Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

На сьогоднішній день ця речовина міститься в багатьох алкогольних напоях різних виноробів. Додавання діоксиду сірки (сірчаний ангідрид) стало причиною суперечок, оскільки деякі вважають, що хімічна добавка дуже шкідлива для здоров’я. Необхідно враховувати, що це буде витратно, тому що

будуть потрібні специфічні умови зберігання. Інші дотримуються думки, що не можна обійтися без подібного з’єднання. У матеріалі докладно розглянемо визначення діоксиду сірки в вині, його значення, основні причини для додавання в продукцію та вплив на організм людини.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Що таке діоксид сірки

Передісторія у консерванту дуже велика. Про користь сірки знали римляни і греки, які застосовували двоокис для обкурювання пляшок з метою збільшення терміну зберігання. Використання хімічної сполуки в майстрів Стародавнього Єгипту схоже на сьогоднішнє – для консервації алкоголю. Подібні маніпуляції тривали до кінця Середньовіччя.

У Німеччині вперше задумалися про небезпеку обробки винних ємностей в 15 столітті. Через три століття в ході ретельних досліджень виявили токсичність речовини, що стало приводом для кардинальних змін. У 1987 році в Монреалі був підписаний протокол, згідно з яким ряд країн взяли на себе зобов’язання зменшити використання, а потім припинити застосування консерванту.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмістуЕтикетка з консервантом в складі

В результаті виробники змогли домогтися допустимої концентрації. Додавання антиокислювача діоксиду сірки у вино вважається нормою в заводських цехах або у любителів-виноробів.

Порівняльна таблиця змісту E220 в різних продуктах:

 Червоне сухе вино  160 мг / л
Борошно пшеничне 40 мг / л
 Ізюм сушений  112 мг / л

Добавку E220 активно застосовують на всіх стадіях виробництва вина з кількох причин:

  • для обробки винограду від шкідників або хвороб;
  • для проведення ферментації (бродіння) врожаю;
  • для розливу спиртного в пляшки.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Широкий спектр застосування дає привід для роздумів про використання консерванту. Тим, хто не знайомий з історією виноробства і винною культурою, може здатися, що консервант діоксид сірки шкідливий, але це не зовсім так. Тому варто докладно розглянути, для чого активно застосовують діоксид сірки.

Навіщо додавати діоксид сірки

Виділимо список основних характеристик діоксиду сірки:

  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту представлений в будь-якому вигляді – рідкому, газоподібному стані, як порошок;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту безбарвний;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту має неприємний запах, що отримується при спалюванні сірки;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту вельми отруйний.

Доведена токсичність не скасує використання сірчистого ангідриду з кількох причин. Бюджетні та елітні червоні вина в різних процентних співвідношеннях містять оксид зважаючи на низку обставин:

  • Виконує функції протимікробного реагенту. Молекулярний SO2 є антибіотиком, що запобігає появі більшості мікроорганізмів. Наприклад, дикі дріжджі призводять до псування спиртного.
  • Виступає як дієвий антиоксидант. Знижує надходження летючих кислот (оцтові аеробні бактерії) в ігристому, тим самим збільшуючи термін придатності.

Таким чином, на практиці діоксид сірки є ефективним інструментом для захисту від мікробів і окислювальних процесів. Вінодели можуть забезпечити тривале зберігання якісного продукту без втрати смакових якостей і аромату – справжня причина, навіщо в вино додають діоксид сірки. Даний спосіб допомагає залучати потенційних клієнтів, прискорювати обсяг продажів на виноробному виробництві.

В іншому випадку вишукане вино втратить колишню свіжість як під час транспортування, так і на полиці супермаркету. Покупець втрачає можливість придбати гідний зразок будь-якої марки.

Наслідки після випитого напою можуть бути різні. Тому розберемося у всіх недоліках вин, що містять консервант діоксид сірки.

Шкода добавки

У читачів мимоволі виникає питання: «Чи небезпечний діоксид сірки?» Безумовно, хімічна сполука має негативний вплив на ваш організм. Небезпека прямо пропорційна концентрації газу SO2.

Вдихання парів викликає сильний кашель, порушення дихальних функцій, серйозне отруєння. У запущених випадках розвивається набряк легенів, який загрожує життю.

На щастя, частка речовини у вині порівняно мала, тому летальний результат є досить рідкісним явищем. У США та країнах ЄС дозволено використання двоокису сірки, за умови суворого дотримання допустимих норм застосування.

Можна зробити висновок, що регламенти різних країн сильно відрізняються між собою. Навіть мінімальна доза концентрації в напої може спровокувати такі недуги:

  • сильний головний біль і почервоніння шкіри після алкогольної «вечірки»;
  • блювотний рефлекс і нудота;
  • задушливий «коклюшний» кашель.

Перераховані вище не потребують пояснень, адже алкоголь виступає в ролі потужного токсину. Двоокис створює додаткове навантаження, перевіряючи організм на міцність.

Варто відзначити, що E220 чинить негативний вплив на здоров’я людей з індивідуальною непереносимістю цієї речовини (алергічні реакції виявлені у 0,4% населення Америки). Буквально після одного келиха людина може покритися висипом або відчути себе погано. Астматикам категорично протипоказано вживання продуктів, що містять сірчисте з’єднання.

Діоксид сірки руйнує вітамін B1, дисульфідні містки в білках, що призводить до появи фатальних алергенів.

Звідси випливає, що E220 у вині завдає шкоди людині. Діоксид має одну цікаву властивість – виводиться дуже повільно з організму. Навіть якщо ви не помічаєте симптомів погіршення самопочуття, варто з обережністю вживати міцні напої.

