного навантаження.
  6. Особливу увагу варто приділити режиму пиття. У день бажано пити від 1,5 до 2 літрів чистої води.
  7. Розмір порцій повинен бути оптимальним, щоб не перевантажувати шлунок, але і не відчувати голоду.
  8. Для зниження навантаження на шлунково-кишкового тракту тверді продукти краще їсти в подрібненому вигляді.
  9. Неймовірну користь для організму надають розвантажувальні дні. Досить проводити їх раз на тиждень, дотримуючись менш калорійного раціону, ніж зазвичай. Жорстке голодування абсолютно ні до чого – слід просто віддати перевагу овочам і молочній продукції.

Тим, хто страждає печінковими хворобами, краще варити продукти, готувати їх на пару або в духовці. Небажано їсти смажене, копченості, соління, а також страви, приготовані на мангалі. Іноді можна вживати овочі в тушкованому вигляді, але не більше 2 разів на тиждень.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Дієта № 5 при цирозі печінки

Незважаючи на жорсткі обмеження, список дозволених продуктів досить довгий. Так, при цирозі печінки можна їсти:

  • супи без засмажки, приготовані на нежирному м’ясному або овочевому бульйоні;
  • макарони;
  • борщ без м’яса;
  • молочну продукцію з низьким вмістом жиру;
  • нежирну рибу: варену, приготовлену на пару або в духовці;
  • випічку з несдобного тесту, черствий білий хліб;
  • свіжі фрукти і овочі (вони повинні бути некислими і цілком дозрілими);
  • рідкі каші, в які можна додати трохи вершкового масла;
  • овочі в відвареному, тушкованому або запеченому вигляді;
  • нежирну шинку, варену ковбасу;
  • омлет з білків, приготований на пару;
  • змочену нежирну оселедець;
  • овочеві салати, некислу капусту і ікру з кабачків;
  • ягідний кисіль, компот із сухофруктів, неміцний чай, соки з овочів і фруктів;
  • нежирні види м’яса (куряче, теляче, індиче, кроляче);
  • джем, зефір, мус, мармелад, пастилу, мед.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Можна заправляти страви рослинним і вершковим маслом, молочними, фруктовими і сметанними соусами власного приготування.

Якщо виникають труднощі з травленням, можна використовувати шипшиновий відвар, що має ще й сечогінний ефект. Рекомендується пити його вранці. Приймати їжу треба строго по годинах, а ввечері обмежитися легкими закусками, яблуком або склянкою кислого молока.

Багато людей цікавляться, чи можна їсти печінку при цирозі печінки. Цей продукт дозволяється включати в свій раціон в невеликій кількості (близько 200 грамів). При цьому потрібно обов’язково враховувати вміст у продукті жирів, білків і вуглеводів. Найкраще засвоюється яловича печінка, оскільки вона багата білками і містить мінімум жирів.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Як і будь-яка інша, дієта №5 вносить заборону на вживання в їжу деяких продуктів. Так, не можна їсти при цирозі:

  • консервовані та копчені продукти, соління;
  • сир з високим відсотком жирності, вершки, ряжанку, сметану;
  • шпинат, часник, цибулю, редиску, гриби, редьку;
  • приправи;
  • смажену рибу, м’ясо, яйця;
  • бобові;
  • свіжий білий і житній хліб, здобну випічку, смажені борошняні вироби;
  • шоколад, морозиво, цукерки;
  • кулінарний жир, сало;

Також при цирозі печінки слід відмовитися від алкоголю і сигарет.

Велика частина пацієнтів досить швидко адаптується до нового раціону, оскільки навіть без багатьох звичних продуктів можна смачно і правильно харчуватися.

Які фрукти можна їсти

Фрукти при цирозі їсти не заборонено, проте потрібно дотримуватися деяких правил. Так, плоди не повинні бути надто жорсткими або кислими. Виключити з раціону потрібно цитруси, екзотичні фрукти і важко перетравлювальні плоди. У невеликих кількостях дозволяється вживати полуницю і малину, проте краще віддати перевагу компотам і киселям, звареним з цих ягід.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Чи можна пити каву, квас, мінеральну воду і козяче молоко

Для страждаючих цирозом печінки ці продукти становлять серйозну загрозу. Вони містять шкідливі добавки, які збільшують навантаження на ослаблений орган.

Квас, навіть домашній, здатний спровокувати процеси бродіння в кишечнику, а цього допускати не можна. Козяче молоко, незважаючи на свою користь, теж негативно впливає на функціонування печінки, оскільки його підвищена жирність вкрай небажана при ураженнях цього органу.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Харчування при асциті

Одним з найпоширеніших ускладнень при печінкової дисфункції є асцит – скупчення вільної рідини в черевній порожнині. Ця ознака з’являється через кілька факторів, найсерйознішим з яких є порушення водно-електролітного балансу, а також розлад фільтраційної функції печінки.

Асцит в значній мірі сприяє розвитку цирозу і може спровокувати виникнення додаткових проблем, таких як ниркова або серцева недостатність, зміщення органів.

При асциті необхідно скорегувати свій раціон. Крім вищевказаних рекомендацій, потрібно дотримуватися й інших правил. До них відносяться:

  1. Відмова від солоних страв і максимальне обмеження солі. Спеція призводить до застою рідини в організмі і погіршує самопочуття пацієнта.
  2. Потрібно взяти під жорсткий контроль кількість вживаної рідини. Допускається випивати не більше 1 літра води в день. Сюди включаються також супи і різні напої.
  3. Крім діуретиків, які допомагають виводити рідину, можна використовувати інші засоби для виведення рідини, наприклад, відвар шипшини.