Регулярний і рясний надлишок хімічної добавки дає масу негативних моментів:

  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту руйнування імунітету;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту призводить до випадання волосся;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту погіршення кольору обличчя, поява червоних плям;
  • порушення метаболізму;
  • розлад шлунково-кишкового тракту.

Тому не зловживайте спиртним, яким би сортом вина не був на столі – будь то домашнє алиготе або просекко, куплене за хорошою знижкою.

Використання двоокису у вигляді E220 приносить користь тільки виробникам, оскільки він потрібен для захисту напою від хвороботворних бактерій. Для здоров’я людини сірчаний ангідрид позначається не найкращим чином. На жаль, іншої безпечної методики у виноробній промисловості поки що не придумали.

Як видалити діоксид з вина?

Якщо ви виявили у себе чутливість до цієї добавки і хочете вивести діоксид сірки з вина, спробуйте прибрати сульфіти. Як видалити? У домашніх умовах для цього існує кілька способів:

Подібний варіант не всім підходить, оскільки продукт втратить незвичайні смакові якості та ароматні властивості.

  • провітрювання, яке призведе до випаровування згубного з’єднання;

Існують спеціальні пристрої (аератори), які дозволяють спиртному “подихати” і розкривати тонкі нотки.

  • переливання з одного келиха в інший дозволить сірчаному ангідриду зникнути;

Маніпуляція підтвердила свою ефективність і дієвість. Однак, такий спосіб не підходить сомельє, які цінують яскравий смаковий букет та відповідне післясмак.

Науково-технічний прогрес у цій галузі не стоїть на місці, всі винороби зосереджені на виробництві вин без діоксиду шляхом створення нових принципів обробки винограду: електричного впливу, теплової обробки, заморожування. Серед мінусів цього напою можна виділити порівняно короткий термін зберігання і непідходящість для перевезення на далекі відстані.

З цієї причини, складемо рекомендації для покупки винного напою без діоксиду сірки:

  • Сухі сорти (червоне, рідше біле) не вимагають великої кількості антиокислювачів;
  • Червоне вино містить природний компонент танін, який перешкоджає утворенню консерванту SO2;
  • Дерев’яна пробка вбирає кількість хімічних речовин;
  • Звертайте увагу на регіон вирощування винограду. Вулканічні грунти вбирають сірчані сполуки. Готовий продукт небезпечний для здоров’я.
  • Купуйте алкоголь у перевірених виробників, так менше ймовірність натрапити на підробку.

Раді, що ви прочитали матеріал про антиокислювачі діоксиду сірки в винах до кінця. Сподіваємося, що представлена інформація була корисною виробникам (чи є необхідність додавати його в свою алкогольну продукцію), а також людям, які піклуються про свій організм.

Діоксид сірки в вині: вплив на організм людини

У цьому огляді ми поговоримо про діоксид сірки в вині – вплив на організм цього елемента має певні негативні наслідки. Ми детально обговоримо, що представляє собою ця речовина, якої шкоди організму може нанести і чи можна без неї обійтися.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Що це, як впливає на організм?

Почнемо наш огляд з того, що таке – антиокислювач діоксид сірки в вині (добавка E220). Речовина одержують хімічним шляхом:

  • Обпікаючи сульфіди;
  • Спалюючи органічні сірковмісні сполуки;
  • За допомогою реакції сірчаної кислоти і гідросульфіта.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмістуОтриманий консервант є синтезованою штучною речовиною:

  • Без кольору;
  • У газоподібному стані;
  • Має різкий специфічний запах;
  • Не горить і не вибухає;
  • Розчиняється в спирті та воді.

Який вплив на здоров’я діоксид сірки в вині? На жаль, компонент ніяк не можна назвати корисним. Незважаючи на те, що ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) віднесла його до третього класу небезпеки, потрібно дотримуватися помірності в споживанні, щоб уникнути можливого шкоди для організму.

Шкода

А чим шкідливий консервант E220 у вині, яке негативний для організму вплив може послідувати від безконтрольного споживання?

  • Болі в животі й мігрені;
  • Кашель і хрипи;
  • Діарея і нудота.

Якщо ви значно перевищили норму споживання, можна зіткнутися з серйозними наслідками для організму людини:

  • Набряк Квінке;
  • Утруднення ковтання і дихання;
  • Блювота.

Щоб уникнути подібного негативного впливу на організм, потрібно строго контролювати споживання – СанПіН встановив добову норму в розмірі 0,7 мг на один кілограм маси тіла.

Також рекомендуємо: Відвар вівса: властивості і протипоказання.

Тепер ви знаєте, чи є шкідливий діоксид сірки в вині.

Зверніть увагу, що алергікам і астматикам споживання консерванту протипоказано категорично.

Навіщо у вино додають діоксид сірки?

Питання, навіщо у вино додають діоксид сірки, є дуже важливим – потрібно ретельно розбиратися у тому, що ви п’єте.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмістуРечовина вводиться у віджатий виноградний сік на етапі виробництва:

  • Для впливу на розмноження дріжджових і цвілевих грибів та зниження кислотності;
  • Після підсаджування починається правильне бродіння дріжджового сусла;
  • Надлишки речовини виводять нагріванням у спеціальних апаратах при температурі від +90 до +110 градусів, потім через рідину пропускають інертний газ.

Для чого додають діоксид сірки у вино, яким цілям служить консервант у складі готового продукту?

  • Впливає на стабілізацію природного кольору;
  • Підтримує окислювальні процеси;
  • Допомагає досягти мікробіологічної стійкості;
  • Попереджає розвиток бактеріальних організмів;
  • Впливає на рівень солодощі.

При виробництві компонент активно служить і іншим цілям – ці методи не змінюються протягом багатьох років:

  • Для дезінфекції обладнання як зовні, так і всередині;
  • Для очищення інвентарю, пробок і тари;
  • Для знезараження приміщень.

Ми поговорили про те, що це – консервант діоксид сірки у вині, визначилися з його впливом на організм людини. Пора дізнатися, чи можна знайти виробника, який не використовує цей консервант.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Чи існує вино без діоксиду сірки?

Чи є вино без діоксиду сірки, чи можна знайти подібний напій? Відразу ж обмовимося, що подібне неможливо – якщо виробник навмисно не додавав компонент, то він з’явився в складі природним шляхом. Речовина є побічним продуктом бродіння дріжджів – правда його зміст мінімальний і коливається на рівні від 5 до 15 мг на один літр, на це людина вплинути не може.

Також рекомендуємо: Сорбат калію.

Велика частина виробників свідомо додає антиокислювач діоксид сірки у вино і шампанське – про причини ми детально розповідали вище. Але існує кілька марок – у складі подібної продукції ви не знайдете штучно введеного газу.

Отже, в яких винах немає діоксиду сірки? Наводимо невеликий перелік біодинамічних та органічних алкогольних напоїв:

  • Zind-Humbrecht (Ельзас, Франція);
  • Leroy (Бургундія, Франція);
  • Jacques Selosse (Шампань, Франція);
  • Gravner (Фріулі, Італія);
  • Kalleske (Долина Баросса, Австралія);
  • Domaine Jean-Louis Tissot (Юра, Франція);
  • Matassa (Лангедок-Руссільон, Франція);
  • Emidio Pepe (Абруццо, Італія);
  • Riecine (Тоскана, Італія);
  • Gotsa (Кахетія, Грузія);
  • Magma Rosso (о. Сицилія, Італія);
  • Munjebel Rosso (о. Сицилія, Італія).

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Список вин без діоксиду сірки вам обов’язково стане в нагоді – у виробництві подібних продуктів сульфіт використовується тільки для обробки приміщень і тари (допомагає знезаражувати і вбивати мікроби). Чому шкідливий газ не застосовується в біодинамічному алкоголі? Виноградники не обробляють пестицидами, стандарти виготовлення дуже суворі;

Наведені напої маркуються спеціальною позначкою, яка свідчить про природність і органічне походження / виготовлення.

Як вибрати напій з найменшою кількістю компонента?

Ви напевно віддасте перевагу вживати смачний і якісний алкоголь. Ми рекомендуємо запам’ятати наші корисні поради та рекомендації, які дозволять уникнути можливої шкоди і негативних наслідків:

  • Вибирайте сухі сорти (переважно, червоне, але можна і біле). Чим більше цукру, тим активніше процеси бродіння, а значить, потрібно більше шкідливих добавок;
  • Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмістуЧервоне сухе відрізняється невисоким вмістом газу завдяки впливу природного компонента таніну;
  • Гвинтові пластикові пробки говорять про те, що у виробництві використовувалося мінімальну кількість хімічних засобів. Дерев’яні класичні пробки говорять про зворотне;
  • Зміст хімічних компонентів тим нижче, чим нижче pH. Вибирайте напої з високим відсотком спирту і рівнем кислотності;
  • Зверніть увагу на регіон, де ріс виноград – якщо по сусідству з виноградниками знаходяться вулкани, природний сульфіт і так надходить з грунту у великій кількості;
  • Зверніть увагу на перевірених виробників, які зарекомендували себе як хороша фірма, що робить якісну продукцію.

Також рекомендуємо: Чому імбир всередині синій

На жаль, часто виробник не говорить про те, яка кількість добавки Е220 у вині було використано на етапі виробництва.

Багато хто хоче знати, як нейтралізувати діоксид сірки в вині, щоб позбутися головного болю на ранок. Розвіюємо міф – кількість компонента в складі ніяк не впливає на головні болі. Вони виникають тільки через надмірне споживання алкоголю. Дивіться підтвердження в відео.

Ми навчили вас вибирати вино без діоксиду сірки, а також алкоголь з найменшим вмістом добавки. Якщо ви віддаєте перевагу класичним перевіреним варіантам з додаванням сульфіту – будьте обережні в споживанні. Вино – прекрасний напій, але підходити до нього варто уважно і з розумом.

Діоксид сірки в вині – користь чи шкода для організму людини?

Коротка і ємна запис на етикетках винних пляшок «Містить сульфіти» змушує більшість споживачів задуматися про користь і шкоду цього напою.

Горезвісна харчова добавка Е220 наводить жах не тільки на адептів здорового харчування, але й на всіх інших споживачів. Мабуть, не існує більш демонізованого консерванту, ніж діоксид сірки.

Чим же так не догодив сірчистий ангідрид прогресивному людству, що воно повстало проти нього в єдиному пориві?

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Що таке діоксид сірки

Ті, кому вдалося зберегти у своїй пам’яті елементарні знання з курсу початкової хімії, з легкістю згадають, що діоксид сірки – це безбарвний газ, що володіє різким специфічним запахом, і має формулу SO2, який утворюється при спалюванні сіркозмістких компонентів. У промислових масштабах сірчистий газ отримують при випалюванні сірчаного або залізного колчедану.