У запущених випадках асциту правильне харчування не зможе запобігти появі набряків, проте воно сповільнить прогресування захворювання.

Зразкове меню на тиждень

Нижче наведено варіант щоденного меню на тиждень.

понеділок:

  1. Перший сніданок: фрукти і сир з низьким відсотком жирності, вівсяна каша з курагою і родзинками, неміцний чай.
  2. Другий сніданок: яблуко, галетне печиво, мед.
  3. Обід: суп на овочевому бульйоні, філе курки, рис з овочами, компот із сухофруктів.
  4. Полудень: омлет з білків, приготований на пару, ягідний кисіль.
  5. Вечеря: макарони з вареною рибою, компот.

вівторок:

  1. Перший сніданок: манка, шипшиновий відвар.
  2. Другий сніданок: яблука з медом, запечені в духовці, компот.
  3. Обід: картопляний суп без засмажки, голубці з індичого м’ясом, парені овочі, кисіль.
  4. Полудень: кисле молоко, сухарики.
  5. Вечеря: запіканка з сиру з родзинками, компот.

Середа:

  1. Перший сніданок: пюре з картоплі, варена риба, чай без цукру.
  2. Другий сніданок: пудинг з нежирного сиру, ягідний компот.
  3. Обід: суп на овочевому бульйоні, рис, котлета на пару.
  4. Полудень: сухарики, компот.
  5. Вечеря: овочі, запечені в духовці, кисле молоко.

четвер:

  1. Перший сніданок: макарони, куряча грудка, компот.
  2. Другий сніданок: молочний суп, несолодкий чай.
  3. Обід: вегетаріанські щі, каша з пшеничної крупи, котлета з риби, фреш.
  4. Полудень: галетне печиво, кисіль.
  5. Вечеря: пюре з картоплі, вінегрет.

п’ятниця:

  • Перший сніданок: макарони, варене м’ясо, кисіль.
  • Другий сніданок: запіканка з картоплі, компот.
  • Обід: суп з вермішеллю, гречана каша, котлета на пару, кисіль.
  • Полудень: вівсяне печиво, неміцний чай.
  • Вечеря: варене м’ясо, овочевий салат, свіжовичавлений сік.

субота:

  1. Перший сніданок: відварний рис, омлет на пару, шипшиновий відвар.
  2. Другий сніданок: нежирний сир з фруктами.
  3. Обід: вегетаріанський борщ, пюре з картоплі, рибна котлета, чай.
  4. Полудень: пісний пиріжок, кефір з низьким відсотком жирності.
  5. Вечеря: макарони, вінегрет, кефір.

неділя:

  1. Перший сніданок: товчена картопля, варена риба, компот.
  2. Другий сніданок: салат з фруктів, ягідний кисіль.
  3. Обід: картопляний суп, рис з пареними овочами, фреш.
  4. Полудень: галетне печиво, несолодкий чай.
  5. Вечеря: сирники з медом, компот.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

рецепти

Незважаючи на обмежений список продуктів, які можна їсти при цирозі печінки, цілком реально харчуватися смачно і різноманітно. Нижче представлені рецепти страв, які підходять для дієти №5.

Суп на овочевому бульйоні

  1. 400 гр. картоплі почистити і нарізати кубиками, кинути його в каструлю, налити води, додати трохи солі, лавровий лист і 2 горошини чорного перцю для аромату.
  2. Коли картопля майже звариться, додати невелику моркву, заздалегідь натерту на тертці, полголовки ріпчастої цибулі.
  3. Овочі зварити до готовності, в кінці можна налити трохи олії.
  4. Можна додати в цей суп шматочки курячого філе, зварені окремо.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Запечена риба або м’ясо

  1. Основне правило харчування при цирозі печінки – продукти потрібно заздалегідь відварити до готовності.
  2. Запікати потрібно вже готову рибу або м’ясо, а щоб поліпшити смак, можна додати сметанний або молочний соус.

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Запіканка з сиру

  1. Близько 250 грамів сиру з низьким відсотком жирності пропустити через сито, щоб не було грудок.
  2. В окремому посуді збити яйце з парою ложок цукру, додати шматочок вершкового масла і родзинки або інші сухофрукти.
  3. Утворені суміші з’єднати, вилити в форму для запікання і відправити в духовку. Подавати зі сметаною або варенням.

Кисіль з ягід або фруктів

  1. У киплячу воду кинути ягоди або фрукти, заздалегідь перебрані і вимиті.
  2. Варити протягом 5 хвилин, в кінці всипати по 2 ст.л. цукру на кожні 3 літра води.
  3. В окремому посуді розвести 2 ст.л. крохмалю з остиглою кип’яченою водою і тоненькою цівкою влити в компот. Якщо він моментально не загусне, треба поварити ще 2 хвилини.
  4. Як тільки консистенція зміниться, потрібно відразу прибрати каструлю з вогню, щоб кисіль не підгорів.

Таким чином, дієта при цирозі печінки є важливою частиною успішної терапії захворювання. Грамотно складене меню допоможе зменшити навантаження на шлунково-кишковий тракт, а також на уражений орган.

Правильне харчування з цирозом печінки: що дозволено, а що заборонено

Дієта при цирозі печінки у жінок: меню і страви, стіл №5

Цироз печінки: діагноз особливо ретельно примушує стежити за харчуванням. Дієта при цирозі – ідеальний вибір для піклування про здоров’я.