Утворюється діоксид сірки і як побічний продукт при спалюванні вугілля, газу, нафти та мазуту. Він же є основним компонентом вихлопних газів при русі автомобілів.

Виникає резонне питання, як настільки екстравагантному елементу вдалося перетворитися з шкідливого компонента в корисний консервант і перекочувати в виноробну промисловість.

Перші згадки про окурювання судин для зберігання вина сірчистим димом зустрічаються ще в роботах Гая Плінія Секунда. Саме завдяки цьому давньоримському ерудитові в наш побут увійшла крилата фраза «Істина у вині».

Жив Пліній Старший в першому столітті нашої ери. Чи означає це, що протягом 2 тисячоліть винороби всіх країн використовують сірку в своєму виробництві? На жаль, ми цього ніколи не дізнаємося.

Але такі згадки про сірчистий ангідрид в виноробстві з’являються лише на рубежі 16-17 століть.

В наші дні діоксиду сірки присвоєно 3 клас токсичності. У великих концентраціях цей газ неймовірно небезпечний для людського організму. Задуха, кашель, запаморочення, слабкість, нудота – ось далеко не повний список симптомів, що виникають при отруєнні SO2.

Чому ж, незважаючи на високу токсичність сульфітів, їх продовжують використовувати не тільки в виноробній промисловості, а й у виробництві:

  • плодово-ягідних і овочевих соків;
  • фруктових пюре;
  • сухофруктів;
  • кондитерських виробів;
  • пива.

Подивіться на фото, на ньому чітко продемонстровано, що кількість сірки в деяких продуктах значно більше ніж у вині.

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Відповідь на питання проста. На жаль, прогресивному людству до сих пір не вдалося синтезувати речовину, яка б володіла ідентичними обеззаражувальними, стабілізуючими і антиоксидантними властивостями, при цьому не надавала шкідливого впливу на людський організм і мала бюджетну вартість.

Адже, крім шкідливого впливу, діоксид сірки має масу позитивних властивостей:

  • антибактеріальне;
  • антиоксидантне;
  • екстрактивне.

Діоксид в виноробстві

Сьогодні не тільки великі виноробні компанії, але й домашні майстри додають в вино сірчистий ангідрид. Однак якщо в промислових масштабах внесення сірки присутнє на всіх етапах виробництва, то в домашньому виноробстві – тільки перед дробленням плодів і іноді для дезінфекції скляних бутлів.

При великих потужностях виробникам не складає особливих труднощів впровадити летючий газ в сусло, а ось в дрібних господарствах цей процес неможливий. Як же домашні майстри вирішують цю задачу? Справа в тому, що у виноробстві дозволено використовувати не тільки газоподібний діоксид сірки, але й кристалообразний:

  • піросульфіт калію (Е224);
  • гідросульфіт калію (Е228).

Всі вони відносяться до однієї групи – сульфітів.

Внесення будь-яких із перерахованих добавок в сусло називається сульфітацією вина.

Користь сульфітації

Первинне внесення сірчистого ангідриду відбувається відразу ж після збору ягід. На цьому етапі сірка блокує дію хвороботворних бактерій і диких дріжджів, що містяться на оболонці плодів (антибактеріальне дію).

Слід зауважити, що допустима кількість внесеної сірки не вбиває повністю всі наявні мікроорганізми, а всього лише на час блокує їх дію. Такий крок дозволяє запобігти неконтрольованому розмноженню шкідливих організмів, які здатні в лічені дні перетворити будь-яке сусло в оцет.

У процесі бурхливого бродіння більша частина сірки вступає в реакцію з іншими елементами сусла, а потім випаровується або випадає в осад, а що утворилися спирти знищать шкідливі мікроорганізми.

Діоксид сірки прекрасно справляється зі знищенням мікроорганізмів, згубно впливають на збереження плодів.

Саме тому навіть в невеликих присадибних господарствах найефективнішим способом знезараження теплиць і садового інвентаря вважається обкурювання їх сірчистим ангідридом.

Спалювання сірчаних шашок в парниках – класичний приклад боротьби з шкідливими дріжджами і хвороботворними бактеріями.

Крім цього сірка – це антиокислювач, що перешкоджає окисленню сусла (антиоксидантне дію), не даючи кисню вступати в реакцію з фруктовими кислотами. На цій властивості заснований принцип освітлення соків і сухофруктів.

Можливо, вам доводилося звертати увагу на те, що розрізане яблуко дуже швидко темніє, а свіжовичавлений яблучний сік миттєво перетворюється в каламутний напій рожевого кольору.

Куплений в магазині сік має абсолютно інші якості. Він прозорий, світлий і абсолютно не містить сухих суспензій.

Звичайно, в деяких випадках стабілізацію і освітлення проводять із застосуванням аскорбінової кислоти, але найчастіше це вплив ангідриту сірчистого.

Вплив сірки на ягідно-плодові соки / сусла помітно навіть на клітинному рівні. Молекули сірки пробивають оболонку кожної клітини, сприяючи витікання з неї максимальної кількості ароматичних і смакових складових (екстрактивне дію). У комплексі це призводить до збагачення букета і збільшення виходу готового продукту.

Правила поєднання вина і страв

Вплив діоксиду на організм

Діоксид сірки в вині: навіщо додають, вплив на організм, небезпечний чи ні, норми вмісту

Як часто нам доводиться чути, що головний біль після розважального застілля з великою кількістю алкоголю – це реакція організму на присутній у вині сірчистий ангідрид.

Підтвердити або спростувати це твердження немає можливості, адже клінічні випробування в цій області не проводилися, а значить всі наші умовиводи лише домисли і догми.