Загальні рекомендації

Захворювання печінки є серйозною патологією організму. При холестатичному цирозі печінки здорові клітини гинуть, що призводить до руйнівних змін в організмі.

Уповільнити ці процеси можна лише за допомогою правильного харчування.

Вірно обране харчування при цирозі печінки з доведеною ефективністю може сприяти відновленню пошкодженого органу (в сукупності, звичайно ж, з медикаментозним лікуванням).

При проблемах з печінкою харчування відіграє важливу роль, але пацієнт з цирозом печінки повинен розуміти, що ці проблеми не виліковуються. Але це не означає, що нормальне життя для таких пацієнтів неможлива: головне – почати правильно харчуватися і позбутися від нездорових звичок.

Рекомендації лікаря також мають велике значення: що можна їсти, а які продукти відносяться до заборонених, повинен визначати тільки фахівець. Для кожного пацієнта дієта, призначена лікарем, може відрізнятися нюансами, але пацієнт повинен кардинально змінити свої харчові звички.

Основне завдання лікувального харчування – зняття навантаження з хворого органу, забезпечуючи його нормальне функціонування за допомогою їжі.

Призначаючи дієту, лікар звертає увагу на наступні чинники:

  • Тип захворювання,
  • Фактори його виникнення,
  • Ступінь прояву.

Процес одужання піде успішно, якщо пацієнт буде дотримуватися даних рекомендацій, правил харчування, і серйозно ставитися до отриманих порад.

Особлива дієта: стіл №5

Цироз печінки і та дієта, що призначається при цьому захворюванні, змушують пацієнта повністю виключити продукти, які можуть нашкодити хворому органу. Як правило, такі корисні продукти входять у дієтичний стіл №5.

Вони не викликають подразнення стравоходу, жовчних і печінкових проток, натомість забезпечують організм різноманітними необхідними речовинами, мінімізуючи навантаження на систему травлення. Дієта, рекомендована при цирозі, розрахована на збільшення споживання як білків, так і вуглеводів, при цьому зменшуючи в раціоні кількість жирів і солі.

Стіл №5 включає певні приписання:

  • Дробність, порціонність і збалансованість їжі. Порції рекомендується споживати невеликими, а енергетична денна цінність їжі – не перевищувати 3000 Ккал.
  • Споживана рідина протягом дня – не менше 1,5 літра.
  • Зниження рівня солі у страви.
  • Прийом їжі переважно у теплому, подрібненому (навіть перетертої) вигляді.
  • Виняток смаженої і печеної їжі.

Що можна їсти при цирозі печінки – підкаже тільки фахівець. Але при такому серйозному становищі справ вам слід уважно зосередитися на:

  • Хліб і вироби з борошна (без споживання здоби): підсушений хліб, несолодке і нездобне печиво
  • Супи з дієтичної складової – без піджарки і жирних сортів м’яса
  • М’ясо різних видів – тільки нежирне або значно знежирене (без сала і шкіри)
  • Рибні продукти (обов’язкова вимога – знежирені): відварені або приготовані на пару або у вигляді котлет
  • Яйця – у вигляді різних омлетів (НЕ смажених)
  • Овочі і різноманітні страви з них – сирі, на пару, тушковані, пюре
  • Молочні продукти (з низьким вмістом жиру)
  • Овочеві салати та інші негострі закуски
  • Солодощі: фрукти (не кислі) і сухофрукти, солодкі муси, мед
  • Масло – але тільки натуральне

Продукти, заборонені при цирозі печінки

Те, що не можна їсти при цирозі печінки, обумовлене характером проблеми. Хворобливі прояви забороняють споживати:

  • Хлібні вироби та інші страви, які містять муку (в т.ч. смажені) – свіжі і з тіста
  • Бульйони (особливо наваристі і жирні)
  • Продукти і страви, що відрізняються жирністю (деякі види м’яса, риби, сало, копченості)
  • Страви, які сприяють травленню і виділенню ферментів (сир гострих сортів, жирна сметана, ікра та риба у солоному вигляді, соуси, приправи) – все, що відрізняється жирністю, солоністю і гостротою
  • Яйця (в смаженому стані)
  • Солодощі у вигляді шоколаду, жирних кремів, морозива
  • Алкоголь, кава

Меню на тиждень

  • Меню при цирозі печінки жорстко обмежує в прийомі жирів, але це не означає, що їжа буде не різноманітною і не смачною.
  • Приблизне меню виглядає наступним чином:
сніданок ланч обід Полудень вечеря
понеділок сир (знежирений), каша, неміцний чай яблуко, запечене з медом суп (можна овочі з перловкою), курка (грудка), рис або парові овочі, сухофрукти в компоті омлет, фруктовий кисіль бурий рис, риба на пару нежирних сортів
Вівторок м’ясо (відварене), паста, чай сир і стакан молока суп, овочеві голубці, фруктовий кисіль яблуко (можна перетерте) каша (можна з рису), м’який сир
середа вівсяна каша, чай з додаванням фруктів і трав овочі у вигляді запіканки з додаванням картоплі суп з пасти, нежирне м’ясо з овочевим гарніром, компот з фруктів печиво (можна вівсяне) каша з гречки і фруктовий сік
четвер каша (манна), неміцний зелений чай фрукти (крім винограду) Суп на бульйоні з овочів, риба з відвареним рисом, кисіль з фруктів сухарі (не солодкі) риба, приготована на пару, шипшина у вигляді відвару
п’ятниця омлет з жовтків, каша (можна рисова), зелений чай десерт з сиру, сметана борщ вегетаріанський, картопля (відварна) і м’ясо (нежирне) несолодке печиво паста, морква (парова)
Субота риба і картопля (парові), чай (зелений) яблуко печене, стакан йогурту (несолодкого) щі порожні, тефтелі (парові), паста, компот галетне печиво, стакан кефіру сир з куркою, мінералка
неділя котлети (парові) з кашею, зелений чай Морквяно-яблучне пюре картопля, сир, перетерте яблуко, компот фруктовий кисіль каша (рис, гречка), мінералка

При цьому слід звертати особливу увагу, що для хворих на цироз вкрай небажано присутність будь-якого з заборонених продуктів, а приготування страв має відповідати певним стандартам і рецептам.