Існують гранично допустимі межі вмісту у вині сірчистого ангідриду. У всіх країнах світу ці показники різні. В Україні виробники зобов’язані керуватися ГОСТ 32030-2013, який регламентує вміст діоксиду сірки на рівні:

  • Сухі вина – не більше 200 мг / л;
  • Солодкі вина – не більше 300 мг / л.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує не перевищувати середньодобову норму споживання сірчистого ангідриду в кількості 0,7 мг на кожен кілограм ваги. Втім, вплив на організм людини залежить від індивідуальних особливостей: хтось чудово переносить надлишок, а хтось відчуває нездужання навіть при найменшому попаданні сірки в організм.

  • В результаті численних спостережень, було помічено, що частіше за інших страждають від отруєнь сіркою люди, які хворіють на астму.
  • Сірка не накопичується в організмі і виводиться з нього природним шляхом з потом і сечею.
  • Як тут не згадати фразу ще одного видного діяча Парацельса: «Все є отрута і все є ліки, справа лише в дозі».

Нікому з нас не прийде в голову заперечувати користь вітамінів D і А. Всі ми прекрасно інформовані про те, що нестача в організмі цих елементів призводить до серйозних захворювань. Але ж надлишок цих же самих вітамінів викликає отруєння. А значить, вся справа тільки в нормах споживання будь-яких синтезованих хімічним шляхом добавок.

Якщо ж ви боїтеся, що наявний у вині сірчистий ангідрид згубно відіб’ється на вашому самопочутті, перед вживанням напою провітріть його. Існують спеціальні пристрої для аерації вин (провітрювання), але можна обійтися і без їх використання.

Досить кілька разів перелити вино з однієї ємності в іншу, і чим більшим виявиться відстань між двома судинами, тим більше сірки випарується під час аерації.

Такий метод має дуже високий показник ефективності, але разом з шкідливою сіркою з вина зникнуть і численні смакові і ароматичні нотки, за які так цінують цей напій справжні гурмани.

Висновок

Якщо ви є прихильником сухофруктів, пакетованих соків або картоплі фрі, з задоволенням вживаєте ці продукти і ніколи не відчуваєте нездужання, не слід переживати про те, що міститься діоксид сірки в вині завдасть непоправного удару по вашому організму. Адже в будь-якому з перерахованих товарів кількість сірки набагато більше, ніж в келиху солодкого ігристого вина.

Діоксид сірки в вині: Навіщо додають консервант E220, його вплив на здоров’я, користь і шкода, список марок вин без антиокислювача

Чутки про шкідливість діоксиду сірки в вині (Е220) занадто перебільшені серед поціновувачів цього напою. В першу чергу вміст добавки в алкоголі мізерно мало. Крім того, двоокис сірки присутній у продуктах харчування, які людина споживає щодня. Однак існує регламент щодо пропорцій компонентів в промисловому виробництві.

Шановні відвідувачі!

Наші статті носять інформаційний характер щодо вирішення тих чи інших юридичних питань. Разом з тим, кожна ситуація індивідуальна.

Для вирішення конкретного завдання заповніть форму нижче або задайте питання онлайн-консультанту у спливаючому вікні праворуч внизу екрана або телефонуйте за номерами, вказаними на сайті (цілодобово і без вихідних).

Це швидко і безкоштовно!

Область застосування антиокислювача Е220

Є документальне підтвердження того, що у Стародавніх Римлян в напій додавали Е220.

Сірка в вині (Sulphur Dioxide – латинською) в перекладі може звучати як:

  • двоокис сірки;
  • сульфат діоксид;
  • сірчистий ангідрид SO2;
  • сірчистий газ;
  • діоксид сірки;
  • триоксид сірки.
  • Це консервант хімічного походження з міжнародним маркуванням – Е220.
  • Спалювання елемента S призводить до виділення їдких парів газу – це і є сірчистий ангідрид, який є гарним поглиначем (антиоксидант) і впливає на стан сусла з позитивного боку.
  • Цей вид газу застосовується на різних етапах виноробства.

Використовується в наступних якостях:

  1. Порошок.
  2. Водний розчин або газ.
  3. Виноградні кущі проходять обробку сульфат діоксидом. При цьому знищуються шкідливі мікроорганізми. Додатково використовується для профілактики хвороб.
  4. В процесі ферментації, збору, пресування і розливу також проходить разом з газом.

У вино додають діоксид сірки перед розподілом рідини і закупоркою ємності.

Бочку, перед тим як розлити готовий напій, обробляють саме газом. Спалюють всередині ємності шматочок твердого хімічного елемента S. За рахунок цього тара стає стерильною, оскільки сірчистий газ видаляє всі види бактеріального життя.

Е220 відноситься до середньо отруйним газам. Присвоєно 3-й клас за шкалою небезпеки. При передозуванні негативно впливає на організм. Особливо слід бути обережним жінкам, які перебувають на будь-якій стадії вагітності.

Подивіться відео: «Навіщо в вино додають діоксид сірки і наскільки це шкідливо.»

Звідки у вині Е220

У вині діоксид сірки може виявитися двома шляхами:

  1. Штучним. Е220 хімічний консервант додається спеціально в ємності для зберігання напою. Роблять це як великі заводи, так і виробники приватного порядку.
  2. Природним. Бісульфіти та сульфіти є в будь-якому ґрунті. Потрапляти в кущ лози можуть через кореневу систему. Плюс напій в процесі ферментації самостійно виробляє невелику дозу діоксиду сірки.

Останніх видів добавок, отриманих природним шляхом, мало. Вони не можуть в повній мірі боротися з утворенням небажаної мікрофлори. Грибки і інші дріжджові організми, активно зростаючи у вині без діоксиду сірки, згубно впливають на смак напою.

Тому алкоголь схильний до процесу окислення і в результаті стає аналогом оцту.

Міф чи реальність

Існує міф, що добавка Е220 – це потужний антиоксидант. Однак твердження не повною мірою вірно. З точки зору хімічних процесів це виглядає наступним чином: альдегіди присутні у всіх сортах вин, адже відповідають за кислотний запах продукту. Якщо їх «не тримати» під контролем, вони з будь-якого елітного вина зроблять кислу бадягу.

Одна зі складових діоксиду сірки SO2 – бисульфит HSO3. Саме він утворює зв’язок з альдегідом, тим самим не даючи добавці окисляти вино понад норму, адже виступає стабілізатором.

В реальності діоксидом сірки обробляють свіже м’ясо недобросовісні продавці, щоб уповільнити процес псування і продовжити термін зберігання, а товар не виглядав «залежалим».

Всі «натуральні» соки фабричного виробництва містять Е220. Причина додавання аналогічна – зупинити процес бродіння і продовжити термін зберігання продукції.

Схема впливу E-добавок на організм

Але потрапляння діоксиду сірки в організм відбувається не тільки з вином.

Так, Е220 (з розрахунку на мг / 1 кг) міститься в наступних продуктах харчування:

  • яблучна сушка – 550;
  • сушені гриби – 95 мг;
  • гірчиця – 240;
  • олives і похідні з них – 1050;
  • інжир і родзинки – 1950.

Важливо знати міру в усьому, тоді питання про шкідливість діоксиду сірки в вині не виникатиме.

Для чого в вино додають антиокислювач

Такий компонент, як SO2 – токсичний хімічний елемент, але все ж має право бути доданим до спиртного. Вартість напою не залежить від того, чи є консервант діоксиду сірки в вині чи ні. У світлі та малоспритмісні сорти додаються в більшій кількості, ніж у кріплені та червоні види.

Похідні SO2 розчиняються в спирті і воді.

Позитивною рисою E220 є антибактеріальну дію. Безсистемно зростаючі дикі дріжджові гриби призводять до підвищеного бродіння вина, що погано для багатьох сортів. Діоксид сірки працює як знищувач патогенної флори і зайвих дріжджів, виступаючи в ролі «протимікробного реагенту».

Додатково, добавка Е220 – це консервант. Елемент блокує шляхи проникнення бактерій, що розмножуються при високому рівні кисню (аеробних). Тим самим зменшує відсоток летючих кислот у вині. Процес безпосередньо пов’язаний із терміном зберігання готового напою, адже довгі транспортні пересування пляшок, бочок з вином і зовсім неможливі без добавки Е220.

Винний ГОСТ

У законодавчо прописані всі нормативи по виробництву вина, його утриманню і зберіганню:

Таблиця 1.

Відповідно до технічної документації, затвердженої на державному рівні, допустимий максимум змісту сірчистого ангідриду (Е220):

  • столові (сухі) вина – 200 мг / 1 літр;
  • напівсухі сорти – 300 мг / 1 л;
  • солодкі і кріплені – 300 мг / 1 л.

Чи є вино без діоксиду сірки (Е220)

Винороби стверджують, що напій, де не присутня Е220, не існує. Кращий органічний продукт міститиме діоксид сірки, але в менших кількостях. Оскільки SO2 – це один з додаткових побічних явищ при бродінні.

Дотримуючись при купівлі вина деяких принципів, споживач здатний оформити товар з найменшим вмістом токсинів:

  1. Будь-які солодкі сорти за рівнем сульфітів випереджають столові марки. Причина проста – солодке вино легше «бродить».
  2. Якщо маєте можливість дізнатися місце, звідки родом виноград, з якого зроблений напій, рекомендується віддавати перевагу територіям, віддаленим від вулканічних утворень, оскільки поблизу грунт просякнутий сіркою.
  3. Танін, що міститься в червоних напоях, є сильним антиоксидантом. Відповідно, потреби в надмірних дозах сірчистого газу немає.
  4. Пробки для пляшок з вином, оснащені різьбленням, краще за звичайні пробкові заглушки.

Вино з низьким вмістом SO2 – рейтинг марок

Цінителі органічної продукції можуть знайти і купити пляшку вина без діоксиду сірки.

Список найбільш популярних назв, які представляють на ринку напої з низьким вмістом Е220:

  1. Ле Ж Де Шато Гіро / LE G DE CHATEAU GUIRAUD.
  2. Брунелло ді Монтальчіно / Brunello di Montalcino.
  3. Adega de Pegoes / Адего де Пегоеш.

Перелік відомих виробників вина без діоксиду сірки:

  • DOMAINE Zind-Humbrecht / винне господарство Домен Зінда Умбрехт (Франція).
  • Домен Леруа / Domaine Leroy (Франція).
  • Каллеске Баросо Валею / Kalleske Barossa Valley (Австралія).
  • Gotsa Vines / Готса Вайн (Грузія).
  • Гравнер / Gravner (Італія).
  • Italien Winery in Giaole in Chianti, Reicine SS / Рейсін (Італія).
  • Magma Vino De Tavola Rosso / Магма Россо (Італія).

Перш ніж купити товар в алкогольному магазині, зверніть увагу на значки «USDA Organic» і «Exocert». Вони свідчать про низький вміст хімічних домішок у напої, а, відповідно, і Е220.