Ось деякі з рецептів страв:

Дієта при цирозі печінки

Кисіль з фруктів: 500 грам яблук розрізають, варять на повільному вогні з невеликою кількістю води, потім пюре перемішується і додається невелика кількість цукру, кукурудзяний крохмаль – і кип’ятиться.

Дієта при цирозі печінки

Біфштекси (дієтичні): картопля і овочі (морква) варяться і перебиваються в блендері. Додається рис (відварений) зі збитими білками, формуються кульки. Потім умочують у панірувальні сухарі – і в духовку (жарка заборонена).

Дієта при цирозі печінки

У дієту при цирозі печінки, яку підтримує меню столу №5, обов’язково входять овочі і фрукти – але бажано їх використовувати у перетертій формі.

Особливості харчування при різних формах цирозу

При первинному билиарному цирозі стіл харчування, обраний лікарем, залежить від стадії хвороби:

  • В стадії компенсації – початковій стадії захворювання – стіл №5 призначається в повному обсязі

Коли захворювання ще не проявило себе, обмеження в дієті не будуть потрібні. Але слід врахувати, що такої дієти хворому потрібно дотримуватися все життя.

  • В стадії субкомпенсації ПБЦ зміни дієти також не буде потрібно
  • В стадії декомпенсації стіл №5 має бути обмежений у зв’язку з погіршенням стану пацієнта.

У обмеження входять зменшення білкового раціону (не більше 30 г в день) – це пов’язано з утворенням аміаку при перетравленні білка.

А оскільки організм вже не в змозі переробити цю речовину, рекомендується обмежити споживання м’яса та іншої білкової їжі. І не тільки обмежити, але й виключити в повному обсязі, якщо в стані хворого не буде спостерігатися прогрес.

А якщо хвороба супроводжується асцитом (наявністю рідини), то необхідною умовою буде зменшення обсягу споживання солі і рідини.

Дієта при цирозі печінки

Дієта при цирозі печінки

Будь-яке захворювання приносить в повсякденне життя пацієнтів нові корективи і труднощі. Правильне харчування при цирозі печінки – необхідність, яка сприяє поліпшенню стану здоров’я і самопочуття.

Що ж таке цироз печінки і чому дане захворювання переслідує людей?

Цироз – це патологія, яка приносить велику кількість проблем і незручностей пацієнтам. Печінка всередині нашого організму виступає в ролі фільтра.

При цирозі орган перестає нормально функціонувати, а це негативно впливає на всю роботу організму. Алергени, токсини і шлаки погано виводяться, а контроль над метаболізмом важливих вітамінів пропадає.

Відбувається це через відмирання здорових клітин печінки.

Найчастіше до подібного захворювання призводить неправильний спосіб життя (зловживання алкоголем, жирною їжею, переїдання). Крім того, причиною цирозу може виступити недоліковане захворювання печінки.

Щоб уникнути проблем, частих відвідин лікарні, тривалого медикаментозного лікування і дієти, краще спочатку піклуватися про стан свого здоров’я.

Збалансований раціон, активний спосіб життя, заняття спортом і своєчасне лікування при різних захворюваннях допоможуть уникнути великих проблем у майбутньому.

Що з себе являє дієта при цирозі?

Дієта при цирозі печінки

Всі страви є дієтичними і максимально корисними. Раціон збалансований і спрямований на те, щоб нормалізувати травну систему, зміцнити імунітет, запобігти можливим наслідкам захворювання. Уникнення шкідливої їжі дозволяє полегшити роботу печінки.

Перед початком дієти пацієнту слід відвідати лікаря. Спеціаліст призначає лікування та дієту при цирозі печінки, спираючись на інформацію про ступінь ускладнень, особливості роботи організму, вигляд цирозу та інші дані.

Саме правильне харчування вважається максимально ефективним способом лікування. На відміну від хірургічного втручання та медикаментів, дієта не має наслідків і побічних ефектів.

Меню в основному включає в себе рослинну білкову та вуглеводну їжу. Страви готуються без солі (з мінімальним застосуванням). Щоб їжа не здавалася абсолютно позбавленою смаку, даний продукт дозволено заміняти спеціями та натуральними травами, але в обмежених кількостях.

Дієта при цирозі печінки – як скласти меню?

Будь-яка дієта вимагає від людини внутрішньої готовності та рішучого настрою. Заради свого здоров’я та гарного самопочуття доведеться змінити не тільки своє меню, але й розпорядок дня. Перше, що необхідно зробити – відмовитися від шкідливих звичок.

Переїдання на ніч, сигарети, алкоголь, шкідлива їжа – про це варто забути. Правильні, нежирні продукти розвантажать організм, а особливо полегшать роботу печінки. При відповідальному підході пацієнти зможуть одужати та відчути полегшення.

  Як лікувати цироз печінки

Основні продукти, які можна їсти при компенсованому та декомпенсованому цирозі

Як відновити печінку після алкоголю і не допустити цироз – нижче ми розповімо, як правильно харуватися.

Цироз печінки може бути двох видів:

  • декомпенсований (повністю недієздатний);
  • компенсований (пошкоджений, але все ще функціонує).

При декомпенсованому цирозі кількість уживаного білка мінімальна (не більше 30 грамів на добу). У разі незмінного стану дані компоненти й зовсім виключають з раціону хворого.

Також за день необхідно вживати 100 грамів жирів. 50% молочного походження, а інші 50% – рослинного. Якщо самопочуття продовжує погіршуватися, ця норма скорочується в два з половиною рази.

Що стосується вуглеводів? Їх денна норма повинна становити 450 грамів. Якщо цироз є наслідком ожиріння, то 100 грамів простих вуглеводів виключаються з меню. Припустиме вживання таких продуктів:

  1. варення та мед;
  2. киселі, пудинги й компоти зі свіжих фруктів;
  3. ягоди та фрукти в свіжому вигляді;
  4. деякі види печива;
  5. чорний і білий хліб.

У разі компенсованого цирозу печінки меню на тиждень стає більш різноманітним. До перерахованих вище варіантів можна також додати:

  1. вівсянка, гречка, пшоно;
  2. яловичина;
  3. сир;
  4. білок яєчний;
  5. нежирну рибу;
  6. молоко.

Ефективні та приємні дієти при цирозі печінки

Дієта при цирозі печінки: меню і страви, стіл №5Існує два варіанти дієти, які практично завжди призначають лікарі. Ефективність обох варіантів доведена. Найбільш відомою є дієта №5. Вона призначається при алкогольному та біліарному цирозі печінки.

Дієта номер 5 – це строгий раціон, де виключена жирна, смажена, надмірно солона, солодка та перчена їжа. Організм пацієнта не буде відчувати голоду, адже калорійність дієти перебуває в межах 2500-2900 ккал. Максимально легка та швидкоусвояюча їжа допоможе розвантажити печінку.

Варто пам’ятати, що в дієті №5 всі страви повинні бути м’якими і легко засвоюваними. Повністю подрібнювати їжу не бажано, але різати максимально дрібно м’ясо, картоплю та інші тверді продукти все ж рекомендується. Перетерта їжа рекомендується пацієнтам з діагнозом цироз печінки групи 5А.

Основні правила дієти номер п’ять:

  1. Кількість випитої води за добу не повинно бути менше 1,5 літрів.
  2. Вся вживана їжа повинна готуватися на пару, в духовці або варитися. Смажена на сковорідці їжа (відбивні, пиріжки, котлети) повністю виключена.
  3. Обсяг спожитої солі знаходиться під строгим контролем. Даний продукт дозволений до вживання в дуже маленьких дозах (10 грамів на добу).
  4. Харчуватися необхідно п’ять разів на день невеликими порціями.
  5. У день необхідно вжити 400-450 грамів вуглеводів, 100 грамів білків і 80 жирів (50% тваринного походження).
  6. Супи, борщі на рибному та м’ясному бульйоні заборонені. Лише овочеві варіанти. Всі страви повинні бути теплими. Гаряча і холодна їжа (рідина) – виключена при даній дієті.

  Алкогольний цироз печінки: симптоми, діагностика та лікуванняДієта при цирозі печінки: меню і страви, стіл №5

Дієта при цирозі печінки з асцитом – її особливості

  1. Пацієнт повинен їсти кожні три години, а отже, їжу слід ділити на невеликі порції.
  2. При складному стані в перший час раціон пацієнта складається практично з однієї рідини (відвари з шипшини, компоти з ягід, чаї, соки).
  3. У більшості випадків хворих з асцитом переводять на вегетаріанський раціон (овочі, фрукти, ягоди).
  4. Після поліпшення стану допускаються каші, яєчний білок, нежирний сир, житній хліб, телятина.

Меню при цирозі печінки на тиждень:

  • День 1: Сніданок №1: сир + вівсяна каша зі свіжими фруктами + чай; Сніданок №2: яблуко запечене з медом у духовці; Обід: борщі та супи на пісному бульйоні + варене (запечене) м’ясо птиці + рис + компот із сухофруктів (курага, родзинки, сухі груші та яблука); Полудень: галетне печиво + кисіль; Вечеря: біла риба, приготована на пару + пюре + какао.
  • День 2: Сніданок №1: макарони + м’ясо на пару + теплий чай; Сніданок №2: сир; Обід: суп з картоплею + голубці з м’ясом птиці (індичка, куряча грудка) + кисіль; Полудень: одне яблуко; Вечеря: сир нежирних сортів + відварений рис + мінеральна вода.
  • День 3: Сніданок №1: вівсянка + запечена риба + чай; Сніданок №2: капуста тушкована; Обід: вермішелевий суп + м’ясо птиці, приготоване на пару + компот зі свіжих ягід (фруктів); Полудень: відвар з шипшини; Вечеря: фруктовий салат, приправлений соком лимона.
  • День 4: Сніданок №1: манна каша + чай; Сніданок №2: м’який фрукт (банан, запечене яблуко); Обід: овочевий суп + м’ясо варене + рис + компот; Полудень: сухарик + чай; Вечеря: риба на пару + відвар з шипшини.
  • День 5: Сніданок №1: рис + омлет на пару + чай; Сніданок №2: сир (сирна маса); Обід: борщ на пісному бульйоні, варене м’ясо птиці + картопля-пюре + компот; Полудень: галетне печиво + компот; Вечеря: макарони + салат з відвареної картоплі та буряка + мінеральна вода.
  • День 6: Сніданок №1: біла риба на пару + картопляне пюре + чай; Сніданок №2: яблуко (груша); Обід: щі + парові котлети + спагетті + компот; Полудень: відвар з шипшини; Вечеря: куряча грудка на пару + сирники + чай.
  • День 7: Сніданок №1: парові котлети + гречка + чай; Сніданок №2: морквяно-яблучне пюре; Обід: картопляне пюре + сирна запіканка + запечене яблуко + компот; Полудень: кисіль; Вечеря: манна каша + мінеральна вода.