Вплив Е220 і SO2 на організм людини

Діоксид сірки в вині впливає на людину в залежності від дози вживання алкоголю або продукту харчування. При цьому обсяг визначається індивідуально.

Згідно з дослідженнями, зафіксовано, що люди, які страждають підвищеним або зниженим рівнем кислотності шлунка, більше схильні до негативного впливу Е220.

Симптомами слабкого отруєння вина добавкою Е220 є:

  • раптові невгаваючі головні болі;
  • нападоподібний кашель;
  • легка форма задухи;
  • напади нудоти;
  • тахікардія (прискорене серцебиття);
  • закладеність носової порожнини;
  • проблеми з промовою (незв’язність і уривчастість).

При вдиханні парів SO2 тривалий час або прийомі всередину великим об’ємом, розвиваються такі наслідки:

  • набряк легенів, що загрожує летальним результатом, якщо вчасно не почати лікування і очищення організму;
  • тривалий розлад шлунка і загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • гостре прояв алергічних реакцій, усунення яких можливе лише в лікарняному стаціонарі;
  • збій захисних властивостей організму і порушення метаболізму;
  • судоми кінцівок.

Вміст сірки в вині в порівнянні з різними продуктами

На ступінь ранкового похмілля після вживання вина частково впливає і сірчистий ангідрид. Продукти розпаду алкоголю – токсини, а добавки у вигляді Е220 негативно позначаються на роботі печінки.

При вживанні вина людям, що страждають на хронічні захворювання нирок, слід стежити за нормою прийому алкоголю. Оскільки система працює не на повну силу, існує складність з виведенням залишків SO2. Для астматиків передозування токсичних речовин, навіть невелика, провокує напади задухи.

Крім негативних факторів, зміст сірки не повинно бути нижче норми.

Е220 входить до складу ряду амінокислот, без яких неможливий повноцінний процес синтезу білків. Останнє, в свою чергу, впливає на створення сполучних тканин в організмі.

Недолік Е220 відбивається на стані шкіри, волосся і нігтьових пластин. Великий вміст присутній в кератині, без якого про здорове блискуче волосся можна забути.

Вплив сірки, що міститься у вині, на організм:

  1. Вироблення жовчі.
  2. Стабільне повноцінне клітинне дихання.
  3. Бере участь у створенні хрящової і кісткової тканини. Прийом вітамінів з сіркою в період активного росту підлітків дуже важливий для подальшого розвитку.
  4. Вживання в медикаментозних цілях, здатне зняти гострі симптоми бурситу, міозиту і артриту.
  5. Профілактика виникнення викривлення хребетного стовпа (сколіозу).
  6. Антиоксидант Е220 всмоктує шлаки і токсичні речовини і виводить їх природним шляхом.
  7. Деякі форми алергії можна лікувати за допомогою сірки, оскільки вона «пов’язує» саме ту речовину в організмі людини, яке провокує напади.

Максимально допустимий вміст

Дослідження, проведені ВООЗ на тваринах, виявили безпечний для здоров’я обсяг споживання добавки Е220. Щоденна норма становила 0,7 мг. з розрахунку на кожен кілограм ваги.

Якщо пацієнт страждає на хронічну алергію, то навіть незначне перевищення цього показника може викликати загострення хвороби. Саме через можливі реакції більшість сертифікують організацій мають чіткий регламент за змістом діоксиду сірки в алкогольному продукті.

Допустимий рівень Е220 у вині відрізняється в країнах:

Таблиця 2.

ІмпортерСортНорма, мг / л.

В Україні • Сухе • Напівсолодке і напівсухе 250 350
європейські держави 160 300

Крім стандартних видів алкогольної продукції, Євросоюзом визнано органічне вино. Норма вмісту в ньому добавки Е220 не повинна перевищувати 100 мг. з розрахунку на 1 літр.

Як нейтралізувати

Для того щоб максимально уникнути наслідків вживання діоксиду сірки, тобто канцерогену Е220, і полегшити роботу шлунково-кишкового тракту під час розпивання спиртного, рекомендується прийняти дозу лужної або кислотної рідини під час споживання алкоголю.

На замітку: не радять випивати вино відразу ж після розлиття по келихах, слід почекати 5 хвилин, щоб Е220 частково вивітрювався.

Вживання в невеликих дозах дозволяє уникати похмільного синдрому. Прогулянки на свіжому повітрі стимулюють виведення з організму залишків консерванта Е220.

Чи можливо прибрати діоксид сірки з харчових продуктів і напоїв

Токсичність сірки і її вплив на організм

Сучасні технології шукають шляхи безпечного видалення консервантів Е220 з продуктів харчування і вина, в той же час, зберігаючи термін придатності і якість продукції.

На електронному ринку представлені різні гаджети для спиртних напоїв. Виробники стверджують, що за допомогою пристроїв можна видаляти сірчистий газ з рідини.

Так, препарат під назвою «Уллоа» був відзначений світовою громадськістю на виставці. Вартість обладнання в роздріб складає 79 доларів. У комплект з апаратом постачається аератор і пориста речовина. За ідеєю, напій, пропущений через ці фільтри, буде очищено від осадів і будь-яких хімічних домішок.

Агрегат активно продається, але досвідчені сомельє і приватні виробники скептично дивляться на використання пристрою. За їхніми спостереженнями, це «вбиває» не тільки Е220, але й структуру вина.