Дієта стіл №5: дозволені і заборонені продукти, меню на тиждень

Стіл №5 – спеціальна номерна дієта, розроблена доктором М.І. Певзнером. Вважається однією з кращих для людей, які страждають від захворювання печінки, жовчовивідних шляхів і жовчного міхура.

Дієта Певзнера Стіл №5 забезпечує харчування з повноцінною калорійністю, але з обмеженням у жирах і холестеринозалежних продуктах. Також виключені смажені продукти, але є багато фруктів і овочів.

Показання до застосування

  • хронічні гепатити, поза загостренням;
  • хронічні холецистити;
  • холецистити під час одужання;
  • цироз печінки, якщо немає недостатності функції;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • гострі гепатити та холецистити в період одужання;
  • окрім того, дієту 5 призначають за відсутності вираженої патології кишечника.

Мета дієти

Мета п’ятої дієти – це хімічне щадіння печінки за умов повноцінного здорового харчування та нормальної функції жовчовивідної системи організму (щадне харчування).

Загальна характеристика дієти

  • нормальний вміст білка і вуглеводу (з невеликим зменшенням);
  • обмежений вміст жиру в меню;
  • всі страви можуть бути приготовлені наступними способами – варіння, запікання, зрідка – гасіння. Протирати при цьому потрібно тільки овочі, які багаті клітковиною. Жилаве м’ясо рекомендується дрібно рубати. Смажити овочі та борошно не можна;
  • холодні страви при дієті 5 не рекомендуються;
  • протипоказані продукти з великим вмістом пуринів та щавлевої кислоти;
  • виключаються продукти, що викликають здуття кишечника, що містять грубу клітковину, багаті екстрактивними речовинами, що стимулюють секрецію травних соків;
  • передбачено помірне обмеження солі.

Отже, режим харчування стіл номер 5: 4-5 разів на день приблизно рівними порціями.

Натщесерце рекомендується пити рідину.

  • білки – до 80 гр. (50% з яких тваринного походження);
  • жири – до 80-90 гр. (30% з яких рослинного походження);
  • вуглеводи – до 400 гр.;
  • рідина 1,5 – 2 літрів мінімум;
  • загальна енергетична цінність – приблизно 2400 – 2800 ккал;
  • Вживання солі не більше 10 г.

Для підтримки роботи печінки в разі, якщо призначений стіл №5, рекомендується прийом гепатопротекторів (наприклад, Урсосану).

Назва Продукти харчування, які МОЖНА вживати при дієті Продукти харчування, які НЕ МОЖНА вживати при дієті

напої

  • Слабкий чорний чай з лимоном, напівсолодкий або із замінником цукру (ксилітом), молоком;
  • Відвар шипшини;
  • Соки розбавлені водою (при переносимості);
  • Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів;
  • желе;
  • Муси на заміннику цукру (ксиліт) або напівсолодкі на цукрі;
  • Морс і кисіль (не кислий);
  • Заварена ромашка;
  • Екстракт стевії, листя стевії.
  • Кава;
  • какао;
  • Газовані та холодні напої;
  • Алкогольні напої (категорично заборонені всі, включаючи слабоалкогольні);
  • Шоколад;
  • Зелений чай;
  • Молочна сироватка;
  • цикорій;
  • каркаде;
  • Свіжовичавлені і магазинні соки;
  • Кероб.

супи

  • Суп – це головне блюдо в раціоні (нема на бульйоні)!;
  • Супи вегетаріанські – протерті з картоплею, кабачками, гарбузом, морквою, манною, вівсяною або гречаною крупою, рисом, вермішеллю. Дозволяється додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани;
  • Фруктові супи;
  • Молочні супи з макаронними виробами;
  • Борщ (без бульйону);
  • Щи вегетаріанські;
  • гороховий суп (рідкий, з мінімальним додаванням гороху);
  • Суп перловий.
  • Бульйони, зварені на м’ясі, рибі та грибах, а також бульйони на основі бобових, щавлю або шпинату;
  • Окрошка (на кефірі, на квасі, будь-яка).

Каші / Крупи

  • Каші протерті і полув’язкі з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або навпіл з молоком;
  • Різні вироби з круп: суфле, запіканки, пудинги навпіл з сиром, запіканки з вермішелі;
  • Плов з сухофруктами;
  • Мюслі (без заборонених в дієті добавок)
  • Вівсяні пластівці (без добавок);
  • Кус-кус, булгур;
  • Пшоняна каша;
  • Насіння льону;
  • З круп виключаються бобові (як самостійна страва);
  • Перлова, ячна, кукурудзяна крупи обмежуються;
  • Сочевиця.

макарони

  • Нежирна паста з дозволеними продуктами;
  • Жирні пасти;
  • Макарони з забороненими в дієті інгредієнтами;
  • Паста з гострим, вершковим або томатним соусами.

М’ясо / Риба / М’ясопродукти

  • Нежирна яловичина, телятина, кролятина, курятина, індичка (вся птиця без шкіри). М’ясо готується в відварному або паровому вигляді, протерті або рубані (котлети, суфле, пюре, кнелі, бефстроганов, м’яке м’ясо шматком);
  • Голубці, плов з відвареним м’ясом (не кислий соус);
  • Молочні сосиски (дуже обмежено);
  • Нежирні сорти риби (судак, тріска, хек, минтай, тунець) готувати наступним чином – варити або запікати після варіння. Можна робити кнелі або фрикадельки, суфле рибне або цілим шматком філе. Вживання обмежується до трьох разів на тиждень;
  • Свіжі устриці;
  • Креветки, кальмари, мідії – обмежено;
  • Лосось – обмежено за змістом жирів і як закуску, а не основного блюда;
  • Пельмені з телятиною або куркою (тісто, нежирне м’ясо, вода, сіль) – дуже обмежено за змістом жирів і обов’язково – НЕ смажені;
  • Конина (у вареному і запеченому вигляді);
  • Куряча грудка варена або на пару.
  • Нирки, печінка, язик, всі ковбасні вироби, копчені вироби, а також м’ясні консерви;
  • Обмежено вживання свинячого жиру, а кулінарні жири, поряд з яловичим і баранячим, повністю виключаються;
  • Рибні консерви;
  • Солона і копчена риба;
  • Жирні сорти риби (сьомга, форель, сазан, вугор, осетрина, севрюга, білуга, сом та ін.);
  • Ікра зерниста (червона, чорна);
  • суші;
  • Язик яловичий;
  • Крабові палички.

хліб

  • Висівковий хліб;
  • Житній хліб;
  • сухарі;
  • Пшеничний хліб з борошна 1-го і 2-го сортів, підсушений або вчорашньої випічки;
  • Несолодке сухе печиво, галетне печиво;
  • Випечені здобні вироби з вареним м’ясом і рибою, сиром, яблуками;
  • Сухий бісквіт;
  • Слайси (сухарики) пшеничні;
  • Хлібці (без консервантів);
  • Висівки.
  • Всі вироби з листкового і здобного тіста;
  • Пончики смажені;
  • Свіжий хліб;
  • млинці;
  • Смажені пиріжки;
  • Сухарі із здобного тіста.

Молочні / Кисломолочні продукти

  • Сметана (мінімальної жирності) і сир (негострий і в дуже обмеженій кількості);
  • Не більше 2% жирності кефір, йогурт і напівжирний або нежирний сир, молоко – 200 грам. Можна також і сирні страви, суфле і запіканки, вареники ліниві і ватрушки, кисле молоко, пудинги;
  • Сир фета – обмежена за змістом жирів;
  • Йогурти (без консервантів).
  • Виключаються сири солоних сортів;
  • Жирні молочні продукти;
  • Сливки, молоко 6%, ряжанка, жирний сир;
  • Молочна сироватка.

Овочі

  • Крохмалисті овочі, відварені та запечені в протертому вигляді: картопля, цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, пекінська капуста;
  • Салати (ромен, корн, айсберг та інші нейтральні за смаком салати) в обмеженій кількості;
  • Болгарський перець (в обмеженій кількості);
  • авокадо;
  • Морська капуста;
  • огірки;
  • Помідори (в дуже обмеженій кількості, при загостренні – виключити);
  • Стручкову квасолю – самі стручки можна готувати на пару або запікати;
  • Селера, брокколі (краще після теплової обробки).
  • З овочів виключаються: гриби, кукурудза, щавель, шпинат, ревінь, редька, редиска, ріпа, баклажани, часник, цибуля, спаржа;
  • Цибуля зелена, мариновані овочі, консервовані продукти, включаючи консервований горошок;
  • Трави і салати гіркі, кислі, пряні (петрушка, кріп, шпинат, цикорій, рукола, фрізе та ін.) – не можна в якості основного компонента або страви, тільки в якості прикраси або для аромату в мінімальній кількості;
  • Томатна паста;
  • Білокачанна капуста в сирому вигляді (для приготування страви з термічною обробкою в мінімальній кількості дозволена).

Фрукти / Ягоди

  • Яблука – тільки стиглі, м’які і некислі, протерті сирі, запечені;
  • Не більше 1 банана в день;
  • Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе і муси на цукрозамінниках;
  • Гранат (не зловживати), виключно при гемохроматозі;
  • Чорнослив;
  • Кавун, не більше 2 невеликих шматків в день;
  • Сушена папайя, сушена диня, курага;
  • Дині, папайя, ананаси (в салатах в дуже невеликих кількостях, в чистому вигляді – не можна);
  • Фруктове пюре (тільки з фруктів п’ятого столу).
  • Практично всі сирі фрукти і ягоди, включаючи солодкі (наприклад, малина, полуниця, журавлина, брусниця, виноград, ківі, апельсини, мандарини, груша, хурма, диня та ін.);
  • Горіхи в будь-якому вигляді (мигдаль, волоські горіхи, арахіс тощо);
  • Гарбузове та соняшникове насіння, козинаки;
  • Імбир і лимон.

Яйця

  • Яйця у вигляді білкових омлетів, яйця круто і перепелині яйця – до двох білків на добу, жовтків не більше 1/2 в стравах;
  • Смажені страви з цілих яєць.