Експерти, які пробували виноградний алкоголь до і після процесу фільтрації апаратом UllO, твердять, що різниця в смаку принципова. Чи це фейк або чергова спроба озолотитися на довірливих споживачах, прямих доказів немає. Останній вибір і рішення про купівлю приймається виключно клієнтами.

Додаткова інформація

Сірчистий газ «боїться» двох речей:

  1. Вода – розчиняє Е220.
  2. Повітря – відповідно, випаровує.

Для видалення токсинів з винних напоїв їх можна розбавити водою. Але навряд чи ця рада припаде до душі справжнім гурманам. Разом із розчиненням токсичних речовин зникне і винний букет.

Сомельє рекомендують – дати келіху «подихати» або використовувати при розливі аератор.

Аератор – спеціальне пристосування, яке одягається на шийку відкритої пляшки. В процесі розподілу напою по ємностях він активно насичується киснем.

«Молоде вино» за технологією зобов’язане дихати перед вживанням. Принцип його виробництва такий, що алкоголь насичений понад норму танинами – «винуватцем» терпкого смаку і випадає осад. Чим довший термін витримки тари, тим менше процентний вміст елемента. Тому молоде спиртне має насичуватися киснем перед вживанням.

При використанні нових технологій обробки плодів (заморозка, вплив струмів) виробникам вдається відмовитися від застосування хімічних консервантів і антиоксидантів. Продукт на виході максимально натуральний, але тривалі транспортування він не витримує.

Діоксид сірки в вині: навіщо, вплив, чи шкідливий

Вивчаючи етикетки, можна переконатися, що велика частина виноградних напоїв містить діоксид сірки. Причому, присутній він не тільки в доступних винах бюджетної категорії, але й в елітній продукції.

У складі спиртного даний інгредієнт зазвичай підписують як «E220». Аналогом написи можуть служити позначення: «оксид / діоксид / двоокис сірки», «SO₂», «Sulphur Dioxide», «сірчаний ангідрид».

Навіщо діоксид сірки (E220) додають у вино

Двоокис сірки використовують у харчовій промисловості ще з часів Середньовіччя. Вперше її антимікробні властивості були помічені в Стародавньому Римі.

Винороби здавна обробляли сіркою винні бочки та додавали її оксид в напої. Застосовували добавку й для консервації інших продуктів. Коли були помічені токсичні властивості сірчистого газу, стали вводитися заборони на його використання. Однак з часом винороби повернулися до включення добавки в напої, визначивши безпечну дозу речовини.

На даний момент повноцінної безпечної заміни даного інгредієнта не знайдено.

Сьогодні діоксид сірки застосовують не тільки у виготовленні алкоголю, але також у виробництві соків, сухофруктів, солодощів тощо. Використовують його в різних видах: в газоподібному стані, у формі порошку або розчину.

У виноробстві E220 незамінний на наступних етапах виробництва:

  • При зборі врожаю і пресуванні ягід.
  • Під час бродіння і ферментації напою.
  • У процесі розливу по пляшках.

Залежно від ситуації, додавання діоксиду сірки зупиняє бродіння, перешкоджає утворенню оцтової кислоти, стабілізує смак і колір вина, продовжує термін зберігання напою, дезінфікує тару і виробничий інвентар.

При відсутності антиокислювача спиртне швидко скисає і псується. На відміну від виноградної продукції, міцний алкоголь не вимагає включення такої добавки, оскільки сам по собі має антимікробну дію.

Як впливає двоокис сірки на організм

У мінімальних концентраціях речовина не шкодить здоров’ю. Небезпечно істотне перевищення допустимих норм.

При передозуванні консерванту можуть спостерігатися різноманітні негативні явища: порушення обміну речовин і травлення, алергічні реакції, головний біль, прискорене серцебиття та інші розлади.

Вдихання сірчистого газу може призвести до серйозного отруєння, аж до набряку легенів.

Проте в кількостях, що входять до складу вина, діоксид сірки абсолютно нешкідливий. Він повністю виводиться з організму з сечею і не накопичується в тканинах. Єдиними, хто може відчути нездужання при дегустації напоїв, що містять E220, є астматики, люди з підвищеною чутливістю до цього компонента, порушеннями кислотності шлункового соку і патологією нирок.

Небезпечним вважається недотримання норм вживання: якщо випити більше 3-4 келихів вина, концентрація речовини перевищить допустиму і може вплинути на самопочуття.

Чи бувають вина без E220

Двоокис сірки в прийнятних кількостях входить до складу більшості вин. Виняток становлять лише так звані біодинамічні (органічні) напої, хоча й у них присутні незначні концентрації речовини.

  • Справа в тому, що діоксид сірки виробляється в процесі природного бродіння, тому знайти вино, абсолютно не містить цього з’єднання, нереально.
  • А ось придбати напої з мінімальним включенням E220 можна: до них відносять продукцію зі значками «USDA Organic» і «Exocert».
  • Найбільш відомі виробники: «Zind-Humbrecht» і «Leroy» (Франція), «Kalleske» (Австралія), Gotsa (Грузія), «Gravner», «Riecine» і «Magma Rosso» (Італія).
  • Такі вина дозволено пити навіть людям з алергією на сірчану добавку.
  • Якщо хочеться придбати звичайне вино з меншим вмістом E220, орієнтуватися варто на червоні сухі напої.

У білій і десертній продукції сульфіти присутні у більшій кількості, а максимальна кількість оксиду сірки включають вина з ягід, уражених благородною цвіллю (бортрітізіровані). Перед пробою рекомендується дати напою «подихати»: частина шкідливих речовин випарується з келиха.

Leave comment