Масло

  • Вершкове масло (до 30 г);
  • Рафіновані рослинні масла (до 10-15 г), що додаються в страви;
  • Оливкова олія (в обмеженій кількості).
  • Нерафінована олія;
  • Свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.

Закуски

  • Овочеві салати свіжі з рослинним маслом і фруктові салати (в дуже обмеженій кількості, як закуски, а не основного блюда);
  • Кабачкова ікра;
  • Риба заливна тільки після відварювання;
  • Вимочений оселедець нежирна;
  • Риба фарширована;
  • Салати з морепродуктів і м’яса вареного;
  • Вінегрет з дозволеними продуктами, кабачкова ікра, негострий і нежирний сир;
  • Квашена капуста (без додавання оцту), бажано промита.
  • Жирні закуски;
  • Копчені продукти;
  • Гостре і жирне;
  • Маринований імбир (для суші та ролів);
  • Консервовані продукти в будь-якому вигляді;
  • Оливки, маслини;
  • В’ялені томати;
  • Консервовані артишоки.

Соуси / Приправи

  • Овочеві негострі соуси, молочні соуси і сметанні;
  • Фруктові підливи. Борошно смажити не можна;
  • Сіль на дієті номер 5 обмежена – не більше 10 грам в день (!);
  • Петрушка, кріп, кориця, ванілін (незначна кількість в якості приправи для аромату);
  • Соєвий соус (в дуже невеликих кількостях).
  • Майонез;
  • Кетчуп;
  • Гірчиця;
  • Хрін;
  • Перець;
  • Оцет;
  • Аджика;
  • Будь-які прянощі!

Солодке

  • Ягоди і фрукти некислі, в вареному і запеченому вигляді;
  • Дозволено їсти сухофрукти (але краще компот із сухофруктів), желе, кисіль, мус;
  • Можна їсти печиво меренги і зефір (в дуже обмеженій кількості);
  • Можна мармелад і цукерки без какао і шоколаду;
  • Варення (некислі і не дуже солодке, краще розчиняти в легкому чаї або гарячій воді), пастилу, мед;
  • Цукор тільки в невеликих кількостях;
  • Вареники з ягодами, картоплею, капустою (тісто: борошно, вода, сіль);
  • Пряники (але не шоколадні, без добавок і не більше 1 в день);
  • Льодяники;
  • Рахат-лукум без горіхів;
  • Нуга – без горіхів;
  • Цукерки з м’якої карамелі без кунжуту і горіхів;
  • Звичайний бісквіт (1 невеликий шматочок в день).
  • Шоколад і кремові вироби, морозиво;
  • Халва;
  • Будь-які жирні десерти і кондитерські вироби з кремом;
  • Жувальна гумка (особливо при ГЕРХ).
  • Батончики з мюслі;
  • Цукерки з кунжуту;
  • Поп-корн;
  • Гематоген;
  • Вафлі з какао;
  • Чак-чак і щербет;
  • Згущене молоко;
  • Семечки;
  • Козинаки.

Тепер Стіл №5 в мобільному.

Якщо Ви не знайшли продукт в таблиці, запитайте нас, можна його їсти чи ні і в якому вигляді – тут.

Як довго потрібно харчуватися по дієті №5

Тривати може дієта 5 днів (пробний період), якщо організм переходить на такий режим харчування нормально, можна дотримуватися дієти 5 тижнів або до повного одужання. Дієта 5 відноситься до розряду тривалих дієт, її можна застосовувати протягом півтора або двох років.

Але варто відзначити, що в тому випадку, коли немає загострень хвороби, дієта 5 не помітно відрізняється від простого прийому здорової їжі. Просто є деякі особливості, які не можна не враховувати.

Найважливіші постулати дієти 5 – це хімічне і механічне щадіння шлунка, кишечника (щадне харчування).

Технологія приготування їжі

Їжу готують в основному в подрібненому і протертому вигляді, варять у воді, на пару, запікають. Дуже гарячі і холодні страви виключаються.

Приклади меню

Приклад 1

  • Можна скласти по дієті 5 меню такого вигляду:
  • Сніданок: м’ясні тефтелі, приготовані на пару, манна каша, чай.
  • Другий сніданок: кілька сухофруктів, яблуко.
  • Обід: овочевий суп, нежирний м’ясний рулет, фруктовий компот.
  • Полудень: сухарики (без наповнювачів, приготовані самостійно), напій із шипшини.
  • Вечеря: котлети з буряка, чай, печиво.

Ця дієта також відома як «дієта 5а».

Крім лікувальних властивостей, за рахунок нормалізації обміну речовин, можна втратити на дієті 5 кг і більше.

Приклад 2

Перший сніданок: сир нежирний зі сметаною і невеликою кількістю меду, вівсяна каша на воді або молоці (краще 50/50), чай.

Другий сніданок: печене яблуко (можна додати мед).

Обід: суп з овочів (збірний) на рослинному олії (оливкова або соняшникова), відварна курка в молочному соусі, відварений рис. Компот із сухофруктів.

Полудень: відвар з шипшини.

Вечеря: відварна риба з білим соусом на відварі овочів. Пюре картопляне, ватрушка з сиром, чай.

На ніч кефір.

Не знаєте, що ще приготувати?

Нижче представлені прості, дуже апетитні страви, які водночас корисні. А для більш просунутих користувачів пропонуємо самостійно розрахувати будь-яку страву за допомогою калькулятора калорій.

Рекомендуємо: Тиждень 1,
Меню «Тиждень» – середа,
Меню «Тиждень» – четвер,

Leave comment